Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Hpa-An

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 19 april, 2022

Hpa-an is een dorpje in het zuiden van Myanmar. Het stadje is niet meteen de reden dat je hier komt, de omgeving des te meer! Je vindt hier boeddhistische grotten, indrukwekkende bergen en mooie velden. Hpa-An is de beste plek om deze regio te verkennen.

Hpa-An of kikker kots?

De naam Hpa-An heeft een iets minder mooie naam dan de omgeving doet vermoeden. Hpa betekent namelijk letterlijk ‘kikker kots’. De stad dankt deze naam aan een boeddhistische traditie waar een kikker de grootste slang dat die hij kon vinden en daarna misselijk werd en begon te kotsen.

Hoewel deze naam niet bepaald smakelijk is, is de omgeving dat absoluut wel!

TIP ♥ – probeer de Morning Market te bezoeken. Hier verkopen ze allerlei leuke dingen!

Hpa-An

Backpackers dorpje

Hpa-An is een typisch backpackers dorpje met een gezellige mensen, leuke kleurrijke gebouwen en een laad-back sfeer. Het wordt omringd door kalksteenheuvels. Veel van deze bergen bevatten religieuze grotten die het bezoeken meer dan waard zijn.

Het ligt aan de oever van de Thanlwin rivier. De ligging aan de rivier in combinatie met de omliggende kalksteenheuvels zorgen voor super mooie foto’s tijdens de zonsondergang.

TIP ♥ – er gaat 2x per week een ferry tussen Mawlamyine en Hpa-An. Boten vertrekken elke maandag en vrijdag en kosten zo’n $2 (4 uur)

Het mooie van Hpa-An is dat er nog maar weinig toeristen komen. Het ligt ook in een redelijke ‘uithoek’ van Myanmar. De meeste doen het stadje aan als tussenstop tussen Mawlamyine en Yangon. De boottocht van Mawlamyine naar Hpa-An is een absolute aanrader en een hoogtepunt van iedere reiziger.

De grotten van Hpa-An

Hoewel de regio rondom Hpa-An genoeg reden is om het plaatse te bezoeken komen reizigers hier ook voor de grotten. Deze grotten liggen verborgen in het kalksteenheuvels. De hoogste berg is Mt. Zwegabin, 16 kilometer buiten het dorpje.

Hier vind je tevens de meest indrukwekkende grot, de Kawgun Cave. De grot werd pas in 1975 ontdekt en bevat duizenden, van klei gemaakte, kleine boeddhabeeldjes uit de 7e eeuw. Vanaf het Kan Thar Yar meer heb je een schitterend uitzicht op Mt. Zwegabin.

TIP ♥ – kijk eens bij Bamboo Travel voor leuke tours in Hpa-An

De beste views

Voor de mooiste plaatjes tijdens de zonsondergang kan je naar de Shweyinhmyaw Paya lopen. Een pagode in het noorden van de stad. Daarnaast heb je vanaf Mount Hpar Pu schitterende uitzichten op de rivier, de omliggende velden en kalksteenheuvels.

Naast de grotten en de uitzichten heb je hier ook nog kristalheldere meertjes, oude boeddhabeelden en mooie wandeltochten. Het wordt dan ook steeds populairder. Om al het moois te zien in kan je het beste een aantal dagen blijven.

De beste en leukste manier om de regio te verkennen is met een brommer of met een gids (achterop de brommer).

Hpa-An

Hoe kom je er?

Heel veel reizigers gaan er niet naar Hpa-An, maar degene die er wel heen gaan doen dat over het algemeen met de bus of met de boot. De bus is vaak wat sneller, maar minder spannend. Met de boot zie je veel meer van de omgeving waar je doorheen reist.

De bus van Yangon naar Hpa An vertrekt elke 8:30 uur, 13:00 uur en 20:00 en kost ongeveer $6. Vanuit Mawlamyine rijden er ook bussen en pick-ups naar het stadje. Deze rijden dagelijks tot 15:00 uur (ieder uur). Je doet er zo’n twee uur over.

De boot

De bootreis van Mawlamyine langs de  de Thanlwin rivier is voor velen een hoogtepunt. Je vaart langs lokale dorpen is een landschap met karstgebergte.

Je kunt een kleine snelle boot nemen naar Hpa An voor 10.000 Kyat. De ferry is er namelijk niet meer doordat er een nieuwe brug is gebouwd over de rivier.

Boten vertrekken meestal om 8.30 uur en komen om rond 12.30 uur in Hpa An aan. Tickets kunnen bij accommodatie of bij de Strand Road pier worden gekocht.

Locatie Hpa-An

Meer lezen over Myanmar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU