Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Mabul eiland

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

In het uiterste oosten van Borneo in Maleisië ligt Mabul eiland. Dit is met recht een mini eiland te noemen. Het is wereldwijd, en lokaal, bekend doordat het een geweldige duiklocatie is. Daarnaast zijn ook het binnenland en de oude dorpjes op het eiland erg bijzonder. Het ligt in de buurt van Pulau Sipadan.

Prachtig Mabul Eiland

Op het eiland zijn twee kleine dorpjes die al sinds 1970 bestaan. Veel van de originele eerste bewoners wonen nog steeds in deze dorpjes. Zij verdienen hun geld veelal met de visvangst en sinds kort ook met toerisme.

Het is erg leuk om de dorpjes te bezoeken omdat de bevolking zeer vriendelijk en gastvrij is, zoals we in Maleisië gewend zijn.

Een van de belangrijkste trekpleisters naast het duiken zijn de watervilla’s die je hier hebt. Dit zijn resorts die op het water staan gebouwd. Het is een unieke ervaring om wakker te worden (en in slaap te vallen) met de helder blauwe oceaan onder je. Zeker ‘s avonds heb je een prachtig uitzicht op zee!

TIP ♥ – vanaf Mabul Island kun je Tun Sakaran Marine Park bezoeken

Mabul eiland
Mabul Island

De bekende watervilla’s op Mabul eiland 

Duiken bij Mabul eiland

Het eiland is niet zo populair als het nabij gelegen Sipadan maar dat maakt de duikervaring er niet minder om. Dicht bij het eiland ligt namelijk een prachtig koraalrif met een oppervlakte van twee vierkante kilometer.

Dit koraalrif heeft enkele muren van koraal van wel dertig meter hoog. Het is dan ook een populaire bestemming bij duikers. Naast een prachtig koraalrif kent het water rond Mabul eiland ook een zeer druk waterleven.

Volgens sommige duikers is Mabul eiland één van beste eilanden ter wereld om te bezoeken wanneer je op zoek bent naar leven onder water. De zee rondom dit kleine eilandje krioelt het met diverse soorten kleine inktvissen, clownvissen, kikkervissen en de blaasvis.

Mabul Island

Beste locaties om te duiken

De meeste duiklocaties zijn vrij ondiep, zo’n 12 tot 18 meter, en daarmee ook geschikt voor beginnend duikers. Het water is hier maximaal 30 meter diep. Het zicht is ongeveer 5 tot 8 meter bij bekende plekken zoals Froggy Lair, Paradise Reef, SeaVenture en Lobster Wall. Er ligt ook een wrak op zo’n 18 meter diepte.

Overnachten op Mabul eiland

De meeste van de weinige resorts op Mabul Island, zijn gericht op mensen die komen om te duiken of snorkelen. Een van de meest bijzondere manieren om op Mabul Island te overnachten, is op het verlaten booreiland dat net uit de kust ligt.

Dit booreiland is namelijk omgetoverd tot een heel bijzonder resort. Naast de resorts zijn er ook enkele goedkopere hostels voor backpackers.

TIP ♥ – check voor alle accommodatie Booking.com

Mabul Island

Hoe kom je er?

Om er te komen zul je eerst naar Semporna moeten reizen. Hier kun je vanaf Kota Kinabalu heen vliegen. Vanaf Semporna neem je een boot. De bootreis duurt ongeveer 30 minuten met een speedboat en anderhalf uur met een slowboat. Resorts en lodges hebben vaak een ophaalservice vanaf Semporna voor gasten. Je kunt Mabul ook bezoeken als dagtour via een tour operator in Semporna.

Locatie Mabul Island

Meer lezen over Maleisië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Sinds Corona is er wereldwijd een veel veranderd. Ondanks dat we ons uiterste best doen, is onze informatie niet overal up-to-date.

Zie jij een foutje, of heb je recente informatie voor ons? Dan zouden we het supertof vinden als je ons een berichtje stuurt.

Dan zorgen wij dat het z.s.m. online komt.

CONTACT!