Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Addo Elephant Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Het Nationaal Park Addo Elephant vind je dicht bij Port Elizabeth. Het is een van de twintig nationale parken die Zuid-Afrika heeft. Het park is erg populair en de voornaamste reden voor een bezoek aan dit park zijn zoals de naam al zegt: de olifanten. Als je een olifantenliefhebber bent en er graag een aantal van – redelijk – dicht bij wil bekijken ben je hier aan het juiste adres. Wij delen daarom graag onze tips.

Spot de Big Seven

Het Addo Elephant National Park is een schitterend park en tevens een van de grootste van Zuid-Afrika. Het park heeft nogal een bijzondere geschiedenis. In 1919 heeft de overheid van Zuid-Afrika namelijk besloten alle olifanten in de deze regio af te schieten, omdat ze op dat moment nog vrij konden rondlopen.

Het park werd opgericht in 1931 om een veilige haven te beiden voor de overgebleven 11 olifanten in het gebied. Inmiddels is het inwoneraantal gelukkig weer gegroeid en huist het park momenteel meer dan 550 olifanten, 400 buffels en meer dan 48 bedreigde neushoorns.

Je vindt hier tevens een grote verscheidenheid aan antilopen, leeuwen en hyena’s.

Wie vormen de Big Seven

Addo Elephant National Park is een bijzondere plek. Niet alleen omdat olifanten hier in alle rust kunnen leven. Ook vanwege de prachtige natuur. Het park ligt namelijk dicht bij de kust. Dat betekent dat je hier de ‘Big Seven’ kunt zien. De leeuw, het luipaard, de olifant, neushoorn en buffel, maar ook de grote witte haaien en de zuidelijke walvis!

Addo Elephant ParkDe kans om deze bijzondere dieren te spotten is hier heel groot

Addo Elephant ParkHello

Uitbreiding

Het oorspronkelijke park is inmiddels zelfs uitgebreid om het natuurreservaat Woody Cape in te sluiten. Dit reservaat loopt van de Sondagsrivier tot aan Alexandria.

Met de uitbreiding van het park willen ze het laten groeien van bijna 1.500 vierkante kilometer tot ruim 3.500 vierkante kilometer. Dit betekent dat dit park waarschijnlijk het enige park ter wereld wordt waar je de Big Seven kunt spotten!

TIP ♥ – dit is een van de beste plekken ter wereld om wilde olifanten te spotten

Hoe bezoek je het Addo Elephant Park

Het park bezoeken is niet zo heel lastig. Het ligt op een uurtje rijden van Port Elizabeth wat voor velen het begin van de bekende Garden Route is.

Als je het park eenmaal gevonden hebt zijn er twee manieren om het park te verkennen:

Met je eigen auto

De leukste manier om dit park te verkennen is met je eigen auto. Althans, dat vinden wij. De wegen in Addo Elephant Park zijn in prima staat en als je een goede (huur)auto hebt, kun je dit park makkelijk op eigen gelegenheid bezoeken.

Check hier onze tips voor het huren van een auto in Zuid-Afrika

Wat voor auto heb je nodig

Wij hadden een ‘normale’ auto, dus geen 4×4. Een 4×4 is ook niet nodig, omdat de wegen goed zijn. Er zijn verharde en onverharde wegen.

Het ligt natuurlijk ook een beetje aan je budget, maar wij hebben tijdens onze reis door Zuid-Afrika niet één keer het idee gehad dat we een 4×4 nodig hadden.

Addo Elephant ParkOlifanten spotten

Addo Elephant Park

Machtige beesten

Wat doe je als je olifanten tegen komt

Olifanten laten de bezoekers vaak met rust en andersom. Je rijdt echter wel door een wildpark dus olifanten lopen hier los. Mocht er een olifant dicht bij zijn geef ze dan altijd de ruimte en vooral de rust.

Wat je vooral niet moet doen is toeteren, hard wegrijden of schreeuwen. Je kunt zelfs het beste je motor uitzetten.

TIP ♥ – check ALTIJD de regels voordat je een wildpark in gaat

Hoe zijn de wegen

De wegen zijn goed. Sommige verhard, sommige onverhard. Hou er wel rekening mee dat de begroeiing in Addo Elephant Park dichter op de weg staat dan bijvoorbeeld Krugerpark.

Olifanten, hoe groot ze ook zijn, zijn daarom soms lastig te spotten. Daarom zijn waterholes altijd goede plekken.

Op safari

Je kunt natuurlijk ook een (dag) safari boeken. Je kunt dan niet zelf rijden. Vaak ga je met meerdere mensen in een Jeep om het park te verkennen.

Een safari is een leuke optie als je zelf geen auto hebt óf als je niet zelf wil rijden én olifanten wil spotten. Daarnaast weten de rangers vaak waar de dieren zitten, omdat ze constant contact hebben met elkaar.

Een safari, of game drive, boek je vrij eenvoudig bij alle accommodaties in de buurt (Addo, Port Elizabeth) of bij de ingang van het park.

TIP ♥ – een safari kost tussen de €80 en €200 afhankelijk van de operator en het programma

Cruisen tijdens een safari

Handige tips voor een bezoek

Een bezoek aan Addo Elephant Park is snel geregeld, maar toch willen we je een aantal tips meegeven, zodat je bezoek aan dit park nóg beter wordt.

Neem een verrekijker mee!

#1 Hou de openingstijden in de gaten

Het park is niet 24 uur per dag geopend. Je kunt hier alleen tussen 07:00 en 19:00 naar binnen (main gate). Het park is wel 7 dagen per week geopend.

Hou er rekening mee dat de Matyholweni Gate is open is van 07:00 tot 18:30 uur.

#2 Je moet entree betalen om binnen te komen

Om binnen te komen moet iedereen entree betalen. Dit betaal je bij de ingang met cash of creditcard. Prijzen zijn:

  • R328 per volwassenen, per dag
  • R164 per kind, per dag

Je hoeft niet te reserveren voor een dag bezoek

#3 Ga op zoek naar water

In het park vind je diverse plekken waar water ligt. Of het nou een stromend rivier is, of stilstaand water, dat maakt niet uit. In het warme klimaat wat ze kennen in Zuid-Afrika hebben olifanten bijna 200 liter water per dag nodig.

De kans is dus vrij groot dat je olifanten gaat zien wanneer je water tegenkomt. Ook is er een basiskamp in het park waar je een schitterend uitzicht hebt over het water.

#4 Kies de juiste route

Het Addo Park is prima in één dag te bezoeken. Er zijn twee ingangen:

  • Addo Main Camp (noord)
  • Matyholweni Gate (zuid)

De afstand tussen die twee gates is ongeveer 45 kilometer, maar je mag in het park maximaal 40 km/h dus je doet er wel even over.

Het makkelijkste is om bij het Main Camp naar binnen te rijden en vervolgens richting het zuiden, naar Matyholweni Gate te rijden.

TIP ♥ – download de app maps.me. Daar staan bijna alle wegen op

#5 Ga je liever lopen? Dat kan!

Als je behoefte hebt aan lichamelijke activiteit kun je in het Addo Elephant Park ook gaan hiken. De Alexandria Hiking Trail is bijvoorbeeld erg populair. De trail duurt twee dagen en is 36 kilometer lang. Je loopt voornamelijk door het Woody Cape gedeelte van het park.

Een korter alternatief is de Tree Dassie Trail. Deze trail is 7 kilometer lang en wordt vaak binnen een dag voltooid. De Zuurberg Mountain trails variëren in lengte van 2.5 kilometer tot 8 kilometer.

TIP ♥ – als je een hike wil doen moet je deze wel van tevoren boeken. Check deze site voor meer info

Overnachten in of buiten het Addo Elephant Park

Er zijn verschillende mogelijkheden om in of rondom het Addo Elephant Park te verblijven. Waar je verblijft, ligt met name aan je budget en je route.

Buiten het park

Als je net buiten het park wil verblijven kun je terecht in het nabijgelegen dorpje Addo. Hier vind je verschillende hotels waar je prima kunt overnachten vanaf €30 per kamer per nacht. Uiteraard kun je het zo luxe maken als je zelf wil, er zijn ook hotels waar je €200 per kamer per nacht betaalt.

TIP ♥ – bekijk hier de accommodatie in Addo

Overnachten in Addo Elephant Park

Als je liever in het park verblijft zijn er een aantal campsites waar je terecht kunt. Vanuit sommige sites heb je zelfs direct zicht op de olifanten, als je geluk hebt uiteraard.

Vanuit vrijwel alle hotels en campsites kun je een safari door het park boeken. In het park heb je bijvoorbeeld:

  • Addo Main Rest Camp
  • Camp Matyholweni Rest Camp
  • Narina Bush Camp
  • Spekboom Tented Camp

TIP ♥ – bekijk hier alle kampen

Midden in de nacht word je wakker gemaakt door het geluid van de leeuwen en hyena’s rondom het kamp waar je verblijft!

Mail Gate

Addo Elephant Park

Grote vriend

Hoe kom je er?

Als je al in Zuid-Afrika bent kun je het beste naar Port Elizabeth rijden of vliegen. Vanuit hier is het Addo Elephant National Park goed bereikbaar. De stad ligt op 75 kilometer afstand van het park.

Het park ligt in de malaria-vrije zone in de Sundays River vallei in de Oost-Kaap. Vanuit Port Elizabeth bereik je de ingang van het park in ruim een uur.

Garden Route

Het is te ver om vanuit Kaapstad in één dag naar Addo te rijden. De route van Kaapstad naar Port Elizabeth  staat ook wel bekend als de Garden Route, een van de mooiere routes in Zuid-Afrika. Hier vind je onderweg veel plekken waar je kunt overnachten.

Locatie

Meer lezen over Zuid-Afrika?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU