Uxmal is een must-see stop bij elk een aan Yucatan. Het is een van de grootste en best bewaarde oude Maya-sites in Mexico, en het is de thuisbasis van een aantal zeer indrukwekkende ruïnes. Sterker nog, dit is een van de mooiste Maya-sites die ik heb bezocht en ik heb er ondertussen aardig wat van mijn lijstje kunnen afstrepen. De ruïnes, midden in de jungle zijn een lust voor het oog en mogen niet ontbreken tijdens jouw trip door Yucatan. Benieuwd? Check hier mijn tips!

Uxmal: indrukwekkend en toegankelijk

Uxmal is een oude Mays stad op het schiereiland Yucatan en werd gesticht rond 700 na Christus. In de hoogtijdagen leefden hier zo’n 25.000 mensen. Het staat bekend om zijn prachtige architectuur, waarvan wordt gezegd dat het een van de beste in de hele Maya-beschaving was.

Hoewel Uxmal een van de mooiste bestemmingen in Mexico is, hebben veel mensen er nog nooit van gehoord. Dat is niet zo erg, want dat houdt Uxmal redelijk rustig. Zeker in vergelijking met Chichen Itza, waar het zo druk is dat je overal achter in de rij aan kunt sluiten.

Ties: “Hoe anders is dat bij Uxmal. Je bent zeker niet de enige, maar de rust en ruimte die je hier ervaart, is heerlijk. Ik vond het indrukwekkender en rustiger dan Chichen Itza”.

De ruïne ligt op ongeveer 80 kilometer van Merida waardoor het makkelijk toegankelijk is. In combinatie met de indrukwekkende natuur en ruïnes, waarvan de ‘Pyramid of the Magician‘ het letterlijke hoogtepunt is, is dit een must-see.

Uxmal
Pyramid of the Magician in Uxmal
Uxmal
Pyramid of the Magician

Wat is er te zien in Uxmal?

Uxmal is een goed bewaard gebleven Maya-stad in Mexico en een geweldige plek voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis of archeologie. Naast de schitterende ruïnes zoals de Temple of the Magician, de Nunnery Quadrangle en de Governor’s Palace, is de omgeving net zo indrukwekkend. Uxmal ligt midden in de jungle met weelderige vegetatie en een prachtig uitzicht.

Als je hier komt, zorg dan dat je deze bouwwerken niet mist!

Pyramid of the Magician

De eerste tempel die je ziet zodra je binnen komt, is de Pyramid of the Magician. Met 35 meter hoog is het de meest indrukwekkende tempel van het complex. Overigens is de Pyramid of the Magician meerdere keren gerestaureerd en weet niemand precies hoe hoog de tempel ooit was.

Het wordt ook wel House of the Dwarf genoemd. Volgens lokale legende bouwde een dwerg de piramide in één nacht, geholpen door zijn moeder, een heks.

Pyramid of the Magician
De bekendste piramide van Uxmal

The Nunnery Quadrangle

Na de Pyramid of the Magican, loop je naar de Nunnery Quadrangle. Het dankt de naam aan de groep vrouwen die oorspronkelijk in de Quadrangle woonden. De vrouwen die in deze gebouwen woonden, stonden in hoog aanzien in het sociale systeem van Uxmal. Het is een indrukwekkend complex met gedetailleerde versieringen, verschillende kamers en hoge muren.

Nunnery Quadrangle, Uxmal
The Nunnery Quadrangle
Nunnery Quadrangle
De Nunnery Quadrangle
Uxmal
Uitzicht van Nunnery Quadrangle op de Ball Court

Ball Court en Governor’s Palace

Vanuit de The Nunnery Quadrangle loop je via de Ball Court naar het Governor’s Palace. De Ball Court is een van de belangrijkste plekken van Maya sites, ongeacht welke je bezoekt. Hier werd namelijk de Maya ballgame gehouden.

De Governor’s Palace is een van de best bewaard gebleven en meest indrukwekkende Maya sites in Mexico. Het is 96 meter lang, heeft verschillende trappen en gangen en meer dan twintigduizend stukjes mozaïeksteen.

Uxmal Ball Court
De Ball Court met uitzicht op de Governor’s Palace

House of the Doves

Als je niet goed op let, loop je de House of the Doves zo voorbij. Het ligt rechts van de Great Pyramid. Ik vond het een van de meest mysterieuze ruïnes van Uxmal. Het is zo goed als ingestort, maar je ziet hoe enorm dit gebouw geweest moet zijn. Zowel de House of the Doves als de Great Pyramid zijn niet toegankelijk.

Great Pyramid

Zoals de naam al doet vermoeden een indrukwekkende piramide. Niet zo groot als de Pyramid of the Magician, maar zeker de moeite waard. De piramide heeft een extreem brede trap en bestaat uit negen niveaus. Dit kan zijn gebouwd als erkenning voor de negen niveaus van de onderwereld.

Uxmal
Great Pyramid

Hoe kom je er?

Uxmal ligt 80 kilometer ten zuiden van Merida. De makkelijkste manier om deze plek te bezoeken, is dan ook vanuit Merida. Vanuit Campeche is het ruim twee uur rijden en Valladolid ligt op ruim drie uur rijden.

Met de huurauto is het een kwestie van de navigatie instellen en via snelweg 261 naar Uxmal rijden. Eenmaal daar vind je een groot parkeerterrein. Om je auto te parkeren betaal je een paar peso. Je entreeticket voor Uxmal koop je bij de ingang.

Tours vanuit Merida

Je kunt er ook voor kiezen om een tour te boeken vanuit Merida. Overal in de stad worden tours naar Uxmal aangeboden, variërend van groepstours tot privétours en tours van een dag tot meerdaagse tours (Ruta Puuc).

Ruta Puuc

Mocht je een huurauto hebben en interesse hebben in meerdere Maya sites, dan is Ruta Puuc een aanrader. Ruta Puuc is een route van zo’n 40 kilometer beginnend in Merida. De route brengt je langs meerdere Maya-sites zoals Uxmal, Kabáh, Sayil, Xlapak en Labna. Reken minimaal een dag voor deze route.

Waar te verblijven

Uxmal bezoeken is niet zo lastig. Het is een kwestie van een ticket kopen en de plek ontdekken. Uxmal is echter geen stad. Althans, niet vandaag de dag. De meeste mensen kiezen er voor om een dagtrip te maken vanuit Merida.

Wil je toch in de buurt overnachten? Dan zijn dit je beste opties:

Ik raad je aan om te overnachten in Merida en een dagtrip te maken naar Uxmal.

Uxmal
Uitzicht op de Pyramid of the Magician

Tips voor een bezoek aan Uxmal

Veel reizigers bezoeken Chichen Itza, maar Uxmal is naar mijn mening vele malen indrukwekkender. Om je trip naar deze Maya-site zo aangenaam mogelijk te maken heb enkele tips voor je.

#1 Hou rekening met entree

Uxmal is niet gratis. Tickets kosten $494 pesos per volwassene. Kinderen betalen $225. Je kunt met cash en creditcard betalen. Er is een ATM aanwezig, maar ik adviseer om genoeg cash mee te nemen. De rij voor de ATM is vaak lang en het is geen garantie dat de ATM werkt.

TIP ♥ – de site is open van 8:00 tot 17:00 uur.

#2 Neem genoeg water mee

Er is een restaurant en verschillende kraampjes waar je water kunt halen (of iets anders). De prijzen liggen uiteraard wel hoger dan in de stad dus het is verstandig om zelf genoeg water mee te nemen.

#3 Zorg voor goede schoenen

Uxmal is behoorlijk groot en je zult hier en daar wat steile trappen moeten beklimmen. Zorg daarom dat je goede schoenen draagt. Slippers raad ik niet aan, maar bergschoenen zijn weer wat overdreven. Goede sneakers will do the job!

#4 Een gids inhuren kan, maar is niet nodig

Bij de ingang zullen veel gidsen staan die vragen of ze je mogen rondleiden. Hoewel een gids zeker handig en leerzaam is, is het niet noodzakelijk. Bij elke tempel staat een informatiebord met in het Engels (en Spaans) informatie over de desbetreffende site. Je kunt Uxmal daarom ook prima zonder gids bezoeken.

Locatie

Scroll naar boven