Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Johannesburg

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Johannesburg, ook wel Jo’burg genoemd, is de grootste stad van Zuid-Afrika. Wij vinden het niet de leukste stad in Zuid-Afrika. Het blijft qua sfeer een beetje achter bij het bekendere Kaapstad. Betekent dat dat er niks te doen is? Zeker niet! Het is nog steeds een van de populairste steden van het land.

Het nieuwe Johannesburg

Johannesburg bleef altijd een beetje achter als het ging om mooie steden of bezienswaardigheden in Zuid-Afrika. Het was nooit de leukste of gezelligste stad. De laatste paar jaar komt daar echter verandering in.

Het centrum is opgeknapt en de veiligheid in de stad is enorm verbeterd. Er zijn nieuwe, hippe bars en restaurants en de overheid doet er veel aan om de stad net zo hip en bekend te maken als Kaapstad. De laatste jaren heeft dat veel succes gehad.

Johannesburg

De skyline van de stad

9 leuke dingen om te doen in Johannesburg

In Johannesburg is ontzettend veel te zien. Je kunt dan ook met gemak enkele dagen vullen in de grootste stad van Zuid-Afrika. Welke bezienswaardigheden je zeker moet bezoeken als je in Jo’burg bent, lees je in onderstaande alinea’s.

#1 Verken de wijk Maboneng

De laatste jaren is er veel verbouwd in Johannesburg. Een van de grootste veranderingen is de wijk Maboneng. Deze hippe wijk wordt beschouwd als een van de meest succesvolle stadsvernieuwingsprojecten ter wereld.

De hele binnenstad is gemoderniseerd en is een van de leukste wijken in Johannesburg. Het is populair onder reizigers, maar ook onder locals die afkomen op Arts on Main, een van de vele nieuwe restaurants, hippe rooftopbars of gewoon de sfeer in Maboneng.

Je vindt hier ook veel street art en de livemuziek op straat.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie in Maboneng

#2 Bezoek het Apartheid Museum

Het Apartheid Museum is een van de bekendste en populairste bezienswaardigheden van Johannesburg. Dit museum staat geheel in het teken van de apartheid: de donkerste bladzijde in de geschiedenis van Zuid-Afrika.

Door middel van films, foto’s en teksten leer je hier over de schrikbarende omstandigheden tijdens de Apartheid. Wij raden je aan om minimaal drie uur uit te trekken voor een bezoek aan dit museum, want deze tijd heb je zeker nodig om alles op je gemak te kunnen bekijken.

TIP ♥ –  entree is 100 Rand p.p.

Johannesburg

De wijk Maboneng

#3 Proef het eten op Neighboorgoods Market

De Neighboorgoods Market is een grote markt die iedere zaterdag georganiseerd wordt. Je kunt hier heerlijk ontbijten, maar ook lekker lunchen en diverse smakelijke hapjes proeven.

Op de markt vind je voornamelijk kraampjes met voedsel. Op Market on Main in Maboneng Precinct vind je ook kraampjes met kleding van lokale designers, souvenirs en vintage items.

TIP ♥ – het is elke zaterdag

#4 Ga naar een van de dichtbij gelegen Game Reserves

Ontsnappen aan de drukte van Johannesburg is niet zo heel lastig hier. De Afrikaanse bush is hier altijd in de buurt. In de buurt liggen zo’n 5 tot 10 reserves die je makkelijk kunt bezoeken. Het Krugerpark ligt net iets te ver.

Andere opties zijn bijvoorbeeld:

Mafikeng Wildreservaat

Hier vind je onder andere witte neushoorns en giraffen. Het is 4800 hectare groot. Helaas kun je hier niet de Big Five spotten. Er zijn pensions, een tentenkamp en bush camps in het reservaat. Mafikeng Game Reserve ligt op ongeveer 3,5 uur rijden van Johannesburg.

Welgevonden Private Game Reserve

Dit park ligt op 2,5 uur rijden van Johannesburg en is de thuisbasis van meer dan vijftig dieren, waaronder de Big Five. Er mogen maar een beperkt aantal safari’s per dag georganiseerd worden dus plan je reis goed. Particuliere voertuigen mogen niet zelf rijden in het reservaat.

Dinokeng Game Reserve

Nog een reserve waar je de Big Five kunt spotten. Het ligt aan de rand van Pretoria en je vindt er meer dan 40 lodges. Uiteraard kun je ook hier safari’s boeken, maar ook boswandelingen, gamedrives en zelfs ballonvluchten.

Krugerpark

Op een paar uur rijden van de stad vind je deze reuzen

#5 Geniet van het uitzicht vanaf een van de rooftopbars

Johannesburg is de laatste jaren aan het moderniseren. Een van de meest opvallende dingen zijn het aantal nieuwe bars en restaurants. Een van de leukste dingen om te doen in deze stad is om de skyline te zien vanaf een rooftopbar.

Er zijn de laatste jaren veel rooftopbars bijgekomen. Er zijn er een aantal, maar de bekendste is de hippe bar op het dak van het Living Room in Maboneng. Het lijkt op een urban jungle met alle planten en bloemen. Heerlijke plek voor een drankje!

#6 Bezoek Soweto

De afkorting Soweto staat voor South Western Townships. Soweto omvat de grootste township van Afrika. Het is het hart van Zuid-Afrika, waar miljoenen mensen wonen. Ook Nelson Mandela heeft hier gewoond.

Toch is de geschiedenis van Soweto niet zo positief. Soweto is namelijk ontstaan in een periode dat de woningen in Johannesburg enkel bestemd waren voor de blanke bevolking.

TIP ♥ – bezoek het huis van Nelson Mandelo in Soweto of ga naar de Orlando Towers, waar je van kunt bungeejumpen.

Johannesburg

De township Soweto

#7 Constitution Hill

In de tijd van de apartheid werd Constitution Hill gebruikt als gevangenis. Niet alleen Nelson Mandela heeft in deze gevangenis gezeten, maar Mahatma Gandhi heeft hier ook een tijd door moeten brengen.

Vandaag de dag bekijk je er diverse tentoonstellingen over de apartheid. Ook krijg je meer informatie over de gevangenis die vroeger in het fort gevestigd was.

TIP ♥ – entree is 80 Rand per uur. Ieder uur worden er gratis rondleidingen gegeven in Constitution Hill.

#8 Kijk buiten een film in de Bioscope Independent Cinema

De Bioscope Independent Cinema is niet zo bekend, maar wel heel leuk! Het is een normale bioscoop maar eens in de zoveel tijd wordt er een bioscoop avond buiten georganiseerd waar je met z’n allen buiten een film kunt kijken.

Uiteraard ligt de bios in de hippe wijk Maboneng. Er worden ook normale films gedraaid, maar het is wel zo leuk om een avondje buiten film te kijken met andere mensen!

TIP ♥ – check hier het programma van de bioscoop

Constitution Hill

#9 Ga naar het Nelson Mandela Square

Het Nelson Mandela Square, voorheen bekend als Sandton Square, werd in 2004 omgedoopt ter ere van de voormalige president van Zuid-Afrika en anti-apartheidsactivist, Nelson Mandela.

Het eerste wat opvalt is het standbeeld van Nelson Mandela. Het is een populaire plek voor reizigers die een foto willen maken de voormalig Zuid-Afrika’s iconische president.

Overnachten in Johannesburg

In Johannesburg vind je vele verschillende hotels, lodges, hostels en andere accommodaties. Naast accommodatie vind je hier ook trendy bars en pubs, livemuziek, restaurants en gezellige straten. Wij raden je aan om een accommodatie te boeken in een van de veilige wijken van Jo’burg. Dit zijn de leukste;

Maboneng

De hipste wijk van de stad.Deze hippe wijk wordt beschouwd als een van de meest succesvolle stadsvernieuwingsprojecten ter wereld. De hele binnenstad is gemoderniseerd en is een van de leukste wijken in Johannesburg.

Het is populair onder reizigers, maar ook onder locals die afkomen op Arts on Main, een van de vele nieuwe restaurants, hippe rooftopbars of gewoon de sfeer in Maboneng.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie in Maboneng

Braamfontein

Dit is een wijk in de binnenstad met veel kantoorgebouwen en appartementen, maar ook hippe restaurants en bars. Het gebied maakt ook deel uit van de Urban Regeneration Projects waardoor het een populaire wijk is onder jongeren.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie in Braamfontein

Melville

Melville is altijd al een bekende wijk geweest en bekend om het nachtleven. Je vindt er ook winkels, restaurants en bars. De universiteit is dichtbij, dus is het populair onder jongeren.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie in Melville

Sunset bij Johannesburg

De beste reistijd voor Johannesburg

Johannesburg heeft een zeer gematigd klimaat. Door dit klimaat kun je de stad vrijwel het gehele jaar door bezoeken. Houd er wel rekening mee dat het in de Zuid-Afrikaanse zomer, ofwel in de Nederlandse winter, erg warm kan worden in Johannesburg.

In de winter is het droger, maar kan het ’s nachts wel wat meer afkoelen. Wil je de Zuid-Afrikaanse hitte vermijden? Ga dan naar Jo’burg in de Zuid-Afrikaanse winter, ofwel de Nederlandse zomer.

Verder reizen

De meeste mensen die naar Zuid-Afrika reizen, landen op het vliegveld van Johannesburg. Ook wij. Wij hebben in Johannesburg onze huurauto opgehaald en zijn in een keer door naar Graskop om hier de Panoramaroute te rijden. Je kunt er ook voor kiezen om langer in de stad te blijven.

Check hier goedkope vliegtickets naar Johannesburg

Andere plekken die je in één dag zou kunnen bereiken zijn:

Locatie Johannesburg

Meer lezen over Zuid-Afrika?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU