Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Kaap de goede Hoop

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 13 april, 2024

Kaap de Goede Hoop is het meest zuidelijke punt van het Kaapse Schiereiland. Althans, dat wordt overal beweerd, maar eigenlijk is dat niet zo. Het meest zuidelijke punt is Cape Agulhas, aan de Garden Route van Zuid-Afrika op ruim 200 kilometer afstand.

Kaap de Goede Hoop

Veel mensen bezoeken Kaap de Goede Hoop vanuit Kaapstad. Begrijpelijk, want het is een bijzonder gebied. Het gebied hoort bij het Table Mountain National Park en wordt omringd door mooie natuur  met rotsachtige bergen. Je kunt hier ook goed wandelen.

Onderweg van Kaapstad naar dit punt kom je langs allerlei iconische highlights van Zuid-Afrika. Denk aan Muizenberg Beach, Boulders Beach of Chapman’s Peak. Stuk voor stuk must-sees. Het is de ideale bestemming voor een roadtrip vanuit Kaapstad.

TIP ♥ – bekijk onze tips om een auto te huren in Zuid-Afrika

Ervaring Reis-Expert

Tijdens onze reis waren er veel mensen die zeiden dat we Kaap de Goede Hoop best over konden slaan. Het is er druk en veel mensen komen er alleen voor de foto van ‘het’ bord. We besloten er toch heen te gaan en naar onze mening is het de reis waard, mits je een eigen auto hebt en het goed weer is.

De omgeving is mooi en het uitzicht prachtig. Daarnaast kun je er goed wandelen.

Kaap de Goede HoopHet uitzicht

Kaap de Goede HoopDe bekende ‘sign’ waar iedereen een foto van wil

Wat is er te doen bij Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop zelf, of het bekende bord, is niet heel spectaculair. Daarvoor hoef je niet helemaal hier heen te komen. Het staat bij veel mensen op de to-do lijst, maar geloof ons. Zo spectaculair is het niet. Het is letterlijk alleen het bord en heel, heel veel toeristen.

Er zijn veel leukere dingen om te doen.

#1 Ga naar Cape Point

Aan de andere kant van Kaap de Goede Hoop vind je Cape Point genoemd. Beide liggen in het Table Mountain National Park. Het is een punt van het schiereiland dat bekend staat om de ruige kliffen en rotsen. Cape Point zelf is 200 meter hoog en dus een goede plek om foto’s te maken.

De vuurtoren

Bij Cape Point vind je ook een oude vuurtoren. Het is gebouwd in 1859 en je kunt naar de vuurtoren toe klimmen. Je kunt ook gewoon de kabelbaan nemen als je geen zin hebt om te lopen. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht.

De Flying Dutchman

De kabelbaan heet de Flying Dutchman en is vernoemd naar een bijzondere legende. In 1641 voer kapitein Hendrik van der Decken en zijn bemanning van het VOC vanuit het Verre Oosten terug naar Nederland langs Kaap de Goede Hoop. Toentertijd ook wel Cape of Storms.

Toen Van der Decken de Kaap probeerden te omzeilen, kwam een storm opzetten. De bemanning smeekte hun kapitein niet de storm in te varen, maar hij deed het toch. Met alle gevolgen van dien want het schip zonk.

TIP ♥ – entree voor Cape Point is R135

Kaap de Goede HoopCape Point met de bekende vuurtoren

#2 Loop Cape of Good Hope Trail

De échte avonturiers kunnen naar Kaap de Goede Hoop lopen via de Good Hope Trail. Het is geen makkelijke tocht. Je loopt een rondje van bijna 34 kilometer lang waar je twee dagen over doet. Het is wel erg indrukwekkend.

De trail begint en eindigt bij de Main Gate van Kaap de Goede Hoop.  Tijdens de trail loop je langs rotsklippen, ruige natuur en verlaten stranden. Je kunt de trail niet zomaar lopen. Je moet het reserveren via Buffelsfontein Visitor Centre.

TIP ♥ – entree voor de trail is R135 en accommodatie kost R280

Kaap de Goede HoopDe Cape of Good Hope Trail

Roadtrip van Kaapstad naar Kaap de Goede Hoop

Veel reizigers maken een roadtrip van Kaapstad naar Kaap de Goede Hoop. Niet zozeer om het bekende bord te zien, maar meer omdat er onderweg ontzettend veel te zien is. Veel iconische bezienswaardigheden van Zuid-Afrika liggen op deze route.

Wij hebben een deel van de route gereden en delen graag onze tips. De beste plekken om onderweg te bezoeken zijn:

  • Muizenberg Beach
  • Boulders Beach
  • Kaap de Goede Hoop
  • Noordhoek Beach
  • Chapman’s Peak Drive
  • Hout Bay

Muizenberg Beach

Sla een reisgids open over Kaapstad of de stranden rondom Kaapstad en de kans is groot dat Muizenberg genoemd wordt. Het is een van de bekendste stranden in de  buurt van de stad. Muizenberg is het strand van de gekleurde huisjes.

Muizies, zoals het ook wordt genoemd, is vooral erg populair onder surfers. Het is een gezellig strand waar van alles te doen is. Je vindt er shops, restaurants en strandtentjes.

Boulders Beach

Je kunt niet naar Kaapstad gaan zonder de pinguïns bij Boulders Beach te zien. Het is een bijzondere ervaring om deze kleine vrienden over het strand te zien huppelen. Niet in de eerste plaats omdat deze pinguïn, de Afrikaanse pinguïn, bijna uitgestorven was.

Het ligt op een uurtje rijden van Kaapstad en op 45 minuten van Muizenberg.

TIP ♥ – lees onze tips over Boulders Beach

Boulders BeachTies bij Boulders Beach

Kaap de Goede Hoop & Cape Point

Vanuit Boulders Beach kun je verder rijden naar Kaap de Goede Hoop en Cape Point. Je kunt ook even lunchen in Simon’s Town, het stadje bij Boulders Beach. Vanaf Boulders Beach is het zo’n half uur rijden naar Kaap de Goede Hoop.

TIP ♥ – als Kaap de Goede Hoop je niet zo interesseert kun je bij Boulders Beach ‘om keren’ en naar Noordhoek Beach rijden via de M6. Dit is een mooie route!

Noordhoek Beach

Vanaf Kaap de Goede Hoop rij je via de M65 naar Noordhoek Beach. Dit is een van de minder bekende stranden van Kaapstad, maar ook een van de mooiste. Het is een van de beste plekken om een lekkere strandwandeling te maken.

Het is een groot strand, dit in tegenstelling tot veel andere stranden rondom Kaapstad.

Stranden van KaapstadNoordhoek Beach

Chapman’s Peak

Zuid-Afrika staat bekend om de vele mooie routes die je kunt rijden. Je hebt de bekende Panoramaroute, de Garden Route of de Route 62. We hebben ze allemaal gereden. Echter, een van de mooiste routes die we hebben gereden is de Chapman’s Peak Drive.

Het staat bij veel reizigers niet op de to-do lijst. Bij ons ook niet. De Chapman’s Peak Drive werd ons aangeraden door de eigenaar van onze accommodatie en dat was een van de beste tips.

De Chapman’s Peak Drive is een prachtige route die je van Boulders Beach naar Kaapstad brengt (of andersom). Je kunt deze twee bezienswaardigheden dan ook mooi combineren. Het is prima in een dag te rijden. In een halve dag zelfs.

Llandudno Beach

Een va de mooiste stranden van Kaapstad is Llandudno Beach. Het is een afgelegen strand in de buurt van het bekende Hout Bay aan de M6. Veel reizigers kiezen voor een van de baaien, maar Llandudno is absoluut een bezoek waard.

Naast dat dit een schitterend strand is met wit zand en helder water is de weg er naar toe misschien nog wel mooier. Wij zijn van Noordhoek richting Camps Bay gereden waardoor je dit strand passeert en tevens de Chapmans’s Peak Drive rijdt.

Echt een aanrader!

Waar kun je overnachten

Uiteraard kun je op veel plekken overnachten. De bekendste plekken zijn de hierboven genoemde plaatsten waar je veel accommodatie vindt in alle mogelijke prijsklassen. Wij adviseren echter om in Kaapstad te overnachten zodat je centraal overnacht.

TIP ♥ – wij sliepen zelf in Cape Breaks.

Beste wijken in Kaapstad

Kaapstad is een gigantische stad veel ontzettend veel wijken en straten. Het kan nogal verwarrend zijn om te bepalen waar je nu het beste kunt overnachten. Zeker gezien de afstanden tussen bepaalde wijken. Ook wij moesten even zoeken toen we de eerste keer in Kaapstad waren.

Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met de leukste wijken om te overnachten in Kaapstad.

De beste reistijd voor Kaap de Goede Hoop

Je kunt Kaapstad en het Kaapse Schiereiland eigenlijk het hele jaar door bezoeken. Hou er rekening mee dat de seizoenen zijn omgedraaid wat betekent dat het zomer in Zuid-Afrika is, als het bij ons winter is. En andersom.

Meer over de beste reistijd over Zuid-Afrika lees je hier

Kaap de Goede HoopNog eentje dan

Locatie

Meer lezen over Zuid-Afrika?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU