Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Oaxaca

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Wil je het echte Mexico leren kennen? Dan raden wij je aan om Oaxaca te bezoeken. Het is een van de leukste en meest pittoreske steden van het land. Daarnaast is het nog niet zo bekend onder toeristen. Het koloniale centrum van de stad is een van de kleurrijkste in heel Mexico!

Oaxaca | Een ondergewaardeerde stad

Oaxaca staat niet bij veel reizigers op de to-do lijst. Dat is best gek, want deze stad, gelegen op zo’n 6 uur rijden van Mexico-Stad, is een van de meest sfeervolle steden van het land. De gekleurde huizen, smalle straatjes, bijzondere markten en het prachtige koloniale centrum maken het een steeds populairder wordende bestemming.

Niet alleen de stad, met het sfeervolle koloniale centrum, is de moeite waard. De stad ligt ook in een prachtige bergachtige omgeving waardoor er voor iedereen wel wat te doen is. Door de straten dwalen, een fiësta mee pakken, lekker eten (en dat kan hier goed!), shoppen of de omgeving verkennen. Er is hier echt genoeg te doen!

Oaxaca

Het centrum van de stad

Oaxaca

Bezoek zeker een van de vele rooftop bars/hotels

9x leuke activiteiten in Oaxaca

Oaxaca is niet zo bekend en beduidend minder toeristisch dan vele andere grote steden in Mexico, maar dit betekent zeker niet dat er niets te doen is in deze stad. Zeker het centrum van de stad is de moeite waard. Dit zijn de leukste dingen om te doen.

#1 Verken het historische centrum

Oaxaca is een feest voor mensen die houden van cultuur en geschiedenis. De kleurrijke, kronkelende straatjes zijn niet alleen leuk om te zien, ze liggen ook in het hoogste deel van de stad. Oaxaca ligt op zo’n 1.500 meter hoogte en het oude centrum ligt vrij hoog waardoor je een mooi uitzicht hebt.

Het oude centrum ligt vol met smalle straatjes, cafés, restaurants, (rooftop)bars, historische gebouwen en oude kerken. De felgekleurde façades  van de huizen en gebouwen van Oaxaca dragen allemaal bij aan de charme van het stadje.

TIP ♥ – een paar van de mooiste gebouwen zijn Casa de Benito Juarez, Santo Domingo en Cathedral of Oaxaca

Oaxaca

De straten in Oaxaca

#2 Relax in Parque Llano

Als je even weg wilt van de stad, moet je in bij Parque Llano zijn. Een mooi park, met bomen om in de schaduw te kunnen zitten, fonteinen en bankjes. Op verschillende dagen in de week worden hier markten gehouden. Het is een plek waar ook de locals graag komen.

#3 Ga naar de Santo Domingo kerk

De Templo de Santo Domingo, zoals deze kerk officieel heet, is een van de meest iconische gebouwen van Oaxaca. Een bezoek aan de stad zonder deze kerk te bezoeken is onmogelijk. De kerk is meer dan 400 jaar oud en staat in het oude centrum.

De buitenkant van de kerk is al indrukwekkend, maar de binnenkant is misschien nog wel mooier. Het ligt op een mooi plein waar ook veel locals en reizigers chillen op bankjes en waar je vaak van alles kunt kopen. Een leuke plek!

TIP ♥ – hou er rekening mee dat de kerk open is van 7:00 tot 20:00, maar tussen 13:00 en 16:00 gesloten is

Catedral Metropolitana

Catedral Metropolitana de Oaxaca

#4 Bezoek een van de vele musea

In de culturele hoofdstad van Mexico vind je uiteraard ook een museum. Sterker nog, er zijn diverse musea in de stad te vinden. De meeste musea kun je gratis bezoeken. Er staat alleen een donatiebox waar je een bedrag naar keuze in kunt doen, om het museum financieel te steunen.

TIP ♥ – een van de beste musea zijn het Modern and Contemporary Art Museums (MACO) en The Museum of Oaxacan Painters

#5 Ga naar een van de markten

Oaxaca is een paradijs voor liefhebbers van markten. Je hebt in de hele stad verschillende markten. De bekende souvenirmarkten, maar ook markten waar je eten kunt kopen, traditionele kleding of allerlei andere dingen.

De meeste markten zijn maar een paar dagen per week, maar er zijn een aantal permanente markten zoals de Benito Juarez-markt in het centrum.

#6 Maak een wandeling langs de kleurrijke gebouwen in de stad

De beste manier om deze stad te verkennen, is door veel te lopen. Dit is echt een ‘loop stad’, ook omdat het centrum best klein is. Het Plaza de la Constitución (beter bekend als Zócalo), is the place to be. Dit is ook waar de meeste routes beginne.

Als je wandelend de stad verkent kom je langs musea, kerken, restaurants, markten en souvenirwinkels op Macedonio Alcalá, de geplaveide voetgangersbrug van de stad.

Oaxaca

De kleurrijke huizen in de stad

#7 Probeer al het heerlijke eten!

Het eten in Mexico is ongelooflijk lekker. Wij kwamen helaas wat kilo’s zwaarder terug van onze reis in Mexico, maar hebben wel genoten van het eten! Wat veel mensen echter niet weten is dat Oaxaca een van de beste plekken in Mexico is om lekker te eten.

De regionale specialiteiten zijn bekend in heel Mexico. De tlayudas, ook bekend als Mexicaanse pizza’s, zijn echt om je vingers bij af te likken!  Het lekkerste eten, vinden wij, vind je meestal in de kleinere lokale tentjes.

De graphic arts route volgen

Oaxaca wordt ook wel de culturele hoofdstad van Mexico genoemd. Dit komt doordat er veel kunstwerken in de stad te vinden zijn, vrijwel allemaal in de vorm van streetart op de muren. Volg je de graphic arts route, dan krijg je een groot deel van deze mooie kunstwerken te zien. Ook dit zorgt voor prachtige foto’s.

TIP ♥ – elke dag om 10:00 wordt er een 2 uur durende, gratis wandeltour aangeboden. Check de info hier

Oaxaca

Oaxaca is een gezellige stad

#8 Hiken naar de Hierve el Agua

De Hierve el Agua is een opgedroogde waterval, die ontstaan is door het hoge kalkgehalte in het water. Je vindt de opgedroogde waterval op ongeveer 1,5 uur rijden van Oaxaca. De wandeling naar de opgedroogde waterval is erg mooi en ook het aanzicht van de waterval zelf is zeker de moeite waard om een paar uurtjes voor te wandelen.

Hoe kom je er

De makkelijkste manier om er te komen is met een georganiseerde tour. Hierbij bezoek je naast Hierve el Agua nog wat andere dingen. Nadeel is dat je maar 30 minuten bij Hierve el Agua door brengt.

Je kunt ook een taxi of nemen (50 MXN p.p) van Oaxaca City naar Mitla en vanaf daar een gedeelde minivan (50 tot 75 MXN p.p) nemen naar Hierve el Agua (30 minuten).

Hierve el Agua

De bijzondere waterval

Hierve el Agua

Hierve el Agua

#9 Bezoek een van de vele rooftop bars

Een van de leukste dingen om te doen is een van de vele rooftopbars opzoeken. Gezellig wat drinken in een bar is natuurlijk altijd goed, maar met een mooi uitzicht over het oude centrum wordt het alleen maar beter.

Er zijn meerdere steden waar je die hebt. Zo vonden wij de bars in Panama Stad en Antigua ook erg leuk (en vooral gezellig). Er zijn heel wat bars te vinden in deze stad waar je lekker wat kunt drinken of eten. Dit zijn de bekendste;

  • Casa Crespo
  • Casa Oaxaca
  • Los Amantes Boutique Hotel
  • Gozobi
Oaxaca

Bezoek zeker een van de vele rooftop bars/hotels

De beste plek om te overnachten

Wij vinden het altijd lastig om te bepalen wat nu precies het beste deel van de stad is om te overnachten. Daar is ook nooit zo veel over te vinden op internet. Gelukkig is dat voor Oaxaca vrij makkelijk aangezien bijna alle accommodatie in het oude centrum goed is.

Waar is het oude centrum?

Het oude centrum, ook wel Centro, is niet heel groot en beslaat ongeveer het deel rondom de Santo Domingo kerk en het Zócalo Square. Je vindt er veel boetiekhotels en gezellige hostels voor backpackers. Centro is op te delen in twee delen.  Zocalo ligt bij het gelijknamige plein en de kathedraal. Hier vind je lokale eetkraampjes, kerken, talloze restaurants, markten en een paar musea.

De andere helft is die rond Santo Domingo. Dit is alles in de buurt van de Santo Domingo-kerk. In de geplaveide straten rond de kerk vind je restaurants, bars, musea en kunstgalerijen.

TIP ♥ – bekijk ons overzicht van de beste accommodatie in Oaxaca

Hoe kom je er?

De meeste mensen reizen naar Oaxaca met de bus. De bussen vertrekken vanuit de diverse grote steden in het land. Ben je in Mexico-Stad, dan duurt je busreis ongeveer 6 uur. Zit je aan de kust, dan ben je langer onderweg. Houd in dit geval rekening met een reistijd van 7 tot 9 uur.

Oaxaca

De beste reistijd

Wij raden je aan in de maanden november tot en met april naar de culturele hoofdstad van Mexico te gaan. In mei start namelijk het regenseizoen in Mexico en in juni komt hier nog een ongewenst seizoen bij: het orkaanseizoen. Beide seizoenen zijn in oktober weer afgelopen en dit betekent dat je in november weer zonder zorgen naar Oaxaca en de rest van Mexico kunt reizen

Locatie

Meer lezen over Mexico?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU