Jaipur is een interessante historische stad en de toegangspoort tot India’s meest flamboyante staat; Rajasthan. Jaipur is tevens de hoofdstad van deze staat. Het is één van de meest energieke steden in India met kleurrijke, chaotische straten en combinaties van historie en modern. Je ontwijkt bussen en treuzelende kamelen en auto rickshaws ergeren zich aan de ontspannen fiets riksja’s. Middelpunt van deze drukte in Jaipur is het majestueuze verleden.

De chaos van Jaipur

Jaipur is een stad in het noordwesten van India met zo’n drie miljoen inwoners. Het is een belangrijke trekpleister.  Belangrijke bezienswaardigheden in de stad zijn het City Palace die vandaag de dag nog steeds de voormalige koninklijke familie huisvest. Daarnaast heb je nog het sprookjesachtige Amber Fort, Jaipurs topattractie.

Je kunt ’s ochtends met een luchtballon over het Amber Fort zweven. Super gave ervaring! Het kost je $240 en je kunt het boeken bij Sky Waltz.

Jaipur staat model voor de Rajasthani architectuur en staat in Gouden Driehoek van India. In het centrum van de stad ligt Pink City, de oude ommuurde wijk waar de bazaars tot de levendigste in heel Azië horen en bekend staan om de textiel en sieraden.

Jaipur is niet bepaald een stad waar je heen gaat als eerste ontmoeting met Azië. Het chaotische verkeer, dichte mensenmassa’s en opdringerige verkopers maken het een moeilijke plek om te verkennen.

Jaipur

8x leuke bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden van Jaipur zijn onder te verdelen in drie gebieden. In het hart van de stad ligt het oude centrum, ook wel Pink City. Hier vind je de City Palace en de Hawa Mahal samen met veel bazaars waar ze Rajasthani handwerk verkopen.

Het groenere en minder drukke gebied ligt ten zuiden van Pink City. Dit is de thuisbasis van de Ram Niwas Gardens en Central Museum. Wij hebben de 10 leukste bezienswaardigheden onder elkaar gezet.

#1 Amber Fort

Op een half uur rijden van het stadscentrum vind je het Amber Fort. Het fort ligt op een heuveltop met uitzicht op Maota Lake en lijkt zo uit een sprookje te komen. Het was het huis van Rajput royalty tot de stad Jaipur werd gebouwd. Het bevat een aantal adembenemende paleizen, zalen, tuinen en tempels.

Het is zonder twijfel de grootste bezienswaardigheid rondom Jaipur. Het avondgeluid en de lichtshow is super indrukwekkend. Als je in Jaipur bent moet je zeker een bezoek brengen aan dit fort, een van de meest spectaculaire bouwwerken van India.

TIP ♥ – entree kost 500 roepie per persoon. Als je ’s avonds naar binnen wil betaal je 100 roepie. Het fort is geopend van 8:00 uur to 17.30 uur en  van 19:00 uur tot 22:00 uur.

Amber Fort

Het Amber Fort

#2 City Palace

Bij het bezoeken van het prachtige stadspaleis is het makkelijk te zien dat de koninklijke familie van Jaipur een van de rijkste in India was. Het enorme complex bestaat uit binnenplaatsen, tuinen en gebouwen.

De Peacock Gate is erg indrukwekkend en bevat een gedetailleerd beelden van pauwen. Je vindt hier ook een museum, kunstgalerie en interessante tentoonstellingen van koninklijke kostuums en oude Indiase wapens.

TIP ♥ – entree tot het paleis is 300 roepie. Het is geopend van 9:30 uur tot 17:00 uur.

#3 Hawa Mahal (Palace of the Winds)

Dit is een van de meest fascinerende bouwwerken die je ziet. Daar zijn we zeker van. Het Palace of the Winds is waarschijnlijk het meest erkende gebouw van Jaipur. Opgericht in 1799 en verdiepingen hoog springt het er ook wel uit.

Maar wat het meest opvalt is de bouw. Het rode gebouw met de ontelbaar veel ramen is niet iets wat je iedere dag ziet. Volgende de legende is het gebouwd zodat de vrouwen van het koninklijke huishouden de straten konden zien zonder te worden waargenomen.

TIP ♥ – entree tot het paleis is 50 roepie. Het is geopend van 9:30 uur tot 16:30 uur.

#4 Massief Jaigarh Fort

Het Massief Jaigarh Fort is een beetje vergelijkbaar met de Chinese Muur in China. Het is natuurlijk niet zo groot, maar de verdedigingsmuren doen je wel denken aan het bekende bouwwerk van China. Het fort werd in 1726 gebouwd en veel reizigers maken een uitstapje naar dit indrukwekkende bouwwerk.

Geflankeerd door torenhoge poorten en wachttorens, bevat het tevens ’s werelds grootste kanon op wielen.

Het kanon is echter nooit afgeschoten, en het fort is ook nooit aangevallen. Als gevolg hiervan is het fort nog steeds intact en is zeer goed bewaard gebleven. Sterker nog, het is een van de best bewaarde militaire structuren van middeleeuws India. Als je de Diwa Burj Watchtower beklimt heb je een prachtig uitzicht over de vlakten.

TIP ♥ – entree tot het fort is 50 roepie. Het is geopend van 9:30 uur tot 16:30 uur.

Jaipur

Het Jaigarh Fort

#5 Nahargarh Fort

Nahargarh Fort, ook wel bekend als Tiger Fort, ligt hoog op de Aravali Hills, met uitzicht op de stad Jaipur. Het fort werd in 1734 gebouwd om de stad te verdedigen. Nahargarh Fort biedt een spectaculair uitzicht, zeker met zonsondergang gezien wordt.

Het is ook een leuke plek voor een picknick, want er is een café op het terrein, dat bier en snacks serveert tot 22:0 uur. Het fort ziet er in de nacht nog mooier uit als het verlicht is.

TIP ♥ – entree tot het fort is 30 roepie. Het is geopend van 10:00 uur tot 17:30 uur.

#6 Monkey Temple

Deze tempel maakt onderdeel uit van een groter tempelcomplex, dat ook drie heilige zwembaden heeft. Een van de zwembaden is overgenomen door duizenden apen die er samenkomen om te zwemmen en te baden.

Ze zijn over het algemeen vriendelijk en zijn eraan gewend om gevoed te worden, hoewel we dit niet aanraden. Helaas is het gebied niet goed onderhouden. Er slingert veel vuilnis.

TIP ♥ – entree is gratis.

#7 Jantar Mantar Observatory

Het is gebouwd door King Jai Singh II tussen 1727 en 1734 en betekent letterlijk ‘berekeningsinstrument’. Het Jantar Mantar Observatorium is gebouwd vanwege astronomie. Er zijn in totaal 14 gebouwen, die tijd meten, eclips voorspellen en strerren tracken.

De meest indrukwekkende is de enorme Samrat Yantra zonnewijzer. Met een hoogte van 27 meter heeft hebben de wijzers een schaduw die elke minuut ongeveer net zo groot als een volwassen persoon zijn.

TIP ♥ – entree is 100 roepie. Het is geopend van 9:00 uur tot 16:30 uur.

#8 Government Central Museum

Dit oude en beroemde museum werd gebouwd aan de hand van het Victoria en Albert Museum in Londen. De collectie omvat portretten van lokale koningen, kostuums, houtsnijwerk, schilderijen en kunst. Helaas mag je er binnen niet fotograferen.

TIP ♥ – entree is 150 roepie. Het is geopend van 10:00 uur tot 16:30 uur.

Jaipur

Het indrukwekkende museum

Geschiedenis Jaipur

Jaipur is opgericht in 1727 en is daarmee één van de jongste steden van Rajasthan. De stad is opgericht door Jai Singh II van de Kachchwaha familie. Zij heerste over een groot gedeelte van het noorden van Rajasthan vanuit hun fort dicht bij Amber.

De Kachchwaha familie waren één van de eerste die zich verbonden met de Mongolen in 1561. Door de vrije handel werd de familie bijzonder rijk. Succes heeft altijd zijn keerzijde en na 43 succesvolle jaren wilde andere het overnemen van Jai Singh II wat roering in de stad bracht.

Vandaag de dag wonen er ruim drie miljoen mensen in Jaipur en is het één van de snelst groeiende steden.  De nieuwbouw verraad de voorspoed van de stad. Dit heeft echter ook gevolgen voor het oude centrum met kleine, versleten wegen en oude gebouwen.

Hoe kom je er?

Jaipur is een van de bekendste en meest bezochte steden van India. Daarom is het ook redelijk makkelijk te bereiken. De stad ligt zo’n 275 kilometer ten zuiden van Delhi. Vanuit heel India is de stad te bereiken. Het snelst is om er naar toe te vliegen.

De stad heeft een eigen vliegveld en Air India, IndiGo en Jet Airways hebben allemaal dagelijkse vluchten.

TIP ♥ – bij Skyscanner boek je de voordeligste binnenlandse vluchten. Reken op zo’n €40 p.p.

Bus

Zo’n beetje elke stad in India is te bereiken met de bus. Zo ook Jaipur. Het makkelijkste is om naar het busstation te lopen (in welke stad dan ook) en te kijken naar welke stad de bussen rijden. Enkele bestemmingen van waar je naar Jaipur kunt (of andersom);

  • Agra – 180 tot 400 roepie (afhankelijk van klasse) / 6 uur rijden
  • Delhi – 210 tot 750 roepie (afhankelijk van klasse) / 6 uur rijden
  • Jaisalmar – 1.100 roepie (afhankelijk van klasse) / 15 uur rijden
  • Jodhpur – 260 tot 585 roepie (afhankelijk van klasse) / 7 uur rijden

Trein

Je kunt natuurlijk ook met de trein. De prijzen liggen ongeveer gelijk of zijn iets goedkoper. Ze rijden alleen minder frequent.

Jaipur

Locatie Jaipur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven