In de afgelegen regio van Rajasthan ligt de sprookjesachtige stad Jaisalmer, één van India’s populairste steden. Het is de ultieme woestijnzand met zijn gouden, zandkleurige muren en huizen die opdoemen uit de Tharwoestijn. De stad lijkt zo uit het sprookje Aladin te komen. En ondanks de toenemende tourbussen en commercialisering is een ongekend populaire highlight. De locals, die zich kleden in rood en oranje tulbanden, overtreffen nog steeds de toeristen in de stad. Jaisalmer, ook wel de ‘Golden City’ genoemd, is totaal anders dan andere steden in India.

Jaisalmer, de mooiste woestijnstad

Hoewel de bijzondere omgeving al reden zou kunnen zijn tot een bezoek is de stad zelf de echte trekpleister. De straten van Jaisalmer worden geflankeerd met talrijke honingkleurige gevels bedekt met schitterende motieven. Wat de stad écht bijzonder maakt zijn echter de ‘haveli’, de prive huizen van rijke kooplieden uit de achttiende en negentiende eeuw.

Jaisalmer is na zijn gloriedagen ver afgezakt, maar de afgelopen halve eeuw heeft het aan populariteit gewonnen. De locatie van de stad mag dan afgelegen zijn, het is zeker niet vergeten. Het is één van de grootste toeristische bestemmingen van Rajasthan.

Veel mensen die naar de stad komen bezichtigen niet alleen de stad, maar ook de omliggende Tharwoestijn die je kan verkennen per kameel. En hoewel ook de verkopers hier wat opdringerig kunnen zijn is de sfeer in Jaisalmer veel meer laid-back dan die in Jaipur of Jodhpur.

Jaisalmer

7x doen in Jaisalmer

Deze goud-geel achtige majestueuze stad staat tussen gele zandsteengebouwen en wordt omringd door zandduinen. Het is een van mooiste steden van India, zeker als je de woestijn meerekent. Het is niet verwonderlijk dat Jaisalmer bekend staat als de Gouden Stad van India.

De tempels, ruïnes, markten, straatjes en de gigantische woestijn zorgen er voor dat je hier makkelijk een aantal dagen kunt verblijven. Hieronder 7 dingen die je kunt doen in deze bijzondere stad.

#1 Verken de Golden City

De stad staat bekend om het grote fort dat de stad en andere toeristische attracties in Jaisalmer omringt. Alles wat binnen deze muren valt noemen ze ook wel de Golden City. Het is alsof je zo een filmset over een film uit de middeleeuwen binnen stad.

Binnen de muren vind je onder meer het Jaisalmer Fort, het meer van Gadisar, Patwon Ki Haveli, Sadar Bazar en het Desert National Park.

TIP ♥ – Een sightseeing tour in de stad is een van de leukste dingen om te doen in Jaisalmer. Je kunt een 2-uur-durende ‘foto-tour’ boeken die je langs de grootste highlights van de stad brengt. Dit kost 1.300 roepie p.p.

Het fort van Jaisalmer

Het fort van Jaisalmer is de belangrijkste trekpleister in de stad en een adembenemend gebouw. Het lijkt een zandkasteel die als een fata morgana uit de woestijn lijkt te komen. Het lijkt net een filmset met kamelen op de achtergrond. Binnen het fort zijn winkels, een koninklijk paleis en veel verkopers die op je roepies uit zijn. Ondanks de commercialisering is de magie van het fort niet te ontkennen.

In het fort vindt je ook nog enkele hindoe-tempels waaronder de Laxminath Temple uit 1494. De tempels zijn mooi maar halen het niet bij het indrukwekkende fort. Vanaf het fort heb je tevens een mooi uitzocht op de stad en begrijp je meteen waarom het de ‘Golden City’ wordt genoemd.

Jaisalmer

#2 Ontdek Bada Bagh

De Bada Bagh is een bijzonder bouwwerk. Het ligt op 10 minuten rijden van de stad en is een mysterieus, maar wonderbaarlijk gebouw. Het is echt een van de meest bijzondere plekken. Officieel is het een tuinencomplex maar de gebouwen trekken de aandacht. De stenen cenotafen, een soort staand graf, zijn niet alleen heel erg indrukwekkend.

Als je de mogelijkheid hebt bezoek de Bada Bagh dan met zonsondergang. Entree is 50 roepie en je betaald 50 roepie voor je camera.

#3 Ga op souvenir jacht

Als je een souveniertje wil kopen voor thuis moet je in Jaisalmer zijn. Er zijn namelijk veel leuke mogelijkheden om te winkelen. Shopaholics kunnen hier helemaal los gaan. Er is hier van alles te koop. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het.

Van lampen en klokken tot mooie bedspreads en de kleurrijke Rajasthani-poppen of tassen. Je vindt hier altijd wel wat voor thuis.

Om te winkelen kun naar de winkels rond het fort en binnenin. Vergeet niet goed af te dingen!. Andere plekken waar je kunt shoppen zijn de Sadar Bazaar, Bhatia Bazaar, Manak Chowk en Sonaron ka Baas. Ga ook naar Pansari Bazaar. De oudste markt van Jaisalmer.

TIP ♥ – als je een tour gaat boeken doe dat dan bij Tour Package. De beste touroperator in Jaisalmer.

#4 Verken de tempels van Jaisalmer

Jaisalmer is niet alleen bekend vanwege de woestijn, je hebt hier ook een aantal geweldige tempels – vooral Jain tempels. Je kunt een route volgen door de stad, te beginnen met de zeventiende-eeuwse tempels binnen het Jaisalmer Fort en daarna richting Lodhruva.

Een tempel die je sowieso bijzonder is om te zien is de Tanot Mata. Al is het alleen al omdat het dicht bij de grens van Pakistan ligt.

#5 Ga de woestijn in voor een zonsondergang

Iedereen heeft wel eens een mooie zonsondergang gezien. In Nederland hebben we immers genoeg plekjes om de zon onder te zien gaan. Maar een zon onder zien gaan in de woestijn is niet iets wat je iedere dag ziet.

Als je de beste zonsondergang wil zien moet je richting de beroemde Sam Dune of naar de minder bekende maar meer rustieke Khurij.

Het woestijnverblijf is een leuke ervaring. Je kunt zelfs een kameelsafari doen of rondcrossen jeeps. Wij raden aan om minimaan 1 nacht te overnachten in de duinen om de schitterende sterrenhemel te kijken.

TIP ♥ – je betaald 5.000 tot 9.000 roepie voor het kamperen en 1.500 roepie voor kameelsafari en diner.

Visum voor India

#6 Proef het heerlijke eten!

Jaisalmer is een prima plek om het lokale eten te proberen. Verleg je grenzen en probeer wat van de de authentieke Rajasthani gerechten. Van de eenvoudige Bajri Roti naar Dal Baati Churma. En het beste is dat je nooit hoeft te zoeken, want er zijn restaurants op elke hoek van de straat waar je de gekste dingen kunt proberen.

Een ander voordeel is dat het eten niet heel duur is. Je kunt makkelijk een gerecht scoren voor een paar euro. Een snack kost niet eens een euro. Let er wel op dat het eten goed wordt bereid voordat je de rest van de avond op de wc zit.

#7 Bezoek het Gadisar Lake

De levensader van de stad. Het meer van Gadisar is een van de populairste attracties van Jaisalmer. Het is een handmatig aangelegd meer, of reservoir, dat in 1367 werd gebouwd door Maharawal Gadsi Singh, na wie het ook is vernoemd.

Je kunt genieten van de spectaculaire omgeving of van een fijne boottocht in dit glinsterende meer. Een bijzondere ervaring in een woestijn. Het meer is open voor publiek van 7:00 uur tot 19:00 uur.

TIP ♥ – een bootje huren kost 100 roepie voor 2 personen, 200 voor 4 personen en 300 voor 6 personen.

Jaisalmer

Beste reistijd

Jaisalmar kun je het beste bezoeken is tussen oktober en februari, wanneer het weer iets koeler is. Als je buiten die maanden gaat kan het extreem warm worden in deze regio van het land. Denk aan temperaturen van rond de 40 graden. Dat is niet lekker rondreizen.

Jaisalmer

Hoe kom je er?

Jaisalmer ligt op ongeveer 800 kilometer van Delhi. Je kunt er komen met de bus, trein of vliegtuig. De trein is waarschijnlijk de beste optie, hoewel dat erg afhangt van je eigen ervaringen.

Bus

Er gaat één bus per dag van Delhi naar Jaisalmer. Deze bus rijdt via Jodhpur, Ajmer en Jaipur en doet er 15 tot 17 uur over. Het kost je ongeveer 1.750 roepie (€23). Als je vanuit (of naar) Jodhpur reist gaat er om 6:30 uur, 8:00 uur, 9:00 uur, 10:30 uur, 13:00 uur en 16:00 uur een bus naar Jaisalmer. Deze bus doet er 6 uur over en kost 200 roepie.

Trein

Je kunt ook met de trein. Vanuit Delhi vertrekt er om 17:15 uur een trein. Deze komt om 11:10 uur aan en kost tussen de 320 en 865 roepie, afhankelijk van de klasse. Er rijden ook treinvan vanuit Jaipur (vertrek 17:15 uur – 250 tot 700 roepie) en Jodhpur (vertrek; 23:30 uur – 155 tot 420 roepie).

Locatie Jaisalmer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven