Jungle trekking in Bukit Lawang

Voor de mensen die van natuurlijk schoon en wildlife spotten houden, is het Bukit Lawang het ware paradijs op aarde. De regio staat bekend om zijn grote biodiversiteit. Zo vind je hier wilde neushoorns, tapirs, olifanten, tijgers en luipaarden te vinden. Maar het park staat voornamelijk bekend om zijn mensapen; de orang oetans. Een van de beste dingen om hier te doen is dan ook een jungle trekking in Bukit Lawang.

Tips voor een jungle trekking in Bukit Lawang

Het Gunung Leuser National park is de enige plek ter wereld waar je orang oetans nog in het wild kunt zien. Dit is dan ook de voornaamste reden van reizigers om de jungle trekking in Bukit Lawang te doen.

Als je deze bosmensen in hun natuurlijke habitat wil zien is een jungle trekking in Bukit Lawang een must-do.

Bukit Lawang is een toffe plek op Sumatra. Het ligt midden in de jungle en de sfeer is er relaxt. Je kunt er lekker chillen in een van de vele restaurantjes aan de rivier en het is de ideale plek voordat je de jungle trekking begint.

Wat vonden wij er van?

Het zien van orang-oetans in het wild stond al jaren op de to-do list, maar de jungle trekking heeft elke verwachting overtroffen. Door de grote biodiversiteit is het onmogelijk om geen wildlife te zien tijdens de jungle trek. Continu word je omringt door de meest uiteenlopende fauna. Ook de bomen en planten in het ruige oerwoud zijn adembenemend!

Dit is werkelijk de mooiste trekking die we ooit gelopen hebben! Zowel qua uitzichten, als de diversiteit en hoeveelheid dieren die we gezien hebben! Hou je van natuur en wildlife dan is een jungle trekking in Bukit Lawang één die bovenaan je lijst zou moeten staan.

jungle trekking in Bukit LawangHier doe je het voor

jungle trekking in Bukit LawangKijk die kleine hangen!

De jungle trekking van dag tot dag

Omdat het vaak lastig is in te schatten wat je kunt verwachten tijdens een jungle trekking hebben wij hier onze bevindingen van de 4-daagse jungle trekking in Bukit Lawang uitgeschreven. Handig om te weten wat je te wachten staat!

Dag 1 Van Bukit Lawang naar Kamp 1

De trekking begon om 9:00 uur vanuit Bukit Lawang. De eerste dag zit er nog geen ontbijt bij dus het is raadzaam een stevige maaltijd te nemen voordat je aan de trekking begint. Bij vertrek maak je kennis met de gids die je mee zal nemen de jungle in.

Na zo’n 20 minuten lopen vanaf Bukit Lawang verlaat je de gebaande paden en loop je rechtstreeks de jungle in. Het begin van de trekking is even stevig, aangezien je een flinke bergtop over moet. Door de warmte in combinatie met de hoge luchtvochtigheid is dit wel even doorzweten!

De eerste encounter met orang-oetans

Eenmaal over de eerste bergkam heen gaat de gids opzoek naar orang-oetans en andere dieren. De eerste orang-oetans werden al vrij snel gevonden waardoor wij ons geluk niet op konden! Rustig volgde we de orang-oetans (moeder met zoon) die op de grond liepen opzoek naar voedsel.

Toen de kleine orang-oetan genoeg had van het zoeken naar eten, besloot hij dat hij wilde spelen met een toerist. Ineens pakt hij mijn been voor een stevige knuffel. Nu heb ik deze magistrale dieren altijd in het wild van dichtbij willen zien maar dit was wel iets teveel van het goede.

Toen de kleine deugniet zijn tanden in mijn been probeerde te zetten was het tijd om de orang-oetan vakkundig te verwijderen van mijn onderbeen.

Dit gaat niet zomaar aangezien een orang-oetan ongeveer 6 keer zo sterk is als een volwassen man. Gelukkig kregen we zijn armen los en ging orang-oetan weer zijn eigen weg.

TIP ♥ – hou altijd genoeg afstand van de orang-oetans. Ze zijn sneller dan dat je denkt!

Bukit Lawang

Kleine vriend

Sumatra

Je ziet niet alleen dieren

Lunch met meer aapjes

Na de eerste close-encounter (iets te close) met de orang-oetans vervolgde wij onze weg in het park. Al snel kwam er een familie withandgibbons voorbij hoog in de bomen. Het aanzicht van de oh-zo behendige gibbons is prachtig als ze razendsnel door de boomtoppen slingeren.

Inmiddels hadden we een paar uur door de jungle gelopen en werd het tijd voor de lunch. We besloten op een boomwortel te gaan zitten om hier onze nasi goreng te nuttigen.

Dit trok al snel de aandacht van een mannetjes makaak die overduidelijk ook trek had in nasi goreng en het bijbehorende fruit.

Toen de makaak luid stampend uit de bosjes op ons afkwam, zei de gids heel geruststellend; ‘he is just showing off he doesn’t do anything…‘. Dus, stampende makaken bijten niet. Hierna hebben we maar snel onze lunch opgegeten zonder de makaak uit het oog te verliezen.

Op naar kamp 1

Na de lunch begon langzaam de tocht naar het eerste kamp van de jungle trekking door Bukit Lawang. We hoorden van een andere gids dat er een orang-oetan moeder met baby in de buurt was waardoor we toch nog een kleine omweg zouden maken op weg naar het kamp.

Eenmaal aangekomen in het eerste kamp konden we onze ogen niet geloven. Zelfs in het kamp stikte het van de dieren. Zo liep er een hagedis van zo’n 1,5 meter door het kamp en waren er drie verschillende soorten apen aanwezig.

Alsof dit allemaal nog niet gek genoeg was had de orang-oetan moeder met baby besloten haar nest te bouwen in een van de bomen in het kamp. Iets wat volgens de gids maar heel zelden gebeurd.

Terwijl onze kok de meest heerlijke gerechten uit zijn pan toverde waren wij volledig in extase over wat we allemaal wel niet hadden gezien in één dag Gunung Leuser National Park.

Bukit Lawang, SumatraHet eerste kamp met aapjes (behalve die in de groene broek)

Eten Bukit LawangDit soort heerlijke gerechten maken ze midden in de jungle!

Eten Indonesië

Ontbijtje!

Dag 2 Op zoek naar gibbons!

Na een nacht vol junglegeluiden, werden we weer vroeg wakker voor onze tweede dag. Na een korte douche in de rivier en een heerlijke jungle sandwich waren we klaar voor het volgende avontuur.

De gids vertelde welke route hij in gedachte had en of wij het daar mee eens waren. De kans om gibbons te zien was volgens hem het grootste op deze route maar, het zou wel een zware klim worden.

Met deze waarschuwing in ons achterhoofd besloten we natuurlijk voor de zware klim te gaan met de kans op gibbons.

TIP ♥ – stevige schoenen zijn handig! Neem ook genoeg droge sokken mee

Mina, de chagrijnige orang-oetan

Het is een behoorlijk steile klim het eerste stuk maar het uitzicht boven is dat dubbel en dwars waard! Toen we weer afgedaald waren de jungle in, kwamen we een andere groep tegen die orang-oetan Mina had gezien.

Mina is de meest bekende orang-oetan in Gunung Leuser National Park omdat ze bekend staat om tol te vragen (in de vorm van fruit) aan groepen toeristen.

Als ze dit niet krijgt word ze vaak agressief en valt ze mensen aan. Omdat de orang-oetans niet gevoerd mogen worden geeft dit wel eens problemen. Nu is het misschien niet het meeste verstandige idee, maar we vonden toch dat we de meest bekende orang-oetan niet over konden slaan. Op naar Mina dus!

We kregen een korte uitleg over hoe we ons moesten gedragen als Mina onze kant opkwam en vervolgden onze wandeling. Al snel kwamen er mensen van een andere groep ons tegemoet gerent op de vlucht voor Mina.

Heel voorzichtig naderde we Mina, die gelukkig op dat moment in een boom zat. Toen Mina langzaam uit de boom begon te klimmen, kozen we eieren voor ons geld en maakte we dat we wegkwamen uit haar gebied (op een iets sneller tempo als dat we gewend waren).

JungleHet uitzicht onderweg

JungleHet uitzicht onderweg met in de verte een orang-oetan in de boom

Orang OetanMina

Op naar de Gibbons

Maar de missie van de dag was nog steeds de siamang gibbons te zien dus op naar de volgende bergkam! Na weer een flink steile klim waren ze dan eindelijk daar! Een familie bestaande uit vader, moeder en een kleintje bevond zich in de boomtoppen.

Toen ze ons eenmaal in het vizier kregen klommen ze uit nieuwsgierigheid naar beneden waardoor ze echt op enkele meters afstand te zien waren.

Toen de gibbons uit waren gekeken op ons en weer in de boomtoppen verdwenen, werd het tijd voor de laatste afdaling van de dag. De gids merkte op dat het snel zou gaan regenen en dat de paden dan behoorlijk glad konden worden.

Hieruit volgde een kleine sprint naar het kamp waar we weer heerlijk konden genieten van koffie, thee en de gerechten van onze jungle kok.

Jungle trekking in Bukit LawangJe ziet overal apen tijdens de jungle trekking in Bukit Lawang

Jungle trekking in Bukit LawangSiamang Gibbon

Dag 3 Van Kamp 1 naar Kamp 3

Omdat we kamp twee hadden overgeslagen werd de derde dag een drukke dag. We moesten immers vanaf kamp één het derde kamp bereiken. We kregen wel de keuze of we de lange (meer vlakke) of de korte route (steile)route  wilde nemen.

Aangezien het lopen door de jungle best wel intensief is en we er al twee volle dagen op hadden zitten kozen we in dit geval voor de korte, maar steile route.

Eindelijk in kamp 3

Na ongeveer 5 uur klimmen en klauteren (en hier en daar een orang-oetan) hoorde we eindelijk weer het vertrouwde geluid van de grote rivier. Kamp drie kon nooit ver meer zijn! Inmiddels is de spierpijn aan alle kanten wel aanwezig waardoor we blij zijn dat we in kamp drie zijn aangekomen.

Je zou zeggen dat na deze drie dagen de verbazing wel weg is als je dieren ziet in de wildernis maar niets is minder waar. Vanuit het kamp kijken we rustig naar een troep apen die vanuit de boom de rivier in springen en de varaan die ze probeert te vangen. Wat een leven!

Deze nacht krijgen we echter nog wel een tropische stortbui op ons dak. Het was alsof de Niagara waterval zich boven ons hutje bevond! Wonderbaarlijk leek het onze hut weinig te doen en weerstond deze de waterhoeveelheid met alle gemak!

TIP ♥ – neem plastic zakken mee voor je natte kleding!

Jungle trekking in Bukit LawangTijdens de jungle trekking in Bukit Lawang zie je orang-oetans van heel dichtbij

KampKamp 3

Jungle trekking in Bukit LawangKamp 3  ligt aan het water en als je goed kijkt zie je nog een kleine verrassing in het water 🙂

Dag 4 terug naar Bukit Lawang (optioneel)

Wij kozen voor een 4-daagse trekking, maar de standaard tour is . In principe is dat niet nodig omdat je in 3 dagen genoeg ziet.

De vierde dag was gelijk de laatste dag van de jungle trekking in Bukit Lawang. Na drie magistrale dagen in de jungle was het tijd om terug te gaan naar de bewoonde wereld in Bukit Lawang. Na wat koffie en een heerlijke banana pancake was het tijd voor tuben!

De wandeling terug naar Bukit Lawang zou weer een dag in beslag nemen dus is er de optie om terug te gaan op een tube.

Dit zijn wat aan elkaar geknoopte tractorbanden waarmee je de rivier afgaat tot je weer in Bukit Lawang bent. In plaats van een dag lopen ben je op deze manier in +- een uur terug in de bewoonde wereld.

De gidsen zitten voorop en achterop om te zorgen dat je niet tegen de rotsen aanslaat en zo ga je onder luidkeels gezang terug naar het punt waar het allemaal begon!

TIP ♥ – als je wil tuben neem dan een drybag mee!

Gidsen Orang Oetan trekkingDe gidsen in het water

Hoe kom je in Butik Lawang?

De belangrijkste toegangspoort tot het Gunung Leuser National Park is Bukit Lawang. Vanaf hier kun je tours boeken naar het park. Bukit Lawang is het makkelijkste te bereiken vanuit Medan.

Van Medan naar Bukit Lawang

Medan heeft een vliegveld en is bereikbaar vanuit heel Indonesië en zelfs Kuala Lumpur en Singapore. Vanaf het vliegveld kun je de bus of minivan nemen naar Binjai (50.000 IDR). Vanuit hier gaan er grote bussen of minivans naar Bukit Lawang.

De prijzen kunnen variëren maar ga uit van 30.000 IDR voor de grote bus, (deze rijden minder vaak) en 100.000 IDR voor de kleine mini vans.

TIP ♥ – lees hier al onze tips over Bukit Lawang

Hoe en waar boek je een tour

Om de orang-oetans in het wild te zien moet je een tour boeken aangezien je niet zonder begeleiding het park in mag. Dit kan in Bukit Lawang, maar de kans is groot dat dit vol zit. Zeker in het drukke seizen.

Goede gidsen

Alles organisaties maken gebruik van lokale gecertificeerde gidsen. Deze moeten een jarenlange training doorlopen zodat ze bekend zijn met alle planten en dieren die in het park voorkomen. Ook krijgen ze training in het omgaan met de verschillende orang-oetans.

Zo weten de gidsen hoe ze om moeten gaan met bijvoorbeeld een Mina (de agressieve orang-oetan).

orang oetanRekken en strekken

Wat moet je meenemen?

Wij raden aan om zo min mogelijk mee te nemen. Je bent de hele dag aan het lopen dus een zware tas op je rug in niet zo prettig. Daarnaast zitten veel dingen ook bij de jungle trekking in Bukit Lawang-tour inbegrepen.

Het volgende is inbegrepen in de prijs:

  • Een gids en een kok die Engels spreken
  • Een tent inclusief klamboe en slaapmat voor de overnachtingen
  • Ontbijt (behalve de eerste dag), lunch en avondeten
  • Snacks voor onderweg
  • Koffie, thee en koekjes bij aankomst in een kamp
  • Gratis opslag van je backpack bij het hotel waar je verblijft


Naast de faciliteiten die bij de prijs inbegrepen zitten moet je zelf ook nog een aantal dingen meenemen:

  • Water (ons werd aangeraden 1 liter pp, ik zou zelf 2 liter aanraden)
  • Droge kleren voor elke dag
  • Schoenen
  • Poncho
  • Camera
  • Zwembroek en handdoek
  • Zaklamp
  • Toiletspullen
  • Zonnebrand
  • DEET / anti insecten spray
  • Toiletpapier


De eerste tip is om meer als 1 liter water mee te nemen. Door de warmte en hoge luchtvochtigheid loopt het water letterlijk over je rug heen. Hoewel ze in het kamp water kunnen koken uit de rivier, raden wij toch aan zelf 2 liter mee te nemen elke dag.

Neem ook genoeg droge t shirts mee want deze zijn vaak drijfnat na een dag hiken door de jungle.

Naast de spullen die je mee moet nemen hadden wij ook nog het volgende bij ons:

  • Oordopjes
  • Zaklamp
  • Slippers
  • Paracetamol
  • Powerbank met zonnepaneel (voor het opladen van de zaklamp)
  • Snacks voor onderweg


orang oetanOran oetans

Hoe zwaar is de jungle trekking?

Deze vraag is altijd lastig te beantwoorden omdat dit per persoon verschilt. Ook je gids zal hier een belangrijke rol in spelen. De gids zal namelijk een makkelijkere route lopen als je conditie iets minder goed is.

Je kan de trekking dus zo zwaar maken als dat je zelf wilt. Het is in ieder geval geen wandelingetje door het park. Wij hadden het geluk dat het 4 dagen droog is geweest, maar in de regen is deze trekking wel pittig.

Verschillende routes en paden

De routes die je loopt zijn ook niet altijd hetzelfde. Vaak weten gidsen waar de apen zitten of waar andere groepen zijn. Om elkaar niet tegen te komen kan een gids er voor kiezen een andere route te nemen.

Welke route je ook kiest, je zult altijd bergen moeten oversteken. Er zijn wel paden in de jungle, maar (gelukkig) zeer primitief. Verwacht geen verharde paden. Je loopt écht midden in de jungle.

Tempo voor jong en oud

Wij hebben reizigers in alle leeftijdscategorieën gezien. Iedereen die goed ter been is en in staat is om meerdere uren per dag te lopen kan deze tour doen. Jong en oud. Daarnaast zal de gids het tempo aanpassen aan het tempo van de groep.

TIP ♥ – geef het aan als je het tempo te hoog vindt. Gidsen doen dit elke dag en kunnen flink doorwandelen. Als je dit niet bij kunt houden geef dit dan aan.

Jungle SumatraDe ‘paden’

Hoe zijn de kampen

De kampen zijn basic. Je zit midden in de jungle en hotels, guesthouses of hostels hebben ze hier niet. De kampen zijn vaak tenten waar je overnacht op een matrasje met een kussen. Heel veel meer is er niet.

Douches zijn er niet, je wast jezelf in de rivier. Er zijn basic toiletten en stroom is in geen van de kampen aanwezig. Vaak deel je de kampen met andere reizigers, maar je hebt wel je eigen tent.

Er is geen stroom in de kampen!

Er is verder niks in de kampen. Ook geen licht dus een zaklamp is geen overbodige luxe.

Kamp Bukit Lawang

    Meer lezen over Jungle trekking in Bukit Lawang?

10 gedachten over “Jungle trekking in Bukit Lawang”

  1. Isabelle Schut

    Hoi, wij (Joep en Isabelle) gaan eind juni naar Sumatra en zijn door jullie bericht erg enthousiast geworden over de jungle trekking in Bukit Lawang! Echter is het nog niet duidelijk hoe / waar wij deze via jullie kunnen boeken. Wij horen graag meer, alvast bedankt voor jullie bericht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven