De grottempel in Dambulla is een van de bekendste highlights in Sri Lanka. Ondanks dat het helaas wat commercieel is, is het een belangrijke heilige plaats in Sri Lanka die tijdens je reis niet gemist mag worden. De grottentempel ligt overigens samen met AnuradhapuraPolonnaruwa en Sigiriya in de culturele driehoek van Sri Lanka.

Dambulla; een stad met schitterende tempels

Dambulla is een stad met 67.000 inwoners en is eigenlijk vooral bekend vanwege de Grottentempel die op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO. Het is niet een grot in Dambulla, maar er zijn er meerdere. In totaal vind je hier meer dan 80 grotten waarvan de gouden Tempel, met vijf grotten, de belangrijkste is.

Het is het best bewaarde grottempelcomplex van Sri Lanka. Het bijzondere aan deze grotten is dat de schilderingen van zowel Boeddha zijn als van de Hindoe goden Vishnu en Ganesh.

Dambulla

Klimmen naar de tempels

Je vindt de tempels op 12 kilometer van Sigiriya. De tempels zijn vanuit Dambulla of Sigiriya gemakkelijk te bereiken met een taxi of een tuktuk.

De verschillende grotten zijn dagelijks geopend van 07:00 uur tot 19:00 uur. Je kunt een ticket halen voor de tempels onder aan de berg voor ongeveer 1.500 LKR.

De bijzondere grotten zijn aangelegd in de eerste eeuw na Christus. Het was koning Valagambahu die tijdens zijn 14 jarige verbanning in de grotten van Dambulla leefde.

Om de tijd door te komen legde hij de bijzondere grottempel aan. De tempel werd gelukkig bewaard en in 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

Tip: Kijk ook eens bij de volgende pagina’s: hotel Sri Lanka, vliegtickets Sri Lanka en reizen Sri Lanka. Je vindt hier een hoop extra informatie. Ook de pagina reisinformatie Sri Lanka staat boordevol informatie over dit prachtige land.

Het is wel een flinke klim om er te komen. De rotsen liggen namelijk op 160 meter hoogte. Dit maakt het uitzicht wel spectaculair.

Je hebt in totaal vijf heilige rotsen op ongeveer 125 meter hoogte. De eerste grot herbergt een 15 meter lange liggende boeddha.

De tweede grot is de meest indrukwekkende. Je vindt hier 150 levensgrote beelden van goden waaronder die van de Hindoeïstische goden als Vishnu en Ganesha.

Deze zijn hier geplaatst door verschillende koningen. Alle tempels zijn versierd met belangrijke tekeningen uit de geschiedenis van de Singalezen.

Dambulla

Waar kun je overnachten

De meeste mensen overnachten in de plaats Dambulla. Je kunt de rots vanaf hier namelijk makkelijk bereiken met een dag-tour. Je kunt echter ook nog dichter bij de tempels overnachten in Sigiriya Village zelf. Er is in beide steden genoeg accommodatie te vinden.

Sigiriya Village

Je kunt het beste in Sigiriya Village overnachten wanneer je optimaal gebruik wilt maken van je dag.

Wanneer je al in Sigiriya heb je namelijk heel de dag om de bekende rots te bekijken of de beroemde tempels.

TIP ♥ – Bekijk hier het aanbod van de verschillende accommodaties in Sigiriya.

Dambulla

Je kunt er ook voor kiezen om in de stad Dambulla te overnachten. Vanaf hier is het mogelijk om dag-tours te doen naar de verschillende bezienswaardigheden in de omgeving.

Dambulla word toch vaak overgeslagen door reizigers, omdat het niet echt een leuke stad is.

We raden je dan ook aan om door te reizen naar Sigiriya en hier een accommodatie te boeken.

TIP ♥ – Bekijk hier het aanbod van de verschillende accommodaties in Dambulla.

Beste reistijd

Dambulla kun je het hele jaar door bezoeken. De beste reistijd voor Dambulla is echter van februari tot september. Er valt dan de minste regen in de regio. Houd er echter wel rekening dat het dan erg warm en droog is.

De beste reistijd voor Dambulla is van februari tot september.

Je zou daarom ook makkelijk in het tussen- en laagseizoen kunnen reizen in Dambulla. Je hebt dan iets meer kans op regen maar de temperatuur is wel iets aangenamer.

De beste reistijd in Dambulla verschilt met andere delen in Sri Lanka, omdat het land verschillende regenseizoenen kent. Je vindt hier meer informatie over de beste reistijd per regio.

beste reistijd Sri Lanka

Locatie Dambulla

0 gedachten over “Dambulla”

 1. Beste,
  Ik welk dorp of stad kunnen we het best logeren als we dambulla, polonnaruwa en anuradhpura willen bezoeken?
  Vriendelijke groeten

  1. Beste Daniëlle,

   je kunt denk ik het beste overnachten in Polonnaruwa. Dat is een iets rustigere plek, maar het ligt allemaal zo dicht bij elkaar dat het niet heel veel uit maakt.

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven