Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Sepilok

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Het Sepilok Orang Oetan Rehabilitation Centre is een wereldberoemd reservaat 25 kilometer ten zuiden van Sandakan. Een bezoek aan dit bijzondere reservaat is een absolute must als je in Maleisië bent. Het breng je in contact met de bijzondere Orang Oetans. Orang Oetan betekent in het Maleis ook wel ‘man van het oerwoud’.

Sepilok

Het Hutan Simpan Kabili Sepilok is een groot natuur reservaat in het noorden-oosten van het eiland Borneo. Het staat voornamelijk bekend om het Oerang Oetan Rehabilitatie Centrum. De Orang Oetans die je hier vindt zijn bevrijd uit gevangenschap, gered uit deels gekapte oerwouden of wees.

Ze verblijven in het Sepilok Orang Oetan rehabilitatie centrum met als doel weer terug te keren in het wild, een prachtig initiatief. Het is slechts één van de vier opvangcentra voor Orang Oetans!

De man van het oerwoud

Het park trekt 800 bezoekers per dag en het is de populairste en beste plek ter wereld om de Orang Oetans in het wild te zien. Orang Oetans zijn een beschermde diersoort en het initiatief van het Sepilok Orang Oetan Rehabilitation Centre draagt bij aan een betere leefomgeving van deze schitterende, intelligente mensapen.

In het reservaat leren ze de apen hun basisinstinct terug te krijgen om te kunnen overleven in de jungle van Maleisië. Ze leren hier weer klimmen, nesten bouwen en vooral ook voedsel zoeken. Ze worden gevoerd op een platform op ongeveer 10 minuten lopen van het centrum. Hierdoor wennen ze niet te veel aan mensen.

Sepilok

De Orang Oetan

De reden dat het Sepilok Orang Oetan Rehabilitation Centre zo populair is komt vanwege het feit dat vandaag de dag de Orang Oetans alleen nog in Borneo en Sumatra, Indonesië, voorkomen. Zelfs hier worden ze nog met uitsterven bedreigd doordat hun omgeving door illegale boskap steeds kleiner wordt.

Het is treurig om te zien wat mensen met de omgeving van de Orang Oetans doen. De populatie van deze apen wordt geschat op 15.000 terwijl dit er een eeuw geleden nog 250.000 waren.

Wandelen

Je kan in het park prachtig wandelen door de jungle en de apen ‘live’ bekijken. Het is de laatste jaren wel steeds drukker waardoor er soms meer mensen dan apen lopen. Toch blijft het bijzonder om deze apen van zo dichtbij te kunnen zien!

De meeste bezoekers komen vanaf Sandakan en Sepilok waar genoeg tours te boeken zijn. Je kunt hier tevens overnachten in verschillende hostels en hotels variërend van RM20 tot RM100. Ook het transport naar het Rehabilitation Centre komt en gaat vanaf deze steden.

Een taxi vanaf Sandakan kost je ongeveer RM40. Daarnaast gaat er vanuit Sandakan elk uur een bus, dit is met RM3 een stuk goedkoper.

Oeran Oetang in Sepilok

Locatie Sepilok Orang Oetan Centre

Meer lezen over Maleisië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Sinds Corona is er wereldwijd een veel veranderd. Ondanks dat we ons uiterste best doen, is onze informatie niet overal up-to-date.

Zie jij een foutje, of heb je recente informatie voor ons? Dan zouden we het supertof vinden als je ons een berichtje stuurt.

Dan zorgen wij dat het z.s.m. online komt.

CONTACT!