Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Mexico Stad

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Een van de meest beruchte steden van Midden-Amerika: Mexico-Stad. Dat is hoe deze stad jarenlang bekend stond, maar tijden veranderen. Mexico-Stad is bezig met een inhaalslag. Alle reizigers die de stad jaren hebben vermeden, moeten nu kennis maken met een opgeleefde stad met prachtige architectuur, gigantische kerken, een geweldige street-food scene, hippe bars en gezellige pleinen. Mexico-Stad is getransformeerd van grauwe, gevaarlijke stad, tot een van de leukste steden van Mexico.

Mexico-Stad: beroemd en berucht

Iedereen kent Mexico-Stad. Helaas niet altijd vanwege de goede reputatie. Laat je echter niet afschrikken door negatieve verhalen. Mexico-Stad is tegenwoordig niet voor niets een van de populairste toeristische bestemmingen in Noord- en Zuid-Amerika.

Mexico Stad werd een aantal jaar geleden uitgeroepen tot de topbestemming van de wereld om te bezoeken.

Mexico-Stad is zeker geen New York, maar wel een unieke mix van kunst, unieke cultuur, vriendelijke mensen en bijzondere bezienswaardigheden. De overheid heeft veel werk verzet in de veiligheid, maar zeker ook aan de aantrekkelijkheid van de stad. Mexico-Stad is niet langer het lelijke eendje van het land, maar een stad om trots op te zijn!

Mexico Stad

Mexico-Stad is een geweldige stad

Is het veilig in Mexico-Stad?

Een van de meest gestelde vragen over deze stad is; ‘is het veilig?’. Die vragen zijn altijd lastig te beantwoorden omdat iedereen een andere perceptie van veiligheid heeft. Daarnaast lees je alleen de negatieve verhalen in de media.

Vergeet niet dat hier 20 miljoen mensen wonen en er ook nog eens miljoenen reizigers komen. Het gaat hier vaker goed dan fout!

Onze ervaring is dat je hier veilig rond kunt reizen. Dat geldt voor heel Mexico. Nu ben ik een man, maar wij werken met vrouwelijke bloggers die ook geen problemen hebben gehad qua veiligheid in Mexico-Stad. Natuurlijk heb je plekken die minder veilig zijn. Drukke plekken zoals markten, busstations op drukke pleinen zijn altijd populair onder zakkenrollers, maar dat is in Amsterdam of Den Haag niet anders.

TIP ♥ – zo lang je je gezonde verstand gebruikt is Mexico-Stad geen onveilige bestemming en zul je merken dat de locals ontzettend vriendelijk en behulpzaam zijn.

Tips voor de veiligheid

Als je het toch niet helemaal vertrouwd hebben we een aantal tips op een rij gezet waar je op kunt letten als je in Mexico-Stad bent. Als je dit aan je vader en moeder laat lezen moet het helemaal goed komen 🙂

 • Gebruik openbaar vervoer allen overdag en (gecertificeerde) taxi’s of Ubers ‘s nachts;
 • Leer een woordje Spaans. Niet iedereen spreekt Engels hier;
 • Let goed op bij drukke punten als markten, busstations op drukke pleinen;
 • Loop niet te koop met je camera, smartphone of laptop;
 • Hou je cash en pinpas het liefst gescheiden;
 • Laat belangrijke documenten achter in een kluisje in je ho(s)tel.

13x zien en doen in Mexico-Stad

In Mexico-Stad is ontzettend veel te doen. We raden je aan om enkele dagen uit te trekken voor je verblijf, want deze tijd heb je zeker nodig om de bijzondere stad goed te verkennen. In onderstaande alinea’s lees je wat je allemaal kunt zien en doen in Mexico-Stad.

#1 Bezoek de wijk Coyoacán

Coyoacán is een bekende wijk in Mexico-Stad. In deze wijk komen toeristen, Mexicanen en creatieve kunstenaars samen. Het is een van de mooiste wijken van de stad. Je wandelt door schattige straatjes en kom je onderweg gezellige ‘plazas’, leuke markten en mooie gebouwen tegen.

In de 20e eeuw werd de wijk bekender omdat Frida Jahlo en Diego Rivera (zie verderop), hier asiel kregen nadat Kahlo en Rivera een verzoekschrift bij de regering hadden ingediend. Het centrale plein van de wijk is Plaza Hidalgo.

TIP ♥ – dit is een leuke wijk om te overnachten. Check hier alle accommodatie

Coyoacán in Mexico-Stad

De wijk Coyoacán

Mexico Stad

Coyoacán

#2 Verken het oudste deel van Mexico-Stad

Het oudste deel van Mexico-Stad, ook wel het Centro Historico, is misschien wel het mooiste deel van de stad. Het is gebouwd op een voormalig eiland waar ooit de Azteekse stad Tenochtitlan heeft gestaan.

Bezoek Calle Madero. Een autovrije straat in het historische centrum, vol met winkels, oude herenhuizen en kerken.

Je vindt er prachtige gebouwen die eeuwen oud zijn. Het ademt een en al sfeer. Je vindt er kathedralen, ruïnes, oude smalle straten en prachtige paleizen. Het staat vandaag de dag op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is dus zeker een bezoek waard!

#3 Bezoek het Chapultepec Castle

Niet alleen in Frankrijk en Italië staan kastelen. Ook Mexico-Stad heeft er een; het kasteel van Chapultepec. Het staat gebouwd op de top van Chapultepec Hill en vandaag de dag is het enige kasteel in America uit de dagen van New Spain.

Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht over de stad. Bij het kasteel vind je ook mooie tuinen die bij het kasteel horen. Overigens vind je er vandaag de dag het National History Museum.

TIP ♥ – entree is US$4 p.p.

Chapultepec Castle

De top van Chapultepec Castle

#4 Verken het gezellige La Condesa

Ben je op zoek naar leuke souvenirs om jou aan je geweldige vakantie in Mexico te herinneren? Dan raden wij je aan om naar La Condesa te gaan. Door Nederlandse toeristen wordt La Condesa ook wel de Mexicaanse Jordaan genoemd.

Je kunt hier geweldige souvenirs kopen, maar ook lekker eten. Veel restaurants in La Condesa hebben een sfeervol terras, waar je neer kunt ploffen als je genoeg souvenirs hebt gekocht. Nu kun je lekker genieten van de gezellige omgeving.

#5 Ga naar Plaza Zocalo

Vrijwel iedere grote stad heeft een of meerdere grote pleinen en negen van de tien keer is Plaza de Armas de naam zoals Quito. In Mexico-Stad heet het bekende plein Plaza de la Constitución, maar staat bekend als Zocalo.

Je kunt naar Zocalo gaan om lekker mensen te kijken, maar ook om diverse mooie monumenten te bewonderen. Je vindt namelijk diverse bijzondere monumenten rond het grote plein. En wil je het Nationaal Paleis zien? Dan moet je ook op de Zocalo zijn, want dit paleis vind je helemaal vooraan aan het plein.

#6 Bezoek Metropolitan Cathedral in Mexico

Metropolitan Cathedral in Mexico, ook wel Catedral Metropolitana de la Ciudad de México genoemd, is de grootste en oudste kathedraal van het westelijk halfrond. Het ligt aan de noordkant van het plein.

Deze kathedraal is gebouwd met stenen van een oude Azteken-tempel. Er zijn drie eeuwen nodig geweest om deze kathedraal te bouwen.

TIP ♥ – net als de kathedraal in Leon en Granada in Nicaragua kun je ook het dak van deze kathedraal op. Entree voor het dak is €1

Metropolitan Cathedral in Mexico Stad

De Metropolitan Cathedral

#7 Bezoek het Frida Kahlo Museum

Het Frida Kahlo Museum, ook bekend als de Casa Azul vanwege de blauwe muren, was ooit het huis een van de beroemdste kunstenaars van Mexico; Frida Kahlo. Ze werd geboren in dit hiios in de wijk Coyoacán, en deelde het met haar man Diego Rivera.

Het huis is nog precies zoals het was in de jaren 1950 en het is een van de bekendste huizen in heel Mexico. Frida Kahlois is van grote betekenis voor de geschiedenis van Mexico.

TIP ♥ – entree is gratis op zondag. Op andere dagen betaal je entree.

#8 Bezoek het gigantische Teotihuacan

Op een uur rijden van Mexico-Stad vind je de gigantische oude stad Teotihuacan. Dit is een van de mooiste bezienswaardigheden van Mexico en de ideale dagtrip vanuit de hoofdstad. Op het hoogtepunt van deze stad in de 1e eeuw was Teotihuacan de grootste stad van heel Amerika en de zesde grootste stad ter wereld.

Deze stad was zijn tijd ver vooruit met woonwijken, tempels, een paleis en twee piramides die je vandaag de dag nog steeds kunt bezoeken.

Check onze pagina over Teotihuacan

Ballonvlucht boven Teotihuacan

Het prachtige Teotihuacan

#9 Ga naar het Palacio de Bellas Artes

Palacio de Bellas Artes, of Paleis van de Schone Kunsten, is het belangrijkste culturele centrum van de stad. Het gebouw is een architectonisch hoogstandje met een mix van art deco en art nouveau.

In het gebouw loop je over prachtige marmeren vloeren, kijk je naar buiten door gewelfde ramen en bewonder je diverse bijzondere muurschilderingen. Denk hierbij aan muurschilderingen van Rufino Tamayo en David Alfaro Siqueiros.

TIP ♥ – op zondag is de toegang gratis

Palacio de Bellas Artes

Het indrukwekkende paleis

#10 Bekijk de kleurrijke boten van Xochimilco

Om dit het Venetië van Mexico-Stad te noemen gaat wat ver, maar leuk is het zeker wel.  Xochimilco, ten zuiden van Mexico-Stad, is een stadje dat bekend staat om de kanalen. Het staat zelfs op de UNECO Werelderfgoedlijst.

De kanalen worden al honderden jaren gebruikt voor het vervoer van goederen. De locals varen in opvallend gekleurde bootjes langs chinampa’s (drijvende tuinen).

Xochimilco

De kleurrijke bootjes van Xochimilco

#11 Ga naar de Basilica de Guadalupe

De Basilica de Guadalupe is het belangrijkste heiligdom van Mexico en een van de meest bezochte kerken van de wereld. Het katholieke bedevaartsoord ligt in het centrum van de stad en is zeker de moeite waard om te bezoeken, ook als je niet katholiek bent.

In de kerk vind je een originele afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe. Deze afbeelding stamt uit de zestiende eeuw. Er staan eigenlijk twee basilieken. De oudste dateert uit 1709, maar moest halverwege de jaren zeventig worden vervangen toen het bleek te zinken.

De ronde moderne basiliek is een gigantische kerk. Er kunnen 10.000 mensen in!

 

Basilica de Guadalupe

Uitzicht op Basilica de Guadalupe

Basilica de Guadalupe

De basiliek

#12 Proef al de street food

Je bent in Mexico en dus is het bijna verplicht om al het lekkere eten te proeven. Het Mexicaanse eten is wereldberoemd. Het lekkerste eten is de street food. De kleine hapjes die je op straat kunt kopen. Vaak in de ochtend en avond.

Je kunt van alles proeven. Taco’s, kleine maïstortilla’s, quesadillas en sandwiches. Een feest voor iedereen die van lekker eten houdt!

TIP ♥ – het kost vaak niet meer dan €1

Eten Mexico

Mexicaans eten is zoooo lekker!

#13 Doe een street art tour

Als je dan toch het street food aan het proberen bent, moet je ook gelijk de street art meenemen. In Mexico heb je ontzettend veel mooie graffiti tekeningen op de muren. De beste manier om die te ontdekken zijn met een tour.

Je kunt het ook zelf doen, maar de kans dat je de beste werken in zo’n gigantische stad vindt is vrij klein. Daarnaast kost een tour niet zo veel. Voor iedereen die het wel zelf wil doen, check deze wijken;

 • La Romita
 • Centro Historico
 • Coyoacán

De beste wijken in Mexico-Stad

Wij vinden het altijd lastig om te bepalen waar je nu het beste kunt overnachten als je ergens voor het eerst komt. Zeker in Mexico-Stad kan dat een behoorlijke uitdaging zijn, want deze stad is echt gigantisch. En het is wel zo leuk om de beste wijken te verkennen in plaats van de wijken waar je liever niet komt.

Dit zijn de leukste wijken.

La Condesa

We noemden deze wijk bij #4 al even. La Condesa is een hippe wijk met veel musea, trendy hotels en een paar goede nachtclubs en bars. Je vindt er ook een aantal mooie bezienswaardigheden. Het is vooral populair bij een wat jonger publiek.

La Roma

Condese is de trendy, classy wijk, La Roma is de hippe wijk die populair is onder backpacker, maar waar eigenlijk iedereen zou kunnen verblijven. Het staat bekend als de coolste wijk van Mexico-Stad vol met cafes, restaurants, bars en gezellige straatjes.

Coyoacán

Dit is misschien wel de beroemdste wijk in Mexico-Stad. Zoals we eerder al zeiden; dit is de geboorteplaats is van Frida Kahlo. 

Overnachten in Mexico-Stad

In Mexico-Stad vind je ontzettend veel hotels, appartementen en hostels. Je kunt er luxe overnachten in een prijzig hotel, maar je kunt ook in een eenvoudige accommodatie slapen om wat geld te besparen. De leukste wijken om te overnachten vind je hierboven.

De leukste wijken om te overnachten vind je hierboven

Kosten

Wat een overnachting kost is afhankelijk van je budget, maar alles is hier mogelijk. De goedkoopste accommodaties (dorms in hostels) beginnen bij ongeveer €7 per nacht. Verder kan je het zo duur maken als je zelf wil!

TIP ♥ – wij hebben onze favoriete ho(s)tels in Mexico-Stad op een rij gezet

De beste reistijd

Mexico City heeft een subtropisch hoogland klimaat. Je kunt deze stad het beste bezoeken in de maanden november tot en met april. Deze maanden vallen namelijk in het droge seizoen. Bovendien is het van oktober tot en met april niet te warm in de stad.

Beste reistijd MexicoLocatie

Meer lezen over Mexico?

1 reactie

 1. Flo

  Hoi!
  Ik ben van plan eind dec naar Mexico City te vliegen en daar een paar dagen te verblijven.

  Je geeft aan dat La Roma een goede en leuke wijk is, maar er is een Roma Norte, Roma Amor en Roma Sur. Op andere reisblogs lees ik weer dat er verschil zit tussen deze wijken.
  Heb je specifiekere tips wat betreft de wijk Roma?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU