Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Auto huren in Zuid-Afrika

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 19 december, 2022

Zuid-Afrika is een prachtig land. Een van de mooiste landen waar wij zijn geweest. Een van de grote voordelen van het land is dat je er heel goed met een eigen auto kunt reizen. Dit geeft je veel vrijheid om op je eigen tempo het land te ontdekken. Maar hoe huur je een auto en waar moet je zoal op letten?

Auto huren in Zuid-Afrika

Wij hebben zelf met een huurauto in Zuid-Afrika gereden en hebben het hele proces om een auto te huren van A tot Z doorlopen. Het is niet zo ingewikkeld als het wellicht lijkt, maar we kunnen ons voorstellen dat je hier vragen over hebt. Daarom delen we hier al onze tips voor het auto huren in Zuid-Afrika.

Benieuwd naar onze route in Zuid-Afrika? Bekijk dan hier ons blog over de route in Zuid-Afrika

Auto huren in Zuid-Afrika

Onze auto in Zuid-Afrika

Hoe huur je een auto

Een auto huren in Zuid-Afrika is niet zo heel lastig. Er zijn twee manieren om een auto te huren. Je kunt het online in Nederland regelen of bij aankomst in Zuid-Afrika. Het heeft beide zijn voor- en nadelen, hoewel we eigenlijk iedereen aanraden om het in Nederland te regelen.

Online in Nederland

De makkelijkste en beste manier om een auto te huren is online. Er zijn honderden websites waar je een auto kunt huren. Je hebt in één oogopslag de kosten op een rij en het is super makkelijk. Waar je je auto huurt, is aan jezelf.

Wij huurden onze auto bij Rentalcars, een van de grootste huurauto vergelijkingswebsites op internet. Daarnaast zijn ze een van de goedkoopste en bekendste partijen ter wereld. Het is een vergelijkingssite dus je vergelijkt hier auto’s van onder andere;

 • Hertz;
 • Avis;
 • Europcar;
 • Budget.

RentalCars

Wij hebben prima ervaringen met RentalCars. Dit is de grootste online verhuurder waar je auto’s kunt huren. Het is een goed bedrijf, 24 uur per dag bereikbaar en bieden veruit de goedkoopste prijzen en goede auto’s.

In Zuid-Afrika zelf

Je kunt ook een auto huren in Zuid-Afrika zelf. Dat betekent dat je niets van tevoren regelt en bij aankomst in Johannesburg of Kaapstad zelf een auto huurt. Dit raden we in alle gevallen af. Het is niet goedkoper (iets wat veel mensen denken), je bent langer bezig, het is meer werk en als je net 10 uur hebt gevlogen heb je echt geen zin om nog een auto te huren.

Als je van mening bent dat het wel makkelijker of goedkoper is, kun je auto’s huren van alle grote merken op de vliegvelden van Johannesburg of Kaapstad.

TIP ♥ – ter plekke een auto huren is vaak duurder, meer werk en duurt langer

Welke documenten heb je nodig

Voor het huren heb je niks nodig. Bij de vergelijkingssites is het een kwestie van de data invullen, betalen en klaar.

Rijbewijs

Als je daadwerkelijk de auto wil ophalen moet je uiteraard een rijbewijs hebben. Officieel moet je een rijbewijs kunnen laten zien waarop in het Engels ‘Driving License’ is te zien. Eigenlijk moet je dus een IDP (International Driving Permit) aanvragen. Bij ons werd hier echter niet om gevraagd.

Leeftijd

De minimumleeftijd om een auto te mogen besturen is 18 jaar, maar de meeste verhuurbedrijven hanteren een minimum leeftijd van 23 jaar of ouder.

TIP ♥ – daarnaast moet je een creditcard hebben. Verzekeringen zitten vaak bij het huurbedrag inbegrepen

Auto huren in Zuid-Afrika

Good times

Auto huren in Zuid-Afrika

Een eigen auto is heerlijk!

Wat voor auto moet je huren

Een van de meest gestelde vragen over een auto huren in Zuid-Afrika is wat voor auto je nodig hebt. En dan met name het verschil tussen een 4WD en een ‘normale’ auto. Wat voor auto je nodig hebt, is afhankelijk van wat je wil doen, maar eigenlijk heb je geen 4WD nodig.

2WD vs. 4WD

Wij hadden een normale auto 2WD en dat was meer dan prima. De snelwegen in Zuid-Afrika zijn van goede kwaliteit en parken als Kruger, Hluhluwe of Addo kun je met een 2WD makkelijk doorkruisen.

Je hebt geen 4WD nodig in Zuid-Afrika tenzij je besluit echt door de ‘rimboe’ te rijden. Aangezien de meeste reizigers de grote wegen afrijden is een 2WD prima. Wij hebben onderweg niet één keer gedacht; ‘hadden we maar een 4WD‘. Onze 2WD heeft ons overal gebracht. Ook over zandweggetjes.

Ties: “De enige keer dat we onze auto hebben laten staan is voor de SaniPass. Het laatste stuk van de SaniPass (van de grens van ZA naar Lesotho) mag namelijk alleen met een 4WD. Dit kun je echter ook met een tour doen”.

Groot vs. klein

In plaats van 4WD of 2WD kun je je beter afvragen of je een grote of een kleine auto wil huren. Een auto huren in Zuid-Afrika kost genoeg en het is verleidelijk om te kiezen voor de goedkoopste (en vaak kleinste) optie.

Ook wij waren zo gierig 🙂 Wij kozen voor een Kia Picanto – of iets vergelijkbaars – zoals ze dat zo mooi vermelden. Bij aankomst in Zuid-Afrika kregen we echter een upgrade naar de veel grotere Renault Sandero. En dat was geen overbodige luxe.

Besteed iets meer aan een ruime auto

Achteraf ben ik EuropCar, waar we onze auto hadden gehuurd (via RentalCars) erg dankbaar dat ze ons een gratis upgrade gaven naar een grotere auto. Het is niet zozeer de ruimte van de auto, maar vooral het rijgemak.

Een grotere auto rijdt vaak wat ‘steviger’ en ligt wat beter op de weg. Ook op zandweggetjes in nationale parken rij je iets lekkerder in een grotere auto.

Ties: “Aangezien je lange afstanden rijdt is comfort vele malen belangrijker dan prijs”.

Wij raden aan om iets meer te besteden en een grotere auto te nemen. Dit kost je misschien iets meer, maar het comfort dat je er voor terug krijgt, is zo veel meer waard.

Auto huren in Zuid-Afrika

We zijn uiteindelijk blij dat we een grotere auto kregen

Auto huren in Zuid-Afrika

Onze auto in Drakensbergen

Drakensbergen

Ook dit soort zandweggetjes waren geen probleem

Krugerpark, Zuid-Afrika

Ook in Krugerpark was het geen probleem met een 2WD

Waar huur je een auto

Zoals eerder beschreven hebben wij onze auto gehuurd bij RentalCars. Dit is een van de grootste vergelijkingssites ter wereld voor het huren van auto’s. Zij vergelijken de huurprijzen van bekende bedrijven als;

 • Hertz;
 • Avis;
 • Europcar;
 • Budget.

Wij vonden het erg makkelijk dat we bij RentalCars een overzicht kregen met alle huurauto’s. Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren bij een van de bovengenoemde bedrijven door rechtstreeks naar hun website te gaan, maar dan mis je de andere opties.

Waar je een auto huurt maakt uiteindelijk niet heel veel uit. Wij raden wel aan om te kiezen voor een van de grotere, bekende, internationale verhuurbedrijven. Dit geeft net even wat meer zekerheid.

TIP ♥ – wij huurde, via RentalCars, een auto van Europcar.

Wat kost een auto huren

Een auto huren in Zuid-Afrika is helemaal niet zo duur. Althans, dat vonden wij. Als je het vergelijkt met landen als Costa Rica of Nieuw-Zeeland ben je in Zuid-Afrika goedkoper uit. Wat een auto huren in Zuid-Afrika uiteindelijk kost is van een hoop factoren afhankelijk.

De kosten zijn afhankelijk van;

 • wat voor auto je huurt;
 • hoe lang je een auto huurt;
 • of je deze terug wil brengen op dezelfde locatie of ergens anders;
 • het hoog- of laagseizoen.

Op een vergelijkingssite zie je meteen wat je betaalt voor een auto. Reken op prijzen tussen de €15 en €50 per dag, afhankelijk van de auto.

Wij betaalden €476,63 voor 31 dagen. Omgerekend €15,35 per dag.

Wil je weten wat jouw kosten zijn? Start hier met vergelijken

Hluhluwe Imfolozi Park

Buffalo spotten in Hluhluwe

Route 62

Met gevaar voor eigen leven, maar wel een toffe foto

De verkeersregels

Rijden in Zuid-Afrika is vrij makkelijk. Het enige grote verschil is dat ze hier aan de linkerkant van de weg rijden. Dat is in het begin even wennen, zeker bij het afslaan op kruispunten, maar na een dag weet je niet beter.

De belangrijkste verkeersregels zijn;

 • je moet links rijden;
 • op kruispunten is in de regel met borden aangegeven wie voorrang heeft;
 • kinderen jonger dan 3 jaar moeten altijd in een passend kinderzitje;
 • in Zuid-Afrika mag in de auto niet gerookt worden in het bijzijn van kinderen die jonger zijn dan 12 jaar;
 • toegestane alcoholgehalte is 0,5 promille, maar uiteraard adviseren we om in het geheel niet te drinken wanneer je rijdt.

Is het veilig

Een auto huren in Zuid-Afrika en zelf rijden is veilig, maar het is niet hetzelfde als in Nederland. De wegen zijn goed, maar over het algemeen groter, rustiger en vooral donkerder. Wij hebben nooit problemen gehad tijdens het zelf rijden, maar we willen je graag deze tips meegeven.

#1 Je mede weggebruikers

De wegen in Zuid-Afrika zijn meer dan prima, zeker de snelwegen waar je tol betaald. Het grootste gevaar op de wegen vonden wij onze mede weggebruikers. Ze rijden hier redelijk asociaal. Vooral het inhalen is nogal bijzonder.

Bumperkleven is hier een soort teken van; ‘ga eens opzij’. In het begin is dit behoorlijk irritant, maar je leert al vrij snel dat je alleen even op moet schuiven richting de vluchtstrook. Daarna komen ze je voorbij. Als blijk van dank doen ze hun alarmlichten aan. Dat is dan wel weer vriendelijk.

TIP ♥ – tegenliggers halen ook gewoon in op 2-baanswegen. Ook als jij op de andere baan tegemoet komt.

#2 Rijden in het donker

Toen wij info zochten over een auto huren in Zuid-Afrika lazen we overal: ‘rij niet in het donker‘. Dat klopt. Donker is hier ook echt donker. Er zijn geen verkeerslichten en ook geen steden die de omgeving nog een beetje verlichten.

Het is niet zozeer het rijden in het donker. Je kunt immers gewoon je lichten aan zetten. Het gevaarlijke aan in het donker rijden in Zuid-Afrika is dat er mensen en dieren op de weg lopen. En die zie je echt niet! Daarnaast zitten er in sommige wegen behoorlijk grote gaten en die zie je niet in het donker.

Wij raden iedereen af om in het donker te rijden.

#3 De wegen in Zuid-Afrika

De wegen in Zuid-Afrika zijn prima. De grote snelwegen, zeker die waar je tol moet betalen, zijn soms nog beter dan in Nederland. Daarnaast zijn de wegen behoorlijk ruim, rustig en vaak 3-baans. Als je van de grotere wegen af gaat, wordt het minder.

Toch zijn ook de kleine wegen prima. Soms mist er een stukje asfalt of zitten er gaten in de weg, maar dit wordt meestal aangegeven met verkeersborden waarop ‘POTHOLES’ staat.

Daarnaast zijn ze in Zuid-Afrika druk bezig met het upgraden van de wegen. Overal zijn ze aan de weg bezig en wij vonden het herlijk rijden hier.

TIP ♥ – ons werd verteld dat de weg naar Coffee Bay ontzettend slecht zou zijn. Dat viel reuze mee. Check hier ons blog daarover

Wat zijn de alternatieven

Wil je geen auto huren in Zuid-Afrika? Dan heb je nog alternatieven. Het beste alternatief is de bus. Er rijden niet echt bussen zoals wij ze kennen; als in grote lijnbussen. De bussen die hier rijden zijn minivans.

Deze rijden echter niet op tijd en altijd volgens het vol-is-vol principe. Dat is niet echt makkelijk plannen als je op reis bent.

BazBus

Een alternatief voor een auto huren in Zuid-Afrika is de Baz Bus. Deze rijdt langs alle grote plekken in Zuid-Afrika en hebben hop-on-hop-of passen. Je hebt passen van 7 dagen, 14 dagen en 21 dagen. In die tijd kun je overal en zo vaak als je wil in en uit stappen.

Vaak rijden ze langs verschillende hotels om mensen op te pikken of af te gooien.

TIP ♥ – check hier hun website

Meer lezen over Zuid-Afrika?

2 comments

 1. Kim

  Handige tips! Is het voor iemand mer weinig rij ervaring in her buitenland ook te doen?

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hoi Kim,

   het rijden in Zuid-Afrika is wel wat anders dan in Nederland, maar de wegen zijn in goede staat. Het zijn vooral de mede weggebruikers waar je voor moet oppassen. Daarnaast is rijden in het donker geen aanrader!

   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU