Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Pretoria

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Zuid-Afrika heeft drie hoofdsteden (echt waar); Bloemfontein, Kaapstad en Pretoria. De laatste stad is de bestuurlijke hoofdstad van het land. Pretoria ligt praktisch naast Johannesburg en als je het ons vraagt kun je beter hier heen gaan dan naar Johannesburg. Pretoria is een gezellige, groene stad en een stuk rustige dan het nabijgelegen Johannesburg.

Laid back Pretoria

Pretoria wordt veel minder bezocht dan de andere steden in Zuid-Afrika. Waar dat aan ligt is niet helemaal bekend, maar gek is het wel. Naar onze mening is Pretoria veel leuker dan Johannesburg, een stad die wij het liefst gelijk oversloegen.

Pretoria voelt veel relaxter. De stad staat bekend om de kleurrijke jacaranda bomen die de stad opkleuren. Daarnaast vind je hier leuke markten, nabijgelegen Game Reserves, koloniale gebouwen en leuke activiteiten.

Als je het ons vraagt: sla Johannesburg over en reis direct naar Pretoria

Pretoria

7x leuke dingen om te doen in Pretoria

De meeste mensen die Pretoria bezoeken, blijven enkele dagen in deze stad en reizen vervolgens verder naar de andere mooie gebieden in Zuid-Afrika. Je kunt je met gemak enkele dagen vermaken in Pretoria.

De populairste activiteiten en bezienswaardigheden in de stad worden hieronder kort beschreven.

#1 Verken de mooiste plekjes in de stad

Pretoria is een mooie stad, dit in tegenstelling tot veel andere steden in Zuid-Afrika. De stad kenmerkt zich door oude koloniale gebouwen, gezellige straten, goede restaurants en een paar goede musea’s. Dit zijn dingen die je sowieso moet bekijken.

Church Street

Church Street is de langste straat van de hele wereld. Veel bekende bezienswaardigheden van de stad liggen aan deze lange straat, waaronder de kathedraal en het Paleis van Justitie. In het Paleis van Justitie werd Nelson Mandela in de jaren zestig tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

TIP ♥ – Church Square is het hart van Pretoria.

The Union Buildings

De officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering en de kantoren van de president zijn ontworpen door de beroemdste architect van Zuid-Afrika, Sir Herbert Baker. Hij ontwierp dit gebouw in 1913 en het is een van de mooiste gebouwen van het land. Het is niet voor niets nationaal erfgoed!

Palace of Justice

Bij Church Square vind je het Palace of Justice. Extra speciaal voor de Nederlanders: het gebouw is ontworpen door de Nederlandse architect Sytze Wierda en dateert uit de 19e eeuw.

Pretoria

De indrukwekkende Union Buildings

Pretoria

Union Buildings

#2 Bezoek een van de musea in de stad

In de directe omgeving van Church Square vind je het Paul Kruger House Museum. Paul Kruger is een van de bekendste Afrikanen ooit. Het Paul Kruger House Musuem is gevestigd in zijn voormalige woonhuis.

Een ander museum dat zeker de moeite waard is om te bezoeken, is het Museum van Schone Kunsten. Houd je van kunst, dan is dit museum een must om te bezoeken. Een ander museum voor echte kunstliefhebbers is de Kunstgalerie. En wil je meer weten over de tijden van oorlog in Zuid-Afrika? Dan bezoek je het Militair Museum.

#3 Bezoek het Voortrekker Monument

Het Voortrekker Monument verbeeldt de mythe van de Voortrekkers en is erg belangrijk voor veel inwoners van de stad. Het is een van de belangrijkste gebouwen in de stad. Het monument is het symbool van de apartheid in de geschiedenis.

Een bezoek aan Pretoria is niet compleet zonder naar het Voortrekker Monument te gaan. Het is een indrukwekkend bouwwerk wat bijna niet te missen is. Het is gebouwd tussen 1938 en 1949.

TIP ♥ – entree is 70 rand p.p

Pretoria

Het Voortrekker Monument

#4 Shop till you drop in Afrika’s grootste winkelcentrum

Menlyn Park is het grootste winkelcentrum in Afrika. Om even aan te geven hoe groot dat is. Je hebt hier meer dan 177.000 vierkante meter vol met meer dan 500 winkels! Alles wat je nodig hebt vind je in dit winkelcentrum.

Je vindt er vooral bekende modemerken, maar ook restaurants, cafés en bars en een van de slechts vier 4DX-bioscopen in het land. Er is genoeg te doen om je een dag te vermaken.

#5 Maak een dagtrip naar Pilanesberg

Pilanesberg is een van de beste nationale parken van Zuid-Afrika. Samen met Kurgerpark is het een van de parken die je makkelijk kunt bezoeken vanuit Pretoria, hoewel Kurgerpark nog een stuk verder ligt. Pilanesberg ligt op slechts twee uur rijden van Pretoria.

Je kunt in het park de Big Five spotten. Daarnaast is het park met 55.000 hectare relatief klein, hoewel dat gigantisch is als je het vergelijkt met het Vondelpark dat slechts 49 hectare groot is 🙂 Doordat het zo klein is kun je hier makkelijk een dag heen om het park te verkennen.

Verder ligt dit park ook in een malariavrije zone, wat ideaal is voor gezinnen die met jonge kinderen reizen.

TIP ♥ – entree is 110 rand

Krugerpark

Giraf in Pilanesberg

#6 Chillen in Bryntirion

Bryntirion is het grootste park van Pretoria. Hier kun je niet alleen goed tot rust komen, maar vind je bovendien diverse mooie gebouwen. Zo kom je in Bryntirion ook een groot paleis tegen. Dit is niet echt een paleis, maar betreft in feite de presidentiële residentie.

TIP ♥ – je kunt ook de botanische tuin bezoeken om even helemaal tot rust te komen.

#7 Spot de jacaranda’s

In oktober veranderen de straten van Pretoria in een paarse bloemenzee die je normaal verwacht in Japan. Het zijn de jacaranda bomen die helemaal paars kleuren en de stad een romantische aanblik geven.

Het bijzondere is dat de jacaranda boom normaliter niet in Zuid-Afrika groeit en er mogen ook geen nieuwe bomen worden geplant. Daarom vind je ze ook niet in de stad, maar met name in de buitenwijken van de stad met name in Groenkloof, Brooklyn, Arcardia en Lynnwood.

De jacaranda bomen

Overnachten in Pretoria

In Pretoria vind je vele verschillende accommodaties in allerlei prijsklassen Enkele goedkope(re) accommodaties die de moeite waard zijn, zijn Hotel 224, het Court Classique Suite Hotel en het Morning Star Express Hotel.

Als je budget het toelaat kun je ook voor de wat luxere opties kiezen. Overnacht bijvoorbeeld in de African Pride Irene Country Lodge of het Protea Hotel Fire & Ice, het Menlyn Boutique Hotel of Illyria House.

Je kunt hier alle accommodatie in de stad bekijken

De beste reistijd

Je kunt Pretoria het beste bezoeken in juni tot en met oktober. In deze maanden is het zomer in Nederland, maar is het winter in Zuid-Afrika. Omdat het winter is, zijn de temperaturen niet zo hoog. Dit maakt het prettiger om een actieve vakantie te organiseren.

Houd er wel rekening mee dat het in de avond flink afkoelt. ‘s Nachts kan het zelfs vriezen.

TIP ♥ – in oktober zijn de jacaranda bomen in volle bloei

Locatie Pretoria

Meer lezen over Zuid-Afrika?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU