Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Bago

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Bago word ook wel Pegu genoemd. Het is de vroegere hoofdstad van Myanmar ten tijde van het machtige Mon-rijk. Dit kleine stadje is vandaag de dag niet meer die machtige stad die het ooit was maar nog steeds heeft de stad een grote reputatie. Vergeleken met andere steden van deze grote heeft Bago een grote hoeveelheid Boeddhabeelden en met goud gevulde tempels.

Bago: een Gouden Stad

De Gouden Rots ligt hier in de buurt en samen met de Boeddha van Schwethalyaung maakt Bago een ideale dagtrip vanuit Yangon! Het is tot twee keer toe de hoofdstad van een rijk in Myanmar geweest. Men zegt dat Bago, toen nog Pegu, in 573 is gesticht door twee prinsen uit het Mon-rijk. Gekozen door de gunstige ligging in het riviergebied van de Irrawaddy rivier.

TIP ♥ – reken er op dat je voor de meeste tempels entree moet betalen, evenals een fee voor je camera (meestal rond de 500 kyat)

Na eeuwen de hoofdstad te zijn geweest van het Mon-rijk werden zij in de 11e eeuw verslagen door de Birmanen die in die tijd (1044-1287) ook het Eerste Birmaanse Koninkrijk oprichtte. Zij hadden als hoofdstad de stad Pagan en zo verloor Bago zijn status als hoofdstad.

Ervaring Reis-Expert

Wij vonden Bago geen mooie stad. Allesbehalve zelfs. Er is één grote straat die dwars door de ‘stad’ loopt, maar waar vooral een hoop lawaai vandaan komt. Voor de stad hoef je hier ook niet te komen. De tempels daarentegen zijn prachtig! En daarnaast een stuk rustiger dan de rest van Myanmar.

Bago

De Shwemawdaw Pagoda.

6x zien en doen in Bago

Je hebt hier behoorlijk veel bezienswaardigheden. Eerder noemden we al de Gouden Rots, die meestal wordt bezocht vanuit Bago. Maar er is natuurlijk veel meer te doen. Bago is namelijk een stad met ontzettend veel tempels en pagode’s, meer dan elke andere stad in Myanmar.

De stad zelf is een grijze, stoffige bende, maar de gouden tempels hier maken dat meer dan goed!

#1 Bezoek de Shwethalyaung Pagode

De Shwethalyaung Pagode. Dit is waarschijnlijk de bekendste pagode uit de stad. Deze Pagode is een liggende boeddha van 55 meter lang. Het werd in 994 gebouwd maar pas in 1881 teruggevonden in de jungle.

De voeten van de Boeddha zijn fraai versierd en bevatten een heel verhaal.

De Shwemawdaw Pagode is 114 meter hoog en valt dan ook meteen op bij een bezoek aan Bago. Het is al meer dan 12 eeuwen oud en vaak beschadigd of zelfs compleet verwoest door aardbevingen. Gelukkig is het steeds weer opgebouwd.

TIP ♥ – entree voor de tempel is $10 p.p.

Bago

De Shwethalyaung Pagoda.

#2 Ga naar de Hinthagone Pagoda

De Hinthagone Pagode is waarschijnlijk de pagode met het mooiste verhaal. Men zegt namelijk dat dit de plek is waar Bago is gesticht. Je vindt bij de pagode een beeld van twee vogels. Dit zouden Hintha’s moeten zijn, een mythologische vogel.

De stoepa is gebouwd door U Khanti, een monnik en tevens architect van de Mandalay Hill. Bij deze stoepa worden ook veel ceremonies gehouden.

#3 Ontdek de bekende Shwemawdaw Pagoda

De  Shwemawdaw Pagoda is een soort pyramide vergelijkbaar met de Shwedagon Pagoda in Yangon. Het verschil is allen dat de Shwemawdaw Pagoda in Bago nog 14 meter hoger is. Hij is bedekt met goud waardoor je in de middag een mooie glinstering hebt.

De zedi is ruim 111 meter hoog en torent hoog boven de stad uit.  Als je in april of maart in Bago bent moet je zeker naar de Shwemawdaw Pagoda, het dan namelijk het podium voor het jaarlijkse pagoda festival.

De stoepa is meerdere keren is ingestort en vele malen herbouwd in de afgelopen 600 jaar. Elke keer bouwde ze hem een stukje hoger terug. De laatste keer dat het werd verwoest was in 1930 toen een enorme aardbeving de stoepa bijna volledig verwoestte.

TIP ♥ – entree is 10.00 kyat. Zo’n €6,50

Bago

De  Shwemawdaw Pagoda.

#4 Bewonder de grote stupa; Mahazedi Paya

Het ontwerp van de Mahazedi Paya (Grote Stupa) is bijzonder voor het zuiden van Myanmar. Met witgekalkte trappen die bijna tot aan de top van de stoepa komen is het een van de meest aantrekkelijke religieuze gebouwen in Bago.

Oorspronkelijk werd de stoepa gebouwd in 1560 door koning Bayinnaung. Het werd verwoest in 1757. In 1860 werd er een poging gedaan om het te herbouwen, dat lukte helaas niet en in 1930 richte een grote aardbeving nog grotere schade aan waarna het een ruïne is gebleven.

#5 De liggende boeddha; Mya Tha Lyaung Reclining Buddha

Deze gigantische liggende boeddha ligt dicht bij de Shwethlyaung tempel. De boeddha is gebouwd in 2002 en us dus een van de nieuwere in de regio. De boeddha ligt buiten, in tegenstelling tot de Shwethlyaung.

De liggende Boeddha staat dus niet onder een dak of constructie, waardoor veel mensen denken dat het complex nog niet voltooid is.

Vooral de rust hier maken het een van de meest opvallende liggende Boeddha’s in Myanmar. De omvang van deze boeddha is groter dan die van de boeddha in de naburige Shwethlyaung tempel.

TIP ♥ – entree is $2 p.p.

Bago

#6 Bezichtig het Kanbawzathadi Palace

Het Kanbawzathadi Paleis stond in het centrum van het oude Hanthawady. Dit is een Mon paleis en het is net ten zuiden van Shwemawdaw Paya opgegraven. Bijzonder genoeg is dit paleis van teakhout gemaakt.

Entree is $10 p.p. Het ligt in dezelfde ‘archaeological zone‘ als de Schwethalyaung Pagode (#1)

Het is een bijzonder paleis om te zien en zeker een bezoek waard. Je vindt er meer dan 20 poorten. Het mooie van dit paleis is dat er nog niet zo veel toeristen komen omdat de meeste mensen richting de tempels gaan.

Vraag bij je accommodatie na waar dit paleis staat zodat je er heen kunt. Je kunt ook met een gids naar het paleis toe.

TIP ♥ – andere bekende pagoda’s zijn Kyaik Pun Paya, Maha Kalyani Sima en Shwegugale Paya.

Bago

Het paleis

De oude hoofdstad

Nadat het Eerste Birmaanse Koninkrijk weer sneuvelde na oorlogen met de Mongolen in 1287 werd Bago wederom de hoofdstad van het Mon-rijk. De Mon volkeren hebben dit tot 1539 volgehouden. Hierna werd Bago opnieuw veroverd door de Birmanen tijdens het Tweede Birmaanse Koninkrijk.

Koning Bayinnaung hield de stad aan als hoofdstad tot 1635 toen Ava de hoofdstad werd van het Tweede Birmaanse Koninkrijk.

TIP ♥ – er staan zo veel tempels in Bago dat je het beste een brommer kunt huren (al dan niet met driver) om alle tempels te bezichtigen.

Dagtrip vanuit Yangon

Bago is echter niet alleen op de kaart gezet als hoofdstad van het Mon-rijk en de Birmaanse Koninkrijken. Gezien het aantal tempels en pagodes had de stad waarschijnlijk ook een grote religieuze waarden voor het rijk. Het is een stad waar je je makkelijk een dag kan vermaken.

Zeker gezien de ligging ten opzichte van Yangon is het een ideale dagtrip.

Bago is gezien de grote van de stad verrassend druk, zeker ok de markt en bij de pagodes.

Bago

Hoe kom je er?

Er gaan elke dag bussen tussen Yangon en Bago. De reis duurt ongeveer twee uur en kaartjes kosten zo’n 1.500 kyat. Kaartjes kan je kopen bij het Saw Bwar Gyi Gone busstation of bij je accommodatie. Het busstation ligt vlak bij het het vliegveld.

Vraag bij je accommodatie of ze het adres van het busstation en de bestemming op willen schrijven want er spreekt niemand Engels hier.

Bussen naar de Gouden Rots (Kinpun) kun je boeken bij je accommodatie omdat dit vaker met minivans wordt gedaan dan met lokale bussen. Dit kost je ongeveer 5.300 kyat.

Naar Mandalay betaal je ongeveer 12.000 kyat. Het Inle Lake is ook bereikbaar (meestal via Yangon). Dit kost je tussen de 15.000 en 17.000 kyat en duurt 12 uur.

TIP ♥ – je kunt ook met de trein van en naar Bago. Bestemmingen zijn Yangon ($2-5, 3 uur), Mandalay ($15-30, 14 uur) en Mawlamyine ($7-12, 9 uur).

Bago

Beste reistijd

Bago kun je in principe het hele jaar door bezoeken. Houd er wel rekening mee dat het in maart en april extreem heet kan worden (tegen de 40 graden). De beste tijd om Bago, en Myanmar in het algemeen, te bezoeken zijn de maanden december tot en met maart.

De temperaturen zijn in deze maanden nog aangenaam. In de maanden na februari kan he namelijk heel erg heet worden. Het regent minder in deze periode. Het is wel belangrijk om accommodatie en vervoer van te voren te boeken aangezien het erg druk is.

Locatie Bago

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!