Beste reistijd Maleisië

Maleisië is een populair land in Zuidoost-Azië en zoals veel landen in Azië heeft dat deels te maken met het aangename klimaat. Met een gemiddelde temperatuur van zo’n 25 tot 30 graden is het dan ook prima vertoeven in Maleisië.

De beste tijd om Maleisië te bezoeken is afhankelijk van het deel waar je verblijft. Zo kunnen de temperaturen aan de westkust van het schiereiland anders zijn dan in bijvoorbeeld Borneo. Op deze pagina delen we alle tips over de beste reistijd voor Maleisië.

Wat is de beste reistijd voor Maleisië?

De beste maanden om de grootste delen van Maleisië te bezoeken zijn de maanden maart tot en met oktober. Het is dan nog steeds afhankelijk van waar je bent. Hou er rekening mee dat het in de maanden november tot en met februari het meest regent in Maleisië.

TIP ♥ – de beste reistijd Maleisië loopt van maart tot en met oktober.

Maleisië bezoeken net ná het regenseizoen is ook een goede optie. Dit biedt het beste van beide werelden, met een groen landschap en indrukwekkende watervallen, terwijl het niet te warm is. Op deze pagina kom je het volgende te weten over de beste reistijd van Maleisië;

De beste reistijd voor Maleisie

Best reistijd per maand schiereiland

Waar je in landen als Thailand of Filipijnen een redelijk scheiding kan maken tussen het regenseizoen en het droge seizoen is dat in Maleisië een stuk moeilijker. De beste reistijd Maleisië is afhankelijk van de maand waarin je reist en vooral de regio waar je bent. Het weer op de eilanden aan de oostkust kan totaal anders zijn dan het weer in Sandakan. Om je enigszins op weg te helpen hebben we per maand een overzicht gemaakt.

Weer in januari

In januari heb je in het grootste deel van Maleisië mooi weer met veel zon en weinig regen. De enige uitzondering is de oostkust van het schiereiland en de eilanden. De westkust daarentegen is weer prima. Zeker Langkawi heeft mooi weer, evenals Kuala Lumpur en Melaka. Gemiddelde temperaturen liggen rond de  30°C.

Weer in februari

Ook februari is geen beste maand om de oostkust te bezoeken. De rest van Maleisië biedt heeft gelukkig perfecte omstandigheden om te reizen. Het aantal toeristen rond deze tijd van het jaar is laag waardoor het lekker rustig is en de prijzen laag. Daarom is februari )(en januari) een prima maand om Maleisië te bezoeken mits je niet naar de oostkust wil.

Weer in maart

Het weer aan de oostkust en eilanden als de Perhentians en Tioman beginnen langzaam aan weer op toeren te komen. Eigenlijk heb je mooi weer in heel Maleisië. Daarom behoort maart ook tot de beste reistijd Maleisië.

Weer in april

Vanaf maart begint het mooie weer te komen en april is echt het hoogseizoen. De temperaturen blijven stijgen aan de oostkust terwijl de oostkust met Langkawi nog steeds veel zon heeft. April is een populaire tijd om naar Maleisië te reizen. Kuala Lumpur en de Cameron Highlands hebben wel wat meer last van regen, maar niet genoeg om je reis te verpesten.

Weer in mei

De oostkust van Maleisië is de plek om te zijn in mei. Dit is het snorkel- en duikseizoen met kalme zeeën, witte stranden, wuivende palmbomen en weinig regen. Mei is een van de beste maanden om in Maleisië te zijn en dat merk je ook aan de drukte en de prijzen die beide iets oplopen.

Weer in juni

Het is nog steeds piekseizoen op Tioman en de Perhentians, met weinig regen en hoge temperaturen. De regen komt aan de westkust opzetten, maar dit zijn meestal korte buien en zouden geen invloed mogen hebben op je reis. Als je alleen op het schiereiland blijft is het een prima maand om te reizen!

Weer in juli

Juli is het hoogtepunt van het hoogseizoen. Zeker aan de oostkust. Er zijn veel reizigers in het land wat niet alleen komt door het goede weer, maar ook door de internationale schoolvakanties. Het weer aan de westkust is wat wisselend met mooi weer en af en toe een flinke bui.

Weer in augustus

Nog steeds mooi weer in de grootste delen van het land. Dit is qua drukte de drukste maand van het jaar dus reserveren is zeker geen overbodige luxe als je naar Maleisië komt. Dit is vooral een goede tijd om naar de oostkust te reizen (Perhentians, Tioman etc.). De westkust, met name Langkawi, Melaka en Kuala Lumpur hebben meer last van regen in augustus.

Weer in september

Nog steeds veel zon en weinig regen op de eilanden aan de oostkust. Aan het eind van de maand komt er echter wel meer regen en ook meer wind. Dat betekent dat duiken en snorkelen iets minder leuk wordt door de wilde zee. In het westen begint de regen juist weer af te nemen en heb je meer zonnige dagen.

Weer in oktober

Aan de westkust begint de regen nu echt af te nemen en heb je veel droge dagen. Hoe verder in de maand hoe droger het wordt in Penang en Langkawi. Daarnaast zijn de schoolvakanties voorbij dus is het rustig en de prijzen zijn laag. Als je alleen de westkust wil bezoeken is het prima. De oostkust heeft helaas wat meer last van regen.

Weer in november

November is geen beste maand als je naar de oostkust wil. Veel accommodatie op eilanden als Tioman en de Perhentians zijn gesloten vanwege het slechte weer. In deze maand kun je beter naar de westkust gaan waar het weer veel beter is, zeker op Penang en Langkawi.

Weer in december

December is qua weer vergelijkbaar met november. Veel regen en gesloten accommodatie aan de oostkust en goed weer aan de westkust. Hou er rekening mee dat het druk kan zij met Kerst en Oud&Nieuw.

Beste reistijd Maleisie

Langkawi MaleisieHet is prima weer aan de westkust van november tot en met maart

Het weer aan de westkust van Schiereiland

De beste reistijd Maleisië is zo moeilijk te bepalen omdat er zo veel verschillende regio’s zijn. De westkust en de eilanden van het schiereiland zijn typisch tropisch; heet, zonnig en vochtig met regen het hele jaar door. In september en oktober is de regen heftiger, maar zelfs tijdens het regenseizoen is het nog mogelijk om een week of twee te genieten van het mooie weer.

De beste maanden om de eiladen te verkennen is tussen januari en maart. Kuala Lumpur is beter in onze zomermaanden. Kuala Lumpur kan het hele jaar bezocht worden aangezien er niet veel verschil zit tussen regenval. In onze zomermaanden is het wel erg druk.

TIP ♥ – in september en oktober wordt de zee wilder. Geen goede tijd om te duiken.

Het weer aan de oostkust van het Schiereiland

Aan de oostkust (rondom Tioman Island & Perhentian eilanden) is het warm en zonnig voor een groot deel van het jaar met tevens goede watertemperaturen. Je hebt hier iets meer wind waardoor de luchtvochtigheid enigszins meevalt. De noord-oost moesson komt meestal van november tot en met februari.

De eilanden aan de oostkust kun je beter vermijden tijdens deze maanden. Buiten de maanden november tot en met februari is het hier meestal droger dan in de rest van Maleisië. Deze regio is daarom het best geschikt als je even wilt genieten van een par dagen strand.

TIP ♥ – de regen is hier een stuk heftiger dan in het westen. Veel boten varen niet meer of varen op aangepaste tijden. Daarnaast gaat veel accommodatie dicht rond november t/m februari om in maart weer open te gaan.

Beste reistijd Perhentians

Het weer in het binnenland van het schiereiland

Een lastig punt van de beste reistijd Maleisië is het binnenland. In het binnenland, grofweg de regio rondom Cameron Highlands en Taman Negara varieert de temperatuur tussen de  22ºC en 32ºC. Ook in deze regio kun je dagelijks regen verwachten hoewel het hier een stuk minder is.

Het regenseizoen in het binnenland loopt van april tot en met oktober, maar heeft eigelijk weinig effect op het reizen aangezien het niet veel harder regent dan de rest van het jaar.

De hooglanden hebben een heel ander klimaat. Het kan hier ’s avonds afkoelen naar 15ºC terwijl het overdag maximaal 25ºC wordt. Dit zijn perfecte omstandigheden om thee te verbouwen zoals bij de Cameron Highlands.

Je hebt hier bijna altijd lauwe luchten in de ochtend, een buitje in de middag en koele nachten. Tussen september en begin december valt de meeste regen.

Beste tijd voor het binnenland
Cameron HighlandsDe Cameron Highlands

Best reistijd per maand Borneo

De beste tijd om naar Borneo te gaan verschilt met die van het schiereiland. Daarom us het ook zo moeilijk om de beste reistijd Maleisië in te schatten. Dit deel van Maleisië is eigenlijk een apart land. Niet alleen qua klimaat, maar ook qua inwoners, natuur en cultuur. Het is een uniek stukje in Zuidoost-Azië.

Weer in januari

Waar je op het schiereiland veel zon hebt is januari niet echt een beste maand om naar Borneo te reizen. Dit is een van de meest regenachtige maanden van het jaar. Zeker in zuiden (rondom Sarawak). In Sabah is de regen al en stuk minder. Hoewel je best naar Borneo zou kunnen reizen in deze maand zie je in januari weinig wilde dieren aangezien die allemaal schuilen voor de regen. En dat is juist een van de redenen dat je naar Borneo komt.

Weer in februari

Februari is vergelijkbaar met januari. Niet bepaald de beste reistijd Maleisië aangezien er veel regen valt. Het voordeel is dat er minder reizigers zijn. In Sabah (noorden) wordt het gelukkig wel droger. Ook de regio rondom Kinabalu is prima te bezoeken.

Weer in maart

In maart komen er nog steeds weinig reizigers naar Borneo. Toch is het een prima maand om te reizen omdat het grotendeels droog is op het eiland. Een ideale maand om te profiteren van aanbiedingen in en de rust op het eiland

Weer in april

April is een van de beste maanden om naar Borneo te reizen. De regen is grotendeels weg en het is overwegend droog met heldere luchten en goede temperaturen. Dit is beste maand voor trekkingen in Nationale Parken of om apen te spotten.

Weer in mei

In mei zou Borneo over het algemeen goed weer moeten hebben, waardoor het een perfect moment is om te reizen. Het hoogseizoen is nu begonnen dus hou rekening met hoge prijzen. Orang-oetans spotten is goed mogelijk in deze maand evenals trekkingen door de jungle. De eilanden rondom Borneo hebben het beste weer.

Weer in juni

Juni is nog steeds het hoogseizoen op Borneo met heet en droog weer. Deze maand is ook het paarseizoen voor orang-oetans en je kunt ze van dicht bij zien. Door de internationale vakanties en het goede weer is het wel een stuk drukker in juni.

Weer in juli

De piek in het hoogseizoen in Borneo en eigenlijk de beste reistijd voor Maleisië. Ook voor het schiereiland. Dit is een prima maand om apen te spotten, te hiken in de jungle of om aan het strand te hangen. Kortom, een van de beste maanden om in Maleisië te zijn.

Weer in augustus

In augustus is het weer vergelijkbaar met dat in juli. Het is wel topseizoen voor internationale schoolvakanties dus het is wat drukker. Ook de prijzen aan omhoog.

Weer in september

Het hoogseizoen begint langzaam af te lopen. Het weer blijft wel mooi en droog, maar het is een stuk rustiger doordat er geen internationale vakanties meer zijn. Een goede tijd als je wil reizen in een rustig Borneo met de voordelen van het hoogseizoen.

Weer in oktober

Oktober is een beetje een kantelmaand. Het is een geweldige maand om de laatste zonnestralen op te vangen voordat het regenseizoen in komt zetten. De prijzen zijn laag en orang-oetans zijn nog steeds in het wild te zien. Dit is ook de beste tijd om te duiken in Sipadan.

Weer in november

Het aantal reizigers neem sterk af en ook de regen neemt toe. Dit heeft als voordeel dat de jungle op z’n groenst is en wilde dieren de tijd van hun leven hebben. Een goede tijd dus om wilde dieren te spotten, maar verwacht wel een buitje zo nu en dan.

Weer in december

December is geen goede maand om in Borneo te zijn, evenals januari. Je hebt veel last van regen en stormen. Overstromingen zijn niet gek in deze maand. In december kun je beter wegblijven uit Borneo.

beste reistijd Borneo

Het weer in Borneo

De beste reistijd Maleisië (schiereiland) verschilt met die van Borneo. Hoewel er sprake is van piekmaanden in termen van toerisme (mei – september), moet je niet te veel nadruk leggen op het weer tijdens het plannen van een reis door Borneo. De temperaturen zijn hier het hele jaar door tussen 27°C en 32°C, met een relatief hoge luchtvochtigheid. De weersomstandigheden zijn heel verschillend per regio en dus gecompliceerd in Borneo.

Een regio kan de hoogste regenval van het jaar hebben, terwijl een andere regio geen druppel regen heeft. Zoals bij alle tropische eilanden is het weer onvoorspelbaar en kan het op elk moment van het jaar regenen, waarbij de weersomstandigheden vaak heel snel veranderen.

TIP ♥ – over het algemeen heb je een piek in regenval tussen november en maart, hoewel het ook in deze maanden niet altijd zo is. Het is hier bijna onmogelijk om te bepalen waar en wanneer de regen valt.

0 gedachten over “Beste reistijd Maleisië”

 1. Hoi wij willen laatste week van december en eerste week januari naar Maleisië oostkust, is het dan alleen maar regen daar of valt het mee??

 2. Hallo Ties

  Wij gaan in september naar Maleisie en Borneo.

  Nou lezen we het volgende rondom deze periode:
  1. Veel fruit in de bomen en dus komen oerang oetangs niet naar voederplekken…?
  2. Troebel water – dus snorkelen (eind sept rondom kota kinabalu
  3. Rook / stank van bosbranden indonesie die dan overwaait naar Bornea / Maileisiie – vorig jaar extreem erg
  4. Wat zijn goede plekken om eind sept nog zee schildpadden te zien

  Dank voor je antwoord

 3. Ik wil in oktober naar Maleisië gaan, is dat te doen met de regen? Of ligt dat er dan ook echt aan waar in Maleisië?

  1. Hoi Bhakti,

   je kunt naar Maleisië reizen, maar je moet rekening houden met wat meer regen. Daarnaast kan het zijn dat accommodatie sommige eilanden aan de noordkust van het schiereiland hun deuren sluiten, hoewel dat meer in september gebeurt.

   Het weer is helaas niet te voorspellen, maar laat je niet teveel afschrikken door de regen. Het regent vaak maar een uur en tussen de buien door is het gewoon goed weer.

   Groeten,
   Ties

 4. Wij reizen van 4 tm 21 maart naar west Maleisië. In ons schema zit een bezoek aan de twee regenwouden, te weten de Taman nagara en Belum. Kun je in de regenwoud excursies met gewone Skechers wandelen of is een zgn tropenschoen een must?

 5. Beste

  Mijn vriendin en ik gaan half maart naar Maleisië en Borneo. We zouden onze trip eind maart graag afsluiten met de Perhentian Islands omdat we daar denken goed te kunnen snorkelen met schildpadden. Zijn deze eilanden eind maart te bezoeken ? Zijn de hotels daar dan al open ? Moest dit niet het geval zijn, zouden we graag wat langer willen blijven op Borneo. Is daar een goed alternatief om te snorkelen, in de buurt van Kota Kinabalu of Sandakan ? En valt het dan ook mee van weersomstandigheden ? Trouwens handige website en goede tips !

  Bedankt voor je feedback

  MVG

  Wim

  1. Hoi Wim,

   de beste tijd om de Perhentian eilanden te bezoeken is tussen april en september.Vanaf Maart komt het weer een beetje tot leven. Officieel gaan de eilanden niet dicht, alleen ferries varen minder vaak en hotels sluiten hun deuren. In de buurt van Kota Kinabalu kun je goed snorkelen bij Pulau Tiga. De beste plekken om in Borneo te snorkelen zijn echter Mabul Island en Sipadan. Je zou ook nog eens kunnen kijken bij Tun sakaran, maar hier kun je niet overnachten.

   Groeten,
   Ties

 6. Hoi Karel,

  Bedankt voor je reactie. Volgens mij is weinig contradictorisch aan? De beste reistijd is tussen de maanden maart en september. De piek maanden zijn mei tot en met september. Dat valt dus binnen de beste reistijd. Het zijn piekmaanden omdat veel mensen vakantie vieren in deze tijd en het dus drukker is. Het seizoen waarin het vaker regent zijn de maanden november tot en met april. Hoewel dat wel afhankelijk is van waar je reist in Borneo.

  Groeten,
  Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven