Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste Reistijd Sri Lanka

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 55

Bijgewerkt op 10 maart, 2023

>Of je nu de 2000 jaar oude tempels bezoekt, de wereldberoemde theeplantages of gaat surfen aan de kust; goed weer tijdens je reis door Sri Lanka is belangrijk! Lees je altijd goed in over de beste reistijd Sri Lanka; dit voorkomt onaangename verrassingen tijdens je reis. Gelukkig is Sri Lanka het hele jaar goed te bezoeken.

Beste Reistijd Sri Lanka

Sri Lanka kan door het aangename klimaat het hele jaar door bezocht worden. Maar door de twee regenseizoenen is er wel veel verwarring wanneer nu precies de beste tijd is om Sri Lanka te bezoeken.

Om een goed beeld te krijgen van het weer is het handig om te weten dat er twee regenseizoenen zijn. Je hebt het Yala Monsoon; deze zorgt voor regen in het westen, zuidwesten en het binnenland van april tot september. De ander is het Maha Monsoon; deze zorgt voor regen aan de oostkust van november tot en met maart. Daarnaast kan het Maha Monsson ook nog voor regen zorgen in oktober en november.

 • Ga je naar de west- en zuidkust en het binnenland? Dan heb je de meeste kans op mooi weer van december tot en met maart.
 • Ga je naar de oost- en noordkust? Dan heb je de meeste kans op mooi weer van april/mei tot en met september.

Op deze pagina vind je het volgende over de beste reistijd;

beste reistijd Sri Lanka

De seizoenen van Sri Lanka

De ‘winters’ zijn over het algemeen zonnig en droog waar af en toe een buitje kan vallen. In de zomer is het warmer en de kans op regen net iets groter. Het regent dan een uur of twee uur bijzonder hard om vervolgens weer over te gaan op schitterend weer.

Verwacht echter niet dat je hier blindelings van uit kan gaan van de beste reistijd Sri Lanka. Het weer kan hier zo maar omslaan waardoor je ineens in een heftige regenbui kan zitten.

Hoogseizoen

beste reistijd Sri Lanka

December tot en met maart

Deze maanden vormen het hoogseizoen met droog en warm weer in het heuvellandschap en de stranden bij de west- en zuidkust. Prijzen gaan hier dan ook omhoog. De Maha regentijd (november t/m maart) zorgt voor regen in het oosten en noord.

Tussenseizoen

April t/m sept. en nov.

Hoewel de maanden december tot en met maart het hoogseizoen vormen heb je ook mooi weer in de maanden april en september. In april vieren ze Nieuw Jaar dus transport en accommodatie zit dan vaak vol. In november begint de regen af te nemen.

Laagseizoen

Mei tot en met augustus

De maanden mei tot en met augustus vormen het laagseizoen. Dit komt door het Yala regenseizoen dat veel regen naar de zuid- en westkust plus het binnenland brengt. Het weer in het noorden en oosten is in deze tijd het beste. Prijzen in het hele land zijn laag.

Reistijd Sri Lanka per maand

Ondanks dat wij behoorlijk veel ervaring hebben met reizen in Azië blijft het lastig te voorspellen wat nu precies de beste reistijd is, ongeacht welk land je bezoekt. Daarnaast is het nooit helemaal voor de volle 100% te voorspellen. Om je hopelijk een goed beeld te geven over de beste reistijd Sri Lanka hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.


Weer in januari

Januari is een geweldige maand om te reizen. De stranden langs de zuid- en westkust hebben veel zon en weinig neerslag. In het noorden en oosten is er wat meer regenval, met name in de kustgebieden. Verwacht gemiddelde temperaturen rond de 30°C.

– 28°C
– 40mm


Weer in februari

Het goede weer zet door in heel Sri Lanka. De zuid- en westkust koesteren de zon en hoge temperaturen (30°C) en weinig neerslag in de hele maand. In het noorden en oosten rond de kust begint de regen af te nemen.

– 30°C
– 95mm


Weer in maart

Misschien wel de beste maand voor optimale weersomstandigheden in heel Sri Lanka. In maart heb je namelijk in heel het land mooi weer en weinig neerslag.

– 30°C
– 115mm


Weer in april

April is een van de betere maanden voor reizen. Hoe meer je richting mei gaat hoe meer regen er valt rond de west- en zuidkust, evenals de centrale Tea Country regio.

– 31°C
– 185mm


Weer in mei

Het regenseizoen brengt regen naar de zuid-west kust van het eiland. Galle, de zuidelijke stranden, de westkust en ook het gebergte hebben meer last van regen. Ondanks de korte, stevige buien is er veel zon, vooral tijdens de eerste helft van de maand.

– 32°C
– 225mm


Weer in juni

De west- en zuidkust van het eiland, evenals de Tea Country in het centrale gedeelte hebben nog last van de moesson. De wind creëert meer neerslag in de heuvels, maar dit is niet zo veel als de vorige maand.

– 31°C
– 135mm


Stranden Sri LankaWeer in juli

Juli is qua weer vergelijkbaar met juni. De schoolvakanties beginnen dus het is belangrijk om van tevoren te plannen om ervoor te zorgen de  accommodatie die je wil niet vol zit.

– 31°C
– 105mm


Weer in augustus

Ondanks het regenseizoen dat nog steeds heerst heb je aanzienlijk minder last van de regenval in augustus ten opzichte van juli en september! De temperaturen blijven hoog aan de kust (29°C), terwijl het de heuvels het koud kan zijn, vooral ’s nachts.

– 31°C
– 110mm


Weer in september

September is een maand die alle kanten op kan. In het noorden + het oosten van het land is het prima vertoeven. Relatief weinig regen en veel zon. In het westen valt iets meer regen waardoor het ook wat koeler is. Gelukkig kan je nog steeds prima van het weer genieten. In het zuiden van Sri Lanka is de kans op een bui wel een stuk groter (statistisch gezien). Warm is het altijd en als je een buitje per dag niet erg vindt is het verder geen probleem.

– 31°C
– 130mm


Weer in oktober

Een maand die moeilijk te voorspellen is. De zuid-west moesson begint te verdwijnen, vooral tegen het einde van de maand. Dit betekent echter niet meteen blauwe lucht en zon. De kans op regenval blijft aanwezig aan de zuid- en westkust. Echter, dit kan van jaar tot jaar variëren, dus het is onmogelijk te voorspellen.

– 30°C
– 295mm


Weer in november

In het westen en langs de zuidkust, begint de regen af te nemen. De onzekere weersverwachting van de afgelopen twee maanden verdwijnen en er is veel zon. Goede strand omstandigheden, vooral tegen het einde van de maand.

– 29°C
– 325mm


Weer in december

Langs de west- en zuidkust blijft de regen afnemen en is het bijna altijd droog. Verwacht veel zon en droge dagen met temperaturen van rond de 30°C.

– 29°C
– 255mm


Mirissa

Niet te voorspellen

Het weer in Sri Lanka is niet van dag tot dag te voorspellen. Het kan zijn dat je in de droge maanden regen hebt, en in de regenmaanden geen regen ziet. Bovenstaand advies zijn richtlijnen. 

Beste reistijd Sri Lanka per persoon

De beste reistijd voor Sri Lanka hoeft niet per se de maand te zijn waarin de minste regen valt. Tijdens je reis door Sri Lanka wil je het liefst geen regen maar het voordeel van regen is wel dat de natuur op haar mooist is. Watervallen stromen harder, de natuur is groener en bergen zijn en bossen ogen mooier.

Zeker in het noorden van Sri Lanka is het daarom aan te raden juist na of tijdens het regenseizoen te reizen. Als je meer van het eiland hoppen en feest bent kan je beter in het droge seizoen gaan.

TIP ♥ – wil je weten wat het weer op dit moment in Sri Lanka doet? Check dan WeerOnline eens.


Vervolg je reis door Sri Lanka!

Wil je naast informatie over de beste reistijd Sri Lanka meer informatie? Check dan onze pagina met de mooiste highlights van Sri Lanka. Of lees alles over het budget voor Sri Lanka en het vervoer in Sri Lanka. Op zoek naar vliegtickets? Check dan onze tips over het boeken van goedkope vliegtickets Sri Lanka.

Meer lezen over Sri Lanka?

55 comments

 1. Daan

  beste,
  Ik wil in april 4 weken door Sri Lanka reizen, en begin vanuit Colombo richting het zuiden langs de kust, Maar is het weer echt zo slecht met veel regenval in bijv Unawatuna tot Mirissa.
  half april zijn we in ella en tussendoor in arugambay waar het dan wel mooi weer is.
  is de regenval echt heel heftig of alleen af en toe een bui. En is het aangenaam of te zonnen op het strand

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Daan,

   ik begrijp je vraag, maar wij kunnen hier helaas geen antwoord op geven. Het weer zoals hierboven geschreven is een gemiddelde van de afgelopen jaren. Het kan echter ook droog zijn in het regenseizoen of regenen in het droogseizoen. Garantie op zon of goed strandweer heb je helaas nooit 🙂

   Happy travels,
   Ties

 2. Josette

  hallo,
  wij willen graag naar sri lanka en zijn enorme dierenvrienden ( lees veganist). We willen graag wildlife en sealife ( blauwe vinvis en dolfijnen) gaan spotten. We zien erg op tegen het zien van dierenleed. Welke gebieden / plaatsen kunnen we dan het beste vermijden? Welk dierenleed zie je en is het überhaupt te vermijden daar? ( ik ken natuurlijk de olifant-ritjes). Ook nog een vraag mbt de blauwe vinvis, iedere site zegt wat anders de ene zegt vooral het zuiden, de andere weer het noorden van SL… weet jij raadt?

  1. Coby

   Ga in sri lanka geen sealife spotten; de dieren worden enorm opgejaagd door werkelijk tientallen knetterende motorbootjes. Dat was althans onze ervaring bij nilaveli. Ik geloof er niks van dat het eventueel beter zou zijn in mirissa.

 3. Anoniem

  Visitor Rating: 3 Stars

 4. Arnold

  Hoi

  Lees in dit artikel dat een reis naar Sri Lanka na of tijdens het regenseizoen kwa landschappen mooier uitpakt. Nu wil ik misschien volgend jaar feb. – maart met een georganiseerde reis naar Sri Lanka West-Zuid. Colombo – Kandy – Hikkaduwa . Laatste 6 dagen is strand. Nu zie ik in de overzichten dat er in deze regio toch nog 115. Heeft dit nog een positief effect op het landschap? Aan het strand wil natuurlijk geen regen hebben 😉

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Arnold,

   ik begrijp je vraag, maar at is voor ons helaas niet te beantwoorden. 115 mm regen is een gemiddelde, maar het weer is niet te voorspellen. Zeker niet in Azië 🙂 Maart is een van de betere maanden om te reizen dus ik zou me er niet al te druk om maken 🙂

   Groeten,
   Ties

 5. Margreet

  Wij hebben plannen om naar Sri Lanka te gaan, mijn vraag is nu, kunnen we dat zelf bereizen met een huurauto of wordt dat afgeraden? Zijn de wegen goed en is het veilig? Niet alleen de qualitetit vd wegen , maar ook veilig in de zin van bevolking? Tav berovingen ed?

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Megreet,

   Sri Lanka kan best met een huur auto bereist worden. De vraag of het veilig is, dat vind ik niet aan ons om dat te bepalen. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft hier mooie richtlijnen voor.
   Verder is het voor ieder mens anders of het wel of niet veilig ervaren wordt.

   Alvast heel veel reis plezier.

   Groeten,
   Sjoerd

 6. Lindie

  Hoi!
  We zijn van plan om in september drie weken rond te reizen door Sri Lanka. Nu staat er bij augustus dat er een stuk minder regen is dan in juli en september. Maar bij september staat er vervolgens weer dat het bijna altijd droog is. Ik snap dat het nooit te voorspellen is, maar is het te doen om in september in Sri Lanka te zijn? Met name midden, zuid en west.

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Lindie,

   je geeft zelf het antwoord al vrees ik. We kunnen je geen garanties geven. Statistieken zoals hierboven geven een goede indicatie.
   September is een maand die alle kanten op kan. In het noorden + het oosten van het land is het prima vertoeven. Relatief weinig regen en veel zon. In het westen valt iets meer regen waardoor het ook wat koeler is. Gelukkig kan je nog steeds prima van het weer genieten. In het zuiden van Sri Lanka is de kans op een bui wel een stuk groter (statistisch gezien). Warm is het altijd en als je een buitje per dag niet erg vindt is het verder geen probleem.

   Groeten,
   Sjoerd

 7. Phiebie

  Hey,
  mijn vriend en ik willen graag 15 dagen rondtrekken door Sri Lanka, vertrekken vanuit Colombo, zo naar Kandy, Ella, Yala National Park, om zo te eindigen aan de kust ten zuid-westen van Sri Lanka. we zouden dit doen eind juni – begin juli. Is het aangeraden om dit in deze periode te doen? En is het ook aangeraden om alle accommodatie op de verschillende plaatsen op voorhand vast te leggen?

 8. Evelien

  Hoi,

  Ik wil in juli graag naar Sri Lanka. Lees dat je dan voor het beste weer in het oosten moet zijn? Wat zijn de mooiste stranden in deze regio? Na een vakantie vol regen in Vietnam (heel veel pech) zijn wij nu altijd angstig voor het weer in dit soort landen.

 9. Maartje Zwaan

  Hoi,

  Wij willen graag in de maand mei 3 weken reizen met een kind van bijna 2 jaar. Aangezien in mei het regenseizoen begint ben ik een klein beetje aan het twijfelen of dit wel verstandig is.
  Ik lees dat het in het noorden en oosten wel droog is, weten jullie een goede route om te pakken in 3 weken?

  Groet Maartje

 10. N.R.

  Hi!
  Wij hebben het idee om aankomend jaar 2e en 3e week september naar Noord Oost Sri Lanka te gaan.
  Is het qua weer goed te doen? En zijn er genoeg dingen te doen/activiteiten in het noord-oosten?

  Groetjes!!

 11. Anoniem

  Visitor Rating: 4 Stars

 12. Anoniem

  Visitor Rating: 5 Stars

 13. Anoniem

  Visitor Rating: 4 Stars

 14. Anoniem

  Visitor Rating: 5 Stars

 15. Anoniem

  Visitor Rating: 4 Stars

 16. Anoniem

  Visitor Rating: 4 Stars

 17. Anoniem

  Visitor Rating: 3 Stars

 18. Anoniem

  Visitor Rating: 4 Stars

 19. Anoniem

  Visitor Rating: 2 Stars

 20. Anoniem

  Visitor Rating: 4 Stars

 21. Odilia hiemstra

  Goedemorgen,

  Mijn dochter en ik hebben plannen in mei naar Siri links te gaan,
  Welk gedeelte zou je ons aanraden?
  klopt het dat het in het oosten dan de minste hoeveelheid regen valt?
  Welke plaats zou je ons aanraden? Goed hotel?
  Mooi strand, bezienswaardigheiden ?

  Met vriendelijke groet, odilia hiemstra

  1. Azië Expert Post author

   Beste Odilia,

   zoals op de pagina hierboven is te lezen valt er inderdaad de minste regen in het oosten. Het weer in het noorden en oosten is in mei het beste. Je kunt dus het beste naar het noorden of oosten gaan. Als je meer richting het zuiden wil zou je een andere periode kunnen overwegen.
   Hier kun je de bezienswaardigheden vinden.

   Fijne reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 22. Brigith

  Hai,
  Is oktober echt een no go qua weer(over het algemeen)?
  ik wil vooral veel dieren zien maar begreep dat parken soms ook dicht zitten?

  Groetjes brigith

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Brigith,

   het is niet zozeer een no-go. Het weer is heel erg onvoorspelbaar in Azië. De beste maanden om Sri Lanka te bezoeken zijn december tot en met maart. Buiten die maanden heb je meer kans op regen. Tussen mei en augustus (onze zomermaanden) regent het het meest in Sri Lanka, maar dat hoeft weinig te zeggen. Het regent nooit de hele dag, vaak maar een uurtje in de ochtend of late middag. Wij waren in juli in Sri Lanka en hebben nergens last van gehad. Het is dus zeker niet zo dat het niet kan.

   Groeten,
   Ties

 23. kees

  Beste Ties
  Wij hebben een reis van naar Sri lanka geboekt ,de reistijd is van half juni t/m half juli.
  is dat wel de juiste tijd om naar Sri lanka te gaan wat regen betreft.
  (nieuwe Riu hotel in het zuiden)
  We willen een aantal excursies doen(7 -10 stuks)allemaal in de regio met taxi of ander vervoer.
  Ik hoop dat het niet hele dagen regent.
  Is die periode wel goed of kunnen we beter iets eerder gaan (ook i.v.m.lokale vakantie`s)
  Wat is wijsheid
  Groet kees

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Kees,

   helaas valt het weer bijna niet te voorspellen. Het is zeker dat je in het laag/regenseizoen reist. De meeste regen valt in het zuiden in de maanden april, mei, juni en september, oktober en november. Je zit er dus net tussen. JE hoeft niet elke dag regen te verwachten. Meestal regent het in de ochtend of late midden. En dan vaak maar een uurtje. Het kan ook zomaar weken niet regenen. Wij waren er in juli 2015 en hebben bijna geen regen gehad. We hebben andere mensen gesproken die in het droogseizoen in Sri Lanka waren en die van de straat regende 🙂

   In een andere periode reizen kan, maar ook dan heb je niet de zekerheid dat je geen, of minder regen hebt.

   Groeten,
   Ties

 24. Maarten

  Hallo,

  In juli wil ik met mijn vriendin drie weken rondreizen in Sri Lanka. Niet echt backpacken, maar wel zoveel mogelijk gebruik maken van het openbaar vervoer. We vroegen ons af of het aangeraden is om op voorhand onze overnachtingen vast te leggen of om ter plaatse te zoeken naar een hotel of guesthouse. Wat raden jullie aan?

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Maarten,

   je reist in het laagseizoen dus het is niet nodig om dingen vast te leggen. Zelfs in het hoogseizoen doen wij het eigenlijk nooit. Er is altijd wel accommodatie met plek te vinden 🙂

   Groeten,
   Ties

 25. ilisio

  Hey, ik wil vanaf juli naar sri lanka en india vertrekken met mijn vriendin. de meeste mensen raden het af vanwege het regenseizoen..
  kan je in deze periode gewoon reizen door sri lanka en india?

  1. Azië Expert Post author

   Hoi,

   dat ligt een beetje aan jezelf. In het regenseizoen heb je logischerwijs meer kans op overstromingen en wegen die niet begaanbaar zijn waardoor het reizen moeilijker wordt. Vooral in het westen en in de bergen van Sri Lanka regent het veel. In het zuiden van India heb je vanaf juli veel kans op regen.
   Je kunt prima reizen in de landen, alleen moet je niet verwachten dat je elke dag stralend weer hebt 🙂

   Groeten,
   Ties

 26. ken kalander

  beste ,

  Ik ben een groet thee liefhebber en wil naar sri lanka voor de theeplantages.
  Maar ik vind nergens terug welke maand het beste is?

  groetjes
  ken

  1. Azië Expert Post author

   Beste Ken,

   de beste tijd om de theeplantages te bezoeken zijn de maanden november tot en met maart. Hoewel het door het gunstige klimaat in de bergen het hele jaar gunstig weer is.

   Groeten,
   Ties

 27. Sharon

  Hallo Ties,

  Bedankt voor je antwoord!
  We gaan eens nadenken of we dan in augustus willen gaan of wachten tot we een keer in het hoogseizoen kunnen gaan.

  Groeten,
  Sharon

 28. Sharon

  Hallo,

  Mijn vriend en ik willen graag in augustus zo’n 4 weken doorbrengen in Sri Lanka, is dit te doen met het weer?
  Verder lazen we dat het niet verstandig is om Adam’s Peak te beklimmen in augustus. Klopt dit en zijn er nog meer dingen niet niet mogelijk zijn in augustus?

  Groeten,
  Sharon

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Sharon,

   in principe kan dat wel. Je hebt alleen meer last van regen. Zeker in het zuiden en westen is de kans op regen in die maand groter dan in de rest van het jaar. Het piekseizoen om Adam’s Peak te beklimmen zijn de maanden december en januari. Dan zijn er ook veel pelgrims. Je kunt Adam’s Peak echter wel beklimmen in Augustus, het weer heeft daar niet veel invloed op.
   Dat andere maanden niet worden aangeraden is om Adam’s Peak het mooiste is om ‘s nachts te beklimmen. En buiten december en januari zijn alle shops onderweg dicht en is er geen verlichting (in december en januari wel). Je loopt dus in het donker, tenzij je een goede zaklamp mee neemt. Overdag lopen kan, maar de top wordt vaak bedekt met wolken en de beroemde schaduw zie je dan niet.

   Voor zo ver ik weet zijn er geen ander dingen in augustus gesloten 🙂 Het kan zijn dat er accommodatie dicht is of minder bezet.

   Groeten,
   Ties

 29. Edwin

  Beste Ties,
  Hartelijk dank voor jou reactie.
  De reden dat we eind november willen gaan is dat mijn zoontje half december 2 jaar wordt, dat zal dus nog schelen in de tickets. Het zal dus waarschijnlijk de laatste week van november worden en de eerste 2 weken van december..
  Op zich zou dat dus een best gunstige tijd kunnen zijn..
  Heb ik het goed dat je vanaf november niet al te veel Noordelijk en aan de Oostkant moet zijn vanwege de moesson?
  Groeten,
  Edwin

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Edwin,

   in het oosten kan het inderdaad iets meer regenen in november. Het noorden en noordoosten kun je beter bezoeken tussen april en september. Maar nogmaals, dat valt bijna niet te voorspellen 🙂 Wij zijn zelf in juli in Sri Lanka geweest en hebben stralend mooi weer gehad terwijl dat het laagseizoen is. Helaas valt het weer niet te voorspellen.
   En vaak is de regen maar een uur per dag.

   Groeten,
   Ties

 30. Edwin

  Beste Ties,

  Hartelijk dank voor jou reactie.
  De reden dat we eind november willen gaan is dat mijn zoontje half december 2 jaar wordt, dat zal dus nog schelen in de tickets. Het zal dus waarschijnlijk de laatste week van november worden en de eerste 2 weken van december..
  Op zich zou dat dus een best gunstige tijd kunnen zijn..
  Heb ik het goed dat je vanaf november niet al te veel Noordelijk en aan de Oostkant moet zijn vanwege de moesson?

  Groeten,
  Edwin

 31. Edwin

  Hoi Sjoerd,

  Ik heb een vraag over het reizen in Sri Lanka.
  Mijn vrouw en ik willen samen met onze 2 kinderen op reis naar Sri Lanka. Onze kinderen zijn nu 1 en 3 jaar oud. Ook gaat er een stel vrienden meer me, deze vrienden hebben al redelijk wat reiservaring.
  Mijn vrouw komt uit Sri Lanka (geadopteerd). Het is ook de bedoeling dat wij in deze periode dat we daar zijn, gaan kijken of we haar Biologische moeder kunnen bezoeken. We hebben ondertussen bericht ontvangen dat zei nog leeft en dat ze ons wil ontmoeten. Voor nu is het zo dat de we de informatie hebben dat de moeder woonachtig is in het west-zuid-midden van Sri lanka.
  Wij willen natuurlijk ook wat leuke dingen zien in Sri lanka, maar hebben dus ook kleine kinderen mee. We willen niet om de twee dagen van hotel wisselen. Het liefst bijvoorbeeld 4x 4 dagen een hotel.
  Heb jij tips voor ons en misschien ook advies voor de reistijd. Wij hadden in de periode midden november tot midden december willen gaan..
  We horen Graag van u.

  M.v.g., Edwin

  1. Azië Expert Post author

   Beste Edwin,

   jullie hebben een mooie reis voor de boeg! Het zal hopelijk een bijzondere ontmoeting worden.

   De reisperiode waarin je gaat is prima. Het hoogseizoen begint in december dus als je in november weg gaat begint het weer beter te worden (iets minder regen). Garantie op mooi weer kan ik je natuurlijk niet geven. Er zijn ook mensen in december van de straat geregend dus het zegt helaas niet altijd alles.
   Sri Lanka is niet zo heel groot dus je hoeft niet heel veel te reizen terwijl je toch veel dingen van het land kunt bekijken. Kandy zou een goede basis zijn omdat je vanuit hier veel dingen kunt bezoeken in een dag. Verder kun je naar de zuidkust reizen voor mooie stranden. Halverwege kun je dan nog het Yala National Park bezoeken. Ten noorden van Kandy heb je nog Dambulla en Anuradhapura wat je kunt bezoeken.

   Alvast een goede reis!

   Groeten,
   Ties

 32. Irma

  Hallo Sjoerd,

  Graag willen wij volgend jaar naar Sri Lanka rondreis met privé chauffeur doen.
  Nu heb ik een ernstig longprobleem en heb veel moeite met hoge luchtvochtigheid….. welke reisperiode zou je mij adviseren?

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Irma,

   het regenseizoen in Sri Lanka is van mei tot en met augustus, dat lijkt me geen handige periode als je last heb van de luchtvochtigheid. De meeste kans op droog weer heb je tussen december en maart hoewel dat natuurlijk nooit te voorspellen valt. Het kan altijd een dag hard regenen (of juist maanden erg droog zijn). De maanden september en november zijn de maanden net na het regenseizoen. Het weer begint dat op te klaren en de natuur is mooi groen. Tijdens deze maanden heb je nog wel kans op een buitje hier en daar.

   Goede reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 33. Cooper

  Wij zijn van plan om met onze kinderen in augustus naar Sri Lanka te reizen, nu hoorde ik dat het qua zoeken naar accommodatie (op de bonnefooi ) wat lastiger is dan bv in Thailand of Maleisië. Is dat zo en hoe is het daar qua weer rond die tijd ??

  1. Sjoerd

   Hoi Cooper,

   Sri Lanka is misschien niet te vergelijken met Thailand en Maleisië maar wij vonden het niet heel lastig om accommodatie te vinden. Uiteraard is dit onze mening en kunnen andere mensen daar andere ervaringen bij hebben. Het is tegenwoordig ook vrij eenvoudig online geregeld, zelfs onderweg. Augustus is niet de meest gunstige tijd omdat het erg warm kan zijn in die maand. Hoe het weer is rond die tijd kunnen we helaas niet voorspellen 🙂

   Groeten,
   Sjoerd

 34. Geke douwsm

  Hallo
  Is juni een goede maand? Ik neem aan dat het niet dagen achter elkaar regent toch?

  1. Sjoerd

   Hoi Geke,

   Juni is een prima maand om te reizen. Het zal in het westen misschien iets vaker regenen maar over het algemeen geen dagen achter elkaar. Uiteraard zijn wij geen weerstation en baseren we dit op onze eigen ervaringen en die van anderen 😉

   Groeten,
   Sjoerd

 35. Hanny

  Hallo Ties,
  Vraagje:
  Na 38 naar is mijn relatie over, dus nu moet ik .–voor het eerst– alleen op vacantie, maar vimd dit best eng.
  Ik wil graag naar Sri Lanka en heb nu ook een voordelige vacantie gezien
  Maar mijn vraag…is het een beetje veilig voor een vrouw om alleen naar Sri Lanka te gaan.
  Ik hoor graag van je.
  Love Hanny

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Hanny,

   Sri Lanka is zeker veilig om te reizen als vrouw. Het is wel anders dan in Thailand of Vietnam. In Sri Lanka willen de mannen nog wel eens aan je zitten, ook al is dat niet gewenst. Maar het is niet zo dat het onveilig is. Zodra je er wat van zegt, of zegt dat je met een man reist deinzen ze wel terug. Het is in ieder geval geen reden om niet te gaan 🙂

   Groeten,
   Ties

 36. maartje

  Hoi Ties,

  Ik lees ook even mee. Zelf twijfel ik om in december of januari te gaan, ik wil eigenlijk in drie weken het hele eiland rond. Welke tijd zou je me aanbevelen? Wat zou plekken die je beter kunt overslaan als je ‘maar’ drie weken de tijd hebt?
  Alvast bedankt!

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Maartje,

   gaaf dat je naar Sri Lanka gaat!
   December of januari maakt qua weer niet zo heel veel uit. In het oosten heb je in deze tijd van het jaar iets meer kans op regen maar beide maanden vallen onder het hoogseizoen wat betekent dat je vaak goed weer hebt. Hoewel je hier natuurlijk nooit garanties op hebt 😉 Zelf waren we er in juli, wat als laagseizoen wordt beschouwd maar we hadden prima weer!

   Waar je wel op moet letten zijn de vliegtickets. Over het algemeen zijn die in december iets duurder. Als ik nu even snel kijk op begin december en begin januari, beide 3 weken, zit je rond de €450 voor een retourtje dus dat valt mee.

   Wat betreft de plekken die je moet zien. Drie weken is best een ruime tijd in Sri Lanka. Zo groot is het niet 🙂 Polonnaruwa en Galle zijn plekken die je over kunt slaan omdat het niet zo spectaculair is. Ik zou 1 of 2 stranden bezoeken. Ze zijn allemaal mooi maar als je er op 1 of 2 bent geweest heb je meestal wel genoeg gezien 😉 Wat ik je sowieso aan raad zijn; Ella, Nuwara Eliya, Uda Walawe en Yala National Park, Kandy, Adam’s Peak en Sigiriya. Blijft natuurlijk een persoonlijk iets maar dit zijn wel mooie plekken in Sri Lanka!

   Veel plezier op reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 37. Tielke Janssen

  Hoi Sjoerd,

  Mijn vriend en ik overwegen om in januari naar Sri Lanka te gaan. Is dit een oke periode om te gaan, gezien je aangeeft dat het dan erg druk kan zijn (dec-maart)? We willen het liefst 2 weken gaan (is dit lang genoeg?), waarin we dingen doen en afsluiten met een paar dagen zon/zee/strand. Ons werd aangeraden om dan naar de Maladiven te vliegen, maar zelf blijven we het liefst in Sri Lanka als dit enigszins mogelijk is. Heb je advies voor ons betreft bovenstaande vragen?

  Bedankt!

  Groet,
  Tielke

  1. Ties Post author

   Hoi Tielke,

   reizen naar Sri Lanka in januari is geen probleem hoor. Je reist alleen in het hoogseizoen dus is de kans groot dat er meer toeristen zijn. Gelukkig is Sri Lanka lang niet zo druk als Thailand of Indonesië in het hoogseizoen dus wees daar niet al te bang voor 😉 Grootste voordeel is natuurlijk dat het weer goed is in die periode (hoewel je daar nooit garanties op hebt).

   Je kunt niet alles zien in 2 weken maar de belangrijkste highlights moet geen probleem zijn. Wij zijn er zelf net geen 2 weken geweest en hebben best veel kunnen zien!

   Sri Lanka heeft hele mooie stranden dus je hoeft niet per se naar de Malediven. Zeker omdat je maar 2 weken hebt wordt dit misschien wat krap. Maar wij zijn begin dit jaar zelf naar de Malediven gevlogen vanuit Kuala Lumpur. En ik moet eerlijk zeggen… als je op zoek bent naar mooie stranden is er geen betere plek dan de Malediven 😉 En we hebben al heel wat stranden gezien in Azië. Het voordeel is dat Sri Lanka dicht bij de Malediven ligt waardoor je goedkoop kunt vliegen. Ik heb even snel gekeken en retourtjes Colombo – Malediven kosten in januari zo’n €160 pp. Als je dan op een lokaal eiland als Maafushi verblijft waar je zo’n $50 per dag uit geeft (met z’n 2e) is de Malediven helemaal niet zo duur.

   Maar nogmaals, ook Sri Lanka heeft hele mooie stranden waar je prima een paar dagen kan chillen. Maar het is inderdaad geen Malediven 🙂

   Ik hoop je zo een beetje geholpen te hebben! Goede reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 38. Paul

  hi Sjoerd, dank voor je bericht. We gaan trips maken met de reisorganisatie Crusj met uitvalsbasis Negombo. Dat beperkt het aanbod natuurlijk wel. Ik wil zelf dan ook daarna nog trips maken van highlights die niet in het programma van de groepsreis pasten qua tijd of logistiek. Ik ben geen ‘strandhanger’ dus wil zo veel als mogelijk meepakken van de natuur en de cultuur. Groeten, Paul

 39. Paul

  hi, plannen om via een reisorganisatie een single reis te boeken naar Sri Lanka, vertrek 7 november. hotel is in Negombo.
  Wil 4 dagen bijboeken om zelf nog wat trips te maken. Is medio november wel een ok reistijd voor dat deel?

  1. Sjoerd

   Beste Paul,

   Gaaf dat je naar Sri Lanka gaat. Met welke organisatie wil je gaan?
   Ik denk dat het wel te doen is in November. De kans op regen in die tijd is dan wel iets groter. Op zich is het dan nog prima te doen om er te reizen. Ga je met de organisatie ook trips maken of alleen in die 4 dagen aan het eind?

   Groeten,
   SJoerd

 40. Marjolein

  Hoi ,

  mijn vriend en ik zitten eraan te denken om naar Sri Lanka te gaan
  Nu zitten wij helaas vast met onze vakantie aan de laatste week van september en de eerste week van oktober.
  We willen via Colombo eerst naar de Koningssteden en dan naar beneden via Kandy en Ella naar evt. Yala NP en dan door naar het strand in het zuiden.

  Is dat aan te doen in die tijd van het jaar?

  Op verschillende sites kom ik verschillende berichten tegen over de regenseizoenen. Soms valt oktober daar wel al in, maar bij andere rekenen ze pas vanaf november. Nu zitten wij denk ik in de eerste week van oktober juist wat meer zuidoostelijk. En zoals ik het nu begrijp is het oktober het regenseizoen noord-oost. klopt dat?

  1. Sjoerd

   Hoi Marjolein,

   Super leuk dat jullie naar Sri Lanka willen.
   Ik denk zelf dat het wel te doen is. Helaas is het regenseizoen niet te voorspellen. Wat op onze website staat zijn gemiddelde cijfers van de afgelopen jaren. Maar over het algemeen is reizen in het regenseizoen nog steeds prima te doen. Je moet er alleen rekening mee houden dat het vaker (meestal aan het eind van de middag een uurtje) regent.

   Ik hoop dat je hiermee geholpen bent.

   Groeten,
   Sjoerd
   Helaas houdt

 41. Tom

  Wij zitten te denken aan een vakantie naar Sri Lanka aan het eind van dit jaar. Oktober/November. Is dat aan te raden volgens jullie?

  Gr,
  Tom

  1. Sjoerd

   Hoi Tom,
   Ik weet natuurlijk niet hoe je in je mogelijkheden zit qua data maar ik denk dat ik dit niet zou aanraden. Er valt in die periode van het jaar meer regen dan anders. Als je begin Oktober zou gaan zit je in het oosten in ieder geval nog goed.

   Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

   Groeten,
   Sjoerd

 42. Ties Post author

  Hoi Raoul,

  Mooie reis heb je voor de boeg!
  Prijzen kunnen heel erg variëren. Vaak is het wel zo dat prijzen buiten onze vakanties (de zomermaanden) lager zijn dan in onze vakanties. Met name in de zomer. Maar dit is niet altijd zo. Het kan zijn dat een maatschappij een extra vliegtuig in zet waardoor de prijzen ineens dalen. Wat ik zou aanraden is om bijvoorbeeld een aantal weken de prijs voor een bepaalde datum te volgen. Het kan zijn dat de prijs dan daalt.
  Een andere optie is Matrix Airfare. Dit is een soort zoekmachine die alle maatschappijen scant en de goedkoopste prijzen onder elkaar zet. Je kan hier geen tickets boeken. Wat je dan kan doen is het vluchtnummer opschrijven en deze opzoeken op Skyscanner of CheapTickets en dan daar boeken.

  Wat wij meestal doen is gewoon een ticket naar Bangkok boeken en vanaf hier een los ticket (met bijv. AirAsia) boeken naar het land van bestemming (Sri Lanka). Je reistijd is dan vaak langer maar het is vaak goedkoper.

  Fijne vakantie alvast!

  Groeten,
  Ties

 43. Raoul

  Hoi Azië Expert,

  Ik wil volgend jaar graag met mijn vriendin naar Sri-Lanka en we zijn niet afhankelijk van zomervakanties of ander vakanties. Zijn de prijzen van tickets ook afhankelijk van onze schoolvakanties? Ik hoor hier namelijk veel verschillende verhalen over.

  Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU