Coffee Bay stond op ons lijstje, maar we hebben lang getwijfeld om er heen te gaan. We hoorden van andere reizigers goede verhalen over prachtige stranden, ver weg van de mensenmassa. Maar ook verhalen over de slechte weg naar Coffee Bay, geen stroom of pinautomaten en een grimmige sfeer. We besloten toch te gaan en dat was een van de beste beslissingen tijdens onze reis door Zuid-Afrika.

Pinautomaten zijn er inderdaad niet, maar de weg is prima en de sfeer geweldig. Coffee Bay is een van de meest ongerepte plekken aan de Wild Coast. Hoewel steeds meer mensen deze plek weten te vinden, is het nog ongerept en heerlijk rustig. Ik deel graag mijn tips.

Paradijs aan de Wild Coast

Zoals gezegd wordt deze plek steeds bekender. Wij kenden het niet. Het is dat een andere reiziger zei; ‘hier moet je absoluut heen‘, en daar hebben we geen spijt van gehad. Het ligt niet bepaald op de route, maar het is echt een aanrader! Een ongerept paradijs.

TIP ♥ – je kunt niet pinnen in Coffee Bay en onze accommodatie had zelfs geen mogelijkheid om met creditcard te betalen. Neem dus genoeg cash mee!

Het strand van Coffee Bay is niet eens zo heel bijzonder. Althans, er zijn mooiere stranden op deze aardbol. Het is de combinatie van de kust, de baaien, de mensen en de sfeer dat deze plek zo interessant maakt. Het ligt aan de Wild Coast, sowieso een van de mooiste kustdelen van het land.

Onze ervaring

Wij vonden alles aan Coffee Bay mooi. De weg er naar toedie overigens  beter is dan veel blogs doen geloven -, de steile kliffen langs de kust, het traditionele leven en de chille sfeer maken deze plek geweldig. We planden hier maar één nacht, maar zijn er uiteindelijk drie gebleven. Een aanrader voor iedereen!

Coffee Bay
Ons uitzicht vanuit onze ‘budget’ accommodatie in Coffee Bay
Uitzicht in Coffee Bay
Het is hier nog heerlijk rustig

Wat is er te doen in Coffee Bay

In Coffee Bay is niet heel veel te doen. Het draait hier vooral om het strand, surfen en wandelen. Daarmee heb je het wel gehad. Wij geven een kleine toelichting voor de meest gedane activiteiten in deze baai.

#1 Loop naar Hole in the Wall (of terug)

Een van de bekendste dingen om te doen is Hole in the Wall. Dit plekje ligt op zo’n 10 kilometer van Coffee Bay. Er wordt op dit moment een geasfalteerde weg aangelegd, maar hier zijn ze al 6 jaar mee bezig. Daardoor blijft deze plek nog redelijk onontdekt.

Hole in the Wall is, zoals de naam doet vermoeden, een gaat in een rotspartij. Je kunt hier rondwandelen en zwemmen en vanaf Hole in the Wall kun je terug lopen naar Coffee Bay zoals wij hebben gedaan.

Hoe kom je er

Je kunt er heen rijden. Hoewel de weg niet geasfalteerd is, is het prima te doen (behalve als het regent). Het nadeel van zelf rijden, is dat je niet terug kunt lopen. Boek daarom een tourt.

Je gaat met een gids en auto naar het Hole in the Wall Hotel, het officiële toegangspunt. Vanaf hier loop je met je gids terug naar Coffee Bay. De hike is zo’n 2 tot 3 uur en is echt adembenemend mooi! Check hier onze avonturen tijdens deze hike.

TIP ♥ – de kosten voor het laten afzetten + gids liggen tussen de 100 en 150 rand p.p.

Kan je ook zonder gids lopen?

Volgens verschillende website kan het, maar onze gids vertelde dat de locals niet altijd even blij zijn met toeristen die hun rust komen verstoren en daardoor nogal agressief en intimiderend over komen. Daarnaast weet een gids de weg, want er staan hier geen borden.

Hole in the Wall Zuid-Afika
De ‘Hole in the Wall’
Hole in the Wall, Coffee Bay
Locals bij Hole in the Wall
Coffee Bay
Onderweg tijdens de hike
Wild Coast Zuid-Afrika
Wat een uitzicht!

Strand Wild Coast Zuid-Afrika

#2 Ga naar Bulungula

Bulungula is een ‘dorp’ op zo’n 2 uur rijden van Coffee Bay. Als je denkt dat Coffee Bay afgelegen ligt moet je zeker richting Bulungula als je de tijd hebt. Er komen hier bijna geen reizigers en je waant je echt even in een andere wereld.

Overnacht in Bulungula Lodge, een hotel dat gerund wordt door de locals!

#3 Leer surfen

Coffee Bay is vooral populair bij surfers. De golven zijn hier constant aanwezig en niet groot waardoor het ook een geschikte plek is voor beginners om te leren surfen.

Bij bijna elke accommodatie verhuren ze surfboards of kun je lessen boeken. De meeste surfers trekken er op uit in de vroege morgen of namiddag dus mocht je geen les boeken ga dan rondom deze tijd.

Hou er wel rekening mee dat de stroming vrij sterk kan zijn.

TIP ♥ – bij Coffee Shack kun je een surfles van 2 uur boeken voor 70 rand p.p

#4 Chillen op het strand

Als je van het strand houdt zit je hier goed. Coffee Bay heeft eigenlijk twee stranden. Een surfstrand en een strand om lekker te zwemmen. Het is niet zo dat je bij het ene strand niet mag zwemmen of andersom, maar op het surfstrand staat iets meer stroming.

Voor zover wij weten zijn er geen namen voor de stranden. Wij noemden het ‘linker’ en ‘rechter’ strand.

Als je met je gezicht naar het strand staat is het linker strand het surfstrand. Het rechter strand is het strand om te zwemen.

TIP ♥ – beide stranden zijn verbonden met een pad dat je kunt belopen (10 minuten).

Strand Coffee Bay
Het zwemstrand
Coffee Bay
Het surfstrand
Coffee Bay in de ochtend
Uitzicht in de vroege morgen

Hoe kom je er?

Coffee Bay is te bereiken op twee manieren. Je kunt er met je eigen huurauto heen rijden om met de BazBus naar Mthatha reizen om vanaf daar een shuttle te nemen naar de baai.

De shuttles vertrekken vanaf het Shell Ultra City benzinestation 4 kilometer ten zuiden van Mthatha.

Hoe is de weg?

Als je informatie hebt gezocht over Coffee Bay heb je vast en zeker ook de horrorverhalen over de weg naar Coffee Bay gelezen. Vol met gaten en onbegaanbare onverharde wegen. Enigszins geschrokken besloten wij er toch heen te rijden.

Ik kan nu uit eigen ervaring zeggen dat de mensen die deze weg als gevaarlijk bestempelen nog nooit in Ho Chi Minh op de brommer hebben gezeten.

Deze weg is in prima staat. Geasfalteerd en wel. Hier en daar zitten inderdaad flinke potholes (gaten) in de weg, maar als je niet harder dan 50 km/h rijdt, zie je die makkelijk.

TIP ♥ – de rit vanaf Mthatha naar Coffee Bay duurt ongeveer 1.5 uur. Check hier onze tips voor het huren van een auto.

Zoals je in het filmpje hieronder ziet, is de weg prima. Af en toe kom je een gat tegen in de weg.

Overnachten in Coffee Bay

Coffee Bay is niet heel groot, maar aan accommodatie geen gebrek. Als je zeker wil zijn van je plekje raden we aan je accommodatie te reserveren. Een van de bekendste plekken om te overnachten is Coffee Shack, maar dit is gericht op jongeren/backpackers. Het is er wel gezellig!

Wij sliepen zelf in Salty Waves en dat was een van de leukste guesthouses in heel Zuid-Afrika. De eigenaren zijn ontzettend vriendelijk, het is de enige plek in Coffee Bay met uitzicht over de baai en het eten dat ze hier ’s avonds maken is zo lekker!

TIP ♥ – check hier alle accommodatie in de baai

Eten en drinken

Verwacht hier geen feesten tot in de late uurtjes. Er wordt door locals afgeraden om ’s avonds over straat te lopen, maar kleine stukjes gaan prima.

Leuke plekken om wat te eten of drinken vonden wij Coffee Shack en White Clay Resort.

Ties “Ik ka het niet vaak genoeg zeggen: je kunt hier niet pinnen. Je kunt met je CC, tegen betaling, geld opnemen bij Bomvu River Store en Red Blanket Roots”.

Mocht jij in Coffee Bay zijn geweest en er is ondertussen een pinautomaat, dan hoor ik dat graag!

Beste reistijd

Je kunt Coffee Bay het hele jaar door bezoeken. Het piekseizoen zijn de maanden november tot en met april. De temperaturen zijn de niet te heet en activiteiten als hiken of surfen zijn prima te doen.

Tijdens onze zomermaanden kan het hier extreem heet worden.

Coffee Bay
Coffee Bay
Sunset Coffee Bay
Zonsondergang

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven