Hluhluwe–iMfolozi Park

Hluhluwe Game Reserve, Hluhluwe–iMfolozi Park of Hluhluwe iMfolozi Park Wilderness Area zoals het ook wel heet, is een park in het oosten van Zuid-Afrika, dicht bij de grens van Swaziland. Het is een van de beste plekken in Zuid-Afrika op de Big 5 te spotten. Wij zijn er geweest en delen graag onze tips!

Dé plek om de Big 5 te spotten

Hluhluwe-Imfolozi is een van de bekendste parken van het land. Het is dé plek in Zuid-Afrika om wilde dieren te spotten. Volgens sommige is het hier zelfs beter dan in Krugerpark. Hluhluwe is een stuk kleiner dan Krugerpark (20x kleiner dan Krugerpark).

De kans om de Big 5 te spotten is hier vrij groot

Qua landschap is het ook totaal anders dan Kruger. Het is hier meer heuvelachtiger, groener en veel dichter begroeid. Je zou zeggen dat het spotten van de Big 5 dan moeilijker wordt, maar omdat de dieren op zo’n klein gebied leven valt dat reuze mee!

Onze ervaring

Wij bezochten zowel Hluhluwe als Kruger en hoewel we in Krugerpark meer geluk hadden qua weer heeft Hluhluwe wel veel indruk op ons gemaakt. In Hluhluwe zit je veel meer off the beaten track. Er zijn maar een paar verharde wegen, de rest is allemaal onverhard en je deelt het park met weinig andere toeristen.

Daarnaast hadden wij het gevoel we ‘dichter bij’ de dieren waren. In Krugerpark is het zo uitgestrekt dat olifanten of neushoorns vaak ver weg stonden. In Hluhluwe sta je vaak oog in oog met deze machtige dieren.

Regen in Hluhluwe National Park
Helaas liet het weer ons in de steek
Een buffel in Hluhluwe
Een van de Big 5

 

Wat zie je in het park

Als je goed weer hebt een hele hoop. Ondanks dat het bij ons de hele dag regende hebben we nog genoeg gezien. Olifanten, buffels, neushoorns, giraffen, zebra’s, antilopen, zwijnen, bavianen en veel vogels. Door de regen lieten de leeuwen en luipaarden zich helaas niet zien, maar dat mocht de pret zeker niet drukken.

 De kans om de Big 5 hier te spotten is behoorlijk groot. Wij miste alleen de leeuwen en luipaarden tijdens ons bezoek.

Naast de Big 5 leven hier natuurlijk nog veel meer dieren. Eerder noemde we al de giraffen, zebra’s, antilopen, zwijnen, bavianen en veel vogels, maar je vindt hier ook nog nijlpaarden, apen, gnoes en ontelbaar veel kleinere dieren.

Hoe bezoek je Hluhluwe

Er zijn eigenlijk maar twee manieren om het park te bezoeken. Je kunt er zelf heen rijden of je kunt een safari boeken. Safari’s variëren van een halve dag tot meerdere dagen. Je kunt ook zelf meerdere dagen in het park overnachten. Wij zetten de voordelen op een rij.

Zelf naar Hluhluwe-Mfolozi Park

Wij kozen er voor om zelf naar en door Hluhluwe te rijden. Wij sliepen in St. Lucia. Een plaatsje aan de kust op zo’n uur rijden van het park. Je kunt ook in de buurt van het park overnachten als je niet IN het park wil overnachten. In de buurt is echter niet zo veel te doen. In St Lucia is het iets gezelliger.

TIP ♥ – wij hebben 1 dag in Hluhluwe doorgebracht en eerlijk gezegd is dit ook genoeg.

Zeker als je al andere nationale parken hebt bezocht. Je kunt makkelijk langer blijven als je wil. Je kunt dan overnachten in het park zelf in één van de ressorts of heen en weer rijden naar St. Lucia.

Dit deden wij

Wij zijn ’s ochtends vertrokken uit St. Lucia en zelf naar Hluhluwe gereden. Bij aankomst betaal je de entree (wij betaalde R240.00 p.p) en vervolgens kun je het park in rijden. Er zijn verschillende gates in het park;

 • Memorial Gate in het noorden;
 • Nyalazi Gate in het zuidoosten;
 • Cengeni Gate in het zuidwesten.

Wij zijn onze rit in Hluhluwe begonnen bij de Memorial Gate en zuid door het park verder gereden naar de Nyalazi Gate. Hier hebben we een hele dag over gedaan met hier en daar een omweggetje.

We vonden de afstand naar de Cengeni Gate net te ver voor één dag. Daarnaast regende het behoorlijk hard en was de kans om leeuwen of luipaarden te zien niet zo heel groot.

TIP ♥ – download de app maps.me. Hier kun je alle wegen zien en tevens navigeren door het park. Wel zo makkelijk!

Kaart van het Hluhluwe National Park
Onze route
Modderweg in Hluhluwe
Zelfs in de regen is het mooi
Ties in de natuur
Ties in Hluhluwe

Een safari boeken

Wij hebben zelf geen safari geboekt, maar het is wel mogelijk. De meeste safari’s beginnen in St. Lucia, maar als je in de buurt van het park overnacht kun je ook safari’s boeken. De hele regio draait immers om bezoekers van het Hluhluwe-Mfolozi Park.

Bij de meeste safari’s die je boekt, wordt je opgehaald bij je hotel. Zeker als je een safari boekt in St. Lucia. Je kunt ook via internet een safari boeken en op de geboekte datum en tijd bij een van de gates komen.

TIP ♥ – bij bijna alle tijd vertrek je óf om 5:00 uur uit St. Lucia óf moet je om 6:00 uur bij de Nyalazi Gate zijn

Wat voor safari’s kun je boeken

Er zijn meerdere safari’s te boeken variërend van een halve dag tot meerdere dagen. Uiteraard verschilt daarin ook de prijs. Welke je kiest is meer afhankelijk van wat je zelf wil zien of doen. Wij vonden één dag genoeg, ook omdat we al in Krugerpark waren geweest.

Als je alle dieren wil spotten of meer van het park wil zien kun je hier ook makkelijk twee of meer dagen blijven. Dit zijn de meest voorkomende safari’s;

 • Halve dagsafari 1.050 Rand
 • Dagsafari 1.250 Rand
 • Bush & Boat tour 1.350 Rand
 • Night safari 520 Rand
 • 2-daagse safari 2.800 Rand
 • 3-daagse safari 6.200 Rand
 • 4-daagse safari 9.100 Rand

TIP ♥ – check de officiële website van het park voor meer info

Twee neushoorns in Hluhluwe
Twee neushoorns
Fotograferen vanuit de auto
Je kunt prima zelf rijden
Zebra's
Hello!

Overnachten in het park

Je kunt overnachten in Hluhluwe Mfolozi Park als je dat zou willen. Uiteraard betaal je daar wel de hoofdprijs voor. Je kunt er ook voor kiezen om in de buurt van een van de gates te overnachten. De Memorial Gate is dan je beste optie.

Accommodatie in het park

Er zijn meer dan genoeg opties om te overnachten in Hluhluwe. Welke optie je kiest, is ten eerste afhankelijk van je budget en ten tweede van de beschikbaarheid. Zeker in het hoogseizoen zit veel accommodatie snel volgeboekt.

Een van de bekendste accommodaties is Hilltop Camp, dicht bij de Memorial Gate. Andere bekende accommodaties zijn;

 • Mtwazi Lodge
 • Munyaweni Bush Lodge
 • Muntulu Bush Lodge
 • Mpila Imfolozi
 • Nselweni Bush Lodge

Prijzen variëren van 1.430 rand tot  8.000 Rand per nacht afhankelijk van het seizoen, de accommodatie en het aantal personen. Check deze pagina voor alle accommodatie in Hluhluwe.

Overnachten buiten het park

Als je niet IN het park wil overnachten kun je ook buiten het park overnachten. Dat is vaak goedkoper. Je kunt er voor kiezen om in de buurt van een van de gates te overnachten. Wij zagen de meeste accommodatie rondom de Memorial Gate, hoewel dit ook maar een handvol accommodaties waren.

Sit. Lucia

De beste optie is om in St. Lucia te blijven. Dit is een dorp aan aan de kust op zo’n 1,5 uur rijden. Hier vind je een grote straat met restaurants, cafeetjes, accommodatie en touroperators. Hoewel het de gezelligste stad is in de buurt van het park, vonden wij St. Lucia niet heel bijzonder.

Het is vooral een plek waar veel blanke komen pronken met hun dure boot.

TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie in St. Lucia

Hilltop Camp Zuid-Afrika
Ons uitzicht bij Hilltop Camp
Hluhluwe in droog weer

Beste reistijd

De beste tijd om Hluhluwe-iMfolozi te bezoeken, is van mei tot en met september. Dit zijn de drogere wintermaanden. Het is dan niet zo groen omdat het zo droog is, maar daardoor is er minder vegetatie en kun je de dieren beter zien.

De beste tijd is mei tot en met september

Daarnaast komen veel dieren naar waterbronnen. Wij waren hier in maart en toen regende het de hele dag. Ondanks dat het dan wel mooi groen is, zie je iets minder dieren en is de kans om de Big 5 te spotten een stuk kleiner.

Hoe kom je er?

Het is niet zo lastig om hier te komen. De meeste reizigers overnachten in St. Lucia. Vanaf hier is het zo’n 85 kilometer naar de Memorial Gate (1,5 uur rijden) of 55 kilometer (1 uur rijden) naar de Nyalazi Gate. Wij hebben dit zelf gereden met onze huurauto.

Hier lees je alles over hoe wij onze auto huurde in Zuid-Afrika.

Als je geen eigen auto hebt, kun je een safari boeken in St. Lucia.

Vanuit Durban

Je kunt ook vrij makkelijk naar Hluhluwe–iMfolozi Park vanuit Durban. Het is dan zo’n 2,5 tot 3 uur rijden. Dat wordt een lange dag, maar het kan wel.

Locatie Hluhluwe-iMfolozi Park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven