Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Meenakshi Tempel

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 12 april, 2022

De Meenakshi tempel in Madurai is een niet te missen highlight in India. Letterlijk want deze gigantische tempel steekt hoog boven alles en iedereen uit. Met de felgekleurde beelden is het een typisch Zuid-Indiase tempel. Vanuit het hele land trekken Indiërs naar Madurai, een bekende pelgrimsstad, waar eeuwenoude rituelen en tradities in stand worden gehouden.

Meenakshi tempel

Het verhaal achter de Meenakshi tempel is bijzonder. Men zegt dat de koning en koningin van Madurai, zo’n 2000 jaar geleden, kinderloos waren. Dit was totdat Shiva, de god van leven en dood, besloot het koningspaar een dochter te geven.

De naam van de dochter was Meenakshi. De koning en koningin voedde haar op als hun eigen dochter maar Meenakshi had drie borsten. Shiva vertelde de bezorgde ouders dat de derde borst vanzelf zou verdwijnen zodra Meenakshi de liefde van haar leven zou ontmoeten.

Het bijzondere is dat Shiva haar ware liefde bleek te zijn. Niet verwonderlijk aangezien men zegt dat Meenakshi een reïncarnatie was van Parvati, de echtgenote van Shiva. De plek waar de twee trouwde staat nu de Meenakshi tempel.

Meenakshi Tempel

De tempel zoals deze vandaag de dag te aanschouwen is werd in de 17e eeuw gebouwd onder het bewind van Tirumalai Nayak. De oorsprong van de tempel gaat echter meer dan 2000 jaar terug toen Madurai de hoofdstad was van Pandyan.

Het tempelcomplex

He complebestaat uit twee tempels. Je hebt de kleine tempel, deze is Meenakshi, of Parvati, en is alleen voor vrouwen toegankelijk. De grote tempel is gewijd aan Shiva en hier mogen alleen mannen naar binnen. De vier straten rondom de tempel zijn alleen toegankelijk voor voetgangers.

De hoofdingang van de Meenakshi tempel vindt je aan de oostzijde. Je vindt hier een beeld van de Nandi stier, het vervoersmiddel van Shiva. Voordat je naar binnen gaat is het de moeite waard om bij Pudhu Mandapa te kijken.

Dit is een 100 meter lange hal uit de 16e eeuw gevuld met kleurrijk textiel, ambachtelijke kraampjes en kleermakers met naaimachines. Hoewel dit heel sfeervol is blokkeren ze wel het zocht op een paar mooi bewerkte pilaren.

TIP ♥ – er is een dresscode voor mensen die de tempel in willen. Zo moeten vrouwen de schouders bedekken. Mannen en vrouwen moeten hun benen bedekken.

Locatie Meenakshi tempel

Meer lezen over India?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU