Aan de voet van de steile, beboste helling van de Aravalli Hills ligt Ranakpur. Hier vindt je één van de grootste en belangrijkste Jain tempelcomplexen van India. Volgens de lokale legende is Dharma Shah, een lokale ondernemer, in de 15e eeuw begonnen aan de bouw van deze schitterende tempel vanwege  een visioen. De tempel is opgericht voor Adinath, de eerste Tirthankar en oprichter van de Jain religie.

Ranakpur; een schitterend bouwwerk

Er zijn een aantal tempels bij het Ranakpur complex. Je hebt twee Jain tempels die gewijd zijn aan Neminath en Parasnath, de 22e en 23e tirthankar. Een tirthankar is iemand die de cirkel van leven, dood en reïncarnatie heeft ondergaan.

Binnen het complex ligt ook nog de kleinere Sun Temple. Buiten het complex ligt nog de Amba Mata Temple.

De hoofdtempel is de Chaumukha Mandir, een complex van 29 zalen, 80 koepels en 1444 afzonderlijke pijlers. Het interieur is zo ingericht dat het rust en gevoel van ruimte uitstraalt. De details zijn schitterend. Chaumukha Mandir betekend overigens Four Faced Temple en is gewijd aan de eerste tirthankar; Adinath. Hij is afgebeeld als een soort boeddha in de vele beelden in de tempel.

Ranakpur

Pilaren tempel

De tempel, met de karakteristieke koepels, torentjes en pilaren rijzen majestueus uit boven de helling van Aravalli Hills. De 144 pilaren zijn heel erg gedetailleerd en ondersteunen de tempel. Men zegt dat geen enkele pilaar hetzelfde is en allemaal verschillen qua detail.

Ze zeggen ook dat het onmogelijk is om de pilaren te tellen hoewel men er vrij zeker van is dat het er 144 zijn. Naast de pilaren zijn er ook 108 hoofden van slangen te vinden, uit marmeren rotsen gehouwen.

De tempels van Ranakpur behoren tot de bekendste tempels van India en worden door minder toeristen bezocht dan bijvoorbeeld de tempels in Delhi. Het ligt in een rustiger gebeid dan waardoor mensen hier minder snel komen.

Toch is een bezoek aan deze tempel zeker de mooiste waard. De witte torens die hoog boven de bossen uitsteken hebben een magische uitstraling. De tempel ligt op 160 kilometer van Jodhpur en is het makkelijkst te bereiken met de trein.

Locatie Ranakpur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven