Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Pyin Oo Lwin

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 19 april, 2022

Pyin Oo Lwin werd in 1896 gesticht door de Britten om te ontsnappen aan de hitte van Mandalay. De oorspronkelijke naam van het dorpje was ook Maymyo of May-town. Dit is afkomstig van Colonel May. Het staat bekend als ‘hill station’. Iets wat de Britten wel vaker bouwde in de tijd van het Britse Rijk.

Pyin Oo Lwin was ooit een militaire buitenpost

Het dorp is prachtig gelegen in de Shan Hooglanden op ruim 60 kilometer van Mandalay op 1.070 meter hoog. In het begin was het slechts een militaire buitenpost in de buurt van de Shan dorpjes. Pas in 1896 werd het een vaste militaire post en groeide het stadje.

Door het gunstige klimaat en de schitterende ligging veranderde het later in een ‘hill station’ en werd het dé verblijfplaats tijdens de zomer voor de Britten gedurende hun bezetting van Myanmar.

Dit heeft geduurd tot 1948. Toen de Britten vertrokken werd de naam veranderd van Maymyo naar Pyin Oo Lwin. De typisch Engelse gebouwen bleven echter staan

De beste tijd om Pyin Oo Lwin te bezoeken zijn december t/m februari

Pyin oo Lwin

Wat maakt Pyin Oo Lwin zo bijzonder?

Het dorpje werd steeds populairder en voornamelijk vanwege de lokaal verbouwde fruit, jam, groente en fruit wijnen. Maar ook vanwege de militaire academie die hier gebouwd zijn om de soldaten van de Tatmadaw (het leger van Myanmar) op te leiden.

Daarnaast trekt Pyin Oo Lwin veel rijke mensen uit Myanmar die hier genieten van een weekendje weg. Net als Hsipaw is het een populair gebied onder wandelaars.

TIP ♥ – huur een fiets zodat je de omliggende omgeving kunt verkennen

Koffieplantages en fruit

Naast het verbouwen van fruit, jam, groente en wijnen leeft de bevolking ook van verschillende boomgaarden en koffieplantages. Dit in combinatie met de koloniale gebouwen, de spectaculaire omgeving en de paardenkoetsen die hier nog steeds rond lopen maken een bezoek aan dit stadje tot een unieke belevenis!

Wil je het echte authentieke Pyin Oo Lwin zien? Dan moet je snel zijn. Een gevolg van de groeiende populariteit is namelijk de toenemende investeringen. De wegen worden beter en er wordt veel nieuw gebouwd.

De nieuwe hotels en hostels staan in contrast met de oude koloniale gebouwen.

Pyin oo Lwin

4x doen in Pyin Oo Lwin

Reizigers komen hier vooral voor de omgeving. De meeste activiteiten vinden dan ook plaats buiten het stadje, hoewel er in het stadje zelf ook het een en ander te zien is. We hebben een aantal dingen op een rijtje gezet.

#1 Botanical Gardens

Rondom stad zelf vind je de Botanical Gardens, officieel de National Kandawgyi Gardens.  De botanische tuinen werden geopend in 1915 en zijn nog steeds prachtig onderhouden. Ze zijn de thuisbasis van een kleurrijke flora en fauna, inclusief wildlife zoals gibbons en antilopen.

Er is een groot uitkijkplatformen met indrukwekkende uitzicht op het park, de stad en het omliggende gebied.

TIP ♥ – de toegangsprijs is $5 p.p voor de tuinen. Je kunt er met de motortaxi heen vanaf het centrum voor 2.000 Kyat. Je kunt ook 20 tot 30 minuten lopen.

#2 Watervallen

Je hebt in de omgeving van het stadje een aantal mooie watervallen. Ten oosten van Pyin Oo Lwin vind je de Pwe Gauk valleien, die een aantal kleine watervallen herbergt. De is ook een populaire plek voor de lokale bevolking, vooral tijdens de vakantie.

Het is een aangename plek om te ontspannen met een aantal eenvoudige restaurants in de omgeving. Het ligt op ongeveer 15 minuten met de auto vanaf Pyin Oo Lwin.

De meest indrukwekkende waterval in de omgeving is de Dat Taw Gyaint waterval. Het laagste deel van de waterval ligt in een diepe kloof met een natuurlijke pool van kristalhelder water waarin je kunt zwemmen.

Je vindt hier ook een pagoda en je kunt er snacks en drankjes krijgen.

#3 Peik Chin Myaung grot

De Peik Chin Myaung grot is een van de mooiste grotten in Myanmar, met kleurrijke boeddhistische aspecten. Zo vind je hier een groot aantal heiligdommen en een schilderachtige waterval bij de ingang. Het ligt op ongeveer 20 kilometer ten oosten van Pyin Oo Lwin op weg naar Lashio.

TIP ♥ – om het gebied rond Pyin Oo Lwin te verkennen, kun je een taxi huren (ongeveer 40.000 kyat/€25 per dag) of een brommer huren voor 10.000 kyat per dag (€6,50).

#4 Lokale markt

De lokale straatmarkten van Pyin Oo Lwin is een van de beste plekken om in contact te komen met de lokale bevolking en de lokale cultuur. Locals verkopen van alles zoals vers fruit, groenten en vlees.

TIP ♥ – je kunt ook georganiseerde dagtrips maken vanuit Mandalay. Kijk eens bij Travel Myanmar voor meer info

yangon
Pyin Oo Lwin

Hoe kom je er?

Pyin Oo Lwin is vrij makkelijk te bereiken. De meeste mensen komen vanuit Mandalay met de bus, trein of taxi. De rit naar het stadje toe is al mooi omdat je door een schitterende omgeving rijdt.

Met de bus

De meeste reizigers gaan met de bus. Dit is echter niet de leukst manier. De bus vanuit Yangon vertrekt om 9:00 uur en om 20:30 uur en kost je $15 per persoon. Jet doet er ongeveer 10 uur over.

De bus vanuit Mandalay gaat veel frequenter. Er gaat een bus om 7:00 uur, 8:00 uur, 9:00 uur, 10:00 uur en om 11:00 uur. De bussen kosten tussen de $12 en $18, afhankelijk van de bus en seizoen.

TIP ♥ – Een minibus kost je al snel $35 per persoon.

Met de trein

De leukste manier om de route af te leggen is de trein. De trein is bijzonder oud en zeker niet comfortabel, maar daarom extra leuk. Onderweg kom je langs oude stations en rij je door het schitterende landschap. Zeker een aanrader!

TIP ♥ – De trein kost je tussen de $10 en $35, afhankelijk van de klasse.

Locatie Pyin Oo Lwin

Meer lezen over Myanmar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU