Sandakan is een stad in het noorden van Maleisisch Borneo. De reden dat toeristen hier naar toe komen is het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre en de mooie stranden in de regio. Er is echter nog veel meer te doen dan alleen Orang-oetans spotten.

Startpunt voor mooie avonturen

De stad Sandakan zal niet in je geheugen blijven hangen. Dit is ook niet de reden om hier te komen. De stad is vooral een startpunt voor mooie avonturen in de prachtige omgeving met regenwouden, eilanden, grotten en drijvende dorpen.

Het was tot 1946 de hoofdstad van Borneo (nu Kota Kinabalu). Dat is vandaag de dag duidelijk terug te zien in het straatbeeld met religieuze relikwieën en prachtige koloniale huizen.

Door de vele leuke activiteiten is het een stad waar iedereen zich kan vermaken. Daarom delen wij onze tips over Sandakan.

SandakanUitzicht op de stad vanaf Tsang Pusa Buddhist temple

8x leuke dingen om te doen in Sandakan

Zoals gezegd is de stad zelf niet de meest spectaculaire stad van het land. Toch kun je hier makkelijk een aantal dagen blijven. Dat komt vooral door de prachtige natuurparken en eilanden in de omgeving.

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Sandakan.

#1 Loop de Sandakan Heritage Trail

Een van de beste manieren om de stad te ontdekken is de Sandakan Heritage Trail.  Dit is een gratis wandelroute die je langs alle hoogtepunten van de stad brengt. Zo hoef je niet zelf op zoek naar de beste plekjes, maar volg je gewoon de trail.

Om de hele route te lopen ben je zo’n 2 uur bezig. Onderweg kom je langs de belangrijkste historische bouwwerken van de stad. De belangrijkste stops zijn Masjid Jamik (waar de route begint) en het Pryer Memorial.

TIP ♥ – de route begint bij de Masjid Jamik

#2 Bezoek het Sepilok Orang Oetan Rehabilitation Centre

Het Sepilok Orang Oetan Rehabilitation Centre is een wereldberoemd reservaat 25 kilometer ten zuiden van Sandakan. Een bezoek aan dit bijzondere reservaat is een absolute must als je in Maleisië bent.

De Orang Oetans die je hier vindt zijn bevrijd uit gevangenschap, gered uit deels gekapte oerwouden of wees.

Ze verblijven in het Sepilok Orang Oetan rehabilitatie centrum met als doel weer terug te keren in het wild, een prachtig initiatief. Het is slechts één van de vier opvangcentra voor Orang Oetans

TIP ♥ – lees hier meer over het Rehabilitation Centre

Orang Oetan

#3 Bezoek de Sandakan Central Market

De markt is altijd een leuke plek om te bezoeken en tevens een van de beste plekken om het lokale leven te ervaren. De Sandakan Central Market is de beste plek om eten te kopen.

Je vindt er niet alleen Maleisische gerechten, maar ook gerechten uit China en de Filipijnen.

#4 Bezoek het Sandakan Memorial Park

Als je naar Sandakan gaat, is het een aanrader om het Sandakan Memorial Park te bezoeken. Ooit was dit een gevangenkamp voor Japanners in de Tweede Wereldoorlog. Overigens zaten er ook Australiërs en Britten vast.

Van de ruim 1.800 Australische gevangen, overleefde er slechts 6.

In her park lees je meer over de gebeurtenissen in deze periode. Het is op eigen gelegenheid te bezoeken.

TIP ♥ – entree is gratis

Sandakan

SandakanSjoerd bij het Sandakan Memorial Park

#5 Ga naar de Gomantong Cave

Op zo’n 2 uur rijden van Sandakan liggen de Gomantong Caves. De grotten vormen samen het grootste grottensysteem op Sabah. Je kunt de grotten bezoeken vanuit Sandakan. Bijna alle tour operators in de stad bieden de tour aan.

Dit is een leuke activiteit met kinderen.

De grotten zijn immens, hoewel het niet de grootste grotten in Azië zijn. Deze vind je in Vietnam bij Phong Nha-Ke Bang National Park.

#6 Bezoek Buli Sim Sim Water Village

De bekendste ‘water dorpen’ vind je in Halong Bay en de Mekong Delta in Vietnam. In de regio van Sandakan vind je echter ook veel drijvende dorpen. Een van de bekendste is Buli Sim Sim Water Village.

In tegenstelling tot de dorpen in Halong Bay en de Mekong Delta zijn dit geen drijvende dorpen. De huizen in Buli Sim Sim staan op palen boven het water. De locals leven hier van visserij en wonen al honderden jaren op deze manier.

Water Village

#7 Bezoek het Sandakan Rainforest Discovery Center

Het Sandakan Rainforest Discovery Center is een van de bekendste bezienswaardigheden van de regio. Een beetje vergelijkbaar met het Sepilok Orang Oetan Rehabilitation Centre alleen redden ze hier het regenwoud.

Het is Center ligt bij het Hutan Simpan Kabili-Sepilok, een gigantisch stuk regenwoud in het noorden van Borneo. In het Discovery Center kun je verschillende wandelingen maken over goed onderhouden paden.

Je kunt er zelfs Orang Oetans spotten.

Sandakan Rainforest Discovery CentreRainforest Discovery Center

#8 Bezoek de Puu Jih Shih Temple

Als je en mooie tempel wil bezoeken en dit wil combineren met een van de beste uitzichten over de stad, is Puu Jih Shih Temple the place to be. Deze boeddhistische staat hoog op een heuvel waardoor je een mooi uitzicht hebt over Sandakan Bay.

De tempel is nog niet zo uit. Het is pas gebouwd in 1987. Dat maakt de tempel niet minder mooi of interessant.

Puu Jih Shih Temple ligt op ongeveer 4 kilometer buiten de stad en is met de taxi prima op eigen gelegenheid te bezoeken.

Puu Jih Shih TempleUitzicht vanaf Puu Jih Shih Temple

Leuke plekken om te overnachten in Sandakan

In Sandakan vind je ontzettend veel accommodatie. De vraag is waar je wilt overnachten. Je kunt in de stad overnachten, maar ook in de buurt van de stad, zodat je wat meer in de natuur overnacht.

De opties zijn eindeloos. Je kunt voor €10 per nacht in een hostel overnachten, maar ook voor €200 per nacht in een luxe resort slapen.

In de stad

Als je in de stad wil slapen kun je het beste gaan voor accommodatie in de buurt van de Central Market. Dit is het centrum van de stad en hier vind je dan ook veel voorzieningen. Daarnaast ligt het aan het water.

TIP ♥ – bekijk hier de accommodatie in de stad

Buiten de stad

Je kunt er ook voor kiezen om buiten de stad te overnachten. Je hebt veel mooie jungle lodges in de buurt van Sepilok. Denk aan Nature Lodge Sepilok en Sepilok Forest Edge Resort (aanrader).

Een van de mooist gelegen (en het beste qua accommodatie) is het Sepilok Nature Resort in de buurt van het Rehabilitation Centre.

Sandakan

Hoe kom je er

De stad is makkelijk te bereiken. Het heeft namelijk een vliegveld. Het vliegveld ligt op slechts 15 minuten rijden van het stadscentrum. Er gaan dagelijks vluchten van en naar Kota Kinabalu en Kuala Lumpur.

De vlucht van Kota Kinabalu naar Sandakan duurt slechts 45 minuten en kost je nog geen €30 (enkeltje).

De belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die op Sandakan vliegen zijn Malaysia Airlines en Air Asia.

Met de bus

Je kunt ook met de bus naar Sandakan reizen. De makkelijkste manier is om vanaf Kota Kinabalu te komen. Er rijden verschillende busmaatschappijen die de hele dag door vertrekken. De reis duurt ruim 6 uur en is alleen handig als je de tijd hebt.

Locatie

0 gedachten over “Sandakan”

  1. Hallo ik zou graag naar Sandakan willen reizen maar als je via de site van de overheid kijkt wat betreft veiligheid raden zij het af.
    Hoe staan jullie hier tegen over. Het zou gaan om te reizen met ons gezin (14 jarige en 13 jarige + ouders) in april 2019 ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven