Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Kota Bharu

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Tegen de grens van Thailand, aan de oostkust, vind je de stad Kota Bharu. Waarschijnlijk niet de eerste stad die in je op komt als je een to-do lijstje voor Maleisië samenstelt. De meeste reizigers komen hier, omdat ze richting de Perhentian Islands gaan, maar deze stad heeft zelf ook genoeg te bieden. Je kunt er eerlijk eten en je vindt er veel cultuur en traditionele ambachten.

De New City

Kota Bharu is de hoofdstad van Kelantan. Het grappige is dat Kota Bharu letterlijk ‘New City’ betekent, terwijl het een van de oudste steden van het land is. Het ligt in het minder bezochte oosten van Maleisië.

Hierdoor is het lang niet zo druk als bekende steden als Georgetown of Kuala Lumpur. Daardoor is het tevens een van de meest authentieke steden van het land. Je hoeft hier geen week te blijven, maar een nachtje kan zeker geen kwaad!

Ties: “De meeste mensen zien alleen de pier waar de boot richting de Perhentians vertrekt. Zonde, want de stad heeft leuke dingen te bieden”.

Kota Bharu Central MarketCentral Market

Wat is er te doen in Kota Bharu

Als je kennis wilt maken met het islamitische Maleisië dan is dit the place to be. In de stad vind je nagenoeg geen Westerse taferelen. Je kunt er leuke markten bezoeken met de mooiste kleuren en indrukwekkende moskeeën  bekijken.

Dit zijn de leukste dingen om te doen.

#1 Bezoek de Central Market

Als je in Kota Bharu bent, ontkom je niet aan de Central Market. Dit is de bekendste en meest bezochte markt van de stad. Het staat zelfs bekend als een van de beste markten in heel Maleisië.

Het is een flinke markt van twee verdiepingen waar voornamelijk eten wordt verkocht. Het is een mooie plek voor Instagrammers en fotografen, want doordat er zo veel verschillende soorten groente ligt, is het een groot kleurenfestijn.

Uiteraard vind je hier ook heerlijk eten. Bij de vele kraampjes kun je de meest bijzondere gerechten proeven.

Kota BharuCentral Market

#2 Ga naar de stranden

De stad ligt aan de kust en je kunt vrij makkelijk van het stadscentrum naar een van de mooie stranden in de buurt. Het zijn niet de mooiste stranden van het land, maar zeker de moeite waard als je even wil ontspannen.

De bekendste stranden zijn Irama Beach en Pantai Cahaya Bulan. Het zijn geen hagelwitte zandstranden zoals je op bijvoorbeeld de Perhentians.

TIP ♥ – hou er rekening mee dat het in de weekenden druk kan worden op de stranden.

#3 Bezoek de Wat Machimmaram

Op een half uurtje buiten de stad vind je de Wat Machimmaram Een van de belangrijkste tempels in de regio. Het staat bekend om de grote boeddha die op de tempel lijkt te zitten.

Je kunt er makkelijk zelf heen reizen met de bus of een huurscooter, maar je kunt ook verschillende tours boeken in de stad.

Wat MachimmaramWat Machimmaram

#4 Scoor eten op de Night Market

De Central Market is de bekendste markt, maar het lekkerste eten vind je op de Night Market. Zoals elke grote stad in Azië heeft ook Kota Bharu een Night Market. Je kunt er de lekkerste gerechten scoren.

Gemarineerde kip op bamboespiesjes, alle soorten nasi, gebakken flatbread… alles is hier te koop. En het is nog lekker ook!

#5 Bezoek ook de Wat Phothivihan

In de buurt van Wat Machimmaram vind je nog een tempel. De Wat Phothivihan. Waar de Machimmaram een zittende boeddha is, is Phothivihan een liggende boeddha zoals je die ook in Bangkok vindt.

Het is iets minder groot en minder druk dan de Machimmaram, maar je kunt beide mooi combineren.

Wat PhothivihanWat Phothivihan

Hoe kom je er

Kota Bharu ligt aardig uit de buurt van de meeste bezienswaardigheden in Maleisië. Je kunt er op twee manieren komen. Met de bus en met het vliegtuig.

Vliegtuig

De makkelijkste, maar tevens duurste, manier om er te komen. De stad heeft een eigen vliegveld. AirAsia, Malaysia Airlines en Firefly vliegen op deze luchthaven. Check hier de vliegtickets. Vanuit de meeste grote steden in Maleisië vlieg je hier heen. Denk aan KL, maar ook Langkawi.

Met de bus

Je kunt ook met de bus richting Kota Bharu. Vanuit KL is de reis voor het mooie net te ver (7 uur). Een betere optie is de Cameron Highlands of Taman Negara. Vanaf deze plekken is met respectievelijk 5 uur en 6 uur.

TIP ♥ – check hier de busprijzen en de tickets

Van Kota Bharu naar de Pernhentians

Zoals gezegd komt bijna iedereen hier heen om door te reizen naar de Perhentian Islands. Er is maar één manier om van Kota Bharu naar de Perhentians en dat is met de boot.

Je zal eerst met de bus van Kota Bhara naar Kuala Besut moeten reizen. Dit is waar de boten vertrekken. Kuala Besut ligt op ongeveer 60 kilometer van de stad en je doet er een uur over.

Vanaf Kota Bharu Bus Station gaan er meerdere bussen naar Besut. Je hebt keuze uit de luxere toeristenbussen of de lokale bussen. Je Kunt ook een taxi nemen. Dat kost je rond de RM50.

Kuala Besut naar Perhentian

Vanaf Kuala Besut moet je de boot nemen richting de Perhentian Islands. Er gaan meerdere boten per dag. Public boats en fast boats. Welke boot je neemt, is afhankelijk van wat je wil betalen. De fast boat is duurder, maar ook sneller.

Kom minimaal 30 minuten voor vertrek. Kaartjes kun je online boeken, maar ook ter plekke bij de pier.

Ties: “Hoe er rekening mee dat de laatste boten naar Perhentian om 17:00 uur vertrekken”.

PerhentiansZie jij jezelf al zitten?

Locatie

Meer lezen over Maleisië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Sinds Corona is er wereldwijd een veel veranderd. Ondanks dat we ons uiterste best doen, is onze informatie niet overal up-to-date.

Zie jij een foutje, of heb je recente informatie voor ons? Dan zouden we het supertof vinden als je ons een berichtje stuurt.

Dan zorgen wij dat het z.s.m. online komt.

CONTACT!