Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Franschhoek

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Lang voordat we naar Zuid-Afrika vertrokken waren er een aantal dingen waar we veel over lazen. Kaapstad natuurlijk, de Garden Route, Krugerpark en dus ook Franschhoek. Dit is een van de bekendste wijnregio’s ter wereld. Maar er is meer in Franschhoek dan alleen wijn. Het is een charmant stadje met koloniale gebouwen gelegen in een schitterende omgeving. Wij geven je graag wat tips over deze stad.

Franschhoek | Een leuke get-away van Kaapstad

Franschhoek stond eigenlijk niet op onze planning, maar het ligt op slechts een uur rijden van Kaapstad so why not 🙂 In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Franschhoek niet door Nederlanders gebouwd, maar door de Fransen.

Later namen de Nederlanders het wel over en kwam er steeds meer landbouw. De Franse, Nederlandse en lokale invloeden zie je goed terug. Niet alleen in de stad, maar zeker ook in de omgeving. Het is een veelzijdige plek!

Stellenbosch of Franschhoek

De regio rondom Kaapstad vonden wij fantastisch. We hadden hier veel langer willen blijven. Zo ook in Franschhoek. Het stadje zelf is klein en knus. Compleet verschillend dat het hectische Kaapstad.

Wij hebben zowel Stellenbosch als Franschhoek bezocht. Als je wat minder tijd hebt, is één van de twee voldoende. Franschhoek is zeker de moeite waard!

Franschhoek

Franschhoek
Franschhoek

Wat is er te doen in Franschhoek

Franschhoek is een leuke stad en er is ook veel te doen rondom de stad. Je kunt je hier makkelijk 3 tot 3 dagen vermaken. De meeste blijven hier echter maar een dag en ook dan is er genoeg te doen.

Wij delen de leukste dingen om te doen.

#1 Verken het stadje

Het leuke van Franschhoek is dat het een kleine, knusse stad is. Het is nauwelijks een stad te noemen, maar meer een verzameling gebouwen in een wijnregio. En juist dat maakt het zo makkelijk om het centrum te verkennen.

We moeten eerlijk zijn. Franschhoek is waarschijnlijk geen stad die in je Top 10 komt met mooiste steden ooit bezocht. Er is maar één hoofdstraat en echt bezienswaardigheden heeft de stad niet.

De kerk

Het meest in het oog springende is de kerk. De kerk is niet te missen want het ligt aan de hoofdstraat. Het is gebouwd door de Nederlanders.

Huguenot Memorial

Eveneens in het centrum vind je het Hugenote Memorial. Het monument is niet indrukwekkend (als je het ons vraagt), maar de tuin eromheen is mooi onderhouden.

TIP ♥ – voor Huguenot Memorial moet je entree betalen

Franschhoek

De kerk

#2 Rij over de Franschhoek Pass

De stad is mooi, maar iedereen komt hier voor de regio. Een van de beste manieren om de regio te verkennen is via de Franschhoek Pass. Via deze pas heb je een schitterend uitzicht over de vallei waarin de stad ligt.

Je kunt Franschhoek via drie wegen bereiken. Vanuit Stellenbosch via de R310, vanuit Paarl via de R45 of vanuit Villiersdorp, eveneens via de R45. De R45 vanuit Villiersdorp wordt echter ook wel de Franschhoek Pass genoemd.

De hele route duurt nog geen uur (afhankelijk hoe veel foto’s je wil nemen) en het is zeker de moeite waard om een stuk van de pass te rijden!

Franschhoek Pass

De bergpas

#3 Rij door naar Stellenbosch

Naast Franschhoek zijn er natuurlijk nog veel meer wijnregio’s in Zuid-Afrika. Eentje die misschien wel bekender is den Franschhoek is Stellenbosch. Samen met Franschhoek vormt Stellenbosch het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw.

De vele mooie wijngaarden, het sfeervolle stadje en de heerlijke wijnen maken dit een vaste stop voor veel mensen die in Zuid-Afrika reizen.

Stellenbosch is een stuk groter en er is meer te doen in het centrum van de stad. De wijnvelden rondom de stad zijn echter vergelijkbaar met die in Franschhoek. Wij vonden dat er, vooral ‘s avonds, in Stellenbosch wat meer te doen is.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Stellenbosch

Stellenbosch

Wijnproeverij bij Delheim

Stellenbosch

#4 Stap op de Franschhoek Wine Tram

De Wine Tram is dé highlight hier. De naam vermoedt al een beetje waar het om gaat. Het is een tram die in Franschhoek start en je langs verschillende wijnhuizen brengt. Het is een makkelijke manier om de wijnhuizen te verkennen als je ook graag een wijntje wil proeven.

De tram is een hop-on hop-off tour waar je zelf kunt kiezen om bij plekken uit- of in te stappen.

Er zijn meerdere routes te rijden en meerdere opties te boeken. Welke je kiest, is afhankelijk van je voorkeuren. Je kunt tickets op de dag zelf kopen dus je hoeft niet per se te reserveren.

TIP ♥ – voor prijzen en routes kun je op hun website kijken.

Wine Tram

Wine Tram

De Wine Tram

Franschhoek

#5 Ontdek de beste Wine Estates

De reden dat wij, en waarschijnlijk iedereen, hier heen komt, is vanwege de wijn. Er zijn veel mooie wijnhuizen, of wine estates, die je kunt bezoeken. Wij zijn zelf niet echt wijndrinkers, maar alsnog is het leuk om een aantal wijnhuizen te bezoeken.

Babylonstoren

Het bekendste wijnhuis in Franschhoek is Babylonstoren. Het leuk is dat Babylonstoren een van de oudste Nederlandse farm’s. Het is een indrukwekkend complex waar veel meer te zien is dan alleen wijn.

Je vindt er mooie tuinen en het uitzicht op de bergen is indrukwekkend. Uiteraard kun je hier verschillende proeverijen, rondleidingen en tours doen. Je kunt er ook overnachten.

TIP ♥ – bekijk hier hun website.

Rickety Bridge

Rickety Bridge is een ander bekend wijnhuis. Ook dit is veel meer dan alleen een wijnhuis. Je kunt hier ook overnachten, lunchen, wijnproeverijen doen en natuurlijk veel wijntours boeken. Ook handig, de Wine Tram rijdt hier ook langs.

Haute Cabriere

Nog een klassieker. Dit wijnhuis is in 1694 gebouwd en het is de laatste 25 jaar een van de bekendste wijnhuizen van de regio. De omgeving (zeker in de avond) is echt prachtig. Net als alle andere bekende Wine Estates ligt ook deze buiten de stad.

Ook hier kun je lunchen, wijnproeverijen doen en natuurlijk overnachten.

TIP ♥ – bekijk hier hun website.

Dieu Donne

Dieu Donne ligt in de heuvels van Franschhoek en is misschien wel het mooist gelegen wijnhuis, hoewel er over smaal natuurlijk valt te twisten. We hebben geen idee hoe de wijn smaakt (ongetwijfeld erg goed), maar het ziet er sowieso mooi uit.

Boschendahl

De laatste in het rijtje. Boschendahl is een prachtige boerderij en van alle wijnhuizen is hier waarschijnlijk het meest te doen. Ze bieden verschillende tours aan. Zo kun je hier mountainbiken, paardrijden, bruiloften vieren, events organiseren, farm tours boeken en je kunt overnachten in één van de 40 cottages.

TIP ♥ – bekijk hier hun website.

Franschhoek

Franschhoek

Leuke plekken om te overnachten

Franschhoek is geen grote stad en je kunt hier in principe binnen een dag heen vanuit Kaapstad of Stellenbosch. Als je hier wil overnachten kan dat in de stad, maar het is natuurlijk leuker om te overnachten in een van de Wine Estates die hierboven worden genoemd.

Overnachten in een Wine Estate is wel redelijk prijzig. Vaak betaal je hier meer dan €200 per nacht voor en dat moet maar net in je budget passen.

Bekijk hier alle accommodatie in Franschhoek

Locatie

Meer lezen over Zuid-Afrika?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU