Ipoh is niet de grootste stad van Maleisië, maar wel één van de mooiste. Het staat vol met koloniale gebouwen en oude herenhuizen en er is ontzettend veel te zien. En dat op slechts 2,5 uur rijden van Kuala Lumpur!

Een van de tofste steden in Maleisië

Dit was ooit één van de rijkste steden in heel Zuidoost Azië. Hoewel de meeste mensen hier komen op doorreis naar de Cameron Highlands is de stad veel meer dan een ’toegangspoort’. Het is één van de mooiste steden in Maleisië.

Het wordt ook wel de ‘De stad van de miljonairs’ genoemd. Dit komt vanwege het rijke verleden, maar ook vanwege de rijke inwoners die er vandaag de dag nog wonen

Met de bijzondere architectuur, gezellige bars, restaurantjes, indrukwekkende grotten, eeuwenoude tempels en het historische centrum is het de moeite waard om hier een paar dagen te blijven!

Ipoh StreetIpoh Street

Leuke dingen om te doen in Ipoh

Een van de redenen dat deze stad zo populair is, is omdat er hier veel te doen is. In de stad zelf vind je verschillende mooie tempels en het oude centrum. Ook de omgeving biedt genoeg vermaak met tempels en nationale parken.

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Ipoh.

#1 Ontdek Oldtown Ipoh

Een van de leukste dingen om te doen in Ipoh is het verkennen van het oude centrum. Ook wel Oldtown Ipoh. Het is vergelijkbaar met Georgetown, ook zo’n toffe en sfeervolle stad.

Net als Georgetown vind je ook in Ipoh veel street art. Wel in mindere mate, maar niet minder mooi. Daarnaast is het oude centrum de plek waar je de beste en gezelligste bars en restaurants vindt.

Ties: “Ipoh wordt door veel mensen onderschat, er is hier echt ontzettend veel leuks te doen”.

Dit zijn de leukste dingen om te doen in het oude centrum.

Ipoh Heritage Trail

Ipoh staat vol met indrukwekkende gebouwen. Een van de leukste dingen om te doen is de mooiste gebouwen bezichtigen door middel van de Ipoh Heritage Trail. Dit duurt zo’n 2 uur en neemt je mee langs de mooiste koloniale gebouwen.

De trail is met een gids te doen, maar ook prima zelf te ondernemen. Het staat duidelijk aangeven. Ze noemen het ook wel Jejak Warisan Walk.

Railway Station

Een van de meest iconische gebouwen in de stad is het Railway Station. Het is niet te missen want het is een van de grootste gebouwen in de stad. Het is gebouwd in 1935 en wordt ook wel de Taj Mahal of Ipoh genoemd.

Birch Memorial Clock Tower

Een stukje verderop vind je de Birch Memorial Clock Tower. De clock tower is zo’n 20 jaar eerder gebouwd dan het Railway Station, maar is qua looks veel moderner. Persoonlijk vond ik het wat minder indrukwekkend.

Ga shoppen op Memory Lane Market

Memory Lane ligt in het centrum van Ipoh. De markt is elke zondag en duurt de hele dag. Het is de ideale plek om souvenirs te scoren.

TIP ♥ – de echte naam van Memory Lane is Jalan Lim Bo Seng

Ipoh Railway StationRailway Station

IpohStreetart onder de heritage trail

#2 Ga naar Sam Poh Tong

In en rondom Ipoh vind je ontzettend veel tempels. De Sam Poh is een van de bekendste. Het ligt niet in de stad zelf maar vijf kilometer erbuiten. Het is een indrukwekkende tempel en grootste grotten tempel van Maleisië.

Je bereikt de tempel na een klim van 246 treden.

De tempel is ontstaan doordat er een monnik in 1890 in deze grot zijn meditatiecentrum en huis maakte. Hij deed dit 20 jaar lang. Vandaag de dag zijn er nog steeds monniken te vinden.

Sam Poh Tong

Sam Poh TongDe bekende Sam Poh Tong tempel

#3 Ontdek de Ling Sen Tong Temple

Een andere bekende tempel is Ling Sen Tong. Net als Sam Poh Tong ligt de tempel in een grot. De tempel is kleiner en minder bekend dan Sam Poh Tong, maar daardoor ook minder druk.

De tempel ligt zo’n 6 kilometer buiten het centrum. Met de taxi ben je er zo. Deze tempel kun je goed combineren met Sam Poh Tong, aangezien ze dicht bij elkaar liggen.

#4 Bezoek nog een grottempel: Kek Lok Tong

Dat je rondom Ipoh veel tempels in grotten vindt, is ondertussen wel duidelijk denk ik. Een van de bekendste grotten is de Kek Lok Tong grot en bijbehorende tempel. In de grot vind je een groot altaar.

Het draait hier echter niet zo zeer om de tempel (hoewel die wel indrukwekkend is). De grot is naar mijn mening de reden dat je hier komt.

Kek Lok TongKek-Lok-Tong

#5 Geniet van het uitzicht van de Chin Swee Cave Temple

Dit is een beetje valsspelen, want de Chin Swee Cave Temple ligt dichter bij Kuala Lumpur dan bij Ipoh. Het is daarom ook makkelijker om de tempel te bezoeken vanuit KL dan vanuit Ipoh.

Toch kun je hier vrij makkelijk komen als je vanuit KL komt. Anders kun je vanuit Ipoh ook de tempel bezoeken (2,5 uur).

De Chin Swee Cave Temple is niet heel indrukwekkend, je komt hier voor het uitzicht. Die is namelijk wel erg mooi! De tempel ligt namelijk in de Genting Highlands en biedt spectaculaire uitzichten.

Chin Swee CaveChin Swee Cave

#6 Bezoek Kellie’s Castle

Kellie’s Castle is een van de bekendste highlights in de stad. Het dankt de naam aan William Kellie Smith, die het Kasteel bouwde naar aanleiding van zijn kasteel in Schotland.

Je kunt er prima op eigen gelegenheid naar toe. Misschien moet je wel op eigen gelegenheid, want volgens wilde verhalen spookt het in dit kasteel…

Kellie’s Castle ligt op ongeveer een half uur rijden ten zuiden van Ipoh.

Sjoerd bij Kellie’s Castle

Van Kuala Lumpur naar Ipoh

Ipoh is makkelijk te bereiken vanuit. Kuala Lumpur. Als je naar het noorden reist, richting Penang bijvoorbeeld kom je langs Ipoh. Er zijn twee manieren om hier te komen vanuit KL. Met de train en de bus.

De trein

De trein naar Ipoh vertrekt elke dag vanaf KL Sentral. Er zijn verschillende klassen te boeken. De trein is vaak sneller dan de bus. Je doet er zo’n 2 uur over en je stapt uit op Ipoh railway Station. Prijzen beginnen rond de €9.

Tickets zijn online te boeken, maar ook ter plekke.

De bus

Eeen andere optie is om met de bus te reizen. Er gaan elke dag bussen naar Ipoh en ze vertrekken op verschillende busstations in KL. Dat maakt het plannen van de busreis wat lastig. Wat je het beste kunt doen is bij je accommodatie navragen waar de bus vertrekt.

De beste optie is om bij Pudu Sentral Bus Terminal de 4:15 uur bus te pakken. De bus doet er zo’n 2,5 uur over.

TIP ♥ – boek hier je tickets online

Overnachten in Ipoh

Er zijn oneindig veel mogelijkheden om te overnachten in Ipoh. Het is een bekende stad in Maleisië en dus is er aan accommodatie geen gebrek. Het is ook niet zozeer de vraag in welke accommodatie je het beste kunt overnachten, maar in welke regio.

Oldtown

De vraag waar je het bete kunt overnachten is redelijk snel opgelost. Oldtown Ipoh is namelijk de leukste plek om te overnachten. Je vindt hier de beste en gezelligste accommodaties variërend van hostels tot hotels.

Daarnaast zit je hier het dichtst bij de meeste bezienswaardigheden en de beste restaurants en bars. Goede accommodaties zijn:

  • Budget ➜ Dé Cafe & Rest House
  • Middenklasse ➜ Ipoh Bali Hotel
  • Luxe ➜ Beds In Garden Hostel Ipoh

Bekijk hier alle accommodaties. 

Locatie

0 gedachten over “Ipoh”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven