Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Calakmul

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 3

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

In Mexico heb je veel oude Maya steden. De bekendste zijn Chichen Itza of die bij Tulum. Gek genoeg is Calakmul een stuk onbekender terwijl deze plek misschien nog wel mooier is. Deze oude stad ligt in een prachtige ervaring, midden in de jungle. Op deze pagina vertellen we je meer over Calakmul.

Het onontdekte paradijs Calakmul

Calakmul is een eeuwenoude Maya stad gelegen in het ongerepte Reserva de la Biosfera Calakmul. Dat is ook meteen de reden dat dit een van de mooiste Maya-sites in Midden-Amerika is. De ruïnes zijn omgeven door regenwoud en als je op de top staat zie je niks anders dan groen.

Het is een flinke reis om er te komen (daarover later meer), maar het is de moeite meer dan waard. In tegenstelling tot het bekende Chichen Itza, Teotihuacan of Tulum is het hier een stuk rustiger. Daarnaast kun je, met een beetje geluk, papegaaien, toekans en nog veel meer  dieren spotten. Er leven hier zelfs jaguars. Het lijk qua setting en natuur een beetje op Yaxha in Guatemala.

TIP ♥ – entree is 55 pesos p.p.

Calakmul

Dit is een van de mooist gelegen ruïnes van Mexico

Hoe kom je er?

Een van de redenen dat Calakmul nog ongerept is omdat je er niet zo makkelijk komt. De makkelijkste optie is om naar Campeche of Xpujil te reizen en vanaf hier een tour te boeken. Als je zelf een auto hebt kun je er ook zelf heen reizen.

TIP ♥ – er gaat geen openbaar vervoer naar Calakmul

Vanaf Campeche

Je kunt naar Campeche aan de oostkust van Yucatan. Er rijden geen bussen naar Calakmul dus zul je vanaf hier een tour moeten boeken. Iets wat niet zo heel lastig is aangezien er behoorlijk wat touroperators zitten hier.

Een tour kost tussen de US$75 en US$90, afhankelijk van welke tour je boekt en waar. Een goede touroperator is Kaan Expeditions. Zij halen je op bij je hotel en brengen je weer terug.

Vanaf Xpujil

Xpujil is het stadje dat dicht bij Calakmul ligt. En dat is alsnog zo’n 2 uur rijden. Ook vanaf hier  worden excursies aangeboden naar de Maya-site.

TIP ♥ – zowel Campeche als Xpujil zijn te bereiken met de bus. Check ADO voor bustickets en prijzen.

Calakmul

De ruïne

Wat kost het

Zoals gezegd kost een tour tussen de US$75 en US$90, afhankelijk vanwaar je vertrekt en bij je de tour boekt. Je kunt er ook zelf heen rijden (met auto). Bij de ingang betaal je de entree + de kosten p.p. Zo’n US$5 p.p. Als je verder rijdt moet je nog een keer betalen voor de weg (US$4). Dit is de entree voor het Reserva de la Biosfera Calakmul waar Calakmul in ligt.

De entree voor het complex is US$4 p.p.

De beste reistijd

De beste maanden om naar Calakmul te reizen zijn november tot en met april. Gelijk met de rest van Mexico. Het is dan het hoogseizoen en dus wat drukker. Als je in onze zomermaanden naar Yucatan wil reizen kan dat ook. Het is wat warmer en er valt iets meer regen.

Locatie

Meer lezen over Mexico?

3 comments

 1. Patrick Schreurs

  Calakmul hebben we bezocht in juni 2023. De mooiste site op Yucatan. Niet toeristisch maar gaaf en authentiek. Lange rit naar de site op slechte wegen maar mits doorzettingsvermogen, geduld en een prima wagen lukt het wel. Ongeveer 3 u heen en terug + 2 à 3 uur bezoek.

 2. dominique

  Hoi, wij plannen een reis naar Mexico volgend jaar. Samen met onze 3 kinderen (16, 15 en 11) en mijn mama. We nemen een huurauto zodat we kunnen rondrijden.
  We zouden graag een tempel bezoeken in de jungle. Maar ik zie verschillende tempels zoals: Uxmal, EK Balam en Calakmul.

  Welke zou jij aanraden om te bezoeken? Zijn ze vergelijkbaar of totaal anders van beleving?
  Of zijn ze alle 3 echt de moeite om te bezoeken?

  Calakmul ligt op een eindje rijden dus vragen we ons af of dit een totaal andere ervaring is of vergelijkbaar met de andere tempels die ik opsomde.

 3. Regina

  Enige jaren geleden ben ik er geweest. Het is onbeschrijfelijk mooi, maar een hele klim naar boven het betreft een dubbele piramide, je denkt dat je er bent en dan komt de 2e. De weg naar het complex is 60 km vanaf de snelweg. Bloedheet, dus voor doorzetters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU