Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Guanajuato

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Guanajuato is een van de bekendste en mooiste koloniale steden van Mexico. De kleurrijke straten, kronkelende callejones (steegjes), het lekkere eten, de koloniale gebouwen en de vriendelijke mensen maken dit een van de leukste steden van het land. Op deze pagina vertellen we alles over Guanajuato.

Is dit de mooiste stad van Mexico?

Niet alleen de stad Guanajuato is mooi, ook de omgeving waarin de stad ligt is indrukwekkend. De stad ligt namelijk ingeklemd tussen een ravijn. Als je uit de omliggende heuvels komt, rij je ineens een stad in. Een mooie stad ook met koloniale architectuur.

Door de ligging van de stad, in de bergen, vond je hier veel zilver, goud en metaalmijnen. Guanajuato ook een van de rijkste steden in Mexico. Een bekende naam voor de stad is dan ook De Stad van het Metaal.

Pracht en praal

Guanajuato werd in 1988 uitgeroepen tot Werelderfgoed door de UNESCO waardoor de binnenstad is beschermd. Dat leidt tot een prachtige stad met kleurrijke straatjes, gezellige barretjes, sfeervolle pleintjes en uiteraard de mooie koloniale huizen. Je vindt hier zelfs ondergrondse weggetjes!

Guanajuato

De Parroquia Archangel Kerk

Guanajuato

Guanajuato is een prachtige stad

10x leuke dingen om te doen in Guanajuato

Goud delven is misschien geen echte optie meer, maar er zijn wel nog tal van andere dingen te doen. Guanajuato is een diverse stad waar voor elk type reiziger wel iets te doen is. Van backpackers tot gezinnen en van stelletjes tot vriendengroepen.

Wij hebben de leukste dingen om te doen op een rij gezet.

#1 Verken de oude stad

Een inkoppertje natuurlijk. Als je in Guanajuato is ‘moet’ je de binnenstad verkennen. In 1988 werd dit gebied niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet. Daardoor is alles wat je er met eigen ogen kunt bekijken in één klap een soort openlucht museum geworden. Wandel er rustig doorheen en neem alles goed in je op!

In de stad vind je veel pleinen, steegjes en straatjes. Alleen al door het kijken naar de gebouwen wordt je vrolijk. Alles is hier in vrolijke kleuren geschilderd. Het mooie van het centrum is dat er geen auto’s mogen komen zoals wel vaker in UNESCO-steden. Denk bijvoorbeeld aan Hoi An in Vietnam.

TIP ♥ – er zijn gratis Walking Tours in Guanajuato. Deze beginnen bij Plaza de La Paz

Guanajuato

De gekleurde huisjes van Guanajuato

#2 Ontdek de tunnels

Verken ook zeker het uitgebreide netwerk van tunnels van Guanajuato. Deze ondergrondse straten werden aanvankelijk gebouwd als een middel om overstromingen beter in de hand te houden. Vandaag de dag worden ze gebruikt om het verkeer uit het historische stadscentrum te leiden

#3 Klim naar het El Pipila standbeeld

Dit standbeeld, wat van boven op berg uitkijkt over de stad, is gebouwd ter ere van de onafhankelijkheidsheld die de poorten van een Spaans fort in brand stak wat indirect zorgde voor de eerste overwinning van de Mexicaanse rebellen in 1810.

TIP ♥ – deze plek is een perfecte foto spot. Zeker tijdens de zonsondergang

El Pipila Mexico

El Pipila standbeeld

#4 Bezoek het Mummy Museum

Net buiten de stad vind je het Mummy Museum. Je vindt hier, hoe kan het ook anders, de gemummificeerde overblijfselen van bewoners die werden begraven op het stadskerkhof. Daaruit blijkt dat dit vroeger een rijk stad was.

De mummies zijn toevallig ontdekt. Nadat het kerkhof ‘vol’ was werden oude skeletten opgegraven om ruimte te maken voor nieuwe. Vanwege de grote hoeveelheden klei en kalksteen in de grond, werden de lichamen gemummificeerd!

Het museum is een must-see en je vindt er meer dan 100 mummies!

TIP ♥ – entree is 50 peso en het is elke dag geopend

#5 Bezoek de kerken en kathedralen

Wanneer je een stad bezoekt, dan sla je natuurlijk nooit de kerken en kathedralen over. Al is het alleen al omdat ze zo mooi centraal gelegen zijn. In het geval van Guanajuato vind je een aantal mooie kerken.

De bijzonder gele Basilica de Guanajuato en de San Cayetano zijn de bekendste en de Templo de la Compañía wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van barokstijl in Latijns-Amerika.

TIP ♥ – bij sommige kerken kun je ook de toren beklimmen (van binnenuit)

Basílica Colegiata de Nuestra Señora de Guanajuato

De Parroquia de Basílica Colegiata de Nuestra Señora de Guanajuato

#6 Bezoek het huis van Diego Rivera

Als je in Mexico Stad bent geweest ben je ongetwijfeld in de wijk Coyoacán geweest, de thuishaven van Frida Jahlo, een van de bekendste kunstenaressen van Mexico, en haar man; Diego Rivera.. Zij kregen hier asiel nadat Kahlo en Rivera een verzoekschrift bij de regering hadden ingediend.

Diego Rivera hebt gehoord kwam uit Guanajuato en zijn huis is nu veranderd in een museum.

#7 Bezoek Museo Exhacienda San Gabriel de Barrera

Guanajuato is altijd al een rijk gebied geweest, met dank aan de grondstoffen. Dit leidde er bijvoorbeeld in de achttiende eeuw toe dat de rijke zilverbaronnen zich hier vestigden. Hoe dat eruit zag kan je zien in Museo Exhacienda San Gabriel de Barrera.

De hacienda is goed bewaard gebleven. Zoals ook de tuinen altijd goed onderhouden zijn. Als je alles gezien hebt kan je bovendien direct in een café of restaurant aanschuiven voor een goede maaltijd.

#8 Ga naar het Teatro Juárez

Ook al heb je helemaal niks met theater, zoals wij, is dit gebouw nog steeds de moeite waard. Het is een indrukwekkend gebouw met  grote pilaren met daarop grote standbeelden. Als je denkt dat de buitenkant bijzonder is, moet je zeker eens binnen kijken.

Het opzichtige rode en gouden interieur is namelijk bijzonder kitscherig.

TIP ♥ – je kunt binnen kijken als er geen shows zijn

Teatro Juaraz

Het theater

#9 Proef al het lekkere eten

Liefhebbers van lekker eten opgelet als je heerlijk street food wil proberen moet je hier zijn. Je vindt hier echt van alles. Van gorditas, tortillas, fruit, lokale snacks, burritos etc. Er zijn ook verschillende food-tours te boeken waarbij je de beste plekjes af gaat.

De Hidalgo-markt

De Hidalgo Market is een leuke plek om te bezoeken. Er zijn tal van dingen te koop. Van souvenirs tot kleding en van handgemaakte spullen tot heerlijk eten.

#10 Bezoek hét festival: Festival Cervantino

Als er één ding belangrijk is in deze streek, dan is het wel de waarde van cultuur. Dat is bijvoorbeeld jaarlijks weer opnieuw te merken tijdens het belangrijke cultuurfestival in de stad. Dit Festival Cervantino is een goede reden om naar de stad toe te komen.

Wanneer je gaat boeken, kijk dan even op de kalender in welke week dit valt. Wees er wel tijdig bij, want zoals je mag verwachten is dit vaak juist de drukste periode.

TIP ♥ – het festival is meestal eind oktober.

Kerk in Mexico

De Guanajuato Cathedral

Is de Guanajuato veilig?

Een veelgestelde vraag over Guanajuato is of de stad veilig is. Daar is namelijk wel wat over te doen. Het aantal moorden in Guanajuato was in 2019 het hoogste in Mexico. Dat is niet bepaald een leuk feitje. Toch lijkt dit erger dan het is. De meeste misdaad in deze regio is namelijk te wijten aan drugskartels en bendegeweld. 99% van de tijd zijn hier geen bezoekers of toeristen bij betrokken.

De veiligheid in Mexico is de laatste jaren enorm verbeterd. Het land heeft nog altijd last van drugscriminaliteit, maar als reiziger zul je hier weinig van merken. In Guanajuato geldt hetzelfde advies als andere landen: zolang je logisch nadenkt, kun je hier prima rondreizen.

Reis bij voorkeur altijd met twee personen. Andere reizigers vind je makkelijk in hostels en hotels. Daarnaast is deze regio afhankelijk van toerisme, dus historische steden zoals Guanajuato hopen op reizigers dus ook de locals, hoteleigenaren, taxichauffeurs etc. profiteren van jouw veiligheid.

Beste reistijd

Wie de warmte graag opzoekt zit goed in Guanajuato. Het is hier eigenlijk maar zelden onder de 20℃. Sterker nog, het kwik zal vaker de dertig dan de twintig aantikken in een gemiddeld jaar. Dit geldt zelfs voor de koelere maanden van een jaar zoals november, december en januari.

De maanden rond april zijn de beste maanden om hier te komen.

Hoe kom je er

Er zijn meerdere manieren om in de stad te komen, maar de meeste reizigers, die geen huurauto hebben, maken gebruik van twee vormen; het vliegtuig en de bus.

Vliegtuig

Er ligt een relatief groot vliegveld zo’n 30 minuten buiten de stad. Vanuit Queretaro vlieg je in zo’n 3 uur naar Guanajuato. Een retourtje enkeltje van of naar Yucatan kost bijvoorbeeld rond de €100.

Bus

Het busvervoer in Mexico is over het algemeen goed geregeld. Het busstation ligt een kleine 20 minuten buiten de stad. Als je het station uitloopt loop je direct tegen een aantal buslijnen aan die richting het centrum gaan. Een ritje naar het centrum van de stad kost rond de US$5.

TIP ♥ – check de site ADO voor bustickets en tijden

Guanajuato

Locatie

Meer lezen over Mexico?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU