Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Zuid-Afrika

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

De beste reistijd voor Zuid-Afrika verschilt per reiziger, maar over het algemeen zijn de maanden november tot en met maart de beste maanden om het land te bezoeken. Dit zijn de zomermaanden in het land en dus heb je het beste weer. Toch is dit niet voor iedereen de beste reistijd. Als je komt voor safari’s en het spotten van wilde dieren, zijn andere maanden namelijk beter. Wil je alles weten over de beste periode om Zuid-Afrika te bezoeken? Check dan onze tips!

Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?

Wat de beste reistijd voor Zuid-Afrika is, hangt in feite af van jouw vakantieplanning. Zuid-Afrika kent eigenlijk twee seizoenen. De zomer en de winter. Die twee seizoenen zijn precies het tegenovergestelde als die in Nederland. De zomer loop van december tot en met maart en de winter grofweg van juni tot en met september.

  • Beste tijd voor safari’s: mei tot en met september
  • Hoogseizoen in Zuid-Afrika: november tot en met maart

Nogmaals, de beste reistijd voor Zuid-Afrika is afhankelijk van wat je wil zien en doen. In Kaapstad heb je prachtig en droog weer in de zomermaanden tussen november en februari, terwijl de beste tijd om walvissen te spotten tussen juli en november is.

Ga je naar Afrika om diverse nationale parken te bezoeken en zo veel mogelijk wildlife te spotten? Dan raden wij je aan in de Zuid-Afrikaanse winter naar het land te reizen, ofwel in de Nederlandse zomer.

Op deze pagina leren we je meer over de beste reistijd voor Zuid-Afrika.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 27 27 26 23 21 19 18 20 22 23 25 26
Regen (mm) 110 95 75 65 40 35 55 65 40 65 75 85

Groen = Hoogseizoen
Oranje = Beste tijd om wildlife te spotten
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

De seizoenen van Zuid-Afrika

De beste reistijd voor Zuid-Afrika is op te delen in twee belangrijke seizoenen, namelijk de zomer en de winter. Als het in Nederland winter is, is het in Zuid-Afrika zomer. Als het in Nederland zomer is, is het in Zuid-Afrika winter.

Daarnaast heb je in Zuid-Afrika te maken met het hoog- en laagseizoen en ook nog eens met verschillende seizoenen wat betreft activiteiten zoals het spotten van wilde dieren of roadtrips maken langs de kust.

Hoogseizoen

Beste reistijd voor Zuid-Afrika

November tot en met maart

Nogmaals, de beste reistijd is afhankelijk van wat je wil doen, maar november tot en met maart vormen het hoogseizoen. Je hebt de minste regen en aangename temperaturen, maar het is ook de drukste periode van het jaar.

Wildlife seizoen

Mei tot en met september

Deze maanden vormen het droge seizoen waardoor het de beste tijd is om wilde dieren te spotten aangezien er minder begroeiing is en minder water. Hou wel rekening met meer regen in Kaapstad en omgeving. Bovendien een goedkope tijd om te reizen.

Beste reistijd per maand

Omdat de beste reistijd voor Zuid-Afrika best complex is, lijkt het ons handig om iets dieper in te gaan op de beste reistijd per maand. Niet iedereen heeft immers dezelfde vakantieplannen.

Weer in januari

Januari hoort tot de beste reistijd voor Zuid-Afrika. Je zit midden in het hoogseizoen en in grote delen van het land is het goed weer. Rond Kaapstad is het droog en warm. Een roadtrip langs de kust is een prima idee in deze tijd van het jaar. Niet de beste tijd om nationale parken te bezoeken.

– 27°C
– 110 mm


Weer in februari

Februari is qua weer vergelijkbaar met januari. Het is een van de heetste maanden van het jaar en een ideale tijd om steden als Kaapstad te bezoeken. Aan de kust is het droog en warm. Hou er wel rekening mee dat het voor plekken als Drakensbergen of Kruger regenachtige maanden zijn.

– 27°C
– 95 mm


Weer in maart

Maart is een van de laatste maanden van het hoogseizoen. Wat op zich best gek is, aangezien na maart de droge maanden beginnen te komen. De regen neemt af en daarom is het een goede tijd om safari’s te boeken, hoewel dat seizoen pas echt rond juni begint.

– 26°C
– 75 mm


Weer in april

April is een beetje een overgangsmaand. Het hoort net niet bij de beste reistijd voor Zuid-Afrika, maar ook niet echt tot het wildlife seizoen. Het voordeel is dat dit een van de rustigste maanden van het jaar is. Er is meer kans op regen, maar ook op veel zon.

Je kunt best of both worlds meemaken. Je kunt mooi weer hebben aan de kust en wilde dieren spotten!

– 23°C
– 65 mm


Weer in mei

In mei is de zomer redelijk voorbij. De temperaturen beginnen af te nemen evenals de regen. Het wordt droger in het land. Daarnaast is het ook rustiger omdat het hoogseizoen voorbij is.

Wildlife spotten is nog niet op z’n hoogtepunt, maar het is zeker mogelijk.

– 21°C
– 60 mm


Weer in juni

In juni begint het échte wildlife seizoen. Helaas is het rond deze tijd ook vrij koud in het zuiden en zuidwesten rondom Kaapstad en Cederberg. Zeker in de avond. Het is wel de beste tijd om safari’s te boeken, omdat je de beste kans hebt om wilde dieren te spotten

– 19°C
– 35 mm


Sani Pass in Zuid-Afrika

Ties bij de Sani Pass

Weer in juli

Juli is een van de koudste maanden in Zuid-Afrika. Dat klinkt niet zo aantrekkelijk, maar dit is wel de beste maand om walvissen te spotten rond de kust van Kaapstad. In het noorden is het juist wat warmer waardoor het een geode tijd is om het Krugerpark te bezoeken.

– 18°C
– 55 mm


Weer in augustus

Augustus is qua weer vergelijkbaar met juli. Het is nog steeds fris in het zuiden en zuidwesten, maar wel wat drukker door de internationale vakanties, hoewel veel reizigers liever naar warmere bestemmingen trekken in Azië of Midden-Amerika.

– 20°C
– 65 mm


Weer in september

In september begint het weer warmer te worden in Zuid-Afrika. Het is een goede tijd om een roadtrip te maken door heel Zuid-Afrika omdat je goede kans hebt om wilde dieren te spotten en omdat het warmer wordt in het zuiden en zuidwesten rondom Kaapstad.

– 22°C
– 40 mm


Weer in oktober

Net als april is oktober een maand die eigenlijk tussen twee seizoenen in valt, maar juist daarom een van de beste maanden is om Zuid-Afrika te bezoeken. Je hebt warm weer in grote delen van het land, het is rustig en je kunt nog steeds safari’s boeken.

– 23°C
– 65 mm


Weer in november

In november begint het hoogseizoen weer en dus volgens velen de beste reistijd voor Zuid-Afrika. Het is niet de beste tijd om dieren te spotten in parken als Kruger, omdat het meer begint te regenen en er dus ook meer begroeiing komt.

Tevens trekken de walvissen weer weg van de kust voor Kaapstad.

– 25°C
– 75 mm


Weer in december

December is een van de drukste maanden in Zuid-Afrika. Het is warm en droog in grote delen van het land en daarnaast is het een van de duurste maanden van het jaar om te reizen.

– 26°C
– 85 mm


Beste reistijd voor Zuid-AfrikaDe beste reistijd voor Zuid-Afrika

Coffee Bay

Kids in Coffee Bay

Beste reistijd per regio

Wat de beste reistijd voor Zuid-Afrika is, is ook afhankelijk van de regio die je wil bezoeken. Elke regio heeft een iets ander klimaat waardoor de beste reistijd voor Zuid-Afrika voor iedereen anders is.

Kaapstad en omgeving

In Kaapstad en de Garden Route plus bijbehorende steden op deze route kun je het beste in het hoogseizoen reizen. Dus tussen november en mei en dan met name maart tot en met mei omdat het dan warm is, weinig regent en de grote hordes toeristen verdwijnen.

Kaapstad

Durban/St. Lucia en omgeving

Rondom Durban en de kust, en dan met name richting St. Lucia heb je vaak warm weer tussen november en april, maar dit is ook gelijk de periode dat het vaak regent. Daarom kun je Durban, St. Lucia, iSimangaliso Wetland Park en omgeving het beste bezoeken  in de winter van mei tot en met augustus.
Durban

Johannesburg en omgeving

Johannesburg en Pretoria hebben een bijna perfect klimaat en kunnen het hele jaar door bezocht worden. De zomerdagen zijn heet, maar komen met regen. Winters kunnen fris zijn, maar niet zo onaangenaam dat het te koud wordt.

De beste tijd om hier te reizen is maart tot en met mei en september tot en met november als het rustig is en de temperatuur nog aangenaam is.

Krugerpark

Het Krugerpark wordt vaak gezien als een bestemming die je het hele jaar door kunt bezoeken. Daar zit een kern van waarheid is, aangezien elk seizoen iets moois te bieden heeft. Toch komen de meeste reizigers hier om wilde dieren te zien.

Dat kan het beste in de droge wintermaanden (mei t/m september). Er is dan weinig begroeiing en dieren moeten op zoek naar water. Het hoogseizoen, of zomerseizoen (november t/m maart) brengt echter mooie waterpoelen, veel pasgeboren dieren en een groene omgeving.

Beste reistijd voor Zuid-Afrika

Beste reistijd voor Zuid-Afirka

Olifanten spotten in Krugerpark

Beste reistijd voor Zuid-Afrika per activiteit

De beste reistijd voor Zuid-Afrika is afhankelijk van wat je wil doen. Hieronder een aantal voorbeelden.

Nationale parken bezoeken

De wintermaanden (mei tot en met oktober) zijn de beste tijd voor prachtige safari’s in Zuid-Afrika in parken zoals Kruger, Madikwe, Pilanesberg en KwaZulu-Natal. Dit omdat er minder regen valt en er dus minder begroeiing is. Daarnaast zitten de meeste dieren geconcentreerd rondom waterbronnen en zijn ze gemakkelijker te vinden.

Relaxen aan het strand

De meeste willen in Kaapstad en de zuidelijke kustlijn een dagje strand meepakken tijdens hun vakantie. Dat kun je het beste doen in de hete zomermaanden tussen november en maart. Het is  dan wel hoogseizoen en dus erg druk, maar je hebt de beste temperaturen.

Walvissen spotten

Als je walvissen wil zien rondom de zuidwestelijke kaap kom dan tussen juni en november met vooral september als beste maand. Je hebt uiteraard geen garanties om deze mooie beesten te zien, maar in september is de kans wel vrij groot.

Met deze tips over de beste reistijd voor Zuid-Afrika ga je hopelijk goed voorbereid op weg!

5.00 out of 5
1 beoordeling(en)

Pre-order Reisgids Zuid-Afrika

17,95

Pre-order Reisgids Zuid-Afrika

5.00 out of 5
1 beoordeling(en)
17,95
Wij werken hard aan onze nieuwe reisgids voor Zuid-Afrika. We willen er zeker van zijn dat we de beste reisgids maken, dus nog even geduld. Straks vind je onder andere: De mooiste highlights + tips Handige routes De...

Meer lezen over Zuid-Afrika?

0 comments

  1. Anoniem

    Visitor Rating: 10/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU