Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Inle Lake

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 augustus, 2023

Het Inle Lake of Inle Meer is één van de meest authentieke plekken in Azië. Het meer is een schitterende, serene plek omgeven door groene bergen en drijvende tuinen, waar locals wonen in paalwoningen en boeddhistische tempels op het water drijven. De Intha-bevolking leeft op het meer en dat doen ze op een unieke manier. Intha betekent niet voor niets ‘Zonen van het Meer’. Het is een van de meest bezochte plekken van het land, maar weet gelukkig het authentieke karakter te behouden.

Inle Lake, het juweel van Myanmar

Het Inle Lake is een van de meest bijzondere plekken in Myanmar die we hebben bezocht. We kwamen bij het Inle Lake door de trektocht tussen Kalaw en het Meer te doen. De natuur in Myanmar is zo divers. Je hebt rijstvelden, jungle, agrarische landschappen, steile bergen. Het landschap hier is echt magisch. Wat blijkt uit het feit dat we in 3 dagen 500 foto’s hebben gemaakt en 100 filmpjes.

Het Inle Lake is bovendien meer dan alleen het meer. Rondom het meer liggen heuvels die de thuisbasis zijn van talloze minderheden die vanuit hun dorpen afdalen voor markten in en rondom Nyaung Shwe. De toegangspoort tot het meer.

Leven op het meer

Eenmaal bij het meer wordt het nog mooier. De Intha-bevolking woont in houten huizen op palen en hebben kanalen in plaats van straten, bouwen complete pagodes op het water en verbouwen groente op hun drijvende boerderijen en tuinen.

Sommige delen van het dorp zijn zelf met bruggen met elkaar verbonden. Een bezoek aan het Inle Lake is een absolute must tijdens je reis door Myanmar, het zal een geweldige indruk achter laten.

Inle Lake

Locals op het meer

Het authentieke Myanmar

Dit meer is het op één na grootste meer in Myanmar en ligt op ongeveer 900 meter hoogte. Niet alleen het leven op en rond het meer is prachtig, de omgeving is minstens zo mooi met heuvels en in de verte hogere bergen.

Het Inle Lake is één van de meest authentieke plekken die je kunt bezoeken in Azië. Het leven op en rond het Inle Lake is het échte authentieke Azië. Een prachtige ervaring!

Intha bevolking op het Inle Lake

De Intha bevolking leeft van en op het meer. Ywama is een dorpje wat een bezoek waard is, mocht je bij het Inle Lake zijn. Dit dorp is gebouwd midden op het meer en is alleen per boot bereikbaar.

Hier kan je bijvoorbeeld de Ywama floating market bezoeken die overigens niet te vergelijken is met de floating market in Bangkok.

De Intha’s hebben een zeer speciale manier van roeien. Net als in Venetië zijn het een soort gondeliers. De Intha’s gebruiken echter niet hum armen, maar ze klemmen de roeispaan tussen één hand en één been. De markt duurt vijf dagen en trekt als een soort circus over het meer.

TIP ♥ – bezoek niet alleen het meer maar ook de omgeving van Inle Lake met bijvoorbeeld de Hot Springs en de wijnproeverijen.

Visser in Myanmar

De bekende vissers

10x leuke dingen om te doen

Het leven rondom het Inle Lake is een bezienswaardigheid op zich, maar er is in deze regio nog veel meer te bewonderen. Wij hebben de 10 leukste dingen om te doen (of zien) op een rij gezet.

#1 Maak een boottocht

De nummer 1 activiteit is natuurlijk een boottocht over het meer. Je kan bij het Inle Lake verschillende boottochten maken die je over het hele meer brengen. Hier kom je de meest bijzondere dingen tegen. Zo kom naast de dorpen en marktjes ook hele andere dingen tegen op en rond het meer.

Dit zijn een paar van de hoogtepunten van de tour.

De bekende vissers

Hét gezicht van het Inle Lake zijn natuurlijk de visser één been op hun bootje balanceren terwijl ze het andere been gebruiken om te roeien. Alsof dat nog niet knap genoeg is gooien ze ook nog netten in het water om te vissen. Bijzonder om te zien!

Zijdeweven

Tijdens een tocht bezoek je een zijde ‘fabriek’. Ik moet eerlijk zeggen dat het vrij toeristisch was. Je wordt even snel rondgeleid, er zitten wat long necks te weven en vervolgens proberen ze wat te verkopen. Toch is het wel bijzonder om te zien.

Zilver shops

Tijdens een stop bij een zilverworkshop krijg je te zien hoe ruw zilver werd veranderd in prachtige sieraden. Het is bijzonder om te zien hoe ze worden gemaakt.

Drijvende tuinen

Een andere iconische scène van het Inle Lake zijn de unieke drijvende tuinen. De tuinen worden vastgezet met bamboe stokken en locals komen uit hun tuintjes varen alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Inle Meer
Kinderen in Myanmar
Inle Lake

#2 Bezoek het Thadingyut Festival

Eén van de mooiste ervaringen voor veel reizigers is het bezoeken van het Thadingyut Festival. Tijdens dit festival verlichten duizenden lichtjes het Inle Lake en omgeving. Met deze lichtjes viert Intha bevolking de terugkomst van Boeddha.

De bevolking straalt in kleurrijke kleding. Voordat het Thadingyut Festival plaatsvindt heb je ook nog het Hpaung Daw U. Dit duurt drie weken.

Het bezoeken van het Thadingyut Festival zal een onvergetelijke indruk achter laten. De lichtjes op het meer, de bewoners, de drijvende marktjes en de vele bootjes geven een sprookjesachtig aanzicht, iets om nooit meer te vergeten!

Het festival vindt plaats in september of oktober, afhankelijk van de maandkalender.

#3 Ga naar Indein Village

Indein Village bezoek je 9 van de 10 keer ook met een boottocht. Maar mocht je deze boottocht niet doen zorg dan wel dat je naar Indein gaan. Aan de westkant van het meer ligt een rivier die naar Indein leidt, een klein dorp dat beroemd is om eindeloze pagodes en stoepa’s.

Ze liggen dicht bij elkaar in de buurt, sommige zijn oud, andere zijn gloednieuw.

Het wordt omringd door bossen dus het is zeer rustgevend en schilderachtig en je ziet vaak monniken op deze heilige plek.

Zorg ervoor dat je boottour een stop bij Indein bevat, omdat deze niet is inbegrepen bij sommige tours.

Indein MyannarDe pagodes

#4 Relax in de Khaung Daing Hot Springs

Voor een beetje ontspanning moet je naar Khaung Daing fietsen. Dit is een dorp ver buiten het toeristische gebied. Het belangrijkste wat je hier vindt zijn echter de hot springs! Lekker om even bij te komen.

Het ligt op zo’n acht kilometer fietsen van Nyaung Shwe. Een leuke activiteit van een halve dag.

#5 Huur een fiets in Nyaung Shwe

Een van de leukste dingen om te doen is een fiets huren in Nyaung Shwe. De regio rondom het stadje is namelijk mooi en er is van alles te zien. Onderweg kom je langs de Red Mountains, een indrukwekkend natuurgebied.

Stop bij oude pagodes en tempels en dompel jezelf onder in de spirituele essentie van de regio. Met een fiets kun je moeiteloos de schilderachtige uitkijkpunten bereiken, zodat je adembenemende panorama’s van het prachtige Inle Lake en de omliggende bergen kunt vastleggen.

#6 Bezoek de markt van Nyaung Shwe

Het stadje waar je verblijft bij het Inle Lake is Nyaung Shwe. Dit is een leuk en gezellig stadje waar niet super veel te beleven is. Alles draait hier om het Inle Lake. Als je echter wat tijd over hebt, ga dan naar de markt van Nyaung Shwe.

Ze verkopen hier werkelijk van alles en met name verse groente en fruit. Wij vonden het een leuke afwisseling van het enigszins toeristische tafereel rondom het meer. Leuk voor een beetje afwisseling.

Nyaung Shwe

De markt van Nyaung Shwe

#7 Bezoek de Phaung Daw Oo Pagode

Je kunt ook de Phaung Daw Oo Pagode bezoeken. Deze tempel heeft een mooie architectuur en een belangrijke spirituele betekenis voor de lokale bevolking.

Deze heilig boeddhistische pagode is namelijk een belangrijke bedevaartplaats en een symbool voor de religieuze devotie in Myanmar. De pagode heeft 5 heilige Boeddhabeelden, die zijn bedekt met goud en versierd met edelstenen. De lokale bevolking brengt hier hun eerbetoon en offers aan de beelden.

De pagode is omgeven door een schitterende omgeving met uitzicht op Inle Lake.

Phaung Daw Oo Pagoda

De Phaung Daw Oo Pagoda op het meer

#8 Bezoek een zijde- of lotusweverij

Een bezoek aan een traditionele zijde- of lotusweverij in Inle Lake biedt een unieke kans om getuige te zijn van de traditionele ambachten van Myanmar. Het weven van zijde en lotus heeft een lange geschiedenis in het land en vormt een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur.

Je ziet de lokale bevolking aan het werk en ze maken de mooiste dingen. Het weven zelf is een delicaat proces waar je ook heel precies voor moet zijn. Lotusvezels worden zelfs met de hand uit de stengels van de lotusplant gehaald en vervolgens tot fijne draden gesponnen.

Het is heel arbeidsintensief en het weefsel is heel kostbaar, maar ook duurzaam.

Je kunt de producten rechtstreeks van de makers te kopen. Je kunt bijvoorbeeld op zoek naar kleding, sjaals, tassen of andere decoratieve items die ze hier maken. Hoe mooi is dat! En echt een uniek souvenir.

Een lotusplantage in Inle Lake

#9 Bezoek Red Mountain Estate Vineyard & Winery

Als je besluit een fiets te huren in Inle Lake kun je ook prima een bezoek brengen aan Red Mountain Estate Vineyard & Winery. Ook zonder fiets trouwens! Deze wijngaard ligt in een schitterende omgeving, omringd door groene heuvels en een prachtig landschap. Het is de perfecte plek om even te ontspannen en te genieten.

Je kunt hier natuurlijk ook een wijnproeverij doen. Je kunt hier talloze rode en witte wijnen proeven. Als je besluit dit te doen is het misschien wel handig om op de fiets te gaan, of om een taxi terug te nemen! Tijdens de rondleiding door de wijngaard kun je meteen het proces van wijn maken van dichtbij bekijken. Van druivenoogst tot het bottelen. Ook kun je meer leren over de wijnbereidingstechnieken.

Heb je een hele lekkere wijn geproefd? Dan kun je natuurlijk ook een flesje kopen om mee te nemen!

#10 Geniet van de zonsondergang

Deze lijkt misschien voor de hand liggend, maar wordt nog weleens vergeten. Over Inle Lake kun je in de avonduren een schitterende zonsondergang bekijken. Als je hebt besloten een flesje wijn bij de vorige activiteit op dit lijstje mee te nemen, kun je die prima nuttigen aan de rand van Inle Lake terwijl je naar de zonsondergang kijkt.

De zonsondergang is hier zo mooi omdat het meer omgeven wordt door een prachtige omgeving. Dus niet alleen het meer is indrukwekkend, ook alles eromheen. Een magische beleving om je dag af te sluiten!

De zonsondergang is ook perfect voor de (hobby) fotografen onder ons. Je hebt hier de kans om echt schitterende beelden vast te leggen.

Een visser op het meer bij zonsondergang op Inle Lake

De trekking naar Kalaw

De leukste manier om naar Inle Lake te gaan, is te voet vanaf Kalaw naar Inle Lake. Wij hebben in 2015 deze trekking gelopen en het was een van de hoogtepunten van onze reis door Myanmar. Het is een geweldige ervaring.

Tijdens de tour loop je door de mooiste omgeving van Myanmar. Je komt langs traditionele dorpjes waar kinderen nog met hout spelen en vrouwen traditionele kledij weven. Daarnaast leer je een hoop van de locals. Met een redelijke conditie moet je deze tocht zeker kunnen lopen.

Hoe lang is de tocht

Je kunt kiezen uit 2 dagen (1 nacht) of 3 dagen (2 nachten). Wij raden aan om die van 3 dagen te doen. De tocht is zeker niet moeilijk, het hoogste punt dat je bereikt is 1.700 meter dus je loopt veel vlakke stukken. Maar in 3 dagen heb je veel meer tijd in de omgeving. Twee dagen is toch een beetje gehaast.

In totaal loop je ruim 60 kilometer. Dat klinkt veel, maar het valt reuze mee. De laatste dag ga je richting het Inle Meer. Je begint in Kalaw. Vanaf hier ga je langzaam richting de hoge vlaktes van Kalaw.

Bergen en valleien strekken zich over het landschap uit. ’s ochtends hangt er een wazige mist over het graslandschap wat het extra mooi maakt.

Wat moet je meenemen?

Vooral niet te veel. Je backpack kun je naar je accommodatie bij het Inle Lake laten sturen. Dit zit bij de prijs inbegrepen. Je hoeft dus alleen een daypack mee te nemen. Naast goede kleding moet je aan het volgende denken om mee te nemen:

 • Wandelschoenen / sneakers
 • Zonnebrand (pet)
 • Poncho
 • Toiletpapier
 • Handdoek
 • Vest/trui en lange broek (’s ochtends en ’s avonds is het fris)
 • Kleingeld om onderweg iets te kopen

Water en snacks kun je onderweg kopen. Het ontbijt, de lunch en het avondeten zijn inbegrepen bij de tour.

Kalaw Trekking

Onderweg tijdens de trekking

Trekking Kalaw naar Inle Lake

Onderweg

Inle Lake

Ties op het meer

Overnachten in Nyaung Shwe

De plek om te overnachten is Nyaung Shwe. Hier vind je de meeste accommodatie in de vorm van hostels, hotels en resorts. Daarnaast vertrekken hier de meeste bussen naar andere plekken in Myanmar. Probeer een hotel te regelen aan de waterkant.

TIP ♥ – wij sliepen in Sweet Inn, en dat was een prima optie.

Normaal gesproken reserveren wij nooit accommodatie tijdens onze reis. Bij het Inle Lake is echter veel accommodatie al snel volgeboekt. Daarom adviseren we, zeker in het hoogseizoen, om vooraf te reserveren.

Hoe lang heb je nodig in Inle Lake?

Ook hier is het weer afhankelijk van je wensen hoe lang je het beste kunt spenderen in Inle Lake. Je reistempo kan ook een bepalende factor zijn. Hou je meer van rustige dagen of heb je het liefst een volle agenda? Daar hangt veel vanaf.

Met 3 dagen kun je de hoogtepunten rondom Inle Lake verkennen. Als je besluit vanaf Kalaw te voet naar Inle Lake te reizen moet je daar dus nog wel 2-3 dagen bij optellen. In de 3 dagen die je bij Inle Lake spendeert kun je een boottocht maken, een wijngaard bezoeken en een lotusweverij bezoeken.

Heb je meer tijd? Dan kun je gerust nog 1 of 2 dagen langer blijven. Huur dan een fiets en ontdek de omgeving. Veel langer dan 4-5 dagen heb je hier écht niet nodig, dan kun je prima doorreizen naar andere mooie delen van Myanmar.

Hoe kom je er?

Als je niet kiest voor de hierboven genoemde trekking vanaf Kalaw zijn er gelukkig ook andere manieren om naar het Inle Lake te komen. De meest populaire en gebruikte optie is de bus, maar je kunt hier ook komen met het vliegtuig.

Vliegtuig

Vanaf een aantal vliegvelden in Myanmar kun je naar Heho Airport vliegen. Het vliegveld bij het Inle Lake. Steden waarvan je naar Heho kunt vliegen zijn onder andere Yangon, Mandalay en Bagan.

Vanaf Heho moet je nog naar Nyaung Shwe (het grootste dorp bij het meer). Een taxi doet er 45 minuten over.

Bus

De meeste bussen komen aan in Nyaung Shwe, maar er zijn ook bussen die je aan de rand van het stadje afzetten. Een taxi naar je accommodatie kost vaak niet meer dan 1.500 Kyat. Let er wel op dat er ook hotels aan de overkant van de oevers zitten die alleen met de boot bereikt kunnen worden. Enkele steden en prijzen:

 • Yangon naar Inle – 8:00 uur, 18:00 uur en 19:00 uur. Reistijd is 12 uur.
 • Mandalay naar Inle – 5 bussen tussen 8:00 uur en 22:00 uur. Je doet er 9 uur over.
 • Bagan naar Inle – 10 bussen tussen 8:30 uur en 20:00 uur. De bus doet er 10 uur over.

Sinds kort kun je je hele reis ook online plannen via BookaWay.

Locatie

Meer lezen over Myanmar?

0 comments

 1. Marco

  Handige tips!
  Moet je de accommodatie van tevoren boeken of kan dat ook ter plekke?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Marco,

   er is heir genoeg accommodatie dus dat is niet nodig.

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU