Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Malakka

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Melaka, Malakka of Malacca, hoe je het ook noemen wil, is een historische stad aan de westkust van het schiereiland van Maleisië. Het is een van de populairste bestemmingen in Maleisië vanwege de multiculturele samenleving, de schitterende architectuur en het heerlijke eten. Sinds 2008 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Malakka, de basis van Maleisië.

Veel mensen zeggen dat Malakka de basis heeft gelegd voor het huidige Maleisië. Dat komt doordat Malakka een van de grootste handels poorten in Zuidoost Azië was in de tijd dat de Sultans hier regeerde. Handel tussen China, India en Siam (het vroegere Thailand) gebeurde hier op dagelijks basis.

De gunstige ligging in de Straat van Malakka was hiervan de grootste reden. Mocht je dus een echt stukje Maleisië willen bezoeken is dit een absolute aanrader.

In de jaren die volgde, is Malakka de status van handelspoort verloren aan Singapore. De daling in de handel beschermde echter wel veel van de oude architectuur. Het historische centrum werd in 2008 een UNESCO World Heritage Site.

Dat was meteen het beginpunt vernieuwing en renovatie van de stad. Het hedendaagse Melaka trekt bezoekers met de levendige weekendmarkt, schitterend cultureel erfgoed en heerlijk eten.
MelakaDe oude straatjes van Melaka

Bezienswaardigheden

Hoewel je het niet verwacht van een havenstad, ademt de stad een en al sfeer uit. Melaka trekt jaarlijks duizenden bezoekers die afkomen op de multiculturele samenleving, de schitterende architectuur en het heerlijke eten.

Er is in Malakka en omgeving ook behoorlijk veel te zien en te doen. Hieronder geven we je een overzicht van de leukste bezienswaardigheden van de stad.

#1 Verken het oude centrum

Het oude centrum van Malakka, ook wel Historic Town Center genoemd, is een must-see tijdens je bezoek aan deze stad. Het is de plek om te zijn in Malakka.

Je vindt hier oude gebouwen, museums en bijzondere architectuur. Je kunt makkelijk een dag ronddwalen door het oude centrum. Als je dat doet, vergeet dan niet om de volgende plekken te bezoeken.

Stadthuys

Dit is een van Melaka’s mooiste attracties is het Stadthuys. Het Stadthuys wordt beschouwd als een van de oudste Nederlandse gebouwen in het oosten.

Het is gebouwd kort nadat de Nederlanders Malakka overnamen in 1641. De naam is ontstaan, omdat het een replica is van het voormalige stadhuis in Friesland.

TIP ♥ – entree is 10 MYR en het is geopend van 9:00 uur tot 17:30 uur.

Christ Church

We gaan nog even verder met Nederlandse gebouwen. Tegenover het Stadthuys staat de Christ Church. Ook dit gebouw werd door de Nederlandse bezetters gebouwd. De kerk is zelfs opgebouwd met bakstenen uit Zeeland!

Het is een bekende bezienswaardigheid in het oude centrum. De kerk kun je vandaag de dag nog steeds gratis betreden om het oude interieur te bezichtigen.

Porta de Santiago

Vlak bij het Stadthuys en de Christ Church kun je ook de Porta de Santiago vinden. Zoals de naam al doet vermoeden is dit geen gebouw met Nederlandse roots.

Het is dan ook gebouwd door de Portugezen als fort in 1511. Het fort besloeg ooit de hele heuvel, maar nu staat er alleen nog een poort (Porta de Santiago). De overblijfselen van het fort zijn een van de oudste Europese die je kunt vinden in Azië.

TIP ♥ – Het is een van de meest gefotografeerde plekken in Melaka dus neem je camera mee!
Christ Church MelakaChrist Church

#2 Waan je even in China in Chinatown

Eigenlijk is dit het centrum van de stad. Het is daarnaast ook de leukste regio om door te lopen. Je kunt hier werkelijk van alles kopen. Van souvenirs tot eten. De straat waar het allemaal om draait is; JIn Hang Jebat, ook wel bekend als Junk St. Melaka.

Je vindt hier restaurants, kledingwinkels en souvenirshops. Een andere leuke straat is JI Tun Tan Cheng Lock.

Jonker Walk Night Market

Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt JIn Hang Jebat omgetoverd tot de Jonker Walk Night Market. Dit is de bekendste markt van de stad, met street food, restaurantjes, marktkraampjes en muziek.

Je vindt hier zelfs waarzeggers! Het is een van leukste plekken om de avond door te brengen.

Melakka

#3 Ga naar het Melaka Sultanate Palace

Het Melaka Sultanate Palace ligt aan de voet van St. Paul’s Hill en is een houten replica van het 15e-eeuwse paleis van Sultan Mansur Shah. Het werd in 1985 gebouwd met behulp van traditionele bouwtechnieken en materialen, gebaseerd op berekeningen uit de 16e eeuw.

Volgens de verhalen werd Sultan Mansur Shah’s zevenvoudige paleis zonder spijkers gebouwd. Het gebouw wordt ondersteund met gesneden houten pijlers en is voorzien van een koper- en zinken dak. Een bijzonder bouwwerk om te zien dus.

TIP ♥ – entree is 2 MYR p.p. Het is geopend van 9:00 uur tot 18:00 uur van maandag tot zondag.

#4 Ontdek de Masjid Selat Melaka

Dit is misschien wel een van de mooiste moskeeën die je kunt bezoeken in Maleisië. DeMasjid Selat Melaka (zie foto hieronder) is een gouden moskee die lijkt te zweven boven het water.

De moskee is pas gebouwd in 2006 en dus redelijk recent. Zeker als het vloed is lijkt de tempel te drijven op het water.

TIP ♥ – de beste tijd om de moskee te bezoeken is vroeg in de morgen. Let er op dat je geschikte kleding draagt als je de moskee in wil. Ook niet moslims mogen naar binnen (vrouwen dienen een sjaal te dragen). Uiteraard moet je ook je schoenen uit.

Masjid Selat MalakaDe schitterende Masjid Selat Malaka

Hoe kom je er?

Malakka is vrij makkelijk te bereiken. Het ligt namelijk ‘slechts’ 144 kilometer van Kuala Lumpur. Met de trein richting Malakka gaat niet, er stopt namelijk geen trein hier (wel in Tampin, 38 kilometer ten noorden van Malakka).

Je kunt de stad bereiken via verschillende bussen of met de auto vanuit Kuala Lumpur of Johor Bahru via de North-South Highway.

Met de bus

Malakka heeft een gigantisch busstation (Melaka Sentral) waar veel bussen aankomen en vertrekken. Een aantal bekende bestemmingen die je vanuit Melaka met de bus kunt bezoeken (of richting Melaka kunt) zijn;

  • Cameron Highlands -63,- MYR / 5 uur rijden;
  • Ipoh -35,- MYR / 5 uur rijden;
  • Kuala Lumpur -15,- MYR / 2 uur rijden;
  • Kota Bharu -60,- MYR – 10 uur rijden;
  • Singapore – 25,- MYR / 4,5 uur rijden.

Overnachten

Malaka is een populaire stad onder reizigers in Maleisië. Er zijn dan ook veel verschillende soort accommodaties te vinden in de stad. Van goedkope budget hostels tot aan zeer luxueuze resorts, het is te vinden in Malaka.

De meer exclusievere en duurde resorts liggen voornamelijk aan de zeekant van Malaka. De meeste accommodaties liggen om het oude centrum heen.

We raden je ook aan om hier een accommodatie te nemen, zodat je dicht bij alle activiteiten van de stad zit.

Doordat het aanbod zo groot is qua accommodaties, is het niet nodig om van tevoren te reserveren als je naar Malaka wilt reizen.

TIP ♥ – Reserveer hier je accommodatie voor Malakka

Beste reistijd

Malakka heeft een tropische temperatuur het gehele jaar rond. De stad is dan ook alle maanden van het jaar te bezoeken. De gemiddelde temperatuur in de stad is altijd tussen de 30 en 32 ℃.

De beste reistijd voor de stad is toch van februari tot september. In deze maanden heb je de minste regen in de regio. In de maanden maart en april kan er nog wel iets meer regen vallen, zo’n 100 millimeter per maand.

In de maanden oktober tot januari kun je dus alleen iets meer regen verwachten in de stad. Het blijft echter wel altijd lekker warm!

Locatie Malakka

Meer lezen over Maleisië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Sinds Corona is er wereldwijd een veel veranderd. Ondanks dat we ons uiterste best doen, is onze informatie niet overal up-to-date.

Zie jij een foutje, of heb je recente informatie voor ons? Dan zouden we het supertof vinden als je ons een berichtje stuurt.

Dan zorgen wij dat het z.s.m. online komt.

CONTACT!