Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Calakmul

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 18 maart, 2020

In Mexico heb je veel oude Maya steden. De bekendste zijn Chichen Itza of die bij Tulum. Gek genoeg is Calakmul een stuk onbekender terwijl deze plek misschien nog wel mooier is. Deze oude stad ligt in een prachtige ervaring, midden in de jungle. Op deze pagina vertellen we je meer over Calakmul.

Het onontdekte paradijs Calakmul

Calakmul is een eeuwenoude Maya stad gelegen in het ongerepte Reserva de la Biosfera Calakmul. Dat is ook meteen de reden dat dit een van de mooiste Maya-sites in Mexico is. De ruïnes zijn omgeven door regenwoud en als je op de top staat zie je niks anders dan groen.

Het is een flinke reis om er te komen (daarover later meer), maar het is de moeite meer dan waard. In tegenstelling tot het bekende Chichen Itza, Teotihuacan of Tulum is het hier een stuk rustiger. Daarnaast kun je, met een beetje geluk, papegaaien, toekans en nog veel meer  dieren spotten. Er leven hier zelfs jaguars. Het lijk qua setting en natuur een beetje op Yaxha in Guatemala.

TIP ♥ – een tour kost zo’n US$70 p.p.

Calakmul

Het Calakmul complex

Hoe kom je er?

Een van de redenen dat Calakmul nog ongerept is omdat je er niet zo makkelijk komt. De makkelijkste optie is om naar Campeche of Xpujil te reizen en vanaf hier een tour te boeken. Als je zelf een auto hebt kun je er ook zelf heen reizen.

TIP ♥ – er gaat GEEN openbaar vervoer naar Calakmul

Vanaf Campeche

Je kunt naar Campeche aan de oostkust van Yucatan. Er rijden geen bussen naar Calakmul dus zul je vanaf hier een tour moeten boeken. Iets dat niet zo heel lastig is aangezien er behoorlijk wat touroperators zitten hier.

Een tour kost tussen de US$75 en US$90, afhankelijk van welke tour je boekt en waar. Een goede touroperator is Kaan Expeditions. Zij halen je op bij je hotel en brengen je weer terug.

Vanaf Xpujil

Xpujil is het stadje dat het dichts bij Calakmul ligt. En dat is alsnog zo’n 2 uur rijden. Ook vanaf hier  worden excursies aangeboden naar de Maya-site.

TIP ♥ – zowel Campeche als Xpujil zijn te bereiken met de bus. Check ADO voor bustickets en prijzen

Wat kost het

Zoals gezegd kost een tour tussen de US$75 en US$90, afhankelijk van waar je vertrekt en bij je de tour boekt. Je kunt er ook zelf heen rijden (met auto). Bij de ingang betaal je de entree + de kosten p.p. Zo’n US$5 p.p. Als je verder rijdt moet je nog een keer betalen voor de weg (US$4). Dit is de entree voor het Reserva de la Biosfera Calakmul waar Calakmul in ligt.

De entree voor het complex is US$4 p.p.

Xpujil

De beste reistijd

De beste maanden om naar Calakmul te reizen zijn november tot en met april. Het is dan het hoogseizoen en dus wat drukker. Als je in onze zomermaanden naar Yucatan wil reizen kan dat ook. he tid wat warmer en er valt iets meer regen.

Locatie Calakmul

Meer lezen over Mexico?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU