Yala National Park

Yala National Park is het Jungle Book van Sri Lanka. Het is een van de bekendste en mooiste natuurparken van het land. Apen slingeren door de bomen, olifanten bewegen zich door de bossen en luipaarden vinden stiekem hun weg door het park. Het park heeft uitgestrekte bossen en open vlaktes. Een safari door dit park is een unieke ervaring die je niet mag missen.

Yala National Park

Het Yala National Park ligt in het zuidoosten van Sri Lanka. Met bijna 100.000 hectare is het een van de grootste parken in Sri Lanka. En met 130 diersoorten heeft het park een bijzonder aanbod aan fauna te bieden. Je kunt echter niet het hele park zien, een klein gedeelte is open voor publiek.

Dit gedeelte is te verkennen met een 4×4 jeepsafari. Hoe je een safari boekt, lees je hier.

In het Yala National Park liggen verschillende ecosystemen. Er zijn natte gebieden, maar ook uiterst droge gebieden. Daarnaast stromen er belangrijke rivieren door het park als de Kumbukkan Oya en de Menik Ganga. Deze rivieren voorzien de dieren in de drogere periodes van voldoende drinkwater.

Yala National Park
Yala National Park

Het park bezoeken

De meeste reizigers bezoeken Yala National Park vanuit de plaats Tissamaharama. Deze plaats ligt op zo’n 20 kilometer afstand van het Yala National Park.

Je kunt vanuit de stad Tissamaharama safari’s boeken bij elke accommodatie of touroperator.

De stad is gemakkelijk te bereiken vanuit Ella (4 uur met de bus) of Galle (5 uur met de bus). Vanuit de stad Kandy zul je onderweg over moeten stappen in Badulla.

Safari boeken

De makkelijkste manier om een safari te boeken naar het Yala National Park is door eerst naar Tissamaharama te reizen. Vanuit hier kun je bij elke touroperator of accommodatie een safari boeken.

Je kunt kiezen uit een halve of hele dag safari. De safari’s beginnen om 05:30 uur en 14:00 uur. Wij raden je aan om de hele dag safari te boeken, omdat je in de ochtend de meeste kans heb om wildlife te spotten.

Daarnaast worden er maar een beperkt aantal auto’s toegelaten in het park. Het kan daarom voorkomen dat je ’s middags het park niet meer mag betreden, omdat het te druk is. Ga daarom zo vroeg mogelijk!

De kosten voor een safari zijn afhankelijk van het aantal mensen die in je jeep zitten. Je betaalt naast de kosten voor de jeep nog entree voor het park.

 • De kosten voor een 3 uur durende safari zijn tussen de € 20,- en de € 30,-.
 • De entreekosten voor het park zijn ongeveer € 20,-


De entree prijs verandert vaak dus vraag dit na bij je accommodatie of touroperator, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Yala National ParkAls je geluk hebt, kun je een luipaard tegen komen in Yala National Park.

Wat kun je zien?

Het Yala National Park staat bekend om zijn hoogste concentratie luipaarden ter wereld. Toch is het lastig om deze prachtige dieren te spotten in het immense park. De luipaarden die er zitten laten zich bijna niet zien.

Tijdens een safari door het park zie je met een beetje geluk wel herten, buffels, apen, beren, krokodillen, olifanten en zwijnen. Het park biedt naast bijzondere natuur en een veelzijdigheid aan dieren ook nog oude ruïnes als Kataragama, Sithulpahuwa en Magul Maha Vihara.

Je kunt meer informatie vinden over het park op de officiële website.

Overnachten

Je kunt het park het makkelijkste bereiken vanuit Tissamaharama. Hier zijn zeer veel accommodaties te vinden in alle prijsklasse. De meeste accommodaties liggen in de stad Tissamaharama op een half uur rijden van het Yala National Park.

Als je een echte natuurliefhebber bent zijn er ook accommodaties te vinden dichter bij de entree, zodat je zo vroeg mogelijk het park kunt betreden.

TIP ♥ – bekijk hier het aanbod van accommodaties in de regio

Beste reistijd

Hoewel het park het hele jaar door te bezoeken is, geeft men oktober tot december als beste reistijd aan. In de maanden april tot september heb je hier namelijk last van de Yala Monsoon waardoor het veel regent.

De beste maanden om het Yala National Park te bezoeken zijn oktober tot december.

Omdat het land verschillende moessons kent, is er geen beste reistijd voor het hele land te zeggen. Dit verschilt namelijk per regio. Een overzicht van de verschillende moessons en de beste reistijd per gebied vind je hier.

beste reistijd Sri LankaLocatie Yala National Park

2 gedachten over “Yala National Park”

 1. Hans Blekkenhorst

  Hi,

  Moet je dan zelf sochtends vervoer richting het park regelen? Of word je opgehaald door de touroperator?

  1. Hi Hans,

   als je zelf naar get park reist, moet je zelf richting het park reizen. Als je een tour boekt, regelt de touroperator dat en wordt je opgehaald bij je accommdoaties.

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven