Temple of the Tooth

Als je altijd al een van de meest heilige boeddhistische pelgrimsoorden ter wereld hebt willen bezoeken dan zit je in Kandy goed. Je vind hier namelijk de Temple of the Tooth, ook wel de Dalada Maligawa genoemd. Elke dag komen duizenden boeddhisten naar deze tempel, omdat hier de tand van Boeddha bewaard wordt.

Temple of the Tooth

De Temple of the Tooth ligt in de stad Kandy. Volgens de verhalen is de tand van Boeddha hier terecht gekomen na de crematie van Boeddha in 543 voor Chr. De tand hebben ze uit het as gehaald en deze is in 313, in het haar van een Indiase prinses, Sri Lanka in gesmokkeld.

De tand kwam niet in een keer in Kandy terecht, maar is in de loop der jaren via verschillende koningen en verschillende steden uiteindelijk in Kandy beland.

In eerste instantie werd de tand onder gebracht in een tempel in Anuradhapura, de toenmalige hoofdstad. Doordat de tand zo vaak verplaatst werd zijn er in verschillende steden tempels gebouwd voor de tand.

De tempel

Het duurde tot de 16e eeuw voordat de tand naar Kandy kwam. Hier ligt de tand vandaag de dag nog in de zwaar bewaakte tempel. Deze tempel is gebouwd tussen 1687 en 1707, maar werd door oorlogen flink beschadigd.

De binnenkant van de Temple of the Tooth is schitterend versierd met houtsnijwerk. De tand zelf is helaas niet zichtbaar, deze ligt namelijk opgeborgen in 7 gouden kistjes van opeenvolgende grootte. Wel wordt er drie keer per dag de buitenste kist aan pelgrims en toeristen getoond.

Esala Perahera festival

Tijdens het jaarlijkse Esala Perahera festival wordt het heilige relikwie door een versierde olifant door de straten van Kandy gereden. Een bijzondere optocht waar muzikanten, dansers en heel veel olifanten aan mee doen. De tand wordt overigens niet over straat gereden, dit uit angst dat deze gestolen wordt.

TIP ♥ – entree voor de tempel is 1.500,- LKR.

Temple of the Tooth

Locatie Temple of the Tooth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven