Tips voor de Milford Track

De Milford Track is een van de bekendste wandelroutes in Nieuw-Zeeland. Misschien wel de bekendste. Deze vierdaagse wandelroute brengt je door de bergen en regenwouden van het Fiordland National Park, over paden waar vroeger Maori’s en vroege ontdekkingsreizigers hebben gelopen om uiteindelijk in de magische Milford Sound te eindigen.

Maar hoe begin je aan deze route? Of waar begin je? En hoe zien je dagen er uit? Op deze, en alle andere, vragen geven we in deze blog antwoord.

TIP ♥ download de apps Maps.me en NZ’s Great Walks (iTunesGoogle Play Store). Met Maps.me kun je de route volgen en met de NZ’s Great Walks heb je info, plattegronden, route info en nog veel meer

Milford Track

Wat is de Milford Track precies?

De Milford Track is een van de bekendste wandelroutes in Nieuw-Zeeland. Deze vierdaagse wandeling is al meer dan 150 jaar een favoriet bij iedereen in Nieuw-Zeeland. Het staat bekend als ‘the finest walk in the world‘ en is onderdeel van de bekende Great Walks van Nieuw-Zeeland.

Tijdens de wandeling maak je een reis langs valleien, gletsjers, eeuwenoude regenwouden, kristalheldere meren en watervallen. De hele regio van het Fiordland National Park is een van de mooiste gebieden van Nieuw-Zeeland. En dat zegt nogal wat, want het land is een aaneenschakeling van natuurlijke hoogtepunten.

De afstand

De Milford Track is in totaal 53,5 kilometer en kan maar in één richting worden gelopen. Je reis begint bij Glade Wharf, nabij Lake Te Anau, en eindigt bij Sandfly Point in het indrukwekkende Milford Sound. Vanaf hier reis je verder in Nieuw-Zeeland.

Milford Sound

De route van dag tot dag

Zoals gezegd is de gehele wandeling zo’n 55 kilometer. Deze leg je, normaal gesproken, af in 4 dagen. Onderweg overnacht je in hutten (cabins) die hiervoor speciaal zijn gebouwd. Deze moet je vooraf reserveren (daarover later meer). Je maf hier NIET vrij kamperen, ook niet in tenten.

Voordat we verder gaan over het overnachten, hier eerst een klein inzicht over de route van de Milford Track van dag to dag.

Dag 1  Glade Wharf naar Clinton Hut | 5 km | 1 uur

Op de eerste dag van de Milford Track ga je met de boot van Te Anau Downs naar het begin van de track. Het begin is gelijk al goed, want je vaart over een indrukwekkend meer. Vervolgens steek je een hangbrug over en volg je een uur lang de paden door een mooi beukenbos voordat je bij Clinton Hut aan komt.

Op sommige plekken van dit deel van de Milford Track heb je een indrukwekkend uitzicht op de pieken naast Dare PassHet duurt ongeveer een uur om bij de hut te komen dus het is maar een korte wandeling.

Overnachten

De Clinton Hut is een hut met 40 bedden. Er is een keuken, verwarming, licht en matrassen. Je deelt de hut met andere hikers en het is verplicht om een plek/bed te reserveren!Het is een populaire route en het zit snel vol. Je komt vroeg aan dus je hebt hier nog tijd genoeg om de omgeving te verkennen.

Dag 2  Clinton Hut naar Mintaro Hut | 16,5 km | 6 uur

Na een goede nachtrust (hopen we) vervolg je je weg langs de Clinton River naar Lake Mintaro, aan de voet van de beroemde Mackinnon Pass. Je komt onderweg langs watervallen, omgevallen bomen, meertjes met besneeuwde bergtoppen in de verte. Dit is een indrukwekkend stuk om te lopen en vooral om foto’s te maken! Veel hikers lunchen bij Hirere Falls om daarna hun weg te vervolgen naar de Mackinnon Pass.

De Milford Track gaat eerst door Pompolona Creek via een bijzondere hangbrug. Er zijn veel van dit soort burggen in dit deel. Uiteindelijk kom je bij de St Quintin Falls en Lake Mintaro en Mintaro Hut waar je de tweede nacht overnacht tussen andere wandelaars.

TIP ♥ – ongeveer 3,5 kilometer verder dan de Mintaro Hut ligt de Pompolona Hut (deze is voor tours gereserveerd).

Overnachten

De Mintaro Hut is een hut met 40 bedden. Er is een keuken, verwarming, licht en matrassen. Je deelt de hut met andere hikers en het is verplicht om een plek/bed te reserveren!

Milford Track

De Milford Track

Milford Sound
Milford Track

De bekende hangbruggen

Dag 3  Mintaro Hut naar Dumpling Hut | 14 km | 6 uur

Na een welverdiende nachtrust hervat je de beklimming naar Mackinnon Pass. Je steekt voor de tweede keer over de Clinton River en loopt over mooi kronkelpaden. Na 4 kilometer bereik je de grote en bekende gedenkteken. Deze staat er ter ere van de ontdekking van deze schitterende plek door Quintin Mackinnon en Ernest Mitchell in 1888. Je hebt er een prachtig uitzicht op Lake Mintaro en de Clinton Canyon. Je vervolgt je weg naar het hoogste punt; Mackinnon Pass Shelter (1.154 meter).

Vanaf hier loop je naar de vallei, langs verschillende watervallen langs de Roaring Burn River voordat je aankomt bij Quintin Shelter. Hier loop je weer in de bossen (je daalt zo’n 850 meter).De Roaring Burn River wordt vergezeld door prachtige watervallen en uitzichten. Er zijn hier ook verschillende viewpoints. Hier ligt ook Quintin Hut, een andere particuliere hut, wat overigens meer op een hotel lijkt 🙂

Sutherland Falls

Vlak bij Quintin Hut vind je de Sutherland Falls (een 1,5-uur lopen). Een indrukwekkende waterval an bijna 600 meter hoog! Als je wil kan je je spullen achter laten in de Quintin Hut.

Vanaf hier vervolg je je route naar Dunpling Hut, waar je overnacht. Het laatste deel gaat via Gentle Annie Hill en je moet nog een houten loopbrug over. Vanaf Quintin Hut is het nog maar 3 kilometer naar Dumpling Hut dus je hebt alle tijd!

Overnachten

De Mintaro Hut is een hut met 40 bedden. Er is een keuken, verwarming, licht en matrassen. Je deelt de hut met andere hikers en het is verplicht om een plek/bed te reserveren!

Dag 4  Dumpling Hut naar Sandfly Point | 18 km | 5 uur

De laatste dag is het verst lopen, maar wel over een makkelijk terrein waardoor je er iets minder lang over doet. Vanaf de Dumpling Hut volg je de Arthur River naar de historische Boatshed. Vervolgens ga je weer de Arthur RIver over via een hangburg.

Verderop langs de route kom je bij de de mooie Mackay Falls en de Bell Rock. Dit is een zijpad, maar zeker de moeite waard om even te kijken. Hierna loop je verder naar het Ada meer om vervolgens de laatste 3 kilometer af te leggen op een brede weg die tussen 1890 en 1892 werd aangelegd door een gevangenisarbeiders. Uiteindelijk kom je bij Sandfly Point, met onderweg een wereldberoemd uitzicht op Milford Sound.

TIP ♥ – als je op tijd wil zijn om de boot te halen moet je ’s ochtends rond 8:00 uur weg. Daarnaast is het goed om te weten dat Sandfly Point zijn naam dankt aan de (vervelende) zandvlieg.

Milford Track

Mackinnon Pass 

Milford Track

De Sutherland Falls

Tour of geen tour?

De Milford Track is een van de mooiste hikes in Nieuw-Zeeland en eentje die je vrij makkelijk zelf kunt lopen. Alle paden zijn goed aangegeven en onderhouden. Je kunt verschillende apps downloaden (Maps.me pf NZ’s Great Walks) waar je alle informatie over routes, tijden, afstanden, de hutten en nog veel meer vindt.

TIP ♥ – het enige dat je moet doen als je op eigen gelegenheid gaat is het reserveren van de hutten waar je overnacht. Hoe je dat doet lees je hier.

Een tour (guided hikes)

Als je het toch een beetje spannend vindt om zelf 4 dagen lang op pad te gaan kun je ook een begeleide wandeling boeken. Er loopt dan een gids met je mee die verder ook alles voor je regelt. Overigens hoef je niet bang te zijn dat je echt alleen loopt als je op eigen gelegenheid gaat. De Milford Track is vrij populair en je komt onderweg en bij de hutten andere wandelaars tegen.

Hoe boek je zo’n tour

Een begeleide wandeling is op internet te boeken. De Nieuw-Zeelandse overheid adviseert zelf om te boeken bij Ultimate Hikes. Een van de bekendere organisaties. Hou er rekening mee dat een begeleide wandeling een stuk duurder is dan op eigen gelegenheid lopen.

TIP ♥ – voor deze optie betaal je NZ$2.130 p.p. Omgerekend zo’n €1.235

Milford Sound

Waar slaap je?

Je mag maar in één kant op lopen en tijdens de 4 dagen overnacht je in vaste hutten. Deze moet je vooraf reserveren. Je mag hier NIET vrij kamperen, ook niet in tenten.

Kosten en hut boeken

De kosten voor een overnachting in het hoogseizoen.

 • Volwannen (18+)  NZ$140 per nacht
 • Kinderen (17 jaar en jonger)  NZ$140 per nacht

Buiten het seizoen

 • Volwannen (18+)  NZ$15 per nacht
 • Kinderen (17 jaar en jonger)  gratis
Hoe boek je de hutten?

De hutten voor 2018/2019 kun je boeken vanaf 19 juni. Het is vrij simpel. Ga naar deze website, maak daar een account aan en volg deze stappen;

 • Stap 1  kies de datum waarop je de Milford Track wilt beginnen;
 • Stap 2 controleer de tijden voor transport tussen Te Anau en het begin / einde van de track:
  • Boek transport op hetzelfde moment als het boeken van hutten
  • Het kan ook later via het bezoekerscentrum van het Fiordland Nationaal Park, maar dan heb je geen garanties

TIP ♥ – de boot van Sandfly Point naar Milford Sound is niet te boeken. Deze moet via DOC geboekt worden, op hetzelfde moment dat je jouw hut boekt, of later via het bezoekerscentrum van het Fiordland National Park.

 • Stap 3 Controleer de beschikbaarheid van hutten. Als er geen ruimte is (een van) de hutten op de datum die je zoekt kun je of een andere dag starten of een tour boeken (begeide wandeling). Deze hebben namelijk hun eigen hutten.

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de DOC via de website.

Belangrijke info

Hierboven vind je de basisinformatie. Als je meer info wil over bijvoorbeeld de routes, plattegronden, locatie van hutten, seizoenen, inpaklijsten en nog veel meer. Check de info hieronder;

Eglinton Valley

Beste reistijd

Zoals met alle andere Great Walks, heeft de Milford Track een hoog- en laagseizoen. Meestal zijn de wintermaanden (mei tot en met november) het laagseizoen omdat de route moeilijker wordt door natte, barre omstandigheden. Je kunt in deze periode nog steeds wandelen, maar het is niet aan te raden.

Hoogseizoen 

Degenen die tijdens het hoogseizoen (december tot en met maart/april) de Milford Track willen lopen hebben meer geluk. Het weer is goed, maar hou er wel rekening mee dat Milford een van de regenactigste plekken in Nieuw-Zeeland is. 4 dagen zonder een druppel regen is zeldzaam.

TIP ♥ – hou er ook rekening mee dat de drie hutten op de Milford Track ruim van tevoren moeten worden geboekt. Kamperen op de Milford Track is niet toegestaan.

Milford Sound

  Meer lezen over Tips voor de Milford Track?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven