Zuid-Afrika staat bekend om de vele routes die je kunt rijden. De een nog mooier dan de ander. De een bekend, de ander onbekend. Het is hét land om met een huurauto te verkennen en een van de bekendste en mooiste routes die je kunt rijden is de Garden Route. Wij reden deze route en delen graag onze tips!

Honderden kilometers paradijs

De Garden Route is de bekendste route in Zuid-Afrika. Iedereen die het zuiden van Zuid-Afrika bezoekt, komt uiteindelijk op deze route terecht. En dat is niet heel gek, want deze route langs de kust biedt ongelooflijk veel moois.

De Garden Route is nogal een ‘vaag‘ begrijp want iedereen rijdt deze route anders. Volgens de meeste websites begint de route in Port Elizabeth (Eastern Cape) en eindigt het in Mossel Bay (Western Cape). Of andersom natuurlijk.

Dit kun je echter ruim rekenen want je zou de Garden Route door kunnen trekken naar Kaapstad.

Iedereen rijdt deze route anders. Zo vonden wij Port Elizabeth absoluut niet boeiend en begonnen we onze route in Jeffreys Bay. Wat ons verder op viel, is dat de Garden Route ontzettend mooi is, maar ook heel erg druk.

Je merkt dat dit het populairste deel van het land is. Eerlijk gezegd vonden wij de nabij gelegen Route 62 en de Panoramaroute in het noorden mooier.

Bekijk hier onze tips voor het huren van een auto in Zuid-Afrika

Garden Route

Garden Route

Hoe rij je de Garden Route

Het rijden van de Garden Route is niet zo lastig. Het lastige van de route is dat er zo veel te zien is. Je kunt elke 10 kilometer stoppen om iets te bezoeken. Uitzichtpunten, stranden, leuke cafés, kleine dierentuintjes, normale tuinen, steden en dorpen, nationale parken… noem het maar op!

Zoals ik eerder al zei reden wij de Garden Route van Jeffreys Bay tot Mossel Bay, maar we vervolgde onze weg via Route 62 en Chapmans Peak Drive (aanrader!) naar Kaapstad. Je kunt je voorstellen dat tussendoor een hoop te zien is.

In dit blog focussen we ons op het deel tussen Jeffreys Bay en Mossel Bay.

Hoe lang is de Garden Route?

Het stuk tussen Jeffreys Bay en Mossel Bay is 300 kilometer. Je kunt dit dus in 1 dag rijden, maar we raden aan om wat langer de tijd te nemen voor de Garden Route want er is onderweg ontzettend veel te zien en te doen.

Als je in Port Elizabeth begint is de route 365 kilometer.

Je zou je weg helemaal kunnen vervolgen naar Kaapstad. Er is volgens mij ook geen ‘officieel’ einde van de route. Iedereen rijdt de Garden Route zoals het bij hem of haar uit komt in de planning.

TIP ♥ – de route is maar 300 kilometer

Hoe lang heb je nodig

Je kunt er een week over doen als je alle bezienswaardigheden wil bezoeken onderweg. We snappen dat niet iedereen die tijd heeft en het is een beetje afhankelijk van je route door Zuid-Afrika hoe lang je de tijd wil nemen voor de Garden Route.

Wij hebben de route in 2 dagen gereden

Wij hebben het deel van Jeffreys Bay naar Mossel Bay in twee dagen gedaan en hebben de bezienswaardigheden op het kaartje hieronder kunnen zien. Sterker nog, we hebben sommige delen van deze route 2x gereden, omdat we genoeg tijd hadden 🙂

Oranje = begin- en eindpunt
Geel = bezienswaardigheden
Paars = Route 62

De mooiste plekken onderweg

Er is heel wat te zien tijdens de Garden Route en je de meeste zullen keuzes moeten maken onderweg. Wij hebben de route gereden en delen graag de mooiste plekjes onderweg tijdens de Garden Route. Bereid je wel voor op drukte onderweg tijdens het hoogseizoen (november t/m maart).

We zetten de bezienswaardigheden op route van Port Elizabeth naar Mossel Bay.

#1 Surfen in Jeffreys Bay

Ondanks dat de Garden Route officieel begint in Port Elizabeth begonnen wij de route in Jeffreys Bay. Deze stad ligt niet meer aan de Wild Coast, wat je gelijk merkt aan de omgeving. De duinen zijn hier een stuk lager en je hebt niet die gigantische kliffen.

Wellicht waren wij wat verwend want we kwamen net uit Coffee Bay.

De meeste komen hier vooral om te surfen. Het is een van de beste plekken van het land om te golfsurfen en veel van dit stadje is daar ook op ingericht. Het is her erg gezellig met veel leuke winkels en restaurantjes.

Het voordeel van Jeffreys Bay is dat je hier wel meer vermaak hebt en dat je ’s avonds gewoon over straat kunt.

TIP ♥ – goede accommodatie hier is Villa Petit

Jeffreysbaai
Het strand van Jeffreys Bay

#2 Verken Storms River Mouth (Tsitsikamma)

Storms River National Park of Storms River is een van de bekendste plekken van de Garde Route. Het ligt in het Tsitsikamma National Park en de reden dat het zo bekend is, is vanwege de Storms River Mouth Bridge en de vele wandelingen langs de kust.

Het landschap hier is echt schitterend en het is begrijpelijk waarom dit een van de bekendste bezienswaardigheden van deze route is. Dat is echter ook te merken aan de bussen vol Chinezen die worden uitgeladen en gestreste mensen, omdat ze geen mooie foto kunnen maken.

Storms River Mouth Bridge

Je kunt hier mooie wandelingen maken waarbij je vaak een indrukwekkend uitzicht hebt op de zee, de duinen en de stranden. Er zijn genoeg wandelingen die je binnen een uurtje naar mooie uitzichtpunten brengen.

De écht attractie hier is echter de Storms River Mouth Bridge.

Deze brug brengt je van de ene kant van een canyon naar de andere kant. Als het rustig is, kun je mooie foto’s maken. Die kans is echter niet zo heel groot. Wij raden aan om hier vroeg te komen als het nog een beetje rustig is.

Vlak bij de uitgang van dit park vind je de The Big Tree Tsitsikamma. Een van de grootste bomen van het land en zeker de moeite waard!

TIP ♥ – entree is R235 p.p.

Storms River Mouth Bridge
De bekende Storms River brug

Storms River Mouth Bridge

Storms River Mouth

#3 Rij over de Bloukrans Bridge en vervolg je weg naar Nature’s Valley

Als je Storms River National Park hebt gezien vervolg je weg dan naar de Bloukrans Bridge. Deze brug is letterlijk niet te missen, want het is een gigantische brug. Deze brug zorgt er voor dat je de Bloukrans River over kunt steken.

Naast de brug heb je een benzinestation waar je kunt stoppen en een rondje kunt maken om de brug. Je kunt langs de brug lopen, er onderdoor ‘oversteken’ en aan de andere kant weer terug lopen. Je hebt hier een mooi uitzicht.

Nature’s Valley

Vanaf hier is het nog zo’n 20 minuten rijden naar Nature’s Valley. Nature’s Valley is lastig te omschrijven. Het is niet echt een dorp, maar ook niet echt een vallei. Het schommelt er tussenin.

De voornaamste reden om hier heen te gaan is de rust en het prachtige strand waar je een aantal uur heerlijk kunt relaxen om helemaal zzzen je weg weer te vervolgen.

Bloukrans Bridge
De Bloukrans Bridge
Nature's Valley
De stranden van Nature’s Valley

#4 Bezoek Plettenberg

Plettenberg, of Plettenbergbaai, is een plaats op zo’n half uur rijden van Nature’s Valley en dus het ideale vervolg. Het ligt op halverwege de Garden Route en dus is Plett, zoals het ook genoemd wordt, een goede plek om te overnachten met veel betaalbare accommodatie aan het strand

Het is een mooi gelegen stad. Aan de kust, omringd door veel groen en een gezellige sfeer. Het is ook niet voor niets een populair weekend get-away voor veel Zuid-Afrikanen. Daarom is het er ook behoorlijk druk.

Wij zijn er niet gebleven, we zijn alleen even gestopt om te tanken, maar het is de moeite waard om langer te blijven.

TIP ♥ – net voorbij Plettenberg heb je Health Cafe. Een leuke plek om te lunchen met live muziek en heerlijk eten!

Heath Cafe
Het Het Heath Cafe tijdens de Garden Route

#5  Sly Knysna over en rij door naar Wilderness

Huh wacht.. sla Knysna over? Jep! Toen wij de Garden Route aan het plannen waren vertelde mensen ons; ‘ga naar Knysna‘. Wij vertellen jullie nu; ‘zo bijzonder is het niet’. Het is een stad aan de kust, maar daar is alles mee gezegd.

De stad heeft een soort eiland wat meer lijkt op een Landall vakantiepark dan een stad in Zuid-Afrika. Het is vooral een stad voor rijke Zuid-Afrikanen om hun boot en dure auto’s te showen.

Wij hadden ons hostel hier al geboekt, maar als je de keuze hebt rij dan óf door naar Wilderness (hoewel dat een lange dag wordt), óf overnacht in Plettenberg en rij de volgende dag verder.

#6 Spendeer een dag (en nacht) in Wilderness

De volgende dag reden we van Knysna verder naar Mossel Bay. Deze keer hadden we geen accommodatie geboekt en konden we kiezen tussen overnachten in Mossel Bay of Wilderness. Tijdens dit deel zagen we al dat Wilderness ontzettend mooi was, maar we reden toch nog een uurtje door naar Mossel Bay.

Mossel Bay is het eindpunt van de Garden Route en veel mensen overnachten hier om de volgende dag verder te rijden. Wij vonden Mossel Bay echter niet echt bijzonder. Het strand is niet het mooiste van deze route en de stad is een beetje saai.

Wij reden daarom terug naar Wilderness waar we twee nachten bleven om van het strand te genieten.

Wilderness

Eerlijk is eerlijk, wij hadden Wilderness niet op ons lijstje staan toen we Zuid-Afrika bezochten. Veel is er ook niet te doen. Het is nauwelijks een dorp te noemen aan de N2. Toch heeft het een bepaalde uitstraling.

Wij vonden het er heerlijk. Het is er niet zo druk, het ligt direct aan de kust en heeft een heel klein, knus centrum waar je lekker wat kunt eten of drinken.

Bekijk hier onze tips over Wilderness

Wilderness
Strand van Wilderness

Wilderness

Je reis vervolgen

De route eindigt officieel in Mossel Bay, maar eigenlijk kun je vanaf hier nog alle kanten op. Je zou zelfs via de kust helemaal naar Kaapstad kunnen rijden. Wij hebben echter een kleine omleiding gemaakt en zijn via Route 62, Stellenbosch en de Chapmans Peak Drive naar Kaapstad gereden.

Route 62

Route 62 begint in Oudtshoorn, net boven Wilderness, en daarom is dit een mooi vervolg van de Garden Route. Sterker nog, wij vonden Route 62 mooier en leuker dan de Garden Route. Het is hier veel rustiger en het landschap is totaal anders.

TIP ♥ – meer hierover lees je op onze pagina over Route 62

Stellenbosch

Na Route 62, die eindigt in Montagu, zijn we verder gereden naar Stellenbosch. Dé wijnregio van het land. Hier zijn we een aantal dagen gebleven om de lekkerste wijnen te proeven en te genieten van het leuke centrum van de stad.

TIP ♥ – lees meer over Stellenbosch

R44 en Chapmans Peak Drive

Na Stellenbosch zijn we met een omweg naar Kaapstad gereden. We zijn terug gereden naar Botrivier en via de R44, ook wel Clarence Drive, naar Chapmans Peak Drive gereden. Hoewel dit niet onder de Garden Route valt, was dit misschien wel het mooiste stukje dat we met de auto hebben gereden!

TIP ♥ – lees meer over de Chapman’s Peak Drive

Route 62
Ondereg Route 62

Waar kun je overnachten

Er zijn ontzettend veel plekken waar je kunt overnachten tijdens het rijden van de Garden Route. Er zijn veel steden waar je kunt overnachten, maar ook accommodatie buiten de steden waar je kunt verblijven.

Wij sliepen zelf in Jeffreys Bay (het begin), Knynsa (1 nacht) en Wilderness (2 nachten). Waar je overnacht is afhankelijk van je tempo en wanneer je waar bent.

Dit zijn de beste plekken om te overnachten;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven