Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Yangon

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 2 juni, 2023

Yangon is de grootste stad, de meest bruisende stad en modernste stad van Myanmar. Het is voor de meeste buitenlandse reizigers de eerste plek die ze zien en dat is soms even schrikken. Yangon is niet bepaald mooi. Het is geen Hanoi of Chiang Mai, vol met sfeervolle straten en gezellige bars. Laat je dat echter niet afschrikken. Het commerciële en artistieke hart van Myanmar verandert snel sinds het land open ging voor reizigers. Nieuwe restaurants, bars, winkels en toffe accommodaties schieten als paddenstoelen uit de grond.

Geen liefde op het eerste gezicht

Yangon is de vroegere hoofdstad van Myanmar. En met ‘vroegere’ bedoelen we niet 500 jaar geleden. Yangon was namelijk tot 7 november 2005 de hoofdstad van Myanmar. De stad wordt ook wel Rangoon genoemd. Hoewel Yangon niet zo populair is als bijvoorbeeld het Inle Lake of Bagan heeft de stad meer dan genoeg te bieden!

Yangon is het commerciële centrum van het land en dat is te merken. Bij ons was het geen liefde op het eerste gezicht. Het is een chaotische stad en niet al te schoon.

Toch veranderde dat beeld gaandeweg. Met de Shwedagon Pagode, de volle straten, het heerlijke eten en de vriendelijke locals heeft deze stad meer dan genoeg te bieden.

De eerste indruk van Yangon is misschien wat teleurstellend. Maar geef het de tijd. Het is een boeiende stad!

De boeddhistische tempels, het meer in het centrum en de kleurrijke markten zijn het bezoeken zeker waard. En met de Shwedagon Pagode herbergt Yangon bovendien de belangrijkste boeddhistische tempel van Myanmar!

Yangon

Locals in Yangon

Yangon

Yangon is niet per se een mooie stad

10x leuke dingen om te doen in Yangon

De geschiedenis van het land en de stad zie je vandaag de dag goed terug in het straatbeeld. De stad heeft vele culturele bezienswaardigheden. Er is hier genoeg te doen om je een paar dagen te vermaken.

De bekendste highlights van Yangon is natuurlijk de Shwedagon Pagoda, samen met Bagan de bekendste plek in Myanmar.

#1 Bezoek de Shwedagon Pagode

De Shwedagon Pagode is de grootste en belangrijkste boeddhistische tempel van het land en zichtbaar vanuit heel Yangon. De Shwedagon Pagode is de bekendste highlight van Myanmar.

De pagode ligt op de Singuttara heuvel. Ze vragen je hier wel entree te betalen.

De Shwedagon Pagode is een bijna onwerkelijk mooi bouwwerk. De pagode zie je vanuit de verte glinsteren wanneer de zon er recht boven staat. Dit omdat de pagode liefst 98 meter hoog is en, hou je vast, bedekt is met ruim 50.000 kilo aan bladgoud en duizenden kostbare edelstenen.

TIP ♥ – op de pagina over de Shwedagon Pagode lees je nog veel meer over deze indrukwekkende pagode.

Shwedagon Pagode Yangon

De bekendste pagode van de stad: Shwedagon

#2 Bezoek de Sule Pagode

De Sule Pagode is een pagode in het midden van de stad. Het is een belangrijke plek. Volgens de legendes over de pagode is deze voor de Shwedagon Pagode gebouwd in de tijd van Boeddha.

Dit zou betekenen dat het al meer dan 2500 jaar oud is. De Sule Pagode heeft tevens een belangrijke politieke betekenis. Het was het verzamelpunt voor de demonstraties in 1988 en in 2007.

De pagode werd in eerste instantie gebouwd naar Indiase architectuur. Naarmate de tijd en bouw vorderde hebben de bouwers er steeds meer een eigen architectuur van gemaakt. De Sule Pagode valt meteen op in Yangon met zijn grote gouden spits. Zeker met zonsondergang kan je hier prachtige foto’s maken!

Yangon

De bekende pagode

#3 Ga naar de Botataung Paya

De Botataung Paya is één van de Grote Drie pagodes in de stad. De mooie ligging aan de rivier en het ontbreken van een grote mensenmassa geeft deze pagode een iets meer down-to-earth gevoel dan Shwedagon en Sule Paya.

Het meest bekende kenmerk is de oogverblindende zig-zag corridor en de 40 meter hoge gouden zedi (stupa).

De tempel is vernoemd naar de 1.000 militaire leiders die stukjes haar van de Boeddha uit India begeleidde naar Myanmar meer dan 2000 jaar geleden.

Met zegt dat deze tempel voor een periode van zes maanden, acht haarlokken van de Boeddha had liggen voor dat ze elders werden tentoongesteld.

TIP ♥ – Je betaalt hier entree om binnen te komen en een kleine bijdrage om je camera mee te nemen

Botataung Paya

Botataung Paya

#4 Maak een ritje in de Yangon Circle Line

Iets wat ook erg populair is, is de treinrit door de stad. Het is de ideale oplossing voor een middagje sightseeing. De Yangon Circle Line is een langzame treinrit van zo’n 3 uur door Yangon en de omgeving.

Je kunt op veel plekken de trein uit om lopend, met een rickshaw of een taxi verder te gaan. Het is daarnaast een leuke manier om locals te leren kennen omdat zij deze trein veel gebruiken.

Vertrektijden

De trein vertrekt om 8:30, 10:30, 11:30, 13:00 en 14:30 uur bij het Yangon Train Station. Toen wij er waren konden we niet betalen met Kyat (heel bijzonder), alleen met Amerikaanse Dollars. Of dat altijd zo is weten we niet.

Daarnaast rijdt niet elke trein de volle ronde. Vraag dus voor de zekerheid of de trein de hele Circle Line rijdt.

Yangon Circle Line

De Yangon Circle Line

#5 Bezoek het National Museum

Als je meer wil weten over de geschiedenis van Myanmar kun je het National Museum bezoeken. Het biedt een fascinerende inkijk in de rijke geschiedenis en cultuur van het land. Met een uitgebreide collectie kunstwerken en historische voorwerpen neemt het museum je mee op een reis door de eeuwenoude beschavingen van Myanmar.

Je vindt hier traditionele kunstwerken en prachtige Boeddhabeelden. Ook kom je meer te weten over verschillend etnische groepen en sociale ontwikkelingen in Myanmar. Het is een waardevolle plek om je kennis te vergroten en een dieper begrip te krijgen van de unieke identiteit van dit schitterende land!

#6 Kheng Hock Keong

De Kheng Hock Keong tempel is de grootste Chinese tempel in Chinatown, Yangon. Deze prachtige tempel, ook wel bekend als de Kheng Hock Keong Hokkien-tempel, is een van de meest gerespecteerde religieuze locaties in de stad. Het ontwerp van de tempel is indrukwekkend met kleurrijke decoraties en beelden. Als je hier rondloopt proef je meteen de betoverende sfeer.

Binnen in de tempel kun je rondlopen en bijvoorbeeld mediteren. Kheng Hock Keong is een ook een belangrijk cultureel centrum voor de Chinese gemeenschap in Yangon. Dus hier kun je ook een glimp opvangen van hun tradities, gebruiken en rituelen.

Kheng Hock Keong, de grootste Chinese tempel in Yangon

#7 Ontspan bij het Kandawgyi meer

Heb je even genoeg van alle tempels en pagodes? Ga dan lekker ontspannen bij het Kandawgyi meer. Je kunt hier heerlijk wandelen langs de promenade van het meer en genieten van de prachtige omgeving.

Je kunt er ook voor kiezen om een bootje te huren en een tocht te maken over het kalme water. De kans is groot dat je dan de Shwedagon Pagode in de verte kunt zien. Breng ook een bezoek aan Karaweik Hall, een opvallend paleisachtig gebouw op het meer waar je kunt genieten van traditionele muziek- en dansoptredens.

Toe aan een hapje en een drankje? Daarvoor kun je terecht bij verschillende restaurants langs het meer. Kandawgyi-meer is de perfecte plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en lekker te ontspannen.

Kandawgyi Lake

Het Karaweik Palace in het Kandawgyi Lake

#8 Maak een tocht op de Yangon rivier

Een andere optie om ontspanning op te zoeken is een boottocht op de Yangon-rivier. Dit is een unieke beleving en vanaf het water kun je de stad ook ontdekken. Vanaf het water heb je uitzicht op verschillende delen van de stad, de oevers van de rivier en de omliggende natuur.

Je kunt kiezen voor een boottocht over het water om het landschap te bekijken, maar er zijn ook opties om het drijvende dorp Dala te bezoeken. Dit ligt aan de overkant van de rivier. Hier kun je ook meer leren over het lokale leven en de cultuur.

In een long tail boot over de Yangon rivier

#9 Boek een kookworkshop

Wil je jezelf helemaal onderdompelen in de lokale keuken van Yangon? Boek dan een kookworkshop! Dit is een leuke en laagdrempelige manier om een aantal van de lokale lekkernijen ‘mee naar huis te nemen’.

Door deel te nemen aan een kookworkshop kun je de geheimen van de heerlijke Birmaanse keuken ontdekken, traditionele gerechten leren bereiden en lokale ingrediënten leren kennen. Het is een leuke, maar ook leerzame ervaring waar deskundige koks jou de fijne kneepjes van het vak leren. Sommige workshops beginnen met een bezoek aan de lokale markt om verse ingrediënten kopen, leuk!

Het is dé perfecte optie om een stukje van Yangon, Myanmar mee naar huis te nemen.

yangon

Een van de lokale markten in Yangon

#10 Struin door de binnenstad

Een van de leukste dingen om te doen in Yangon is lekker struinen door de binnenstad. Als je in redelijk korte tijd een goede indruk wil krijgen van hoe het leven er hier uit ziet, is dit de juiste activiteit.

Een aantal van de leukste bezienswaardigheden vind je in de binnenstad van Yangon. Maar daarnaast is het ook leuk om lekker rond te slenteren, lekker te eten bij een van de kraampjes of om een van de markten te bezoeken. De Bogyoke Aung San-markt is bijvoorbeeld erg leuk om souvenirs en lokale lekkernijen te kopen.

In de avond komt de binnenstad pas echt tot leven en ook in China Town vind je veel eetkraampjes en lokale winkels.

Geschiedenis van Yangon

De geschiedenis van Yangon gaat terug tot de zesde eeuw na Christus. Yangon werd toen gesticht door de Mon; op dat moment de grootste etnische bevolkingsgroep in zuidelijk Myanmar. Zij noemde dit Dagon.

TIP ♥ – net als Georgetown in Maleisië, heeft ook Yangon heel wat street art. Vraag er naar bij je accommodatie.

Einde van de strijd

De letterlijke betekenis van Yangon is ‘Einde van de Strijd’. Hiermee doelde Alaunpaya op de overwinning van zijn vijanden. In 1753 werd Yangon bovendien de hoofdstad van zijn rijk.

Dit duurde tot 1852 toen de Britten de stad overnamen en de stad Rangoon noemde.

Dit vanwege het feit dat de stad aan de Rangoonrivier ligt. In de jaren ’80 van de vorige eeuw hernoemde de militaire junta de stad weer Yangon. Veel inwoners zijn het niet eens met de actie van de junta en blijven de stad daardoor Rangoon noemen.

Beste plekken om te overnachten

Er zijn genoeg plekken waar je kunt overnachten. Daarnaast is het handig om van tevoren accommodatie te boeken aangezien je de eerste nacht geboekt moet hebben om een visum voor Myanmar te krijgen.

Hou er wel rekening mee dat Yangon geen stad is zoals Bangkok of Hanoi, waar je ‘s avonds op allerlei gezellige plekken iets kunt eten of drinken.

Dit zijn de beste wijken om te overnachten.

Yangon Downtown

Yangon Downtown is een van de beste plekken in Yangon om te overnachten als je dicht bij de meeste bezienswaardigheden wil overnachten. Hier vind je dan ook de meeste accommodaties in de vorm van hotels en hostels.

De wijk heeft bovendien een gezellige sfeer wat het verblijf wat aangenamer maakt.

Botahtaung

Voor budgetreizigers en backpackers is dit de beste wijk. Botahtaung is een van de leukste plekken om te overnachten in Yangon als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur en architectuur. Deze wijk staat vol met gebouwen uit het koloniale tijdperk waaronder de Saint Marys Cathedral. Een kathedraal die zo in Frankrijk zou kunnen staan.

Chinatown

Yangon is een diverse stad met veel verschillende culturen en dit deel van de stad is daar een teken van. Chinatown ligt iets ten westen van de Sule Pagoda, dicht bij Downtown, maar heeft een heel andere vibe. Dit is de beste wijk als je geïnteresseerd bent in een avondje stappen.

Bahan Township

Bahan Township is de beste wijk in Yangon om te verblijven als je op zoek bent naar wat meer rust en ruimte. Deze buurt ligt iets ten noorden van de Downton en ligt aan de oevers van het Kandawgyi-meer. Prijzen liggen hier iets hoger.

Saint Marys Cathedral Myanmar

De Saint Marys Cathedral in Botahtaung

Beste reistijd

In principe kun je deze stad het hele jaar door bezoeken. Het hoogseizoen in Myanmar zijn de maanden december tot en met februari. De temperaturen zijn in deze maanden nog aangenaam.

In de maanden na februari kan het namelijk heel erg heet worden. Het regent minder in deze periode. Het is wel belangrijk om accommodatie en vervoer van tevoren te boeken tijdens je reis door Myanmar aangezien het erg druk is.

Hoe lang heb je nodig in Yangon?

De ideale verblijfsduur in Yangon is afhankelijk van wat je wil bezoeken en natuurlijk de tijd die je beschikbaar hebt. Over het algemeen raden we aan om minimaal 2 tot 3 dagen hier door te brengen om de hoogtepunten van de stad te verkennen.

Tijdens deze dagen kun je de belangrijkste bezienswaardigheden bekijken zoals de Shwedagon Pagode, de Sule Pagode en het Nationaal Museum. Ook kun je in de avonden het bruisende leven in de binnenstad bekijken en eventueel een wandeling maken door China Town.

Als je meer tijd hebt, kun je overwegen nog 1 of 2 dagen langer te blijven. Dit geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een boottocht te maken over de Yangon rivier of een kookworkshop te doen.

Locatie

Meer lezen over Myanmar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU