Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Stellenbosch

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Lekkere wijn vind je overal. Denk maar eens aan de wijntjes van Argentinië of Australië. Toch vind je in Zuid-Afrika een van de bekendste wijnregio’s ter wereld; Stellenbosch. Dit vormt het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. De vele mooie wijngaarden, het sfeervolle stadje en de heerlijke wijnen maken dit een vast stop voor veel mensen die in Zuid-Afrika reizen.

Dé wijnregio van het land

Hoewel er naast Stellenbosch nog veel meer wijnregio’s zijn is dit wel een van de bekendste regio’s van het land. De honderden ‘estates‘, zoals ze het hier noemen, liggen verstopt in de heuvels rondom de stad.

De meeste van deze wijnboerderijen of wineries produceren wijnen van wereldklasse. Een rondleiding langs een van deze wineries is dan ook een must in deze regio. Dit in combinatie met het gezellige centrum van Stellenbosch maakt het een van de leukste plekken om te bezoeken

Ervaring Reis-Expert

Wij zijn niet echt wijnliefhebbers, maar zelfs voor reizigers die weinig met wijn hebben is dit een mooie regio om te bezoeken. Zo vonden wij de wijnproeverijen erg leuk, maar ook het centrum van Stellenbosch en de ontelbaar veel leuke bars en restaurants.

Het is een echte studentenstad en je kunt hier ‘s avonds op veel leuke plekken lekker wat drinken. Wij vonden het een van de leukste steden in ZA.

Stellenbosch

Genieten met een goed glas wijn

Stellenbosch

Een van de vele wineries

7x leuke dingen om te doen in Stellenbosch

In de directe omgeving van Stellenbosch vind je de mooiste, grootste en oudste wijngaarden van Zuid-Afrika. Je kunt hier dan ook heerlijke wijnen proeven. De meeste mensen die naar de stad gaan, doen dit dan ook voor de wijn.

Toch hoef je niet alleen voor de wijn naar Stellenbosch te gaan. Ook het stadje zelf is leuk om te bezoeken. In onderstaande alinea’s lees je welke leuke bezienswaardigheden je in de stad kunt bewonderen.

#1 Bezoek een van de wineries en proef de heerlijke wijn!

We beginnen gelijk met het meest voor de hand liggende en dat is natuurlijk het bezoeken van een van de vele wineries om daar een wijntje te proeven. Er liggen rondom Stellenbosch tientallen wineries waar je de beste wijnen kunt proeven.

Het is niet voor niets dat veel prijswinnende wijnen uit deze regio komen. Het klimaat en de hoogte van Stellenbosch zorgen voor een prefect klimaat. Je kunt een Uber regelen en richting een van de wineries gaan.

Je kunt er ook zelf heen rijden, maar dan kun je niet drinken.

Hoewel het hier veel gebeurd raden we iedereen aan om niet te drinken als je moet rijden

Wijnproeverij

Een wijnproeverij is een van de leukste dingen om te doen hier. Mits je van wijn houdt. Bij elke wijnboerderij kun je een wijnproeverij doen. Dit verschilt van simpele wijnproeverijen die je op de bonnefooi kunt doen, tot georganiseerde tours voor groepen.

TIP als je een fles wijn koopt zijn de meeste proeverij gratis 😉

Overnachten

Je kunt naast het bezoeken van de estates op sommige van deze estates ook overnachten. Daarvoor moet je vaak wel diep in de buidel tasten want een overnachting op een wijnboerderij kost je al snel €150 per nacht of meer.

Het voordeel hiervan is dat je ‘s avonds niet terug hoeft naar je accommodatie in de stad en dus lekker wijntjes kunt blijven drinken.

Wij sliepen in Stellenbosch omdat hier ‘s avonds meer te doen is, maar de échte wijnliefhebber kan natuurlijk op een wijnboerderij overnachten.

Wijnvelden Zuid-Afrika

Wijnproeverij

Zo ziet een wijnproeverij er uit

Stellenbosch landhuis

Vaak zijn de wijnboerderijen gevestigd in prachtige oude landhuizen

#2 Ontdek de stad Stellenbosch

Stellenbosch staat bekend om de wijn, maar wat veel mensen niet weten is dat de stad Stellenbosch ontzettend leuk is. Het is een echte studentenstad met veel oude gebouwen, indrukwekkende architectuur, gezellige bars en goede restaurants.

Dit was voor ons ook de reden om in de stad te overnachten en niet op een wijboerderij.

Het leukste is om lopend de stad te verkennen. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal leuke dingen op een rij gezet.

De Dorpstraat

De oude Dorpstraat van Stellenbosch is een nationaal monument. Dit komt doordat er vele oude en zeer indrukwekkende gebouwen aan de straat liggen. In deze gebouwen zijn restaurants, hotels en ateliers gevestigd.

De oude Lutherse kerk (ook een kunstgalerie) is een van de bekendste punten.

TIP ♥ – ga eens langs bij Oom Samie se Winkel en je ziet hoe de mensen in de stad tweehonderd jaar geleden boodschappen deden. Erg leuk om te zien!

De Moederkerk

De Moederkerk is het symbool van de stad. De kerk ziet er oud uit, maar in feite is het gebouw niet zo oud als je denkt. De Moederkerk brandde in 1710 namelijk helemaal af. Het duurde ruin tien jaar om de kerk opnieuw te bouwen.

Het Dorpsmuseum

Het Dorpsmuseum is een vrij groot museum, dat in vier gerestaureerde woningen gevestigd is. De interieurs van de woningen zijn aangepast aan de verschillende periodes die in de stad gepasseerd zijn.

Wandel je door het Dorpsmuseum, dan kun je goed zien hoe de stad er vroeger uit zag en hoe men hier vroeger leefde.

Centrum Stellenbosch

Het centrum van Stellenbosch

#3 Geniet van een avondje Stellenbosch

Met zulke goede wijn  in de omgeving is het niet heel lastig om een gezellig avondje te hebben. Daarnaast is er in Stellenbosch ‘a avonds veel vermaak. De vele bars en restaurantjes zorgen er voor dat je elke avond wel iets leuks kunt doen.

Wij vonden het best lastig om uit te zoeken waar je nu precies de leuke tentjes vindt. Met een beetje rondvragen kwamen we er gelukkig wel een aantal tegen. De leukste restaurantjes en bars vind je in de straten;

  • Ryneveld Street tip – De Stomme Jongen
  • Church Street tip – lange straat met restaurants
  • Het ‘blok’ bij Mill Stream leuk plein met restaurantjes
  • Andringa Street tip – Jardine Restaurant)


The Mill Stream

Het pleintje bij Genki (zie kaartje hierboven)

#4 Bezoek een van de markten

Stellenbosch is een feest voor iedereen die van markten houdt. Er worden er elke week wel een paar georganiseerd. De foodmarkets zijn wat ons betreft de leukste markten. De meeste markten worden in het weekend gehouden. Dit zijn de leukste:

Blauwklippen Family Market

Misschien wel de bekendste markt van de stad. Het is een gigantische markt die elke zondag wordt gehouden op de Blauwkippen boerderij. Je kunt er heerlijk eten. Denk aan hamburgers, samosa’s of internationale gerechten als kebab, flammkuchen, dumplings en meer!

Het is een leuke markt om te bezoeken als je hier op zondag bent.

TIP ♥ – de markt is elke zondag van 10:00 tot 15:00 uur

Farmers Market (Root 44)

Root 44 is een kleine markt met huiselijke kraampjes, waar je heerlijk zelfgemaakt eten kunt proeven. Soms wordt er live muziek gespeeld. Het wordt omringd door schilderachtige wijngaarden. Het is elke zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

#5 Stap in de auto en de omgeving

Je hoeft niet perse een wijnboerderij of markt te bezoeken om te genieten van Stellenbosch. Als je een huurauto hebt (check daarvoor hier onze tips) is het ontzettend leuk om de omgeving te verkennen.

Neem een stokbroodje en wat drinken mee en zie gewoon waar je terecht komt.

Wij zijn gewoon de auto ingestapt en hebben net zo lang rondgereden tot we een mooie omgeving tegen kwamen. Weg van de drukte in Stellenbosch zelf en heerlijk genieten in de pittoreske omgeving.

Stellenbosch

De wijnvelden van Stellenbosch

Stellenbosch

De omgeving van Stellenbosch

#6 Bezoek een event

Stellenbosch is een studentenstad en er is dan ook genoeg vermaak. Er worden regelmatig concerten en festivals georganiseerd in Stellenbosch of de omgeving. Dat kunnen festivals of concerten zijn, maar ook lokale markten of workshops.

Andere events zijn hardloopwedstrijden of fietsen door de wijnvelden. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt georganiseerd hier.

TIP ♥ op Stellenbosch.travel vind je hier meer info over.

#7 Wandel door de Stellenbosch University

De Stellenbosch University is een van de bekendste universiteiten van het land. Leerlingen uit de hele wereld komen hier om te studeren. De school werd opgericht in 1874 met maar twee professoren.

Dat is vandaag de dag, met 30.000 studenten, wel anders.

Het is eigenlijk meer een dorp in de stad dan een universiteit. Het is leuk om de universiteit te bezoeken. Je kunt zelf het terrein op lopen en de oude gebouwen bewonderen, maar je kunt het ook met een gids doen.

Stellenbosch University

De universiteit van de stad

Overnachten in Stellenbosch

De meeste accommodaties vind je niet in het centrum van Stellenbosch, maar in de groene omgeving van de stad. De echte wijnliefhebber slaapt natuurlijk in een van de wijnhotels die je in de omgeving van de stad vindt.

Als je dit niet zo bijzonder vindt, kun je ook gewoon in de stad overnachten. Wij vonden dit gezelliger dan in een wijnhotel, waar ‘s avonds niet heel veel te beleven is.

Veiligheid

In Stellenbosch kun je ‘s avonds prima over straat. Dat maakt het ook een van de leukere steden van het land. De sfeer is gemoedelijk en je vindt er gezellige restaurants. Wij adviseren daarom in in de stad te overnachten of een combinatie.

1 nacht in de stad en 1 nacht in een wijnhotel.

TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie in en rondom de stad

Beste reistijd

Je kunt deze stad het gehele jaar door bezoeken, maar goede maanden zijn tussen september en april. Dit is ook de periode dat je veel wijnboerderijen op kunt. De drukste maanden qua toerisme in Stellenbosch zijn januari, februari en november.

reistijd

Hoe kom je er?

Stellenbosch ligt in de directe omgeving van Kaapstad. Met een (huur) auto rij je hier in 40 tot 50 minuten naar toe. Meer weten over hoe je een auto huurt in Zuid-Afrika? Check dan ons blog “Auto huren in Zuid-Afrika“.

Locatie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!