Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Palenque

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 april, 2022

In Mexico vind je vele bijzondere Maya vindplaatsen. Eén van de bekendste Maya ruïnes in het land is Palenque. Deze oude Mayastad heeft een prachtige ligging, namelijk midden in het regenwoud. Wat de stad zo bijzonder maakt, is het feit dat de grootste Maya-koning aller tijden hier hoogstwaarschijnlijk gewoond heeft. Een must-see als je in Mexico bent!

De mooiste Maya-stad in Mexico?

Of dit de mooiste Maya stad in Mexico is moet je voor jezelf bepalen. Chichen Itza of Coba zijn ook geen slechte Maya-sites. Zeker is dat Palenque wel op de mooiste plek stat. De ruïnes van Palenque liggen midden in de jungle en dat maakt deze ruïne een van de mooiste in Midden-Amerika.

Palenque is een druk minder druk dan het bekende Chichen Itza

Palenque is niet heel groot, maar dat maakt het meer dan goed met de indrukwekkende locatie waar het ligt. Daarnaast is deze Maya-stad prima te combineren met Yucatan. Handig voor degene die alleen deze regio bezoeken.

Palenque

Palenque ligt midden in de jungle

De mooiste tempels van Palenque

De meeste mensen bezoeken Palenque om de graftombe van koning Pakal de Grote te bewonderen. Dit is niet zo vreemd, want het gebouw is inderdaad prachtig en erg indrukwekkend om te zien. Toch zijn er meer mooie ruïnes in Palenque.

Palenque is niet zo groot dus je kunt in één dag alles wel zien.

TIP ♥ – download Maps.me, daar staan alle tempels aangegeven

#1 De Temple of the Inscriptions

De graftombe van koning Pakal de Grote wordt ook wel de Tempel van de Inscripties genoemd. Of de Templo de las Inscripciones. Deze tempel is zo mooi, dat deze ooit op de kaft van de Lonely Planet stond.

Je mag de tempel niet op. Begrijpelijk, maar ook jammer want het uitzicht van de top zou indrukwekkend moeten zijn.

In 1994 werden er in de tempel lichamelijke resten gevonden, duidelijk van het lichaam van een vrouw. Men denkt dat dit de resten zijn van de vrouw van koning Pakal de Grote.

Temple of the Inscriptions in Mexico

De Temple of the Inscriptions

#2 Temple of the Skull

De Temple of the Skull is de eerste tempel die je tegenkomt. Het ligt een paar meter van de ingang. Deze piramide achtige tempel is niet zo indrukwekkend als de andere. Het is vooral bekend door de schedel binnenin. Deze tempel mag je wel op.

#3 Temple of the Cross

Ook de Temple of the Cross ligt half onder het gras/struiken. Dat maakt het extra bijzonder hoe ze deze tempels hebben uitgegraven. Wij zijn in Yaxha in Guatemala geweest waar we gezien hebben hoeveel werk, en vooral tijdrovend werk, dit is. Ook Palenque is nog niet volledig ontdekt.

Vanaf Temple of the Cross heb je een geweldig uitzicht op andere tempels in Palenque.

Temple of the Cross

Temple of the Cross

#4 Temple of the Sun

Na de Templo de las Inscripciones vind je de Temple of the Sun. Deze tempel ligt half bedent onder groen mos en struiken wat de tempel best indrukwekkend maakt. De tempel is niet zo groot en op de tempel vind je een soort huisje.

Tips voor een bezoek aan Palenque

Palenque sis een plek waar nog niet zo veel reizigers komen. Je zult niet de enige zijn, maar in vergelijking met andere bekende bezienswaardigheden in Mexico is het hier een stuk rustiger. Om je bezoek nog leuker te maken hebben we een aantal tips.

Tour of zonder tour?

Je kunt een tour boeken. Dit kan in het gelijknamige stadje Palenque, maar als er één plek is om zelf te verkennen is het wel Palenque. Deze oude Maya stad is erg klein en je kunt hier makkelijk zelf rond lopen. Zeker met Maps.me.

Je hebt aan een dag wel genoeg om alle tempels te zien. Wil je wel een tour doen? Dat kan. Er zijn verschillende dagtours te boeken. De kosten zo’n US$20 p.p. inclusief vervoer, entree en water.

TIP ♥ – dagtours kosten zo’n US$20 p.p.

Wat neem je mee?

Niet te veel. Een kleine daypack met genoeg water en wat snacks zou voldoende moeten zij. Hou er wel rekening mee dat je veel trappen kunt beklimmen. Ik zou daarom goede schoenen dragen en zeker geen slippers.

Verder raad ik aan om muggenspray en zonnebrand mee te nemen. Je zit immers midden in de jungle. Als je snel last hebt van de hitte is een pet of hoed ook geen overbodige luxe. Ga je in het regenseizoen (juli t/m oktober) neem dan een poncho mee!

Ga vroeg!

Wij raden je aan om in de vroege ochtend richting de Mayastad te reizen, zodat je niet op het heetst van de dag tussen de tempels rond hoeft te lopen.

TIP ♥ – ben je te ver van de stad verwijderd om hier al in de vroege ochtend te kunnen zijn? Boek dan een hotel in het stadje en ga de volgende dag

Palenque

Je kunt er prima een halve dag doorbrengen

De beste reistijd

Je kunt de Mayastad het beste bezoeken in november tot en met april. Vanaf mei start namelijk het regenseizoen en dit seizoen loopt door tot en met oktober. Omdat Palenque in een junglegebied ligt, is het extra nat in de Mayastad.

Hoe kom je er?

Palenque is niet meer het onbereikbare stadje dat het ooit was. Vanuit de diverse grote steden in Mexico reis je vrij snel met de bus naar Palenque. De goedkoopste manier om hier te komen is met de bus, maar dat is niet altijd even snel. Je kunt ook met het vliegtuig.

Met de bus

Er rijden eigenlijk overal wel bussen heen. Ook naar Palenque. De bus is de goedkoopste optie en daarom populair bij jongeren en backpackers. Een ritje van Cancun naar Palenque duurt zo’n 12 uur en kost ongeveer €45. Daarom is vliegen misschien wel een betere optie.

TIP ♥ – op Ado Bus kun je alle routes en prijzen checken

Met het vliegtuig

De snelste manier om hier te komen is met het vliegtuig. Er is een nieuw vliegveld aangelegd bij Palenque wat het reizen een makkelijker maakt. Daarnaast vallen de prijzen best mee. Zo kost een enkeltje Mexico-Stad – Palenque ongeveer €75.

Locatie

Meer lezen over Mexico?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU