Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Sigiriya

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 17 april, 2024

De ruïnes van Sigiriya zijn niet alleen de meest indrukwekkende geologische formaties van Sri Lanka, maar ook één van de grootste culture schatten van het land. Sigiriya is een 200 meter hoge rots midden in de jungle met op de top de ruïnes van één van de spectaculairst gelegen heiligdommen ter wereld.

Sigiriya; de bekendste rots in Azië

De ruïnes van Sigiriya staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De rots zal er altijd hebben gestaan, maar het paleis op de top werd volgens de legende gebouwd door koning Kassapa I die tussen 477 en 495 na Christus koning was van Anuradhapura. Na zijn dood zou het paleis een klooster zijn geworden.

Hou er rekening mee dat je entree moet betalen om de rots te beklimmen en check van te voren de actuele openingstijden

Anderen zeggen weer dat koning Kassapa I het complex afrondde nadat zijn vader, koning Dhatusena, was begonnen met de bouw. Hoe het ook tot stand kwam, in die tijd moet het een adembenemend bouwwerk zijn geweest met één van de mooiste uitzichten die je je kan voorstellen.

Ervaring Reis-Expert

Wij bezochten de rots en het is zeker een indrukwekkende plek. De ruïne stelt in vergelijking met andere archeologische in Azië zoals Bagan of Angkor Wat niet heel veel voor, maar het uitzicht op de top is mooi!

SigiriyaDe rots

Lion RockVlak voor de beklimming

Sigiriya (Lion) rots beklimmen

Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden van Sri Lanka en daarom makkelijk te bereiken. Het ligt op slechts 7 kilometer van Dambulla. Het is daarom de ideale dagtrip vanuit deze stad.

Je hoeft geen tour te boeken (kan wel) want deze rots is prima op eigen gelegenheid te bereiken.

Hoe kom je er?

Het ligt op zo’n 7 kilometer van Dambulla. Bussen rijden geregeld van en naar Dambulla, check van te voren de actuele vertrektijden. De rit duurt zo’n 45 minuten.

De meest gekozen manier van reizigers is echter de driewieler. De Sri Lankaanse variant van de Tuktuk. Die kosten wel wat meer dan de bus.

Eenmaal daar. Wat dan?

Als je het park binnen bent vind je genoeg informatie, evenals de resten en ruïnes van de gebouwen die de rots zelf hebben omringd. Reken op zo’n drie uur om de rots en de omgeving te verkennen. Je kunt het beste niet op het heetste punt van de dag gaan, dat ligt ongeveer rond 13.00 uur in de middag.

Om op de top van Sigiriya te komen moet je wel eerst 1.860 treden beklimmen.

Het is het waard want je kunt dan genieten van het spectaculaire uitzicht. Tijdens de beklimming loop je langs restanten van de Leeuwenpoort waar Sigiriya zijn naam aan te danken heeft.

Sigiriya betekent Leeuwenrots. Vroeger heeft er een grote stenen leeuw gestaan, maar vandaag de dag is daar weinig meer van over. Het dient als toegangspoort naar de top.

TIP ♥ – ga zo vroeg mogelijk om extreme hitte te voorkomen.

Onderweg

SigiriyaDe tekeningen onderweg

Uitzicht SigiriyaUitzicht van boven

Lion RockJe moet wel geluk hebben met het weer

Huur een fiets (of een scooter)

Op de rots zelf kun je natuurlijk niet fietsen. Maar rondom Sigiriya is er nog genoeg te zien. Dat kun je te voet doen, maar je kunt ook een fiets of een scooter huren om de omgeving te verkennen. Het is minder inspannend (vonden wij) en je kunt een veel groter gebied verkennen.

TIP ♥ – Een fiets huren is goedkoper dan het huren van een scooter. Check daar wat de kosten op dat moment zijn.

Ballonvlucht over Sigiriya

Bagan in Myanmar mag dan bekend staan als één van de mooiste plekken in Azië om een ballonvlucht te maken, Sigiriya doet hier zeker niet voor onder. Een ballonvlucht hier laat de grootsheid van deze plek extra goed zien.

De rots die uit de jungle steekt, de omliggende tuinen en de ondergaande zon zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Een helikoptervlucht kan ook maar dit is wel wat duurder.

Hoewel de meeste denken dat het een paleis is, is dat niet helemaal zeker. Sommige denken namelijk dat het een klooster was.

Sigiriya

Waar kun je overnachten

De meeste mensen overnachten in Dambulla, omdat je vanaf hier in een dag bij de rots kunt zijn. Het is echter ook mogelijk om te overnachten in de buurt van Sigiriya Village. Er is genoeg accommodatie in de buurt.

Sigiriya Village

Het is makkelijker om in Sigiriya Village te slapen als je optimaal gebruik wil maken van je dag. Je kunt dat van begin tot eind bij de rots blijven. Check Booking.com voor goede accommodatie.

Dit zijn volgens ons goede opties:

Beste reistijd

Sigiriya kun je in principe het hele jaar door bezoeken. Het hoogseizoen in Sri Lanka loopt van december tot en met maart, dit is echter ook de periode dat hier de meeste regen valt. Je zou daarom ook makkelijk in het tussen- en laagseizoen kunnen reizen.

In de maanden februari tot en met september valt de minste regen. Houd er echter wel rekening mee dat het dan erg warm en droog is.

Locatie

Meer lezen over Sri Lanka?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU