Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Yangon

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 23 juli, 2020

Yangon is de vroegere hoofdstad van Myanmar. En met ‘vroegere’ bedoelen we niet 500 jaar geleden. Yangon was namelijk tot 7 november 2005 de hoofdstad van Myanmar. Het is de grootste stad van Myanmar. De stad wordt ook wel Rangoon genoemd. Hoewel Yangon niet zo populair is als bijvoorbeeld het Inle Meer of Bagan heeft de stad meer dan genoeg te bieden!

Onze ervaring in Yangon

Dit is de grootste stad van Myanmar en wordt gezien als het commerciële centrum van het land. De eerste indruk van Yangon was bij ons niet meteen ‘raak’. Het is een chaotischer stad en niet al te schoon.

Toch veranderde dat beeld gelijkelijk aan. Zeker het centrum van de stad en de bezienswaardigheden maken het tot een interessante stad.

De eerste indruk van Yangon is misschien wat teleurstellend. Maar geef het de tijd. Het is een boeiende stad!

De boeddhistische tempels, het meer in het centrum en de kleurrijke markten zijn het bezoeken zeker waard. En met de Shwedagon Pagode herbergt Yangon tevens de belangrijkste boeddhistische tempel van Myanmar!

Yangon
Yangon

Het straatbeeld in Yangon

Highlights Yangon

De geschiedenis van het land en de stad zie je vandaag de dag goed terug in het straatbeeld. De stad heeft vele culturele bezienswaardigheden. Er is hier genoeg te doen om je een paar dagen te vermaken. De bekendste highlights van Yangon is natuurlijk de Shwedagon Pagoda, samen met Bagan de bekendste plek in Myanmar.

1. Bezoek de Sule Pagode

De Sule Pagode is een pagode in het midden van de stad. Het is een belangrijke plek. Volgens de legendes over de pagode is deze voor de Shwedagon Pagode gebouwd in de tijd van Boeddha.

Dit zou betekenen dat het al meer dan 2500 jaar oud is. De Sule Pagode heeft tevens een belangrijke politieke betekenis. Het was het verzamelpunt voor de demonstraties in 1988 en in 2007.

De pagode werd in eerste instantie gebouwd naar Indiase architectuur. Naarmate de tijd en bouw vorderde hebben de bouwers er steeds meer een eigen architectuur van gemaakt. De Sule Pagode valt meteen op in Yangon met zijn grote gouden spits. Zeker met zonsondergang kan je hier prachtige foto’s maken!

TIP ♥ – entree is 3.000 kyat p.p. (€1,85)

Yangon

De Sule Pagode

2. Bezoek de Shwedagon Pagode

De Shwedagon Pagode is de grootste en belangrijkste boeddhistische tempel in heel Myanmar en zichtbaar vanuit heel Yangon. De Shwedagon Pagode is de nationale trots van Myanmar.

De pagode ligt op de Singuttara heuvel. Entree is 10.000 kyat p.p (€6,25).

De Shwedagon Pagode is een bijna onwerkelijk mooi bouwwerk. achter. De pagode zie je vanuit de verte glinsteren wanneer de zon er recht boven staat. Dit omdat de pagode liefst 98 meter hoog is en, hou je vast, bedekt is met ruim 50.000 kilo aan bladgoud en duizenden kostbare edelstenen.

TIP ♥ – op de pagina over de Shwedagon Pagode lees je nog veel meer over deze indrukwekkende pagode.

Shwedagon Pagode

De Shwedagon Pagode

3. Ga naar de Botataung Paya

De Botataung Paya is één van de Grote Drie pagode’s in de stad. De mooie ligging aan de rivier en het ontbreken van een grote mensenmassa geeft deze pagode een iets meer down-to-earth gevoel dan Shwedagon en Sule Paya.

Het meest bekende kenmerk is de oogverblindende zig-zag corridor en de 40 meter hoge gouden zedi (stupa).

De tempel is vernoemd naar de 1.000 militaire leiders die stukjes haar van de Boeddha uit India begeleidde naar Myanmar meer dan 2000 jaar geleden.

Met zegt dat deze tempel voor een periode van zes maanden, acht haarlokken van de Boeddha had liggen voor dat ze elders werden tentoongesteld.

TIP ♥ – Je betaald $2 om binnen te komen plus nog eens $1 voor je camera.

Yangon

De Botataung Paya

5. Maak een ritje in de Yangon Circle Line

Iets wat ook erg populair is, is de treinrit door de stad. Het is de ideale oplossing voor een middagje sightseeing. De Yangon Circle Line (ticket $1) is een langzame treinrit van zo’n 3 uur door Yangon en de omgeving.

Je kunt op veel plekken de trein uit om lopend, met een rickshaw of een taxi verder te gaan. Het is daarnaast een leuke manier om locals te leren kennen omdat zij deze trein veel gebruiken.

Vertrektijden

De trein vertrekt om 8:30, 10:30, 11:30, 13:00 en 14:30 uur bij het Yangon Train Station. Toen wijn er waren konden we niet betalen met Kyat (heel bijzonder), alleen met Amerikaanse Dollars. of dat altijd zo is weten we niet.

Daarnaast rijdt niet elke trein de volle ronde. Vraag dus voor de zekerheid of de trein de hele Circle Line rijdt.

6. Overige highlights

Naast de bekende tempels en de Yangon Circle Line is er nog meer te doen. Zo is het National Museum een aanrader als je iets meer wil weten over de geschiedenis van het land. Verder heb je de Kheng Hock Keong, de grootste Chinese tempel in Chinatown.

Maar je hebt ook nog de Mosea Yeshiua Synagogue. Wil je liever een kerk bezoeken? Bezoek dan de St. Mary’s Cathedral.

TIP ♥ – in Yangon liggen ook nog twee grote meren. Het Kandawgyi Lake  (met mooie zonsondergangen) en het Inya Lake. Verder kun je in deze stad ook verschillende cursussen volgen zoals kookcursussen en meditatie.

Budget voor Myanmar
yangon

Een markt in het centrum van de stad

Geschiedenis Yangon

De geschiedenis van Yangon gaat terug tot de zesde eeuw na Christus. Yangon werd toen gesticht door de Mon; op dat moment de grootste etnische bevolkingsgroep in zuidelijk Myanmar. Zij noemde dit Dagon.

TIP ♥ – net als Georgetown in Maleisië, heeft ook Yangon heel wat street art. Vraag er naar bij je accommodatie.

Einde van de strijd

De letterlijke betekenis van Yangon is ‘Einde van de Strijd’. Hiermee doelde Alaunpaya op de overwinning van zijn vijanden. In 1753 werd Yangon tevens de hoofdstad van zijn rijk. Dit duurde tot 1852 toen de Britten de stad overnamen en de stad Rangoon noemde.

Dit vanwege het feit dat de stad aan de Rangoonrivier ligt. In de jaren ’80 van de vorige eeuw hernoemde de militaire junta de stad weer Yangon. Veel inwoners zijn het niet eens met de actie van de junta en blijven de stad daardoor Rangoon noemen.

yangon

Leuke ho(s)tels

Er zijn genoeg plekken waar je kunt overnachten. Daarnaast is het handig om van tevoren accommodatie te boeken aangezien je de eerste nacht geboekt moet hebben om een visum Myanmar te krijgen. Wij hebben een aantal van onze favoriete accommodatie op een rijtje gezet. Accommodatie in Myanmar is wel duur in vergelijking met andere landen.

Four Rivers Hostel

Ligt op een perfecte locatie. Een van de leukste en bestel hostels in de stad.

Vanaf €8 per nacht

East Hotel

Gelegen op een mooie locatie, dicht bij de Sule Pagode. Iets luxer dan basic hostel.

Vanaf €26 per nacht

City Star Hotel

Als je op zoek bent naar iets meer luxe is dit DE plek. Prima prijs/kwaliteitsverhouding.

Vanaf €45 per nacht

Beste reistijd

In principe kun je deze stad het hele jaar door bezoeken. Het hoogseizoen in Myanmar zijn de maanden december tot en met februari. De temperaturen zijn in deze maanden nog aangenaam. In de maanden na februari kan he namelijk heel erg heet worden. Het regent minder in deze periode. Het is wel belangrijk om accommodatie en vervoer van te voren te boeken aangezien het erg druk is.

Yangon

Locatie Yangon

Meer lezen over Myanmar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU