Jodhpur is een indrukwekkende stad op zo’n 600 kilometer van Delhi. Het is een prachtige stad en een kunststukje wat betreft de architectuur. Jodhpur wordt ook wel de Blue City genoemd en daar is niks aan gelogen. De stad is een wirwar van middeleeuwse straatjes die je door de stad leiden en versierd worden met rozen, wierook oude huizen met blauwe daken, winkels en bazaars waar je werkelijk alles kan kopen. Gelegen aan de rand van de Tharwoestijn is het één van India’s meest sfeervolle steden.

Jodhpur is De Blue City

De oude stad van Jodhpur ligt binnen een 16e eeuwse stadsmuur. De blauwe huizen geven de stad een bijzondere look. Oorspronkelijk werden de huizen blauw gemaakt om aan te duiden dat het van de high-class Brahmaan hoorde. Dit toverde de hele stad om tot een blauw spektakel. Er werd gedacht dat de blauwe huizen ook insecten buiten hielden en de inwoners beschermde tegen de hitte van de zon in de zomer.

Je kunt hier super lekker eten. Zoek een lokaal restaurantje op en geniet van de culinaire hoogstandjes van Jodhpur

’s avonds flikkeren de daken mooi in het licht van de stad. In combinatie met de kleine kronkelende straatjes en de vele winkeltjes en restaurants maakt het Jodhpur een sfeervolle stad.

Het moderne Jodhpur strekt zich ver buiten de middeleeuwse stadsmuren maar het is het oude centrum, de échte Blue City en het Mehrangarh fort  die de reiziger trekt.

Jodhpur

De blauwe stad

Jodhpur

Het uitzicht 

7x leuke dingen om te doen

Jodphur is een gezellige stad met bazaars zoals de Sardar Markt met zijn hoge klokkentoren die niet te missen is in de stad. Vroeger was de stad de belangrijkste stad van Marwar, een grote provincie in India. Vandaag de dag heeft Jodhpur zo’n miljoen inwoners.

En hoewel de meeste toeristen hier komen voor het Mehrangarh Fort is er genoeg te doen in de stad.

Eindeloos dwalen door de oude straatjes (waar je zonder twijfel gaat verdwalen) waar je traditionele ververijen, marionet-makers, en leuke markten vindt. De blauwe daken bij zonsondergang is een must voor de fanatieke fotograven onder ons. Het levert een spectaculaire foto op!

#1 Ga het dak op voor mooie uitzichten op de ”Blue City”

Je kunt in Jodhpur mooie foto’s maken van de blauwe daken, maar daar voor moet je wel wat hoger staan. De beste manier om foto’s te maken is vanaf een dak. Het komt voor dat reizigers op daken van locals staan.

Als he et even van tevoren vraagt vinden ze het vaak geen probleem. Evenals bij verschillende restaurants. Het mooiste is om ook het gigantische Mehrangarh Fort op de foto te krijgen.

TIP ♥ – vanaf het Mehrangarh Fort heb je ook een mooi uitzicht.

#2 Wandel door de Mandore Gardens

Mandore was de vroegere hoofdstad van de Marwar regio en staat vol met oude tempels, monumenten en andere heiligdommen. Een wandeling rond de tuinen toont de rijke architectuur van dit oude tijdperk.

Beklim de kleine heuvel en verken ook het oude paleis. Het is alsof je een reis terug in de tijd neemt. Je vindt hier ook veel apen die rondhangen in de tuinen.

TIP ♥ – de entree is gratis. Het museum kost 50 roepie p.p.

Jodhpur

Mandore Gardens

#3 Bezoek het Umaid Bhavan Palace

Thuishaven van Maharaja Gaj Singh en de koninklijke familie van Jodhpur. Dit paleis werd als een van de laatste in India gebouwd, daarmee nog redelijk ‘nieuw’. Behalve het paleis vind je ook een museum en zelfs een hotel!

Je kunt dus zelf in een paleis slapen. Overigens moet je daarvoor wel een koninklijk budget meenemen want het is vrij prijzig!

#4 Ga shoppen op de Sadar Bazaar

Bij de kloktoren in het bruisende oude deel van de Jodhpur vind je de traditionele, kleurrijke bazaar. Het is een must-visit als je in deze stad bent. Je kunt er natuurlijk van alles kopen; kleding, schoenen, kruiden, sieraden, kleden en nog veel meer.

Het kan erin het weekend behoorlijk druk worden. Probeer in de ochtend te gaan wanneer het nog rustig is.

TIP ♥ – onderhandel over de prijzen!

#5 Verken de Jaswant Thada

De Jaswant Thada is een prachtig wit marmeren, een grafteken. Deze plek kan worden bezocht op weg naar of op weg terug van het Mehrangarh Fort. Het is een indrukwekkend gebouw, het lijkt op een paleis. Vooral de witte kleur is indrukwekkend.

Het is elke dag geopend van 9:00 uur tot 17:00 uur en is zeker een bezoek waard als je in Jodhpur bent.

TIP ♥ – de entree is 30 roepie p.p. Daarnaast betaal je 25 roepie voor een camera en 50  roepie voor een videocamera.

#6 Ziplinen van het Mehrangarh Fort

Een van de bekendste activiteiten is het ziplinen bij het fort. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de blauwe stad. Over de hele route (het zijn meerdere lijnen) doe je zo’n drie kwartier. Je kunt eerste het fort bezoeken en daarna ziplinen of andersom.

Je accommodatie kan tickets voor het ziplinen regelen. Zo niet, kun je dat laten navragen. Het kost €20 p.p.

TIP ♥ – bekijk Rajasthan Tours voor alle tours in de regio

#7 Last but not least… het Mehrangarh Fort

Het Mehrangarh Fort is een van de mooiste forten in India. Het steekt 120 meter boven Jodhpur uit gebouwd op een rotsachtige berg. De muren torens in het fort zijn maximaal 36 meter hoog en ze zijn gebouwd door stenen die die uit de rots werden gebeiteld.

Het fort wordt vandaag de dag nog gerund door de koninklijke familie van Jodhpur (niet de leiders van India). Het is van de stad ongeveer 300 meter lopen naar de ingang. Je kan ook met een rickshaw

De hoofdingang (Jai Pol) vindt je bij de port in het noordoosten. Jai Pol is gebouwd door Maharaja Man Singh in 1808. Dit deed hij omdat hij was verslagen door de binnenvallende troepen van Jaipur.

TIP ♥ – entree is 500 roepie p.p.. Camera is 100 roepie en videocamera is 200 roepie.

Jodhpur

Wat een prachtige stad

Hoe kom je er?

De makkelijkste en snelste manier om er te komen is door te vliegen. Tickets zijn niet duur en vaak zelfs concurrerend met busprijzen. Je ziet alleen niet heel veel van het lokale leven in India. Je kunt vliegen met Jet Airways of Air India. Binnenlandse vluchten boek je bij Skyscanner.

Bus

De meest populaire manier om er te komen is met de bus. Er rijden bussen vanuit Jaipur (255 roepie, 5,5 uur). Een ritje vanuit Delhi kost je 400 roepie en duurt 12 uur. Vanuit Jaisalmer kost het 230 roepie en dat duurt 5,5 uur.

Trein

Er is een ook een treinstation in Jodhpur. Vanuit Delhi kost het tussen de 275 en 735 roepie, afhankelijk van de klasse die je boekt. Je doet er zo’n 10 uur over. Vanuit Jaipur kost het 160 tot 425 roepie en vanuit Mumbai 325 tot 915 roepie. Vanaf hier doe je er wel 18 uur over.

Locatie Jodhpur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven