Udawalawe National Park

Wie olifanten wil spotten kan Afrika beter overslaan en het Udawalawe National Park bezoeken. Uitgestrekt over de laaglanden van Sri Lanka vind je hier kuddes olifanten, wilde buffels, herten en luipaarden die je makkelijker spot dan in een Afrikaans nationaal park. Door het gebrek aan veel dichte bossen is het spotten van deze dieren bijzonder makkelijk. Een bezoek aan Udawalawe National Park is een must tijdens je reis door Sri Lanka.

Olifanten spotten in Udawalawe

Het Udawalawe National Park is één van de meest bezochte en populairste nationale parken van het land. Het park ligt in het zuiden van Sri Lanka tegen de bergen van de Horton Plains.

Waar Yala National Park of Bundale National Park uitblinken in natuurlijk schoon is het in Udawalawe National Park vooral het spotten van (Aziatische) olifanten waar mensen voor komen.

Aan het begin van het park kun je fruit kopen om olifanten te voeren. Doe dit niet. Het zijn wilde dieren die niet afhankelijk moeten worden van menselijk voeren.

Dor en droog

Het grootste gedeelte van het Udawalawe National Park ligt in de droge zone. Dit betekent dat je veel uitgestrekte gebieden vindt met gras en dode bomen die olifanten hebben gebruikt om te krabben.

Hierdoor heeft het park een nogal saaie uitstraling in het droge seizoen. Wanneer het echter gaat regenen veranderd de droge vlakte in een magische omgeving met tijdelijke lagunes en prachtige groene vlaktes.

Udawalawe

Als je olifanten wilt spotten is dit the place to be!

Welke dieren kun je zien

In het park leven ongeveer 600 olifanten die het park regelmatig bezoeken. Ze kunnen namelijk ‘switchen’ tussen Lunugamvehera National Park en Udawalawe National Park hoewel de meeste olifanten in laatstgenoemde verblijven.

Olifanten

Je zult een hoop olifanten zien in Udawalawe en je kunt ook dichtbij komen. Een gezin met een baby olifanten, is zeker een van de hoogtepunten van dit nationaal park. Let wel op dat het wilde dieren zijn en blijven.

Ze zijn niet agressief, maar gedraag je zoals het hoort. Blijf rustig, maak niet te veel lawaai en stap niet uit de auto.

Luipaarden

Wat veel mensen niet weten is dat je hier ook veel luipaarden hebt. Het is lastig om ze te spotten, omdat ze vaak verstopt zitten en ’s nachts pas tot leven komen.

Ook hun jachtgedrag maakt ze moeilijk te spotten, aangezien ze gewend zijn om zich te verstoppen voor hun prooi voordat ze er op af gaan.

TIP ♥ – de beste tijd om ze te spotten is vroeg in de morgen of de late namiddag en met een ervaren gids (met hele goede ogen).

Er zijn ongeveer 700 tot 1.000 luipaarden in Sri Lanka. Er leven er ongeveer 40 in Yala National Park en ongeveer 10 in Udawalawe. De kans dat je er een spot is klein, maar wel heel gaaf als het lukt.

Een bezoek aan Udawalawe

De meeste reizigers die het Uda Walawe National Park bezoeken doen dit door een georganiseerde tour te boeken bij hun accommodatie.

Je kunt echter ook op eigen gelegenheid. Je gaat dan met een 4WD het park in met een gids die je alles kan vertellen over het park en de dieren in het park.

Doe het lekker zelf

Je kunt een georganiseerde tour boeken. Dat kost je tussen de $40 en $50 p.p. Overnacht in een van de vele pensions of hotels buiten het park.

De volgende dag moet je vroeg naar de ingang van het park en ‘boek’ je een van de 4×4-jeeps voor een halve dag of een full-day tour, inclusief tracker, gids en chauffeur.

TIP ♥ – het kost ongeveer 3.500 LKR (ongeveer € 19,-) per persoon voor drie uur. Entree voor het National Park kost je ook 3.500 LKR.

Udawalawe

Hoe kom je er?

Udawalawe is redelijk makkelijk te bereiken. Het ligt naast Yala National Park en is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van het land.

Dat betekent dat het vervoer van en naar het park vaak prima geregeld is. Je kunt er het makkelijkst komen vanuit Colombo of Ella.

Colombo

Een bus vanuit Colombo doet er ongeveer 5 tot 6 uur over. Het is het beste om een naar Monaragala te nemen en te stoppen bij Udawalawe Junction.

Je kunt vragen of je hotel / guesthouse / hostel je daar op haalt. Je kunt ook een brommertaxi nemen.

Kandy

Er zijn geen directe bussen tussen Kandy en Udawalawe. Dat is niet erg want je kunt beter de trein nemen tussen Kandy en Ella want die is werkelijk prachtig.

Vanaf Ella kun je de bus nemen naar Udawalawe Junction.

Overnachten

Het is mogelijk om de in de buurt van het park te overnachten in Udawalawe. Er zijn hier veel accommodaties te vinden in de omgeving van het stadje. Er zijn zeer veel bungalows, lodges glampings, en resorts te vinden in Udawalawe.

Hoe dichter je bij het park verblijft hoe luxer en prijziger de accommodaties worden. De meeste budget verblijven kun je in het stadje zelf vinden.

De exclusievere accommodaties liggen meer aan de rand van de stad of richting het Udawalawe National Park.

TIP ♥ – Bekijk hier het volledige aanbod van accommodaties in Udawalawe 

Locatie Uda Walawe National Park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven