Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Bloemfontein

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Bloemfontein, door de locals ook wel Bloem genoemd, is een van de minder bezochte steden van Zuid-Afrika. Het ligt in het midden van het land, maar niet echt op de route van de meeste reizigers. Best gek want de stad heeft mooie architectuur, interessante musea en uiteraard vele prachtige bloemen. Bloemfontein wordt niet voor niets ‘The City of Roses’ genoemd!

Relaxen in Bloemfontein

Bloemfontein is de juridische hoofstad van het land, maar als je door de stad loopt heb je niet het idee dat je in een grote stad bent. Het is rustiger dan Johannesburg, Durban of Kaapstad en de sfeer is gemoedelijker.

Omdat het in het midden van het land ligt wordt de stad vaak gebruikt als ‘tussenstop’. Reizigers overnachten er en reizen vaak weer verder. Het mag dan niet zo veel bezienswaardigheden hebben als andere plekken in het land, Bloemfontein is veel meer dan een tussenstop.

Bloemfontein

Het centrum

Bloemfontein

Bloemfontein vanaf Naval Hill

6x leuke dingen om te doen in Bloemfontein

Bloemfontein is rustig, maar dit betekent zeker niet dat er niets te zien, doen en beleven is in deze stad. Hieronder zetten we enkele leuke bezienswaardigheden en activiteit in The City of Roses voor je op een rijtje.

#1 Verken de oude gebouwen in de stad

In Bloemfontein vind je vele oude gebouwen. De meeste oude gebouwen staan in het centrum van de stad en behoren tot een paar van de mooiste gebouwen in Zuid-Afrika.

Fourth Raadsaal

De Fourth Raadsaal is een van de mooiste gebouwen van de stad. De bouw werd voltooid in 1893. Het gebouw is niet te missen door de mooie architectuur. Het heeft veel historie, maar wordt nu gebruikt als de zetel van de Provinciale Raad van de Vrijstaat.

Voor het gebouw staat een monument voor Christiaan de Wet, een generaal tijdens de Boerenoorlog.

#2 Bezoek Die Boeremark

Iedere zaterdag wordt er een grote markt georganiseerd in de stad. Deze wordt ook wel Die Boeremark genoemd. Op de markt kun je allerlei waren kopen van de lokale boeren. Denk hierbij aan sieraden, kleding, boeken en uiteraard ook heerlijke hapjes. Wil je wat souvenirs kopen? Dan raden wij je zeker aan Die Boeremark te bezoeken.

Het is een leuke plek om het lokale leven in Bloemfontein te ontdekken want er komt veel bevolking op af  om lokale gerechten te proeven en te kopen zoals zelfgemaakte jam, gedroogd fruit en verse producten van de boerderij.

TIP ♥ – de markt wordt elke zaterdag gehouden van 07.00 tot 13.00 uur in het Langenhovenpark en je kunt er Nederlandse pannenkoeken krijgen!

Bloemfontein

Fourth Raadsaal

#3 Ga naar het Lamont Hussey Observatorium

Op Naval Hill vind je de voormalige Lamont Hussey Observatorium dat is verbouwd tot het Naval Hill Planetarium Theatre. Het planetarium werd geopend in 2013 en bevindt zich bovenop Naval Hill in het Franklin Nature Reserve en is het eerste planetarium in Afrika ten zuiden van de Sahara.

In het theater kun je documentaires over sterren, planeten en ons zonnestelsel zien. Het is een leuk uitje, zeker als je meer wil weten over ons zonnestelsel.

TIP ♥ – op deze website vind je een overzicht van voorstellingen en tickets

#4 Bezoek het Nationaal Museum

Het Nationaal Museum, opgericht in 1877, is een mooie plek om meer te weten te komen over de culturele en politieke geschiedenis van de regio. Het museum heeft een grote collectie fossielen en archeologisch materiaal.

Ze hebben er zelfs tentoonstellingen over het leven van de Bosjesmannen, Himba, Zulu en andere culturele groepen.

Bloemfontein

Het Naval Hill Planetarium Theatre

#5 Bezoek het Anglo-Boer museum

Het Anglo-Boer Oorlogsmuseum heeft een tentoonstellingen. De bekendste is die van foto’s van concentratiekampen die in Zuid-Afrika stonden. Verder vind je in het museum vooral tentoonstellingen over de regio.

TIP ♥ – entree is 10 rand

#6 Ga naar het Naval Hill Game Reserve

Bloemfontein is een zeer groene stad. Dit kun je goed zien als je Naval Hill bezoekt, want vanuit dit punt heb je een prachtig uitzicht over The City of Roses. Ook vind je bij Naval Hill het Franklin Game Reserve. Hier leven zebra’s en antilopen.

In het Franklin Game Reserve leven zebra’s, springbokken, elanden en giraffen, evenals veel vogels. Op de heuvel vind je ook een groot standbeeld van Nelson Mandela.

Het is een leuke plek om te bezoeken als je de stad even zat bent

TIP ♥ – toegang tot het Franklin Game Reserve is gratis

Bloemfontein

Het standbeeld

Overnachten in Bloemfontein

Bloemfontein is een grote stad. Je vindt hier dan ook vele verschillende accommodaties. Niet alleen in het centrum van de stad, maar ook in de groene natuur om de stad heen. Een aanrader: het Bloemstantia Guest House.

Deze accommodatie heeft een authentieke Nederlandse inrichting. Voor een kamer betaal je ongeveer €55 per nacht. Iets duurder is pension De Oude Kraal Dorpshuis. De kamers van dit gezellige pension zijn klassiek ingericht en van alle gemakken voorzien.

Check hier alle accommodatie in de stad

De beste reistijd

Bloemfontein heeft een droog landklimaat. In feite kun je Bloemfontein het gehele jaar door bezoeken. Wel kan het in de Zuid-Afrikaanse zomer (Nederlandse winter) vrij warm worden in de stad. In de Zuid-Afrikaanse winter (Nederlandse zomer) is het aangenaam frisser, maar wordt het in de nacht wel koud.

Bloemfontein

Hoe kom je er?

Bloemfontein heeft een eigen vliegveld, maar vanuit Nederland kun je hier niet direct naartoe vliegen. Je hebt altijd een tussenstop op Kaapstad of Johannesburg.

‘Bloem’ ligt aan de N1, tussen Kaapstad en Johannesburg in. Ben je in Kaapstad of Johannesburg, dan kun je met een huurauto naar deze stad rijden. Vanuit Kaapstad ben je ongeveer negen uur onderweg en vanuit Johannesburg rijd je ongeveer vier uur.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips voor het huren van een auto in Zuid-Afrika

Locatie Bloemfontein

Meer lezen over Zuid-Afrika?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU