Als je op zoek bent naar traditie, religie en cultuur in Myanmar is de Gouden Rots dé plek. Het is de uitgelezen mogelijkheid om in contact te komen met Birmese pelgrims. De Gouden Rots ligt magisch ‘zwevend’ boven de wolken en lijkt van de Kyaiktiyo berg af te vallen. Men zegt dat een haar van Boeddha de rots op zijn plaats houdt.

Bedevaartsoord voor boeddhisten

Het is met Bagan en de Shwedagon Pagode één van de bekendste en belangrijkste highlights van Myanmar. Het is echter geen plek die je zo even bezoekt. Je moet er wel een ommetje voor maken.

De Gouden Rots, ook wel Golden Rock genoemd, is een subliem en magisch monument en is een belangrijk bedevaartsoord voor boeddhisten uit heel Myanmar.

TIP ♥ – entree is US$6 p.p.

De afbeelding of souvenirtjes van deze highlights vind je overal en zal je ook vaak tegen komen in taxi’s, hangend aan de binnenspiegel. Net als bij de Shwedagon Pagode hopen boeddhisten in Myanmar de Gouden Rots minimaal één keer in hun leven te bezichtigen.

Kinpun

het stadje Kinpun is de toegangspoort tot de Rots. Vanaf hier kun je ook makkelijk doorreizen naar Hpa-An

Gouden Rots

Het pelgrimsseizoen

De meest indrukwekkende tijd om deze plek te bezoeken is tijdens het pelgrim seizoen van november tot maart. In deze periode lijkt de omgeving van de rots bijna magisch met pelgrims die de hele dag zingen, mediteren en kaarsen aan steken.

De Gouden Rots glinstert op de achtergrond, gekleurd door het licht van zonsopgang en zonsondergang. Een unieke ervaring die je reis door Myanmar nóg bijzonderder maakt! Net zo bijzonder als de rots zelf is misschien wel het uitzicht over de onderliggende valleien. Ook dit levert je schitterende foto’s op!

Beste reistijd

Het pelgrimseizoen valt ook in de beste reistijd voor Myanmar. Dat is namelijk de maanden december tot en met februari wanneer de temperaturen aangenaam zijn en er weinig regen valt.

Gouden Rots

Tradities en commercie

Bij de Gouden Rots kan men klein gouden plakjes kopen om deze vervolgens op de Gouden Rots te plakken (vandaar de naam). Hiermee hopen de boeddhisten hun karma te verbeteren. Voor de vrouwen is dit helaas niet mogelijk, alleen mannen mogen dit.

Zoals bij veel belangrijke bezienswaardigheden zie je snel de commercialisering optreden. Hoewel bij de Gouden Rots nog niet bijzonder groot is, is het contrast tussen traditie en commercie wel zichtbaar.

Op Mount Kyaiktiyo is een plein aangelegd waar je typische religie en cultuur van Myanmar samen komen met de commerciële ontwikkelingen. Monniken mediteren voor het gouden boeddha beeld terwijl er aan de andere kant rozenkransjes houten geweertjes worden verkocht.

TIP ♥ – je kunt naar de rost klimmen. Een wandeling van zo’n 4 tot 6 uur. Je kunt ook met een pick-up truck omhoog.

Legende Gouden Rots

Zoals veel religieuze bezienswaardigheden heeft ook de Gouden Rots een legende. Men zegt dat Boeddha een haar gaf aan de kluizenaar Taik Tha. Hij bewaarde het haartje en bracht dit naar de koning met de wens dat dit haartje verwerkt zou worden in een naar zijn hoofd gevormde rots.

Samen met Koning Thagyamin, de koning van Tawadeintha vonden ze de perfecte locatie voor het bouwen van de Gouden Rots en de pagode. Dit was bij de Kyaiktiyo berg. De beroemde haar van Boeddha zou er voor zorgen dat de rots niet naar benende valt.

Gouden Rots
Gouden Rots

Hoe kom je er?

Het stadje Kinpun is de toegangspoort tot de Gouden Rots. Hier vind je ook de meeste accommodatie. Het is vanuit Yangon best een lange reis, en op de Gouden Rots na is hier weinig te beleven. Je kunt daarom ook vanuit Bago heen en weer reizen (dit deden wij in 2015 en dit beviel goed).

De rots zelf ligt in het stadje Kyaikto. Dit is waar alle bussen heen rijden. Je kunt vanaf de volgende bestemmingen met de bus van en naar de Gouden Rots komen.

  • Bago – 3 uur (7.000 kyat)
  • Yangon – 5 uur (7.000 kyat)

Het bijzondere is, is dat het vanaf zowel Bago als Yangon 7.000 Kyat kost. Je moet namelijk betalen voor de hele rit. Ook als je eerder of later in of uit stapt.

  • Mawlamyine – 5 uur (8.000 kyat)
  • Hpa-An – 5 uur (5.000 kyat met een pick-up, geen bus)

Naar de rots

Als je eenmaal in Kinpun of Kyaikto bent aangekomen kun je volgende dag (of dezelfde dag) nog naar de rots. Dit kan op twee manieren; zelf lopen of met een pick-up truck.

Lopen

De kilometers lange route richting de Gouden Rots is niet makkelijk (4-6 uur). Verwacht hier geen mooie paden en gelijke traptrede. Het is een pittig pad! Onderweg kom je langs theehuisjes en souvenirwinkeltjes. Daarnaast kom je nog pelgrims tegen die weer op de weg terug zijn.

Pick-up

Voor de iets luiere mensen rijdt er ook een pick-up truck omhoog. Deze rijden vrij frequent en ze rijden behoorlijk door. Je zit in een soort open vrachtwagen, volgepropt met toeristen. Het kost een paar kyat, maar het bespaart je een urenlange wandeling.

Locatie Gouden Rots

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven