Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Adam’s Peak

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 9

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Adam’s Peak ligt in een schitterende omgeving in het centrale gedeelte van Sri Lanka. Deze 2.243 meter hoge berg is al meer dan 1000 jaar een belangrijk pelgrimsoord voor verschillende mensen. Het schijnt dat de berg een voetafdruk van boeddha herbergt. Een must-do is de tocht naar de top, ook al ben je niet gelovig. Het is een prachtige ervaring!

Adam’s Peak of Sri Pada

Sri Pada, zo wordt Adam’s Peak ook wel eens genoemd. Het is één van Sri Lanka’s meest bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden. De berg steekt dan ook letterlijk en figuurlijk uit boven de rest van de omgeving. Met 2.243 meter is het slechts de op vijf na hoogste plek in Sri Lanka, maar de berg heeft een magische uitstraling.

TIP ♥ – de Adam’s Peak is een heilige berg. Gedraag je dus respectvol op de berg.

Wie was er eerst?

Al eeuwen lang komen christenen, moslims, hindoes en boeddhisten hier om verschillende redenen. Het oorspronkelijke verhaal is namelijk dat Adam’s Peak de eerste voetafdruk op aarde is van Adam, Boeddha of Shiva is. Gemaakt op verzoek van de lokale god Saman.

In de loop der jaren zijn er door verschillende mensen en verschillende geloven andere verhalen aan gegeven. De naam Adam’s Peak komt voort uit het feit dat moslims beweerde dat dit de berg is waar Adam voor het eerst voet op aarde zou hebben gezet. Hindoes daarentegen, beweerde dat de voetafdruk is gemaakt door Shiva.

Adams Peak

Het beginpunt van de hike

Adam's Peak

Onderweg

Beklim de 5.500 treden van Adam’s Peak

Veel reizigers beklimmen de Adam’s Peak tijdens hun reis door Sri Lanka. De tocht naar de top van de berg begint in het nabijgelegen Dalhousie. Onderweg kom je nog een grote staande boeddha tegen.

De eerste paar minuten loop je door schitterende thee plantages en oude boeddhistische heiligdommen. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet voor het beklimmen van deze berg.

#1 Hoe is de klim?

De klim is prima te doen als je enigszins fit bent. Je hoeft niet te trainen, het is niet zo hoog dat je last krijg van hoogteziekte en het is niet super zwaar. De meeste mensen zonder enige ervaring komen uiteindelijk boven.

Het eerste gedeelte van de klim is zelfs vrij makkelijk. Na een uur, anderhalf uur wordt het iets zwaarder. Vergeleken met de Gunung Rinjani of Bromo is dit een eitje 🙂

TIP ♥ – neem wel een jack mee, het kan vrij fris worden boven.

#2 Wel of geen gids inhuren?

Het kan, maar het is zeker geen must. De route zelf is heel makkelijk en vereist zeker geen gids. Het enige voordeel van een gids is dat je hier en daar uitleg kunt krijgen over de route, de berg en de omgeving. Dat is echter ook geen zekerheid.

Onderweg kom je diverse kraampjes tegen waar je voor een paar roepie eten en drinken kunt kopen. Uiteraard de heerlijke roti en een kop thee.

Hou er rekening mee dat snacks en water wel een stuk duurder zijn dan in het dorpje (Dalhousie). Als het kan raden we aan om in Dalhousie alvast water en snacks in te slaan.

TIP ♥ – neem genoeg kleingeld mee, zodat je wat eten en drinken kunt kopen mocht dat nodig zijn. Verkopers hebben vaak niet terug van ‘groot’ geld.

#3 De route en tijden

Het plaatsje Dalhousie is de plek waar de meeste reizigers hun reis beginnen. Vanaf hier begint de route naar de top. Dalhousie is geen hele bijzondere plek en twee dagen is genoeg om de Adam’s Peak te beklimmen als je hier bent.

De eerste dag beklim je de berg, de tweede dag geef je de benen wat rust om vervolgens weer verder te reizen. Er is maar één route die je kunt volgen dus verdwalen kun je hier niet. Je kunt simpelweg de andere reizigers volgen.

De klim omhoog

Je komt aan in Dalhouise, boekt je ho(s)tel, koopt wat spullen en je gaat vroeg naar bed! Je moet er namelijk om 2:00 uur uit om aan de klim te beginnen. Deze doe je ‘s nachts, zodat je aan de top de zon op ziet komen.

Plan om de top rond 5:00 uur te bereiken. Hou er rekening mee dat het vrij druk is op de top.

TIP ♥ – afhankelijk van je fitheid doe je tussen de 2 en 4 uur over de tocht naar de top.

De top is werkelijk prachtig. Je staat boven het wolkendek dat eruit ziet als een laag watten waar je in kunt liggen. Langzaam zie je dan de zon opkomen. Nadat je de zon op heb zien komen ga je terug naar beneden.

De weg terug duurt zo’n 1,5 uur.  De rest van je dag geniet je van het landschap en geef je je zere benen wat rust. Je kunt ook dezelfde dag nog verder reizen.

Opties qua overnachten

Als je er voor kiest om in Dalhousie te overnachten kun je dat o.a. in het volgende hostel doen;

 • Grand Adams Peak ➜ vanaf €20 per nacht en op slechts 100 meter van Adam’s Peak. Wel zo makkelijk.
Adams Peak
Adam’s Peak
Adam's Peak

#4 Hoe kom je er?

Zoals gezegd is Dalhouise de plek om je tocht te beginnen. De meeste mensen nemen een trein naar Hatton en dan een bus of tuk-tuk naar Dalhousie. Hatton kan worden bereikt per trein of bus van Colombo, Kandy, Ella, en andere grote plekken.

 • Hatton naar Dalhousie per bus duurt 2 uur en kost 75 LKR (€0,40)
 • Van Hatton naar Dalhousie met een tuk-tuk duurt 1 uur en kost 1.000 tot 1.500 LKR (€5,50 – €8,50)

Bussen vertrekken om de 10 minuten en de rit is super mooi!

#5 Wat kost het?

Dat is nog het mooiste van alles. Toegang, of het lopen van deze hike, is helemaal gratis. En dat is bijzonder want voor de meeste bezienswaardigheden van Sri Lanka betaal je als buitenlander / toerist de hoofdprijs. Hier dus niet. Adam’s Peak is helemaal gratis.

TIP ♥ – er staan onderweg wel monniken die om een donatie vragen. Neem daarom wat kleingeld mee.

#6 Beste tijd om de klim te doen

Eigenlijk hoor je Adam’s Peaks nachts te beklimmen, zodat je in de morgen vóór zonsopkomst op de top aan komt. ’s Ochtends heb je de mooiste uitzichten en kans op de bijzondere mist die er hangt.

De meeste pelgrims beklimmen Adam’s Peak tijdens het pelgrim seizoen die start op de Duruthu poya dag in december of januari en die loopt tot de Vesak poya dag in mei. In deze periode zijn de uitzichten ook het mooist.

Buiten het seizoen

Als de de berg buiten het seizoen om wil beklimmen hou er dan rekening mee dat veel shops onderweg dicht zijn en dat de paden ‘s nachts niet verlicht zijn. Je loopt dus in het donker. Daarnaast is de mist die de berg zo bijzonder maakt het mooist in december en januari.

De top van Adam's Peak

Op de top van de berg vind je verschillende gebouwen. De zo bijzondere voetafdruk zal bij eerste indruk misschien wat tegen vallen. Het is een kleine, enigszins uit vorm, afdruk geschilderd in goud. Gelukkig voor het verhaal zit de échte voetafdruk verborgen in de grond.

Nadat je naar de top bent geklommen vind je op de top twee klokken die pelgrims moeten luiden voor elke keer dat ze de berg beklommen hebben. Het is een flinke klim maar het spectaculaire uitzicht maakt het dat allemaal waard.

Een bijzonder iets is de schaduw die er kan hangen rondom Adam’s Peak. Deze komt namelijk niet overeen me de werkelijke vorm van de top zelf. Boeddhisten zeggen dat die niet de schaduw van de berg is maar een afspiegeling van de ‘Triple Gem’ (een equivalent van de Heilige Drie-eenheid, bestaande uit de Boeddha, zijn leer en de gemeenschap van boeddhistische monniken)

Locatie Adam’s Peak

Meer lezen over Sri Lanka?

9 comments

 1. Titia

  Hoi Ties,

  We willen Adams Peak in augustus gaan beklimmen. Is het de moeite om dan s’nachts te starten omdat alles dan dicht is of kunnen we het ook in de ochtend doen? Wat zou jij adviseren?

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Titia,

   ik zou de tocht zeker in de nacht doen. Dat maakt het iets specialer. Daarnaast ga je in de ochtend terug als het licht is, dus heb je het beste van beide werelden 🙂

   Happy travels,
   Ties

 2. Ildiko Bognar

  Is het waard om de Adam’ peak te beklimmen in oktober? Of staat dan te veel mist?
  Groetjes.

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Ildiko,

   dat is lastig te zeggen. Er staat juist wat minder mist. De meeste mist hangt er tussen december en januari/februari. Dat maakt de top zon indrukwekkend. In september valt iets minder regen. Beter voor het klimmen, maar ook minder mist.

   Happy travels,
   Ties

 3. Robin

  Hey, je hebt per ongeluk een foto van Little Adams peak in Ella toegevoegd 😉

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Ohh wat slordig van ons! Ik ga het gelijk aanpassen 🙂 Bedankt voor de tip!

   Happy travels,
   Ties

 4. Dirk

  Allereerst: De mooiste klim doe je vanaf Ratnapura en niet vanuit dalhousi!! Die klim is wel zwaarder en duurt ongeveer 7 uur! Je loopt dwars door de bossen waar je apen, vuurvliegjes, glimwormen vliegende honden e.d. ziet. Je hebt er geen traptreden maar onverharde bergpaadjes waar je weinig andere mensen tegenkomt en dat maakt het zo appart. Je moet wel over wat stenen e.d. klimmen en je bent blij als er een stukje vlak gedeelte tussen zit want nogmaals, het is pittig. Trek schoenen aan met een stevige zool. Sportschoenen zijn killing! Ik had wel sportschoenen aan op aanraden van een local en mijn wandelschoen thuis gelaten. Wat had ik daar een spijt van! Leuk voor als je traptreden hebt misschien maar niet op deze route. Neem ook een zaklamp mee, bij voorkeur een goede ledlamp. Die zijn klein en geven veel licht. De paadjes zijn verlicht en dat geeft een sprookjesachtige sfeer. Adembenemend mooi maar extra verlichting heb je gewoon nodig! Er staan zo om de 2 km tentjes waar je wat te drinken/eten kunt kopen. Doe dat ook daar en zeul het niet zelf mee behalve dan misschien water voor onderweg. De verkopers hebben het allemaal naar boven gedragen en die willen ook wat verdienen. Naarmate je hoger komt worden de versnaperingen duurder. De palmsuiker helpt fantastisch goed als je tegen het einde een beetje uitgeput bent want die kans is ruim aanwezig. Vlak voor het einde van de klim komen beide wegen samen en gaan in één steile trap omhoog naar het hoogste punt. Daar is het koud dus neem warme kleding mee in de vorm van een fleece met windvanger. Zodra de zon opkomt, zie je in de ochtendmist een grote zwarte driehoek geprojecteerd. Het is de enige plaats ter wereld waar dit voor komt. Dit komt doordat de zon tegen de punt van een berg aanschijnt die achter Adams Peak ligt. De schaduw ervan zie je dan geprojecteerd op de ochtendmist. Trek je schoenen uit als je bij het tempeltje komt. Ik had dat even vergeten/niet in de gaten en de monnik daar was echt helemaal pissed off en ik kon niets meer goed doen bij die gast ondanks mijn excuus en donatie. Het is een pittige tocht als je klimmen niet gewend bent. Begin om ca 22.00 uur, zeker niet later dan kun je rustig aan doen. Ben je boven dan ervaar je waarom je het allemaal hebt gedaan. Ik heb veel gereisd maar dit was (in 1987) één van de mooiste belevenissen die ik ooit heb gedaan in mijn leven en absoluut het meest indrukwekkende van Sri Lanka. Ik startte destijds rond 23.00 uur en was vrij laat dus ik moest flink doorlopen. In de morgen moest ik ook haast maken omdat ik om een bepaalde tijd had afgesproken met de chauffeur die me had gebracht. Als bij al heb ik het allemaal veel te snel moeten doen en ik was kapot. Neem dus de tijd en het is goed te doen. Ga je op vakantie naar Sri Lanka dan mag je dit gewoon niet overslaan en dat kan ik niet genoeg benadrukken!! het is werkelijk een fantastische ervaring.

 5. Hanneke

  Beste,
  Wij bezoeken in de meivakantie Sri Lanka en willen de Adams peak beklimmen met onze kinderen. Echter het pelgrim seizoen is dan net afgelopen. Is dan direct alles gesloten of duurt dat nog een aantal weken?
  Groet

  1. Ties Post author

   Hoi Hanneke,

   het pelgrimsseizoen loopt tot en met mei. Wanneer het precies ‘dicht’ gaat weet ik helaas niet. Het gaat ook niet dicht, het pad is nog steeds begaanbaar, maar de meeste shops onderweg zijn dicht en daarnaast is het een stuk rustigers. Daarnaast is de berg bedekt in grote laag mist tussen mei en oktober dus is het de vraag of je überhaupt wel iets ziet onderweg.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU