Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Cameron Highlands

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 17

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

De Cameron Highlands waren een van de vele highlights van Maleisië die wij graag wilden zien. De eerste keer waren we hier in 2010 en we zijn meerdere keren terug geweest. Het is een bijzondere bestemming waar je elke keer weer nieuwe dingen ontdekt. Bergtoppen, groene heuvels, theeplantages, kleine stadjes en watervallen. Kortom; een schitterende regio die iedereen gezien moet hebben.

Malaysia’s Green Bowl

De Cameron Highlands, ook wel Malaysia’s Green Bowl, zijn een van de bekendste bezienswaardigheden in Maleisië en staat bij iedereen op zijn of haar lijstje. Zo ook bij ons. We begrijpen meteen waarom deze regio zo populair is.

De natuur, en met name de theevelden, zijn indrukwekkend.

Wij hebben een brommer gehuurd en 4 dagen de hele regio ontdekt. Er is hier echt ontzettend veel te zien. Natuurlijk heb je hier de theevelden, maar je vindt er ook theefabrieken, kleine stadjes, leuke restaurants en andere ‘farms‘ zoals strawberry farms.

Ervaring Reis-Expert

De Cameron Highlands zijn een van de bekendste bezienswaardigheden van het land. Dat is met name in het hoogseizoen goed te merken als het er erg druk is. Het voordeel van deze plek is, vonden wij, dat je hier juist veel rustige plekken kunt opzoeken.

Huur een brommer, kijk verder dan alleen de gepromote theevelden, en je ontdekt de mooiste plekjes!
Budget MaleisiëHi there

Cameron HighlandsPrima uitzicht

Het koele klimaat van Cameron Highlands

Wie naar de Cameron Highlands reist, zal merken dat de temperatuur hier een stuk lager ligt dan in de rest van Maleisië. Het wordt hier zelden warmer dan 21 graden of kouder dan 10 graden. Dit is ook de reden dat de Engelsen in de koloniale tijd hier het liefst hun tijd doorbrachten.

Je vindt in het gebied dan ook veel gebouwen in de oud-Britse stijl.

Het gebied is dan ook vernoemd naar William Cameron, een Britse expeditieleider.

Veel reizigers komen nu naar de Cameron Highlands voor dezelfde reden als de Engelse destijds, het koele klimaat. Na zweten in de jungle van Taman Negara en duiken aan de kust zijn de Cameron Highlands een welkome verkoeling.

Trekkings, thee proeven, ontspannen of het bezoeken van plaatselijke plantages zijn hier dagelijkse bezigheden.

7x leuke dingen om te doen bij Cameron Highlands

De Cameron Highlands wordt ook wel ‘Malaysia’s Green Bowl’ genoemd en liggen op zo’n 1.300 tot 1.829 meter hoogte. De meeste toeristen die richting de Cameron Highlands reizen doen dit via een tour, maar wij raden om op eigen gelegenheid te reizen.

Er rijden dagelijks bussen richting de highlands vanaf Kuala Lumpur en Penang.

#1 Huur een scooter

Veel reizigers die wij ontmoetten tijdens ons verblijf in de Cameron Highlands boekten een tour. Met zo’n tour ga je vervolgens langs de meest bekende bezienswaardigheden van Cameron Highlands.

Denk aan theeplantages en Strawberry farms. Je hebt de keus tussen een tour van een paar uur tot een paar dagen. Dit is misschien makkelijk als je beperkte tijd hebt.

Heb je genoeg tijd? Huur dan een scooter. Alles bij de Cameron Highlands is goed aangegeven en de afstanden zijn prima af te leggen met de brommer. Het geeft je veel meer vrijheid en alle tijd om op je eigen tempo al het moois te verkennen.

TIP ♥ – een scooter huren kost je 35RM tot 50RM en kan overal in de stad (Tanah Rata). Een helm is verplicht!

BrommerSjonnie an Anita 🙂

#2 Bezoek de theeplantages

Door de koele omgeving vertrokken veel kolonisten naar deze regio en werd het steeds populairder. Men kwam er ook achter dat je hier perfect thee en groente kon verbouwen. Iets waar de Cameron Highlands vandaag de dag bekend om staat.

De smaragdgroene theeplantages de Cameron Highlands zijn behoorlijk indrukwekkend. Dit gebied ligt ongeveer 1.600 meter boven zeeniveau, waardoor het veel makkelijker is om thee hier te laten groeien.

Er is een overvloed aan thee winkels en plantages om te bezoeker. Er is niets beter dan genieten van een kop thee met ongelooflijke uitzichten.

Maar welke plantages moet je bezoeken? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want er zijn er nogal wat. We hebben de mooiste voor je op een rijtje gezet.

Het Tea House van Cameron Valley

Het Tea House van Cameron Valley is een van de bekendste theeplantages. Het theehuis staat hoog boven een prachtige plantage, met een onverharde weg die afwendt naar de prachtige groene velden.

Het theehuis verkoopt thee in allerlei smaken en maten, maar ook koffie en verse cake. Er is ook een cadeau- en souvenirwinkel, die fruit, windklokken, t-shirts, en meer verkoopt.

Bij de balie kun je een bandje kopen waarmee je toegang krijgt tot de theeplantages. Hier kun je dan zo lang lopen als je zelf wil. Het is een leuke ervaring om door de theeplantages te lopen en alles van dicht bij mee te maken.

TIP ♥ – bestel een thee en ga op het terras zitten waar je prachtig uitzicht hebt over de theeplantages (zie foto)

Cameron ValleyJe kunt ook de plantages in

Cameron ValleyUitzicht vanaf het cafe

Sungai Palas BOH Tea Estate

Sungai Palas BOH Tea Estate ligt ten noorden van Tanah Rata (en Brinchang) en is de bekendste theeplantage van de Cameron Highlands. Dat betekent dat je hier ook de meeste toeristen vindt. Maar die zijn snel vergeten als je de schitterende groene theeplantages ziet.

Het is de grootste theeplantage in de regio en naast de plantage vind je hier ook een café die een mooi panoramisch uitzicht biedt over de plantages.

De weg naar het Sungai Palas BOH Tea Estate is misschien nog wel mooier dan de plantages zelf. Onderweg kom je langs prachtige view points met schitterend uitzicht over de heuvels gevuld met theeplantages.

We raden aan met de brommer naar de Sungai Palas BOH Tea Estate te komen.

Hoe kom je er?

De plantages liggen in een geïsoleerde vallei ver van de hoofdweg, met toegang via een smalle route langs bungalows, bossen en boerderijen. De weg begint links na de Butterfly Garden op de hoofdweg, tegenover Ee Teng Gu Bee Farm.

Bij het Ee Teng Gu Bee Farm sla je links af. Je volgt de Route 432 totdat je rechts afbuigt bij een T-splitsing naar de theeplantages. Als bij die T-splitsing links af slaat richting Mt. Brinchang en het Mossy Forest kom je ook bij prachtige theevelden.

Het is niet heel duidelijk aangegeven. Na korte, bochtige weg heb je ineens uitzicht over een prachtige uitgestrekte theevelden die over de vallei liggen.

TIP ♥ – het is gesloten op maandag!

Sungai Palas BOH Tea Estate

Sungai Palas BOH Tea EstateUitzicht vanaf de bekendste theeplantage

Fairlie Estate Boh Tea Center (Habu Boh Tea Center)

Dit vonden wij veruit de mooiste theeplantage. En gek genoeg kwamen we hier bijna geen andere toeristen tegen. Dat komt omdat het iets verder van Tanah Rata ligt en je dus een stukje moet rijden.

Deze plantage ligt in het dorp Habu in Ringlet. Vandaar dat het ook wel Habu Boh Tea Centre wordt genoemd.

De weg naar de deze theeplantages is echt adembenemend. In heel Cameron Highlands ga je het niet mooier vinden dan hier. Vergeleken met Sungei Palas, is het Fairlie Estate veel minder druk.

Je hebt er een café met een souvenirwinkel. Daarachter ligt een fabriek en een heuvel dat dient als viewpoint voor de prachtige vallei. Zeker een aanrader!

TIP ♥ – de theefabriek, die veel groter is dan die van Sungei Palas, is gebouwd in 1935. Er worden nog steeds rondleidingen gegeven. Hiervoor moet je je melden in het cafe. V

Hoe kom je er?

Om deze thee plantage te bereiken,volg je Route 59 richting Habu. Vlak voor Habu sla je links af op Jalan Boh, de weg die door de Highlands Apiary Farm loopt. Een kronkelende brengt je tot het de theeplantage. Het is geopend vanaf 8:30 uur.

Fairlie Estate Boh Tea Center

Fairlie Estate Boh Tea CenterDe velden zijn hier het groenst

#3 Ga hiken door de regio

Cameron Highlands is de thuisbasis van veel verschillende wandelpaden, allemaal op loopafstand van Tanah Rata. Een van de beste paden om te lopen is Path 10. Het ligt achter de Oly Apartments en leidt naar de top van de Gunung Jasar.

De klim is prime te doen en ligt grotendeels in de schaduw waardoor het aangenaam koel is. Het pad is bedekt met trappenachtige takken, waardoor het makkelijk is voor wandelaars om naar de top te komen.

TIP ♥ – er zijn 13 verschillende paden om uit te kiezen, elk met verschillende moeilijkheidsgraden en bezienswaardigheden langs de weg.

#4 Boek een kookles

Een kookles is een leuke bezigheid als je de plantages al hebt gezien, of als het de hele dag regent. Dat gebeurd hier namelijk nog wel eens. Kooklessen in de stad bieden zowel vegetarische als niet-vegetarische gerechten.

Je leert traditionele Maleisische en Indiase gerechten te maken.

Je kookt met verschillende ingrediënten en je kunt ook aangeven wat je wil maken. Het eten is heerlijk en voor ongeveer 10RM heb je al een maaltijd, maar je kunt dus ook je eigen maaltijd koken. Een leuke ervaring voor de reizigers die al een tijdje niet meer in de keuken hebben gestaan.

Koken AziëVerse ingrediënten

#5 Ga naar Mt. Brinchang & Mossy Forest

Als je richting de Sungai Palas BOH Tea Estate kun je in plaats van links ook rechts afslaan richting Mt. Brinchang en het Mossy Forrest. Aan het eind van de weg ligt de top van Brinchang op ongeveer 2.000 meter hoogte.

Je vindt hier ook een observatietoren waar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de hele regio.

Wij zijn hier met de scooter heen gereden, maar je kunt er ook heen lopen. Het begin van de route is aan de andere kant van de stad Brinchang. Als je eenmaal op de goede weg zit (richting Sungai Palas) volgt de route vanzelf. Het is zo’n 2 uur lopen. Je loopt door mooie theevelden en het uitzicht is wederom schitterend.

TIP ♥ – onderweg kom je langs het Mossy Forest. Het is een klein bos met bijzondere bomen. Niet super speciaal, maar als je toch op weg bent kun je makkelijk even langs. Entree is gratis.

Mossy ForestHet Mossy Forest

Cameron HighlandsUitzicht vanaf Mt. Brinchang

#6 Bezoek een Strawberry Farm

Hou je van aardbeien? Dan zit je hier goed. Cameron Highlands is naast veel theeplantages ook bekend vanwege de aardbei boerderijen. Veel van de zaden in Cameron Highlands worden vanuit Nederland geïmporteerd.

De aardbeien zijn heerlijk en groeien het hele jaar door in dit gebied. Je vindt geen andere aardbeien in Maleisië, omdat het weer in Cameron Highlands het mogelijk maakt om te groeien in tegenstelling tot andere delen van het land.

TIP ♥ – enkele bekende boerderijen zijn Big Red Strawberry Farm en Raaju Hill Strawberry Farm. Veel van deze aardbeienboerderijen geven gratis monsters en serveren ook heerlijke aardbeien sap en milkshakes.

#7 Of een Butterfly Farm

Het bezoeken van een Butterfly Farm is een leuke afwisseling van de theeplantages. Het is niet heel groot, maar de vlinders die je in de tuin ziet zijn best bijzonder. Er leven honderden soorten vlinders. Naast vlinders hebben ze ook insecten.

Veel daarvan heb je waarschijnlijk nog nooit gezien en zie je liever ook niet 🙂

TIP ♥ – toegangskosten zijn erg goedkoop, ongeveer €1.

Cameron HighlandsButterfly

Tours boeken in Cameron Highlands

In de Cameron Highlands zijn heel veel tours te boeken. Wij vonden het lastig om te kiezen. Wij hadden zelf 3 volle dagen hier en dus genoeg tijd om alles zelf te ontdekken.

Mocht je die tijd niet hebben dan is een georganiseerde tour misschien een betere optie. Je ziet dan in een dag of 2/3 dagen alle highlights van de regio. Daarnaast zijn de meeste tours niet heel duur.

Welke tours kun je het beste boeken?

Heel zwart/wit gezien zijn er twee mogelijkheden voor het boeken van tours. Je kunt er voor kiezen om het ter plekke te regelen. Dit is vaak de meest goedkoper manier. Het nadeel is dat, zeker in het hoogseizoen, tours steeds vaker en sneller vol zitten.

Het kan dus voorkomen dat je een bepaalde tour niet kan boeken, omdat deze vol zit op de dagen dat jij er bent.

De andere mogelijkheid is dat je het vanuit Nederland boekt. Het voordeel hier van is dat je van tevoren zekerheid hebt dat je het maximale uit je tijd in de Cameron Highlands haalt, ook als je maar relatief kort de tijd hebt.

Cameron Highlands

Cameron HighlandsUitzicht

De beste accommodatie in Tanah Rata

Tanah Rata is het belangrijkste dorp in de regio. Bijna alle reizigers verblijven hier om vanaf hier de omgeving te verkennen. In Tanah Rata vind je dan ook de meeste accommodatie. In principe is vooraf reserveren niet nodig, tenzij je graag in een specifiek hotel of hostel wil verblijven in het hoogseizoen.

Wij verbleven in Hillview Inn, net buiten het centrum. Een prima hotel, maar niet super. De meeste accommodatie vind je langs Jalan (weg) 59. Dat is de hoofdweg die door het stadje loopt. Aan deze straat vind je ook de meeste restaurants, bars, massage-winkels en cafés.

Buiten Tanah Rata

Andere mooie accommodatie zijn onder andere:

 • Moonriver Lodge – deze lodge ligt in de weelderige bergen van Sigar Highlands. Ontspan in een van de hangmatten en geniet van de uitzichten over de vallei
 • The Lakehouse Cameron Highlands – duurder, maar dat mag ook wel als je de locatie ziet

Laat je betoveren in een sprookjesachtige omgeving in het landhuis in Tudor-stijl. Het landhuis ligt in de ‘The Valley of Eternal Spring’, aan een meer en met uitzicht op de groende heuvels en de rustige bossen. Het ligt op 10 minuten rijden van Tanah Rata en Ringlet.

TIP ♥ – privékamers beginnen bij zo’n €10 tot €15 per nacht in budget hotels. Check ons overzicht met de beste accommodatie in de regio.

Cameron Highlands

Cameron HighlandsTheeplantages

Hoe kom je er?

De Cameron Highlands zijn heel makkelijk te bereiken. Zo kost een bus vanuit Kuala Lumpur 35RM. De bus doet er zo’n 3,5 uur over. Alle bussen vertrekken vanaf het TBS Station (Terminal Bersepadu Selatan) en gaan richting het Tanah Rata bus terminal.

Je kunt de bustickets kopen bij je accommodatie, op het busstation en zelfs online.

Wij kwamen zelf vanuit Taman Negara naar de Highlands. Vanuit daar zijn we met een minivan vertrokken. Die minivan kost ongeveer 80RM per persoon en we waren de enige in de minivan!

Online boeken

Sinds kort kun je je hele reis ook online plannen via onze site. Een super handige tool waar je alle prijzen en mogelijke routes makkelijk online kunt checken.

TIP ♥ – bekijk hier de prijzen

Beste reistijd

Het is hier normaal gesproken heel druk tijdens de schoolvakanties, weekenden en feestdagen. In het hoogseizoen zijn er veel files en is het op de toeristische plekken heel erg druk. Daarnaast raden we aan om de Cameron Highlands in het weekend te bezoeken, zodat je de beroemde nachtmarkt in Brinchang kunt bezoeken.

De beste tijd om Cameron Highlands te bezoeken is tijdens het hoogseizoen (december tot en met april).

Met zegt dat dit de maanden december tot en met februari zijn omdat de temperatuur dan laag is er en relatief weinig regen valt, maar eigenlijk kun je deze regio het hele jaar door bezoeken.

Alle bovenstaande foto’s zijn gemaakt in april

Cameron HighlandsLocatie

Meer lezen over Maleisië?

17 comments

 1. Christel

  Hoi, geweldige site hebben jullie gemaakt. Ik ben onze reis aan het plannen en wij zouden graag van Singapore naar Cameron Highlands gaan. Hebben jullie ervaring mee of er bussen zijn of beter vliegen?
  Hebben jullie ook ervaring met auto rijden in Maleisië?
  alvast bedankt voor jullie reactie.

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Christel,

   goed om te horen!
   Wij hebben geen ervaring met de bus van Singapore naar Maleisië. Dit omdat vliegen vaak net zo duur, maar wel veel sneller is. Wij hebben zelf geen auto gereden in Maleisië. Minivans zijn ter plekke makkelijk te regelen, zijn goedkoper dan een eigen auto en rijden overal naar toe 🙂

   Happy travels,
   Ties

 2. Alja

  Super site. Wij gaan in de zomervakantie naar Maleisië. Leuk idee om een scooter te huren. Zullen onze pubers leuk vinden! 🙂
  Wij willen vanuit Pankor naar de Cameron Highlands. Is NKS travel dan ook een optie of heb je dan een andere tip?
  Groetjes Alja

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Alja,

   dank je wel. Let wel goed op met scooter rijden en pubers 🙂
   NKS kan niks voor je betekenen in deze denk ik. Die doet vooruit transport van en naar Taman Negara. Je zou wel de Cameron highlands tour op ons platform kunnen boeken.
   Hier zit normaal gesproken transport vanuit KL in maar ik denk dat het ook wel met transport vanuit Panker kan.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 3. Marieke

  Hey Ties & Sjoerd, wat een leuke site hebben jullie!!! Ik heb m’n Malaysia reis aan het voorbereiden en kom allerlei leuke tips tegen!!!
  Wat ik echter niet kan vinden is of er ook bussen vertrekken vanuit de Cameron Highlands naar de Perhentian Islands???

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Marieke,

   Die rijden er zeker. We zijn zelf ook vanuit Cameron Highlands naar de Perhentians gereisd. Er rijden iedere dag wel busjes tussen die je gewoon ter plaatse kan regelen.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 4. Peter

  Ik heb vandaag (11-08-2019) het vervoer geboekt van Taman Negara naar Cameron Highlands en deze kosten bij Han travel (een van de laatste drijvende platau’s ) 80rm als je alleen met de bus wilt of 90rm als je eerst met de boot wil en dan een stukje met de minivan. Morgen ochtend 8:50 verzamelen.

 5. Bianca

  voor mensen uit Nederland… de tours naar de farms leveren je weinig nieuws. Aardbeien en planten die men hier heel bijzonder vindt, maar die wij in Nederland natuurlijk ook wel hebben.
  Zonde van het geld.
  Wij huurden een scooter in de hoop echt tussen de plantages te komen. Helaas lukt dat bijna niet. Veel witte wegen (Maps.me) zijn geprivatiseerd. Je komt er niet in. Hek ervoor en portier erbij. Je kunt dus naar dezelfde plantages als hierboven beschreven.
  In Maleisië zijn ze er blijkbaa5 nog van overtuigd dat de toerist graag per bus van attractie naar attractie rijdt. Waar je iets kunt eten en drinken.
  Het viel ons erg tegen. Nog steeds op zoek naar de locaties waar alle prachtige foto’s zijn gemaakt

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Bianca,

   jammer om te horen. Wij vonden het hier erg leuk. Wij hebben op de scooter de hele regio verkent. Gek dat jullie er niet in kwamen dan.
   Alle foto’s die op deze pagina staat, zijn van ons zelf dus ik snap niet dat je deze locaties niet hebt kunnen vinden.

   Hopelijk bevalt Maleisië verder wel.

   Happy travels,
   Tues

 6. Wout Bonnema

  Eerst even zeggen dat dit een top site is, we gebruiken het veel tijdens onze reis.

  Ik las dat jullie vanaf Taman Negara naar de Cameron Highlands zijn afgereisd per minivan voor 35RM.. Dat ben ik over een aantal dagen ook van plan.

  Tot nu toe heb ik op sites gezien dat er alleen touring bussen gaan voor 90RM.

  Misschien dat het aan mijn mobiel ligt maar de zoekmachine doet het niet.
  Hoe kwamen jullie aan de minivan?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Wout,

   top om te horen dat jullie wat aan onze tips hebben. Dat is waar we het voor doen 🙂

   Dat klopt. Wij hebben toen zelf in Taman Negara (Kuala Tahan) een minivan geboekt bij NKS Travel. Zie deze website. Ik zie echter dat ze hun prijzen hebben verhoogd, naar 80RM p.p. Mijn fout! Wel iets goedkoper dan de 90RM 😉 Ik hoop dat je er wel wat aan hebt!

   Groeten,
   Ties

 7. Sam

  Gaan er ook tours vanuit KL?

 8. Lieven

  Hoi!

  Over een maand ga ik naar Maleisië. Ik ben van plan om vanuit Taman Negara naar de Cameron Highlands te gaan. Ik zie dat jullie hiervoor de minivan hebben genomen. Hebben jullie deze van tevoren geboekt of in Taman Negara zelf?

  Groetjes,
  Lieven

  1. Ties Post author

   Hoi Lieven,

   deze hebben wij in Taman Negara zelf geboekt. Er zit een kantoortje op een van de drijvende boten en anders kun je het ook bij je accommodatie navragen.

   Groeten,
   Ties

 9. Kimberley

  Hoi Ties en Sjoerd, hebben jullie zelf een tour gedaan in de Cameron Highlands? Wij twijfelen heel erg of we niet zelf gewoon op pad gaan of dat we toch een tour gaan doen.

  1. Sjoerd

   Hoi Kimberly,

   Wij hebben een tour gedaan bij de Cameron Highlands, Ties heeft een scooter gehuurd. Het kan beide. Het voordeel van een tour is dat je niet hoef te zoeken en dat je uitleg krijgt van de gids.
   Het voordeel van een scooter huren is dat je zelf alle vrijheid hebt om te gaan en staan waar je zelf wil.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU