Even ten noorden van Galle vind je een van de leukste stranden van Sri Lanka. Het is al bekend sinds de jaren 70 toen met name veel hippies dit verlaten kustplaatsje gingen bezoeken. Het is bekend onder beginnend surfers en na een moeizame periode begint Hikkaduwa eindelijk weer de sprankeling van de jaren 70 terug te krijgen.

Hikkaduwa is op de weg terug

De internationale reiswereld reist Hikkaduwa vaak voorbij op weg naar Unawatuna. Dat heeft alles te maken met de schrikbarende ontwikkeling van Hikkaduwa sinds de ontdekking in de jaren 70.

Het toerisme leidde tot de systematische erosie van het strand en de bouw van grijze, betonnen hotels. De ooit zo beroemde snorkelspot werd een labyrint van dood koraal.

Dat klinkt niet bepaald hoopgevend. En dat was het ook niet. Maar… gelukkig is het op de weg terug. Aangezien de toeristenmassa de stad grotendeels hebben genegeerd, op zoek naar betere bestemmingen, is Hikkaduwa weer terug naar wat het ooit was; een slaperig, pittoresk dorpje met een beetje hippie charme.

De kleine parel

Hikkaduwa is op de weg terug. Het vervuilde en afbrokkelende strand knapt langzaam op en de Coral Gardens (het bekende koraal) wordt nu geleidelijk aan beter. Na de tsunami zijn veel hotels afgebroken of gerenoveerd. De hele stad ziet er nu beter uit, hoewel het zeker geen ongerept paradijs is.

Langs het brede strand vind je nu (goedkope) accommodatie en restaurants waar ze overwegend vis serveren. Zelfs de beruchte weg, Galle Road, wordt minder druk na de aanleg van de nieuwe Southern Expressway.

Hikkaduwa
Het toeristische deel van Hikkaduwa
Hikkaduwa
De stranden in de buurt van Hikkaduwa

9x leuke dingen om te doen in Hikkaduwa

Hikkaduwa is nog steeds niet het onaangetaste paradijs, maar in vergelijking met een aantal jaar geleden is het een aangename verbetering. Dat betekent ook dat er weer meer te doen is in en rondom het stadje. De meeste reigers komen hier om te surfen, snorkelen of duiken.

Dit zijn de leukste dingen om te doen.

#1 Ga snorkelen

Hikkaduwa staat bekend om het snorkelen. Het hoogtepunt voor snorkelliefhebbers is het Hikkaduwa Coral Reef. Het is aan het herstellen van jarenlange beschadigingen dus het is nog steeds dood op sommige plekken, maar je kunt zien dat er verbetering in zit. Dit koraalreservaat is een ondiep rif van 5 meter diep.

Er varen bootjes met een bodem van glas, waardoor deze activiteit voor iedereen toegankelijk is. Als je er eenmaal bent kun je het water in het snorkelspullen om het koraal van dichtbij te bekijken. Uiteraard zonder het aan te raken.

Hikkaduwa
Je ziet in Hikkaduwa veel zeeschildpadden

#2 Leer surfen

Dit strand is vooral populair bij de beginnende surfers vanwege de kleinere golven. Je vindt op het strand dan ook verschillende surfscholen. Het is een uitstekende plek om te leren surfen. Tijdens het hoogseizoen heb je hier mooie golven. Surfplanken kunnen gemakkelijk bij elk watersportcentrum worden gehuurd.

Door de aangename watertemperatuur en de constante golven komen surfers hier graag.

Naast surfen kun je hier ook veel andere watersportactiviteiten doen zoals kajakken of zeilen.

Surfen Sri Lanka
Surfen op de golven van Hikkaduwa

#3 Ga langs het tsunami museum

In Hikkaduwa staat het tsunami museum. Dit museum is opgericht naar aanleiding van de tsunami in 2004 waarbij zo’n 230.000 mensen wereldwijd overleden.

Het museum neemt je mee terug naar deze verschrikkelijke Tweede Kerstdag in 2004. Er zijn veel foto’s te zien van wat de tsunami met het land heeft gedaan.

Het museum is gratis te bezoeken maar een vrijwillige bijdrage word gewaardeerd. Van deze bijdragen worden kinderen gesteund die door de tsunami wees zijn geworden. Naast dat het een bijzondere ervaring is steun je ook hiermee nog een mooi lokaal initiatief.

#4 Steun de lokale schildpaddenopvang

In de stad Hikkaduwa is een kleine schildpaddenopvang te vinden. Deze opvang helpt bij de bescherming van de bedreigde zeeschildpadden.

Je kunt de opvang bezoeken voor een klein bedrag waarna je een rondleiding over het terrein krijgt. De turtle farm is zeker een aanrader in Hikkaduwa. Je steunt hiermee een mooi lokaal initiatief!

Als je de opvang hebt bezocht, kun je ook zien hoe ze de schildpadden vrijlaten op Hikkaduwa Beach. Dit is gratis en een van de beste dingen om te doen in Hikkaduwa.

Hikkaduwa
Zeeschildpadden op het strand

#5 Shop je backpack vol

Hikkaduwa is een goede plek om te shoppen.  Je vindt hier talloze winkeltjes met leuke souvenirs. Net als in de rest van Azië verkoopt iedereen bijna hetzelfde waardoor je niet heel goed hoeft te zijn in onderhandelen om een goede prijs te krijgen.

Je kunt hetzelfde product namelijk ook vaak bij de buurman halen wanneer je het te duur is. Ook kun je in Hikkaduwa een fruitmarkt vinden die dagelijks geopend is. Kortom je kunt je zeker een dag vermaken hier met de leuke winkels en overheerlijke markten.

#6 Bezoek Hikkaduwa Lake of Ratgama Lake

In de buurt van Hikkaduwa liggen twee grote meren. Hikkaduwa Lake en Ratgama Lake. Op Hikkaduwa Lake kun je kano’s huren en het meer verkennen. Het is geen Inle Lake zoals in Myanmar, maar wel een mooie plek te midden van een rustige natuurlijke omgeving. Je kunt hier goed vogelspotten.

Daarnaast kun je hier ook op garnalen vissen die in dit zoetwatermeer leven. Als je hier bent op het juiste moment, kun je zelfs een glimp opvangen van vissers die hun netten in het water gooien.

Ratgama Lake ligt op zo’n 7 kilometer buiten de stad, maar is naar onze mening iets mooier. Hier kun je suppen over het meer en het lijkt een beetje alsof je over de Amazone vaart.

Ratgama Lake
Het meer van Ratgama

#7 Party

Hikkaduwa staat ook bekend om het feit dat je er goed kunt feesten. Er zijn elke avond meerdere feestjes te vinden in deze partystad. Er is elke avond wel ergens een feestje te vinden in de stad. Dit feest begint elke avond met een vuurwerkshow, zodat je weet waar het grootste feest plaatsvindt die avond.

De stad wordt bijzonder levendig tijdens de jaarlijkse Hikkaduwa Beach Fest, een driedaags strandfeest in juli / augustus. Er komen dan internationale DJ’s die locals en buitenlanders met muziek vermaken.

#8 Maak een dagtrip naar Galle

Als je het strand even zat bent en je iets meer culturele bezienswaardigheden zoekt, maak dan een dagtrip naar Galle. Dit is prima op eigen gelegenheid te doen. Je huurt een scooter en rijdt in ongeveer 45 minuten naar Galle. Je rijdt de hele weg langs het strand dus je kunt hier en daar nog stoppen om een lekkere duik te nemen.

Galle is een van de bekendere steden van Sri Lanka. Het is gebouwd in 1663 door de Nederlands en is een unieke verzameling van cultuur en structuur die eeuwen geleden zijn aangebracht. Een van de beste plekken om te bezoeken is het Galle Fort.

Galle
Het Galle Fort

#9 Bezoek de vismarkt

Je reis door Sri Lanka is niet compleet zonder te genieten van de verse lokale keuken. Er is een enorm aanbod aan restaurants in Hikkaduwa en vele zijn gespecialiseerd in zeevruchten waar je betaalbare prijzen heerlijk kunt eten.

Als je wilt zien waar die vis vandaan komt, kun je meekijken bij de vissers op het strand (je kunt zelfs met ze mee varen), maar je kunt ook de martk bezoeken. Elke ochtend tussen 07:00 uur en 10:00 uur kun je namelijk de lokale vismarkt bezoeken.

Hikkaduwa
Local op de vismarkt

Hoe kom je in Hikkaduwa

Hikkaduwa ligt in het zuidwesten van Sri Lanka. Het is een van de bekendste plekken in Sri Lanka en voor veel mensen een vaste stop tijdens hun route door Sri Lanka. De stad is dan ook goed te bereiken vanuit de verschillende delen van Sri Lanka.

Je kunt Hikkaduwa op de volgende manieren bereiken.

Met de bus

Je kunt Hikkaduwa gemakkelijk bereiken per bus vanuit Colombo, Matara en Galle. Vanuit Colombo neem je een van de vele bussen die naar het zuiden rijden richting Matara en Galle. De rit naar Hikkaduwa duurt zo’n 2 tot 3 uur.

Vanuit Matara en Gallo neem je uiteraard de bus naar Colombo om in Hikkaduwa te komen. De busrit kost je ongeveer €10.

Met de trein

De goedkoopste manier om Hikkaduwa te bereiken is per trein. Dit is niet de meest comfortabele optie, maar goed te doen voor een paar uur. Er rijden dagelijks meerdere treinen tussen Colombo en Matara. De totale treinreis duurt ongeveer 3 uur uit Colombo en kost je zo’n €2.

Met een minivan

Wanneer je met meer mensen reist, is de minivan een goede optie om Hikkaduwa te bereiken. De minivan vanuit Colombo kost je ongeveer €50. Hoe meer mensen je in de minivan krijgt hoe goedkoper het uiteraard is. Minivans zijn op de luchthaven te regelen of bij je accommodatie.

Met de taxi

De snelste, maar duurste optie is de taxi. Een taxi vanaf de luchthaven naar Hikkaduwa kost je ongeveer €50. Dit is wel afhankelijk van je onderhandelingsskills. Ook hier geldt: hoe meer mensen je in de taxi krijgt hoe goedkoper het wordt. Als je met meer dan vier mensen reist, is het verstandiger om een minivan te nemen.

Hikkaduwa strand
Het strand van Hikkaduwa

Beste plekken om te overnachten

Hikkaduwa is al sinds de jaren 70 populair onder reizigers. Ondanks dat Hikkaduwa een moeilijke periode heeft gekend leeft de stad nog grotendeels van het toerisme. Dit is ook te zien aan de vele accommodaties. De keuze is echt enorm.

De accommodatie is vooral gericht op budget reizigers en backpackers, met veel leuke hostels, maar er zijn ook genoeg luxe resorts. Deze liggen vaak iets buiten de stad.

Veel van de accommodaties liggen in het stadscentrum of aan het strand van Hikkaduwa. Als je in het centrum verblijft, of langs de grote weg, hou dan rekening met veel lawaai en drukte van voorbij razende (en toeterende) vrachtwagens en scooters. Als je op zoek bent naar meer rust kun je beter iets buiten het centrum overnachten.

TIP ♥ – check ons overzicht van de beste accommodatie in Hikkaduwa

Beste reistijd

Sri Lanka kan door het aangename klimaat het hele jaar door bezocht worden. Hikkaduwa ligt in het westen van Sri Lanka waardoor december tot maart de beste maanden zijn om de stad te bezoeken.

Meer informatie over de beste reistijd voor Sri Lanka vind je hier.

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven