Bereid je voor op één van de meest kleurrijke, chaotische, heilige en bekendste plekken op aarde. Een bezoek aan Varanasi is een absoluut hoogtepunt tijdens je reis en de kans is groot dat het je favoriete stad wordt. Varanasi is een bekende hindoe stad en staat ook wel bekend als Banaras of Kashi. Het ligt aan de Ganges en er komen hier duizenden pelgrims en bewoners voor hun dagelijkse rituele wassingen.

Varanasi: Stad van het Leven

Varanasi staat ook wel belend als Kashi wat ‘Stad van het Leven’ betekend. En levendig is het zeker. Het is een van ’s werelds oudste en nog steeds bewoonde steden. De hindoes beschouwen het als één van de zeven heilige steden. Al honderden jaren komen hier pelgrims om in de heilige Ganges rivier hun zonde af te spoelen in het heilige water.

De stad is echt gigantisch druk. Vergeet Delhi, vergeet Bangkok, vergeet Ho Chi Minh. Varanasi lijkt de geboorteplaats van de bekende ‘He mister…’ touroperators, gidsen, verkopers, rickshaw bestuurders etc. Je moet er even aan wennen.

Volgens vele is het de beste plek om te sterven want iedereen die hier dood gaat krijgt gelijk moksha (bevrijding uit de cyclus van geboorte en dood) wat wordt gezien als verlichting. Weduwen en oudere of stervende komen naar Varanasi om hun laatste dagen te slijten. Ze zoeken onderdak in tempels bijgestaan door gelovigen. Dit maakt Varanasi de belangrijkste stad van de Hindoe gemeenschap.

Varanasi

Rituelen en tradities

Er bestaat geen twijfel dat dit een magische plek is die een onuitwisbare indruk achter laat. Het is echter ook een plek waar leven en dood dicht bij elkaar staan, letterlijk. De, voor ons schokkende, rituelen van leven en dood worden in het openbaar uitgevoerd. De bezienswaardigheden, de chaos, de mensen, de geuren en kleuren in de ghats, de taferelen in de Ganges kunnen overweldigend zijn.

Laat dit je echter niet afschrikken (hoe moeilijk dat ook is). Varanasi is namelijk uniek, een echte beleving. Een wandeling door de straten of een boottocht over de Ganges zullen je voor altijd bij blijven.

Scams

Ga niet in op de vele mannetjes die zeggen; ‘follow me for a better view‘ bij de Gaths. Ze zijn uit op je geld en dat laten ze soms op niet al te vriendelijke manier blijken. Hetzelfde geldt voor rickshaw bestuurders die je graag naar een ‘leuk winkeltje’ willen brengen. Nooit instappen! Ze krijgen commissie over hetgeen dat jij koopt en dus betaal je veel meer.

6x leuke dingen om te doen in Varanasi

Er is heel erg veel te doen in deze heilige stad. Je kunt hier makkelijk een aantal dagen blijven zonder je een dag te vervelen. Als je echt alles wil doen ben je wel een paar dagen zoet. We hebben hier een overzicht gemaakt met de belangrijkste activiteiten en bezienswaardigheden.

#1 Neem een bad in de Ganges

De heilige Ganges rivier is de levensader van Varanasi. Men zegt dat de wateren van de rivier de Ganges een zegenende werking hebben. Ook al blijkt dat niet gelijk als je het water ziet. De heilige rivier biedt redding aan iedereen die in het water badt.

Pelgrims uit de hele wereld, ongeacht hun leeftijd, duiken in het water om hun zonden af te wassen en moksha te bereiken.

TIP ♥ – Varanasi heeft meer dan 84 ‘Ghats’ met trappen die naar het watere leiden. Je kunt de hele dag mensen zien baden.

#2 Met een boot over de Ganghes

Een tochtje met de roeiboot over de Ganghes en beste manier om alles wat er gebeurt te ervaren. In de ochtend is dit misschien wel een van de leukste dingen om te doen in Varanasi. De rit langs de rivier is eer ervaring die je voor de rest van je leven zal koesteren.

Je vaart verschillende Ghats en voormalige paleizen die dicht bij de oevers van Ganges liggen, met een schitterend uitzicht op de heilige rivier en de regio. Overal zie je Hindoestaanse rituelen.

TIP ♥ de beste tijd om een boottocht te boeken is tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Vroeg in de ochtend van 5:30 tot 8:00 uur is een goede tijd om de zonsopgang te zien.

#3 Ga tempels kijken

Tempels staan hoog op de lijst met dingen om te doen in Varanasi. In India, waar geloof ontzettend belangrijk is, vind je dan ook veel tempels. Zo ook in Varanasi. Het lijkt alsof deze stad in elke hoek een tempel heeft.

Sommige tempels zijn geassocieerd met legendes van de hindoe-mythologie en veel van de architectuur van de tempels is heel bijzonder. De indrukwekkende sfeer bij de tempels evenals de tempels zelf zijn zeker de moeite waard.

De meest populaire tempel hier is de Kashi Vishwanath Temple, te herkennen aan de twee gouden koepels. De tempel is gebouwd in 1780 door koningin Ahilyabai Holker van Indore.

Andere populaire tempels zijn de 18e-eeuwse tempel van Durga, de tempel van Annapurna, de tempel van Ankatha, de tempel van Kalbhairav, de tempel van Mritunjay Mahadev, Tulsi Manas, Sankatmochan… en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

#4 De zon onder zien gaan

Van alles wat er in deze stad te zien is, is een zonsondergang langs de rivier in Varanasi is het mooiste uitzicht van de heilige stad. Een wandeling langs de Ghats bij zonsondergang is een mooie manier om je avond door te brengen.

Het verkennen van de Ghats is een van de leukste dingen om te doen in Varanasi. De stad heeft bijna honderd Ghats waarvan de treden leiden tot het water van de Ganges.

TIP ♥ – In principe kun je de zon overal onder zien gaat, maar het is extra mooi bij de bekendste Ghat; de Dashashwamedh Ghat. De zon begint rond 18:00 uur onder te gaan.

Varanasi

#5 Geniet van het lekkere eten

Eten in Varanasi is een heerlijke ervaring, letterlijk. Je kunt hier allerlei lekkernijen halen. De straten van Varanasi staan vol met de meest bekende gerechten en diverse specialiteiten die uniek zijn voor deze stad.

De beroemde sneeuwkegel, geroosterde pinda’s, heerlijke zoals Tamatar Chat, Pani Puri, Kachoris, Aloo Tikki en zoete snoepjes.

TIP ♥ – Overal op straat vind je kraampjes waar je lekker eten kunt halen. Je kunt echter ook kijken in een van de vele kleine restaurantjes. Daar serveren ze vaak heerlijk eten.

Winkelen

Je kunt heel goed winkelen in Varanasi. De stad is algemeen bekend om de zijde en juwelen. Bezoek de lokale markt om de overvloed aan kleuren, geuren en mensen te aanschouwen. De belangrijkste winkelstraten in Varanasi zijn onder andere Vishwanath Lane, Thateri Bazaar, Chowk en Godowilia.

#6 Bezoek een Aarti Ceremonie

Als je iets moet doen in Varanasi, dan is het wel het bezoeken van een Aarti Ceremonie. Een van de topactiviteiten wanneer je Varanasi bezoekt. De Aarti ceremonie, ’s avonds bij de Ganges rivier, is ongetwijfeld een ervaring die je niet snel vergeet.

Deze surrealistische ceremonie aanschouw je bij Dasawamedh Ghat. Zie hoe de prachtige rituelen zich voor je ogen ontvouwen.

Het woord ‘Aarti’ komt van het Sanskrit woord ‘Aratrika’ – wat zoiets betekent als een ritueel dat duisternis verdrijft. Dit ritueel heeft een diepe symbolische waarde voor hindoes. De dingen die bij het Aarti ritueel horen zijn water, bloemen, lampen, wierook, klokken en diverse andere objecten.

Na een kort gebed worden de lampen door de gelovige doorgegeven om andere in staat te stellen de zegeningen van de vlammen te ontvangen. Men zwaait hun handen om de vlam en draaien dan met eerbied hun ogen en hoofd.

De zuiverende zegen, die van de goden naar de vlam wordt overgebracht, is dan doorgegeven.

TIP ♥ – De schemering hemel schijnt met uitstraling van goddelijk. De Arti ceremonie wordt elke avond uitgevoerd. 45 minuten ritueel wordt gehouden om 6: 45 uur.

Varanasi

De stad van Shiva

Men zegt dat Varanasi is gesticht door Shiva. Het is daarmee ook één van de oudste steden op aarde waar vandaag de dag nog mensen wonen. Het oude centrum ligt langs het westen van de Ganges. De oude straatjes zijn druk en te smal voor verkeer. De straten hier hebben geen logica en kunnen nogal verwarrend zijn.

Je zal niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die hier de weg kwijt raakt. En hoewel de straten bijzonder onduidelijk kunnen zijn staan alle populaire hostel, hotels en restaurants duidelijk aangegeven. En het gekke is, hoe erg je ook verdwaald bent uiteindelijk kom je weer in de straat terecht waar je hoort.

Geschiedenis

Al sinds de 6e eeuw is Varanasi een heilige stad. Het is altijd buiten schot gebleven van politieke ontwikkelingen waardoor de stad haar unieke karakter heeft kunnen behouden. Varanasi ligt tevens langs een eeuwenoude handelsroute waardoor er al eeuwenlang veel mensen komen.

Van pelgrims tot leerlingen van de Veda’s waaronder boeddha, Mahavira (stichter van het Jain geloof en de bekende hindoe Shankara.

Varanasi

Hoe kom je er?

Varanasi is een van de bekendste toeristische trekpleisters in India en dus goed bereikbaar. De stad heeft een eigen vliegveld, trein- en busstation dus welk vervoersmiddel je ook prefereert, je zult er altijd komen.

Vliegtuig

Het vliegtuig kan een goede optie zijn als je niet uren lang in de bus of trein wil zitten. Vaak kost een enkeltje binnen India niet meer dan €50 per persoon. Het vliegveld ligt 24 kilometer buiten de stad en heet Lal Bahadur Shashtri Airport.

Er gaan dagelijkse vluchten naar Delhi, Mumbai en Kolkata. De belangrijkste luchtvaartmaatschappij die hier vliegt is Jet Airways en Air India. Er gaan ook minder frequent vluchten naar Agra, Khajuraho en Katmandu.

TIP ♥ – De goedkoopste binnenlandse vliegtickets boek je via Skyscanner.

Bus

Bijna alle bussen vertrekken en komen aam tegenover het treinstation. Je kunt niet in een keer naar ver gelegen steden dus je zult vaak moeten overstappen onderweg. Prijzen zijn afhankelijk van waar je heen wil.

Trein

De trein is waarschijnlijk de populairste optie qua vervoer in India hoewel wij het niet altijd relaxt vonden. Er gaan verhalen rond van diefstal en dat mensen gedrogeerd worden. Dit is vooral het geval bij allee reizende vrouwen.

Dat gezegd te hebben; de trein is wel de goedkoopste manier om van A naar B te komen. Enkele bestemming waar je vanuit Varanasi met trein naar toe kunt (of richting Varanasi) zijn;

  • Agra – 265 tot 1.110 roepie / 13 uur
  • New Delhi – 305 tot 1.255 roepie / 13 uur
  • Allahabad – 120 tot 650 roepie / 3 uur
  • Kolkata – 305 tot 1.255 roepie / 14 uur

Locatie Varanasi

3 gedachten over “Varanasi”

  1. Wat een fijne info en allemaar waar. Varansi is een belevenis.
    Wat mij vooral aanspreekt is dat de dood zo’n vanzelfspprekend onderdeel van het dagelijks leven is. Baren met overlevenden door de straten, bedrijfjes die hout verkopen en natuurlijk de vele crematies aan de Ganges.
    Mocht je naar Varanasi gaan… Wij hebben er Vijay ontmoet.Een bescheiden alleraardigste jonge man die voor een fooi je heel graag overal naar toe brengt waar je naar toe wil. Vijay is absoluut niet opdringerig maar blijft op gepaste afstand. Vijay heeft samen met zijn broer een winkeltje in één van de kleine straatjes van Varanasi en verdient graag wat bij. Laat mij weten als je belangstelling hebt om in contact met Vijay te komen.
    monique.n@ hotmail.nl

    1. Hey Monique,

      Ik zou heel graag in september naar Varanasi willen gaan. Hoe lang ben jij daar geweest en via welke luchthaven heb je gevlogen?

      mercikes

      Natacha

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven