Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Coba

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 5

Bijgewerkt op 10 augustus, 2023

Tijdens een reis door Yucatan, Mexico kom je vele prachtige Maya tempels tegen. De perfecte combinatie tussen zon, zee strand en cultuur. Waar Yucatan van oudsher bewoond werd door de Maya’s, kun je in Yucatan meerdere complexen bewonderen. Sommige complexen zijn deels gerestaureerd, zoals Chichen Itza en de ruïnes in Tulum. Maar het Maya complex dat zeker weten op je bucketlist voor Yucatan moet staan is Coba!

Het verkennen van de oude wonderen van Coba

Genesteld in de groene jungle van het schiereiland Yucatán ligt de betoverende archeologische vindplaats Coba. Het is een van de best bereikbare vindplaatsen van de oude Maya-beschaving. Het biedt een boeiende reis terug in de tijd en nodigt moderne avonturiers uit om de mysteries ervan te ontrafelen.

Met zijn torenhoge piramides, ingewikkelde steengravures en een gevoel van mystiek dat in de lucht hangt, is Coba een bewijs van de vindingrijkheid, cultuur en geschiedenis van een vervlogen tijdperk.

Waar je bij Chichen Itza vaak tussen de honderden toeristen staat, is Coba veel rustiger. Tijdens ons bezoek waren wij dan ook de enige op de tempel.

TIP ♥ – download de app maps.me zodat je niet kan verdwalen!

Coba

De ruïne ligt tussen de bossen

Handige tips voor een bezoek aan Coba

Coba is een Maya complex die je absoluut niet mag missen! Voordat je de plek bezoekt, neem dan eerst deze handige tips door. De ruïnes liggen in het kleine dorpje die dezelfde naam heeft: Coba, gelegen rondom laguna Coba.

In dit kleine dorpje vind je enkele restaurantjes en hostels/hotels. Gezien er minder toeristen komen, is Coba niet zo bruisend als Tulum en andere grotere plaatsen. Onze tip is dan ook om van tevoren een overnachting te boeken of vervoer naar een andere plaats.

Overnachten in Coba

De hotels die in of net buiten het complex liggen zijn vrij prijzig. Wil je goedkoper overnachten? Zoek dan een hotel net buiten het complex. Op een half uurtje reizen vanuit Coba zijn meerdere leuke accommodaties te vinden, die goedkoper zijn dan de hotels die je op en net buiten het complex vindt.

TIP ♥ – check hier aAlle accommodatie in Yucatan

Hoe kom je bij Coba?

Coba ligt in het midden tussen Tulum, Valladolid en Playa del Carmen. Door deze perfecte ligging kun je het complex ook bezoeken als dagtrip. Als je vanuit Tulum reist richting Valladolid kom je zelfs langs Coba.

Deze plek kun je dus perfect combineren op weg naar Valladolid of Tulum, in nog geen klein uurtje ben je al bij Coba!

De gemakkelijkste manier om hier te komen is met de auto. Zeker wanneer je de zonsondergang wilt bekijken, gezien er na zonsondergang geen bussen meer vertrekken vanuit Coba.

Met op openbaar vervoer

Wil je met het openbaar vervoer reizen? Bezoek het complex dan overdag. Zo ben je er zeker van dat er nog bussen gaan vanuit Coba naar Tulum en Valladolid. Een gemakkelijke manier om het complex te bereiken is met een ADO bus vanuit Tulum of Valladolid.

Je kunt bij ADO al kaartjes kopen van tevoren zodat je zeker bent van vervoer. Daarnaast kun je ook gemakkelijk reizen met een collectivo, die je in een klein uurtje naar Coba brengt.

Coba

De ruïne van Coba

Dit kost een bezoek aan de Coba ruïnes

Je kunt verschillende tickets kopen als je bij Coba aankomt. Dit hoef je dus niet vooraf te doen. Voor een regulier entree ticket (dagticket) betaal je 70 pesos. Maar let op; dit tickets is maar tot 17:00 uur geldig!

Sunset ticket

Wil je de zonsondergang bij Coba bekijken? Dan moet je een speciaal entree ticket kopen (sunset ticket) voor 240 pesos.

Met een sunset ticket mag je van 17:00 tot 19:00 uur naar binnen. Zorg er dan voor dat je er iets eerder bent, zodat je genoeg tijd hebt om alle tempels te bezichtigen en om El Castillo te beklimmen voor zonsondergang.

Voordat je een sunset ticket koopt, is het handig om te kijken hoe laat de sunset daadwerkelijk is. Dat is meestal voor of net na 19:00 uur. Toch zorgt de ondergaande zon voor een spectaculair uitzicht!

TIP ♥ – als je langer de tijd wil hebben om Coba te ontdekken kun je beter een dagticket kopen. Deze is van 8:00 tot 17:00 uur geldig

Coba

Wat kun je doen bij Coba

Het bezoeken van de ruïnes, en het beklimmen daarvan, is natuurlijk het leukste om te doen. Maar er zijn meer dingen te doen bij Coba. Wij delen de leukste activiteiten.

#1 Verken het complex op de fietsen

De bouwwerken op het complex liggen vrij ver uit elkaar. Daarom raden wij je aan om een fiets te huren, zodat je van bouwwerk naar bouwwerk kunt fietsen.

Je doet er ongeveer een half uurtje over als je lopend naar El Castillo gaat, maar je kunt ook een fiets huren. Overdag kost een fiets 50 pesos en in de avond 80 pesos. Daarnaast zijn er ook taxi fietsen die je voor 160 tot 260 pesos kunt huren, afhankelijk van je afdingskills.

#2 El Castillo beklimmen

De meest indrukwekkende tempel van Coba is ‘El Castillo’, dit is de tempel die je mag beklimmen en geeft je een adembenemend uitzicht over de jungle. Terugkijkend op onze reis was dit een van de hoogtepunten!

Het is een van de weinig ruïnes in Mexico die je als toerist nog mag beklimmen. De tempel is 42 meter hoog en zeker niet gemakkelijk om te beklimmen, maar toch is de klim zeker de moeite waard. Op de top van de tempel heb je namelijk een prachtig uitzicht over de jungle.

Na het bewonderen van het prachtige uitzicht, moet je weer naar beneden klauteren. Vond je de klim omhoog al lastig? Zet je dan schrap, want het naar beneden klauteren is nog lastiger. Neem hier rustig de tijd voor, houd je goed vast en er kan niets mis gaan.

Natuurlijk is El Castillo niet de enige tempel, zo kom je ook de ruïnes van een kerk en een speelveld (Ball Court) tegen.

#3 Zwemmen in een cenote

In de directe omgeving van Coba vind je enkele prachtige cenotes, midden in de jungle. Heb je het warm gekregen van je klim naar de top van de Maya tempel? Zoek dan een van de cenotes op en neem een verfrissende duik.

De bekendste cenote is de Cenote Choo-Ha.

Laatste tips

We hopen dat je na deze pagina goed op de hoogte bent voor een bezoek aan deze ruïnes. We hebben nog een aantal laatste tips voor je:

 • Over het algemeen is het HEET tijdens je bezoek aan Coba. Neem daarom genoeg water mee en een snack.
 • Als je El Castillo gaat beklimmen zul je veel muggen tegenkomen. Zorg ervoor dat je muggenspray bij je helpt.
 • Mocht je kiezen voor een sunset ticket, neem dan een zaklamp mee of zorg dat je telefoon nog voldoende batterij heeft, het kan namelijk snel donker worden.
 • Trek je wandelschoenen aan, want naast het lopen naar El Castillo, is het beklimmen ook een uitdaging. En dan met name het naar beneden komen op de vrij gladde, kleine steentjes. Pak dan ook het touw vast mocht je het minder prettig vinden.
 • Houdt er rekening mee dat het park om 19:00 dicht gaat en je ook rond deze tijd bij de uitgang moet staan.

De beste reistijd

Je kunt het beste naar Coba reizen in de maanden november tot en met april. In deze maanden is de neerslag namelijk beperkt. Van mei tot oktober is het regenseizoen in Mexico. Tijdens het regenseizoen regent het vrijwel iedere dag, soms zelfs de hele dag.

Locatie

Meer lezen over Mexico?

5 comments

 1. Mireille

  Het is niet meer mogelijk om El Castillo te beklimmen. Wij zitten nu in Coba, augustus 2023!

  1. Ties Lagraauw Post author

   Thanks voor de update! We gaan het direct aanpassen 🙂

 2. Ann

  Hallo Klara

  Ik heb ergens gelezen dat je El Castillo momenteel niet meer zou mogen beklimmen. Heeft u hier toevallig recente informatie over?
  Alvast bedankt.

 3. Klara Caers

  De Castillo beklimmen voor zonsondergang lijkt me super. Tot hoe laat is het complex open? en kann je in het donker dan nog met de fiets terug?
  Hartelijk dank, de Website is echt super!

  1. Ties Post author

   Hoi Klara,

   dat is een goede vraag 🙂 Ik heb de informatie gelijk aangepast. Met een sunset ticket mag je van 17:00 tot 19:00 naar binnen. De zon gaat iets voor 19:00 uur onder dus je fiets wel in het donker terug. Dat kan, maar dat ligt ook een beetje aan jezelf en of je met meerdere personen reist of niet 🙂

   Happy travels
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU