Kalaw werd ooit gesticht door de Britten. Zij kwamen af op het koele klimaat van dit bergachtige gebied. Vandaag de dag is Kalaw een groot dorp waar reizigers vooral komen voor de prachtige omgeving. Dit is de beste plek in Myanmar voor mooie wandelingen langs rijstvelden, peperplantages en lokale dorpen. Bovendien is het de toegangspoort tot het Inle Lake.

Relaxen in Kalaw

Kalaw is een bekende plek in Myanmar. Dat heeft vooral te maken met de schitterende omgeving waarin het stadje ligt, want het stadje zelf is niet heel bijzonder.

Daarnaast is dit de startplek voor de hike naar het Inle Lake. Het Inle Meer is een van de bekendste bezienswaardigheden van Myanmar en dus goed te combineren met Kalaw. De trekking van Kalaw naar het Inle Lake is een absolute aanrader! Het was een van de hoogtepunten van onze reis!

Ties: “Kalaw zelf is niet veel meer dan een verzameling accommodaties, huisjes en markten. De sfeer is heel gemoedelijk, maar verwacht geen Bali of Bangkok”.

Reizigers komen hier vooral voor de omgeving met de indrukwekkende bergen, vruchtbare valleien en traditionele bergstammen. Het Shan plateau is daarnaast een geliefde regio voor wandelingen en trektochten.

Kalaw
Het ‘stadje’ Kalaw
Kalaw
De omgeving is echt schitterend!

6x leuke dingen om te doen in Kalaw

Reizigers komen hier voor de natuur. Zo simpel is het. Het stadje zelf biedt weinig tot geen bezienswaardigheden en behalve de bijzondere, Britse, architectuur, is er niet heel veel te zien. De leukste dingen om te doen en de beste bezienswaardigheden liggen vooral rondom Kalaw.

#1 Wandel door het landschap

Er zijn verschillende wandelroutes rondom Kalaw variërend van lange tot korte routes. Je kan kiezen voor een dag wandeling die meestal in Kalaw beginnen en eindigen maar ook voor meerdere dagen waarbij je door de schitterende berglandschappen wandelt en traditionele dorpen bezoekt.

Onderweg zie je bijvoorbeeld theeplantages en groentetuinen, maar ook peperplantages en kleine dorpen.

Kalaw is niet zo groot, maar de omgeving van de stad is erg indrukwekkend. Je kunt eenvoudig op eigen houtje een dag de omgeving verkennen.

In het stadje zelf kun je naast de bekende wandeling naar het Inle Meer ook andere trektochten boeken. De beste plek om dit na te vragen is bij je accommodatie of touroperators in het centrum.

Kalaw
Locals
Kalaw
Maak een wandeling in de omgeving van de stad

#2 Ontdek de kleinere dorpen in de buurt

Rondom Kalaw liggen veel kleine dorpen. Met een aantal huizen, zijn het nauwelijks dorpen te noemen. De meeste zijn lopend bereikbaar. Je kunt ook een tour boeken of een fiets huren. Een van de dorpen is Myin Ma Hti, waar je een grote grot kunt bezoeken.

Er zijn ook een aantal kleine tempels verspreid in en rondom het dorp. De omliggende heuvels zijn prima begaanbaar en makkelijk in een dag, of meerdaagse, trektocht te bezoeken. Andere dorpen in de buurt zijn Danu, Danaw, Palaung, Pa-O en Taung Yo.

Als je de meerdaagse trektocht naar het Inle Lake maakt, bezoek je ook meerdere dorpen.

Trekking Kalaw naar Inle Lake
Je vindt veel kleine dorpen in de bergen

#3 Shop op de markt

Er is niet heel veel te zien op de markt en als je de meeste ‘actie’ zoekt, is de markt de beste plek. Het straat bekend als de Kalaw Market en er wordt van alles verkocht. Van groente tot vlees en van cassettebandjes tot schoenen.

De markt staat hier niet vast, maar verhuist elke paar dagen tussen Kalaw, Pindaya, Aung Ban, Heho en Nyaung Shwe. De markt bezoeken duurt hooguit een uurtje, zo groot is het niet, maar het geeft je een goed beeld van het lokale leven.

Veel locals uit omliggende dorpen komen hier om hun verbouwde groente of zelf gemaakte souvenirs te verkopen.

De markt is ook een goede plek om inkopen te doen voor de meerdaagse trekking naar het Inle Lake. Je kunt hier namelijk (tweedehands) schoenen, jassen, wandelstokken etc, kopen.

Kalaw Market
De markt van Kalaw

#4 Ga naar de Aung Chan Tha Zedi

Veel bezienswaardigheden heeft Kalaw niet, maar de mooiste is Aung Chan Tha Zedi. Deze tempel ligt in het centrum van Kalaw en is niet te missen. Als is het alleen maar vanwege het hoge glittergehalte. Deze stoepa is namelijk bedekt met een glinsterend mozaïek dat zonlicht weerkaatst.

De duizenden stukjes mozaïek, maken het een bijzonder bouwwerk om te zien. De stoepa ligt naast de markt.

Hou er rekening mee dat je een religieus bouwwerk bezoekt en je dus respectvol gedraagt. Je kunt de tempel niet betreden.

Aung Chan Tha Zedi
De glinsterende Aung Chang

#5 Bezoek het Thein Taung klooster

Het klooster van Thein Taung is een mooie plek om te bezoeken in Kalaw, omdat het op een heuvel ligt en je uitzicht hebt over de grote markt en het stadscentrum.

De monniken die er wonen heten je graag welkom in hun klooster, maar hou er rekening mee dat je een klooster bezoekt. Dat betekent dat je je respectvol dient te gedragen en nooit zonder toestemming foto’s maakt of monniken aan raakt.

Het klooster is makkelijk bereikbaar via een aantal trappen.
Klooster Myannar

#6 Tips voor trekking naar Inle Lake

De leukste manier om van Kalaw naar Inle Lake te gaan, is te voet. Wij hebben deze trekking gelopen en het was een van de hoogtepunten van onze reis door Myanmar. Het is een geweldige ervaring.

Je loopt door de mooiste omgeving van Myanmar. Tijdens de hike kom je langs traditionele dorpjes waar kinderen nog met hout spelen en vrouwen traditionele kledij weven. Daarnaast leer je een hoop van de locals. Met een redelijke conditie moet je deze tocht zeker kunnen lopen.

Hoe lang is de tocht

Je kunt kiezen uit 2 dagen (1 nacht) of 3 dagen (2 nachten). Wij raden aan om die van 3 dagen te doen. De tocht is zeker niet moeilijk, het hoogste punt dat je bereikt is 1.700 meter dus je loopt veel vlakke stukken. Maar in 3 dagen heb je veel meer tijd in de omgeving. Twee dagen is toch een beetje gehaast.

In totaal loop je ruim 60 kilometer. Dat klinkt veel, maar het valt reuze mee. De laatste dag ga je richting het Inle Meer. Je begint in Kalaw. Vanaf hier ga je langzaam richting de hoge vlaktes van Kalaw.

Bergen en valleien strekken zich over het landschap uit. ’s ochtends hangt er een wazige mist over het graslandschap wat het extra mooi maakt.

Wat kost het?

In een groep van 6 personen moet je rekenen op €96 tot €185 per persoon voor een 3-daagse trekking. De prijs is afhankelijk van het aantal personen waarmee je boekt. Als je met twee personen of meer boekt kost het €101,75 p.p.

Bij aankomst bij het Inle Lake moet je US$11 Tourist Fee betalen.

Wat moet je meenemen?

Vooral niet te veel. Je backpack kun je naar je accommodatie bij het Inle Lake laten sturen. Dit zit bij de prijs inbegrepen. Je hoeft dus alleen een daypack mee te nemen. Neem naast goede kleding ook volgende mee:

 • Wandelschoenen / sneakers
 • Zonnebrand (pet)
 • Poncho
 • Toiletpapier
 • Handdoek
 • Vest/trui en lange broek (’s ochtends en ’s avonds is het fris)
 • Kleingeld om onderweg iets te kopen

TIP ♥ bekijk hier al onze tips voor de trekking

Kalaw
Het leven gaat hier een stuk langzamer

Inwoner van Kalaw in Myanmar

Het prachtige uitzicht
Trekking Kalaw naar Inle Lake
Zonsopkomst onderweg

Hoe kom je er?

Kalaw heeft geen vliegveld dus je zult het met de bus of trein moeten doen. Er is niet echt een busstation in Kalaw en de meeste bussen stoppen rond de markt. Enkele bestemmingen zijn;

 • Yangon – 15.000 Kyat (15 uur)
 • Mandalay – 10.000 Kyat (9 uur)
 • Bagan – 13 Kyat (8 uur)
 • Taunggyi – 2.000 Kyat (3 uur)

Als je niet de wandeltocht naar het Inle Lake wil maken (zonde!) kun je ook met de taxi naar Nyaungschwe. Dit kost zo’n 35.000 Kyat.

Beste reistijd

Je kunt Myanmar, en dus Kalaw, het beste bezoeken tussen december en februari/maart. De temperaturen zijn in deze maanden nog aangenaam. In de maanden na februari kan het namelijk heel erg heet worden. Het regent minder in deze periode. Het is wel belangrijk om accommodatie en vervoer van tevoren te boeken aangezien het erg druk is.

Pepervelden in Kalaw
Verse pepers in Kalaw

Locatie

7 gedachten over “Kalaw”

 1. We had a trekking with a nice man who knowse a lot about plants and trees,the medical working en how to use in daily live.
  We had a walk for 8 hours including tea and lunch voor a very nice price.

  1. Hoi Tom,

   dat valt best mee. In de avond kan het fris worden, maar als je een vest of windjack hebt moet dat goed komen.
   Voor zover wij weten is de trekking alleen van Kalaw naar Inle.

   Happy Travels,
   Ties

 2. Hoi, mijn vriend en ik willen een tweedaagse trekking doen in oktober. Kunnen we deze trekking direct doen als we met de nachtbus uit Yangon aankomen in Kalaw, of raden jullie aan om dit pas een dag na aankomst te doen? En valt er extreem veel regen in oktober, of kunnen we de trekking dan wel doen?

  Groeten Lindsay

  1. Hoi Lindsey,

   Persoonlijk zou ik hem niet direct dezelfde dag doen. Het is al een pittige reis in een nachtbus en je komt vroeg aan. Als je dan nog de trekking wil regelen EN dezelfde dag vertrekt dat ik dat je er minder van gaat genieten dan wanneer je een dag wacht. Wij hebben zelf toen ook een dag gewacht voordat we de trekking hebben gedaan. Dan kan je op je gemak een trekking regelen, even bijkomen en de volgende dag vertrekken.
   Qua weer is het moeilijk te voorspellen helaas. Als je begin oktober gaat zit je nog wel in het regenseizoen. Tegen het einde van de maand valt er meestal minder regen. Uiteraard is dit geen garantie voor de toekomst. Ik zou het ter plekken even aankijken en rondvragen wat mensen aanraden.

   Reis Groet,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven